1. PDC World Championship Darts: Pro Tour (X360)

PDC World Championship Darts: Pro Tour (X360)

Het ontwikkelen en vooral bedenken van games is een moeilijk en bewonderenswaardig proces. Het is een kunst. Dat blijkt wel uit games als ‘Shadow of The Colossus en ‘Rez’, waarbij de ontwikkelaars ongetwijfeld dagen, maanden, jaren met elkaar hebben gezwoegd, gezweet en gebloed om tot een interessant onderwerp en aangrijpende gameplay te komen. ‘Dat kan veel simpeler’, moeten de mannen van ontwikkelaar Rebellion gedacht hebben, terwijl ze in de kroeg een paar pilsjes wegwerkten. ‘Je maakt gewoon een game over iets wat mensen leuk vinden. Zoals darten. Dat vindt vast iedereen leuk en dus wordt het een toffe game. Ik zeg doen!’ Dat het niet zo werkt, blijkt uit de uitwerking van dat idee: PDC World Championship Darts: Pro Tour.

Je raadt het al: PDC Darts (om het kort te houden) is een dart-game. En verrassend genoeg blijft het spel vrij trouw aan zijn inspiratiebron, want het weet een echte dart-match redelijk te simuleren. Dit komt vooral door de controls die, voor zover dat op een controller kan, op het echte werk lijken. In de game is het de bedoeling om op het dartbord een bepaald doel te kiezen –bijvoorbeeld de triple twintig- en de stick vervolgens van achter naar voor te bewegen. Door harder of zachter met het pookje te wiebelen, bepaal je de kracht van de worp. Net echt, dus. Voor deze hele handeling is een schokkend aantal van twee knoppen nodig (inclusief stick) en zo makkelijk als het klinkt, is het ook. Na een halfuurtje oefenen ben je in staat de ene na de andere monsterscore te gooien en door simpelweg wat onder je doel te richten en op volle kracht te werpen, hoef je niet eens meer te kijken. Zodra je door hebt waar te mikken, is alles een instant hit. Dit zorgt ervoor dat de initiële uitdaging bijzonder snel verdwijnt en je al gauw routinematig elk potje afwerkt.

Alsof dat nog niet spannend genoeg is, mag je daarnaast iets hoogst interessants doen: wachten. Niksen inderdaad, want meer dan de helft van de tijd kijk je naar jouw of je tegenstanders acties. Tussen elk van je worpen wordt namelijk een seconde gedood door een pijl-pak animatie te tonen en voordat de tegenstander klaar is met zijn niet-doorklikbare gooisessie, zijn er een goede vijf seconden voorbij. Hierdoor lig je binnen de kortste keren dodelijk verveeld op je bank te huilen, terwijl je af en toe een pijltje mag werpen. Maar het wordt beter! Net als in het echt is het winnen van een toernooi een pijnlijk lang proces waar je meerdere uren voor mag uittrekken. Kijk daarom niet raar op als je over een ‘best of 17 legs’ match struikelt. Om dat even in perspectief te zetten: je wint een ‘leg’ wanneer je als eerste van 501 naar 0 weet te komen, wat idealiter negen pijlen kost. En dat dus negen keer, mits je niets verliest. Maar let op, want dat is nog maar één tegenstander. Wil je een heel toernooi winnen, dan mag je dit tergend lange proces nog een handvol keren herhalen.

Gelukkig zijn er kosten noch moeite gespaard om je tijdens deze martelsessies van een aangename audio te voorzien. Welgeteld één heel nummer is er uit de kast getrokken om je te vermaken –de introliedjes van de darters niet meegerekend, aangezien die niet volledig zijn- aangevuld met top notch bargeluiden. Natuurlijk is de eigenlijke ster van deze dramashow het commentaar, dat bestaat uit een beperkte reeks semi-technische, vaak vreemde en dikwijls onverstaanbare uitspraken die je al na de eerste speelsessie de keel uitkomen. Mocht je daar op een of andere manier zat van worden, kun je de heren gelukkig wegdraaien. Dan blijft er echter maar bar weinig geluid over, want dart- en kroeggeluiden zijn nu eenmaal niet erg spectaculair. En dat een spetterend generieke popnummertje? Die valt alleen in het menu te beluisteren.

Hoewel het commentaar dus niet van het hoogste niveau is, zorgt het wel voor een punt van herkenning voor de fan. De stemmen zijn namelijk ingesproken door echte dart-commentatoren en komen, naar het schijnt, aardig overeen. Naast de commentatoren zijn ook de darters, toernooien en locaties regelrecht van TV geplukt. Van die laatste twee merk je overigens niet veel; de locaties zie je nauwelijks en dat je een gelicenceerd toernooi speelt, blijkt enkel uit de titel. Als fan zul je het dus vooral van de helden zelf moeten hebben. Het is dan ook goed nieuws dat er tien van ’s werelds beste darters speelbaar zijn, waaronder legende Phil Taylor en ons eigen trots Raymond van Barneveld. Dat is natuurlijk leuk, al is de kanttekening dat de personages er erg wisselvallig uitzien. Af en toe zijn ze redelijk te noemen, maar vaak zien de gezichten er gewoonweg lelijk en bijna onherkenbaar uit. Zo staren sommige darters met een verstarde doodsangst voor zich uit en loopt Barney er in de ergste gevallen bij als een aangevreten Chinees omaatje. En over lopen gesproken; bij opkomst waggelt elk karakter alsof ze na een pijnlijke klysma een dartpijl in hun kont gestouwd hebben.

Het is begrijpelijk dat je niet met de verkrachting van je dartheld wilt spelen, en daarom is er een heuse customization-optie aanwezig. Geheel naar eigen smaak kun je een poppetje aanmaken, om zo zelf aan allerlei wereldtoernooien mee te doen! Of toch niet? Nee, want de ontwikkelaar heeft met succes geprobeerd een van de meest nutteloze customization-functies ooit te maken. Gezichten zijn bijvoorbeeld niet aan te passen en het aantal lichamen, huidskleuren en kapsels is bedroevend. Je leeftijd kun je wél aanpassen, maar heeft geen enkel effect op je uiterlijk. Als klap op de vuurpijl is dit alles nog beperkter als je een vrouw wilt zijn en niet geheel verrassend: het ziet er niet uit.

Mocht je desondanks toch met je zelfgemaakte personage willen pronken, kun je zowel online als split-screen een potje darten. Er zijn allerlei variaties van het populaire spelletje te spelen, maar de basis blijft hetzelfde. Dat is erg jammer, want daardoor slaat ook in de multiplayer de verveling razendsnel toe. Zodra beide spelers de techniek eenmaal doorhebben, ligt de overwinning steevast bij degene die begint en dat maakt PDC Darts een bijzonder saaie partygame. Bovendien doen echte mensen over het algemeen langer over hun beurt dan de computer, waardoor de wachttijd ook nog eens exponentieel toeneemt. Fijn…

Conclusie en beoordeling

Het moge duidelijk zijn: darten is geen goed onderwerp voor een game. PDC World Championship Darts: Pro Tour is weliswaar een aardige dart-sim, maar daarmee ook een verschrikkelijk saai spel. Doordat de gameplay al haar uitdaging in het eerste halfuur verliest, slaat de verveling erg snel toe en dit wordt versterkt door het pijnlijk lage tempo. Daarnaast is het commentaar zwaar irritant, zijn de characters vaak lelijk, is de customization bijzonder karig en de multiplayer oninteressant. Enkel een fervent dartfan kan enig plezier uit deze game halen vanwege de herkenningsfactor, maar zelfs dan is PDC Darts het spelen geenszins waard.
2
Score
20
Score: 20
 • Pluspunten
 • Aardige dart-simulatie…
 • Herkenning voor de fan
 • Minpunten
 • die snel alle uitdaging verliest
 • Ongelofelijk saai
 • Irritant commentaar
 • Wisselvallige characters
 • Bijzonder karige customization
 • Zeer oninteressante multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Strak! Maar geloof het niet echt…

 • ik vraag me toch af of 1 miljoen mensen zon uber PC hebben…

 • Je kan em ook op medium draaien, Ralphieboy…

 • Vond er niets aan! Zo revolutionair is hij ook weer niet. De kans dat je deze game met alle fikefakjes kan draaien zonder gezever is zo goed als 0,2%

 • Precies.

 • leuk kom nu maar met die price drop zodat ie misschien de moeite waard is om orgineel aan te schaffen.

 • met een 8800GTS en GT haal je heel mooie resultaten met dees spel  was echt een zalig spel, beter dan FarCry ik kan niet wachten op het vervolg…

 • Ik wil crysis naar de consoles, ik heb namelijk niet zo'n PC!

 • dubbelpost

 • waarschijnlijk zijn er van die miljoen maar weinig mensen die ook echt volldeig op de hoogste settings kunnen spelen.

 • Ik vond dit spel niet geweldig, heb meer plezier gehad met CoD4

 • Spel is overrated, niks anders dan een recht toe recht aan shooter die er toevallig goed uit ziet, die natuurlijk een soort techdemo is voor hun engine.

 • Ze verkopen nu al meer dan 1 miljoen exemplaren ondanks de zeer hoge systeemeisen. En Crysis is een geweldige shooter!! Er zijn van die domme mensen die de game niet op high kunnen draaien omdat ze geen 8800GT, HD3870 of 8800 GTS 512MB hebben en daarom gebruiken ze als excuus dat dit een slechte shooter is. Natuurlijk zijn er mensen tussen die dat echt vinden maar er zijn ook een heleboel bolle tomaten die gewoon jaloers zijn. Er zijn toch genoeg andere games die leuk zijn? Nou dan wat doe je hier nog?

 • Het is een slechte shooter puur om het feit dat het niks nieuws brengt behalve grafisch geweld. De game steld weinig voor en het is allemaal een beetje gezien in Farcry en dergelijke games. Het is een mooie game maar inhoudelijk is het gewoon troep.

 • Matig spul, juist even gedownload toen hij uit was om de graphics en toeters en bellen eens te checken, maar ze zijn de gameplay vergeten, kutspel gewoon.  Toch nog opmerkelijk 1 miljoen, aangezien ik en vele anderen hier van de \"napster\" generatie zijn die nooit hebben betaald voor muziek/films/games en het is naïef te denken dat we dat ooit zullen doen! :)

 • maniac

  Ga toch weg man. Alsof COD 4 wel iets nieuws brengt. En al die andere games. Jij bent ook een bolle tomaat? ;) Er zijn amper games die wat vernieuwing bieden. Jullie gebruiken echt van die domme dingen als excuus.

 • nou dat is niet MIS zeg!!!

 • @nex

  wat lul je nou man ik heb toch nooit wat over COD4 gezegt? ik vind die ook niks bijzonders. Enige leuke eraan is dat de multiplayer goed is en dat ze van een WW2 setting naar huidige tijd zijn gegaan.  Crysis is echt niks nieuws onder de zon, net wat Dopeloser zegt het is meer een soort van techdemo waarin men laat zien wat ze kunnen met de enigne. Het is slecht geprogrammeerd want op een iets mindere pc loopt het al niet. Terwijl je met een wat mindere pc al direct gewoon normaal aan de slag kan met bijv COD4.

 • Ze verkopen nu al meer dan 1 miljoen exemplaren ondanks de zeer hoge systeemeisen. En Crysis is een geweldige shooter!! Er zijn van die domme mensen die de game niet op high kunnen draaien omdat ze geen 8800GT, HD3870 of 8800 GTS 512MB hebben en daarom gebruiken ze als excuus dat dit een slechte shooter is.  Qua gameplay is Crysis totaal niks nieuws, qua GFX vond ik het wel aardig. Hoewel bepaalde binnen locaties grafisch slechter waren dan de buiten locaties. Voor de duidelijkheid: Ik speelde op High.  Natuurlijk zijn er mensen tussen die dat echt vinden maar er zijn ook een heleboel bolle tomaten die gewoon jaloers zijn. Er zijn toch genoeg andere games die leuk zijn? Nou dan wat doe je hier nog!!!? ;)  Jaloers zijn? Op zo'n hoopje troep? Die game is recht toe recht aan, AI is dom, powers zijn meer van het 'been there seen that' gehalte. Aliens bevechten, poeh poeh orgineel hoor!  @Maniac E  \"Slecht geprogrammeerd\" != \"Niet goed kunnen draaien\". Eisen van Crysis zijn zo hoog door wat de engine doet, de physics + GFX = hogere eisen.  CPU-speed (die voornamelijk code verwerkt) zal het minder snel aan liggen, aanbevolen was 2.2ghz c2d máár ik runde de game op een 1.86 c2d processor op high.


 • @ Nex

  Leer eerst maar eens engels typen voordat je duur gaat doen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren