1. Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam (X360)

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam (X360)

Na de release van de succesvolle Battlefield: Bad Company 2, komen de makers dan eindelijk met een expansion pack aanzetten. Dit keer krijgen we niet te maken met moderne oorlog voering, wat je zou verwachten van anno nu, maar reizen we terug naar de tijd waarin oorlog voeren er nog smerig aan toe ging, waarin je werd belaagd door guerrilla's, waarin vuur en napalm centraal stonden, waarin men vanuit helikopters, met hun beschilderde helmen, Cubaanse sigaren, grote zonnebrillen en ruige baarden, alle rijst paddies naar de kolere schoten met hun mounted miniguns. Jawel, er kan maar een zo een oorlog geweest zijn; de Vietnam oorlog.

Om te beginnen zal ik maar gewoon zeggen dat Bad Company 2 Vietnam een briljante online ervaring is. Voor de prijs van máár liefst 1200 MS kun je deze expansion al binnen halen. Het grappige is dat wanneer je deze gaat downloaden het maar om ongeveer 5 MB gaat. En dat stelt natuurlijk niets voor, zodat je meteen aan de slag kunt met het spel. Waar ik eerst vanuit ging is dat het een game werd die je apart moest opstarten, maar Vietnam staat gewoon in het hoofdmenu van BF:BC 2 zelf, zodat als je even geen zin meer hebt in de jaren 60, je snel terug kunt schakelen naar de moderne oorlog voering.

Wat heeft Vietnam allemaal te bieden? Ten eerste unlock je dus een apart gedeelte in het hoofdmenu van Bad Company 2. Zodra je dit gedeelte kiest, valt het op dat de achtergrond in het hoofdmenu veranderd in een Vietnam sfeertje en er muziek wordt afgespeeld. Het vette is dat deze muziek je echt in de stemming brengt om eens lekker te gaan knallen. We hebben het hier dan ook over de groep Creedence Clearwater Revival met hun song Fortunate Son, welke gewoon heerlijk blijft om naar te luisteren. Eenmaal een van de nieuwe vijf maps gekozen te hebben, wel te verstaan Phu Bai Valley, Hill 137, Vantage Point, Cao Son Temple, en Operation Hastings (vijfde level is later vrijgespeeld door de community), wordt je toegesproken door een stem die jouw eens eventjes fijn uitlegt wat er van jouw verwacht wordt en wat de bedoeling is. Dit onder het genot van een sfeervol achtergrond muziekje. Een klein minpunt is dat het laden van de maps wel stukken langer duurt dan in het origineel, er valt tevens ook niets op de HDD te installeren waardoor je dit laden eventueel zou kunnen versnellen. Vietnam brengt geen nieuwe modi met zich mee en je kan dus kiezen uit dezelfde als die uit BF:BC2. Maar deze modi zijn uiteraard goed genoeg om je mee te vermaken en hevige veldslagen mee te beleven. Eenmaal op het slagveld aangekomen, kan je kiezen uit de vertrouwde vier klassen, welgenoemd assault, engineer, medic en recon. In Vietnam krijg je uiteraard een nieuwe arsenaal aan wapens voorgeschoteld, maarliefst 15 Vietnam-tijdige wapens. Zo heeft de assault o.a. de keuzen uit een AK-47 met als secundair wapen de grenade launcher (M79), de engineer een PPSH en een RPG7 met als tool de torch (repair tool), de medic een M60 en RPK met als tool zijn syringe (spuit die reanimeert) en de recon een M21 en M40 met als tool TNT en mortar. Een wapen die zijn nieuwe introductie maakt is de flamethrower. Een wapen die dood en verderf kan zaaien en die natuurlijk eigenlijk niet kon ontbreken. Nu hoor ik van veel mensen dat zij er sceptisch over waren en dat het te overpowered zou zijn, maar integendeel. De flamethrower werkt gewoon zoals die moet werken, en is goed gebalanceerd; goed voor dichtbij en levert vaak (indien in goed gebruik) tactische voordelen op door alles plat te branden en zo een vuur en rook gordijn te creëren. Er gaat trouwens niet boven het horen schreeuwen van in de hens staande soldaten op zoek naar een medic kit of water. Je kunt bijna het verbrande vlees ruiken...

Nu zeggen de hierboven genoemde wapens jullie misschien weinig qua naam, maar een ding dat zeker is is dat ze voorzien zijn van geluidskwaliteit top notch. Bad company 2: Vietnam kent namelijk weer een geluidskwaliteit die, net als de normale BC2, erg hoog ligt. Zo klinken de voertuigen en je omgeving ook erg goed. Hierdoor wordt je echt in het spel gezogen. Zo draagt de voice-acting ook zijn steentje bij. De verhalen die je te horen krijg in de laadschermen, maar ook de speakers met propaganda teksten en het geschreeuw van de soldaten die onder vuur leggen, zijn met authentieke stemmen en dialogen van toen der tijd nagemaakt. Met een beetje goeie geluidsinstallatie (uiteraard ook de mindere) kan je echt genieten van de ambience. Zo hoor je muggen zoemen, tropische vogels die de wildste geluiden maken, explosies op de achtergrond en misschien wel de vetste toevoeging: muziek uit voertuigen.

Zo hebben de meeste voertuigen de beschikking om een lekker jaren 60 muziekje af te spelen. Bij elkaar opgeteld zit er ongeveer twee uur aan muziek in Vietnam. Met beroemde titels als (welke ik al eerder genoemd heb) Forunate Son, Ride of the Valkyries van Wagner, Anders Lewen met It's Soul Time, Gimme Shelter van de Rolling Stones en ga zo nog maar even door. De muziek in Vietnam zorgt er gewoon voor dat je in een stemming raakt waardoor je alles neer wilt knallen. Het geeft een soort morale boost, je voelt je onoverwinnelijk, je voelt je ….Rambo. Eerlijk gezegd is het ook weer niet zo erg, maar het komt aardig in de buurt... Wat een echt heerlijk gevoel geeft, en wat voor een directe flashback zorgt naar de film Apocalypse Now, is met de beroemde Amerikaanse helikopters, Ride of the Valkyrie af te spelen en ondertussen alles rustig neermaaien met de minigun, echt heerlijk.

De maps die je tot je beschikking krijgt zijn stuk voor stuk goed uitgedacht en elke map speelt anders.

De laatst nieuwe, door de community, unlockde map Operation Hasting is vrijwel een van mijn favoriete. Zo begint het misschien ietwat saai, maar eenmaal verderop gekomen in de map (als je de mode rush speelt) wordt het één grote waanzinnige veldslag. Teamwork is meestal wel vereist, en met een squad spelen dat goed communiceert levert meestal een overwinning op. Elke map bestaat grotendeels uit grote stukken struikgewassen en tropische bomen en sompige rivier beddingen. Dit zet echt een Vietnamees jungle sfeertje neer, en er is niets heerlijker dan door het struikgewas de struinen om vervolgens je vijand te verrassen met een kanonnade aan vuur uit de monding van jouw heetgegloeide vlammenwerper. Al met al ziet Vietnam er gewoon grafisch goed uit en mede dankzij de Frostbite engine waardoor je (bijna) alles kan verwoesten wordt je nog meer in de veldslagen gezogen. De hevige explosies en het constante vuur dragen ook hun steentje bij aan de sfeer die het spel met zich meebrengt. Wat Bad Company 2: Vietnam nog meer met zich meebrengt zijn maar liefst zes nieuwe voertuigen. Zo heb je wat tanks, welke overigens geen mitrailleur hebben als secundaire aanval, maar een zee aan vuur spuwen. Ook de huey, welke nu wel bekend is, geven een aparte beleving. Zeker wanneer je rekening houdt dat ze al snel uit de lucht gehaald worden. En niet door een RPG of ander dergelijk zwaar geschut, maar gewoon een simpele handgun kan de klus al klaren. Waardoor de huey naar mijn mening even iets té snel wordt neergehaald. Wat dus vaak maar korte vluchten oplevert met Wagner op de achtergrond. Er zal vast wel een achterliggende gedachte zijn voor deze aanpassing, maar van mij hadden deze iets sterker mogen zijn. Een ander voertuig is de Patroal Boat, gewapend met een gevaarlijke dubbel loopse machinegun, welke die Vietnamese hutjes verpulvert alsof het gemaakt is van hout (ow wacht...dat zijn ze natuurlijk ook). Wat ook een leuke toevoeging is is de minitruck, ookwel de TucTuc. Deze kleine onschuldige driewieler kan met wat C4 en hevig getoeter voor heel wat trammelant zorgen. Als laatste punt de matchmaking. Hier kan ik kort en krachtig over zijn: online zoeken gaat gemakkelijk en snel, zoals we gewent zijn van Dice. Er is meestal vrij weinig lag wat gewoon voor een plezierige game ervaring zorgt en mede daardoor is deze uitbreiding een echte topper.

Conclusie en beoordeling

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam is een waardige expansion pack die eigenlijk iedere BC fan in huis moet halen. De sfeer, muziek en setting zorgen echt voor een geweldige online ervaring. En dit voor de prijs van maar 1200 MS.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Maar 1200 MS
  • Geweldige online ervaring
  • Schieten met geluidskwaliteit top notch
  • Prachtige sfeer en setting
  • Minpunten
  • Wat meer maps waren welkom
  • Lang laden van maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren