1. Enslaved: Odyssey to the West (X360)

Enslaved: Odyssey to the West (X360)

Zou je ooit een keer in een jungle willen leven, bezaaid met allemaal wrakstukken,

waar robots leven en jou zoeken. Zou je in New York willen leven dat helemaal veranderd is in een jungle? Als je daar benieuwd naar bent, dan is Enslaved misschien iets voor jou!

Het is ver in de toekomst waarin robots (de Mechs) de wereld hebben overgenomen en New York veranderd is in een jungle. In de game Enslaved kruip je in de huid van Monkey, een sterk en soms wat geïrriteerd persoon.

Monkey is gevangen genomen en zit in een cel in het vliegtuig. Hij is door Mechs gevangen genomen en probeert te ontsnappen. Als je ontsnapt zie je dat er nog iemand gevangen is genomen door de Mechs. Het is een vrouw die schreeuwt om hulp. Uiteindelijk bevrijdt je haar ook en crash je met het vliegtuig keihard neer. Als je bijgekomen bent, merk je dat er een soort van kroon op je hoofd is gezet. Die kroon is door Trip (die vrouw die jij bevrijde) erop gezet. Ze is bang dat als jij bijkomt jij haar vermoordt. Ze vindt dat je haar moet helpen zoeken naar haar vader. Verder kom je in de game ook nog mysterieuze maskers tegen. aan het eind van de game kom je er achter waarom.

Wat mij meteen opviel op het moment dat ik de game opstarte en bij het hoofdmenu kwam, is dat de muziek perfect past bij de sfeer die Enslaved jou meegeeft. Als je eenmaal de game een kwartiertje hebt gespeeld, zie je dat de omgeving in de game echt waanzinnig is. Het geeft je echt het gevoel alsof je in een combinatie leeft tussen een stad en een jungle.

Ik denk dat het gedeeltelijk het doel is van deze game om jou de perfecte sfeer mee te geven. Daarentegen zijn de Graphics natuurlijk ook op een hoog niveau. Je gaat in Enslaved naar verschillende locaties. Je komt bijvoorbeeld in fabrieken, flatten, gewoon de buitenwereld, op een gigantische tank en in een piramide.

Trip is een vrouw die veel van technische dingen weet en goed opgelet heeft op school. Het is eigenlijk zo dat jij sterk bent en zij slim. Dat blijkt wel, want ze vraagt jou een vuurvliegje te vangen. Als je dat gedaan hebt maakt ze daar een scanner van die jou kan helpen om te weten waar vijanden zitten en mijnen liggen. Dat is toch slim! Verder is er naast Trip ook nog een ander persoon die je later ontmoet in de game. Zijn naam is Pigsy, een dik, humoristisch persoon die jaloers op jou is, omdat jij en Trip het goed met elkaar kunnen vinden. Later in de game verdwijnt deze jaloezie en wordt hij een echte vriend van jou. Pigsy heeft twee gadgets die hij bij zich draagt: een haak waarmee hij zich van het ene punt naar het andere punt kan verplaatsen en bommen die nadat hij ze gegooid heeft, nog door middel van jouw blastkogels kunnen ontploffen.

In Enslaved moet je veel samenwerken met Trip. Je moet bijvoorbeeld haar naar de overkant gooien en haar een handje helpen om ergens op te komen. In de game kun je van een verre afstand ook met elkaar communiceren. Je kunt Trip vragen cover te nemen, de Mechs af te leiden en haar vragen om te rennen.

Monkey zou Monkey niet heten als hij niet klom, want dat is toch wat je het grootste gedeelte van de game doet. Wat ik apart vind is dat als je klimt je erg ver en hoog kunt springen van het ene object naar de andere. Er zit soms wel 4 meter tussen! Dat maakt de game misschien vet, maar voor mij juist onlogisch en onrealistisch. Als je je vastklemt aan iets kun je even ver springen als van het ene dak naar het andere. Daar zit trouwens ook een erg groot verschil tussen qua meters. De camera verraadt veel. De camera draait op het moment dat jij ergens heen loopt, waar je omhoog moet. Hij verraadt dus meteen al waar je op moet klimmen en dat had van mij niet gehoeven, want ik had liever gewoon zelf uitgevonden waar ik heen moest. Ook wordt er door glinsterende objecten verraden dat je daar op moet klimmen en wordt dus de moeilijkheidsgraad versimpeld. Wat ik er wel leuk aan vind, is dat je snel van het ene object naar het andere kunt springen, waardoor je snel ergens bent. Je kunt naast klimmen ook op je cloud gaan surfen over het water. De cloud is dus eigenlijk een soort van blauwe surfplank.

In de game krijg je aan het begin een soort staf mee die meerdere functies heeft. Naast dat je ermee kunt slaan, kun je ook met de staf schieten, variërend tussen kogels waarmee je Mechs kunt elektrocuteren en tegelijkertijd de schilden kunt uitschakelen. Maar er zijn ook blast kogels, waarmee je je vijand kapot knalt. Je staf kan ook als schild worden gebruikt. Naast dat je die kogels kunt oppakken, zijn er ook glinsterende bolletjes die ik power ups noem. Hiermee kun je bij Trip je staf upgraden, health upgraden, combo's leren en je schild mee upgraden. Deze upgrades zijn bijna wel een vereiste, want je komt namelijk steeds sterkere vijanden tegen die je moet verslaan. Ook kun je door Estate Takedowns vijanden neerhalen.

Je krijgt in Enslaved met meerdere vijanden te maken, bijvoorbeeld een grote hond, een neushoorn, Mechs die jouw onder stroom zetten, Mechs die op jouw schieten en meer.

Je moet ervoor zorgen dat je goed cover zoekt, wanneer Mechs schieten en dat je je niet in een hoekje laat drijven door gewone vechtende Mechs. Je zal misschien naast je health ook wel een schild hebben, maar je schild is zo uitgeschakeld als je veel kogels opvangt. Maar gelukkig zijn er naast kogels ook health bussen.

Naast dat de game natuurlijk prachtig is en mooi werkt en de besturing van Monkey gewoon goed is, zijn er ook wat minder leuk dingen in Enslaved. Zo heb je bijvoorbeeld niet de controle over Monkey wanneer hij moet rennen en zijn er een aantal bugs die ik heb gevonden. Zo heb je bijvoorbeeld bij een gedeelte in de fabriek dat de handen het touw van de Zappelin niet goed aanraken waardoor je ziet dat er ruimte tussen zitten. Zo heb je dat ook bij het omhoog halen van deuren. Bij de game is het ook zo dat de game soms vastloopt, maar dan naar een paar seconden weer gewoon verder gaat. Dit is natuurlijk wel vervelend. Naast deze negatieve punten heeft de game wel een speelduur van 11 uren. Dat is dan wel genoeg om je goed te vermaken. Je zult naast dat je Trip's vader vindt ook andere dingen moeten oplossen en dat maakt deze game langer, maar ook leuker, want je wilt graag in die prachtige omgeving blijven rondlopen.

Conclusie en beoordeling

Enslaved brengt je vanaf het begin in de sfeer door de omgeving en de muziek. Behalve dat de camera verraadt waar je heen moet en de bugs die erin zitten erg vervelend zijn is Enslaved een game die jouw zoieszo 11 uur kost om uit te spelen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Mooie omgeving
 • Sfeervolle muziek
 • Mooi verhaal
 • Minpunten
 • Camera verraadt waar je heen moet
 • Niet altijd even goede controle over Monkey
 • De bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zeer leuk spel…… xD

 • 1 heel nieuw spel voor 500 punten, kom maar op. Beter dan al die oude crap voor 500 punten :)

 • Die oude crap van 500 punten dat zijn wel een groot aantal legendarische toppers.  Ik kan games opnoeme van de NES SNES era's die beter zijn dan alle games van de afgelopen 5jaar.

 • dit is die 500 punten vast wel waard!

 • Nice.

 • uhm ok… dit lijkt me egt een kutspel maar ok…

 • toen waren het toppers ja,en nu is het vooral nostalgie.(ten minste pakkweg 2/3 dan )  trek maar eens wat oude games uit de kast,het is nu leuk om te spelen maar ben inmiddels verwend en wil meer.  neemt niet weg dat het toen topgames waren(en voor bepaalde mensen nog zijn,mij inclusief ) maar voor de gemiddelde gamer van 15 zal het niet echt boeiend zijn .  maar on topic, dit is voor de toekomst van wii ware heel erg interresant .weet niet of het wat wordt maar dat zien we vanzelf wel .
 • Ik ben echt bijzonder benieuwd naar deze game!

 • Goedkoop is het iig, voor die 5 euro haal ik hem misschien wel!

 • nah niks voor mij

  doe dan toch maar een klasieker:p

 • Lijkt me geen leuk spel.

 • Ziet er wel leuk uit. En er zijn inderdaad veel nieuwe games die niet op kunnen tegen oude spellen.

 • Laat maar komen!!

 • Klinkt best emo.

 • Platformswitch? Deze zou toch naar Xbox Live Arcade gaan?

 • @Jalf - Klopt, maar de platform switch is al lang bekend, volgens mij vlak na de bekendmaking van de Wiiware lanceerdatum is deze titel verplaatst naar Wiiware en de DS…

 • lijkt me wel geinig.

 • Maak gewoon een goeie game voor de Wii. Het kan wel.

 • Weet het nog niet!

 • Ziet er leuk uit, ik hou wel van aparte games! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren