1. Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Il Milione of in andere woorden Beschrijving van de Wereld. Het is een boek dat bij niet veel mensen een belletje zal doen rinkelen. Nochtans bevat dit boek informatie over de vele reizen die de ondertussen legendarische Marco Polo heeft ondernomen gedurende zijn leven. Hij was dan ook een rasechte ontdekkingsreiziger die wonderbaarlijke ontdekkingen heeft gedaan en deze gedeeld heeft met de wereld. Hij heeft na dit boek echter niet veel meer kunnen verrichten, aangezien hij het in krijgsgevangenschap geschreven heeft. Toch heeft Marco alsnog verscheidene mensen in het verleden van inspiratie kunnen voorzien, zoals Columbus die het boek gebruikte omdat het hem geïnspireerd heeft om diezelfde delen van de wereld te verkennen, maar ook mensen uit het heden heeft hij weten te bereiken. Zo ook Nathan Drake…

Al zal je eerst levend uit een werkelijk levensbedreigende situatie moeten zien te komen, alvorens je jezelf volledig kan verdiepen in het veelzijdige verhaal. De game wordt namelijk aangevangen op het moment dat Nathan helemaal versuft en zwaar gewond wakker wordt in een treinwrak. Op zich nog niet onoverkomelijk, maar als blijkt dat de wagon waarin hij zich bevindt ook nog eens op het punt staat de afgrond in te vallen, wil hij zich dan ook zo snel mogelijk uit deze benarde situatie zien te redden. Na het nodige en vooral spectaculaire klim- en klauterwerkwerk, waarbij je zowel de binnen- en buitenkant als het onderstel van de wagon aandoet, slaag je hierwonderwel in en krijg je amper de tijd om deze werkelijk sublieme introductie in je op te nemen. De eerste flashback dient zich immers al aan.

Deze flashback brengt ons bij een gebeurtenis die zich maarliefst enkele maanden daarvoor heeft afgespeeld, een diefstal meer bepaald. Al was Nathan aanvankelijk niet te vinden voor het stelen van een lamp. Dit veranderde al snel wanneer hij te horen kreeg dat dit voorwerp wel eens zou kunnen leiden naar de dertien verloren schepen waarop Marco Polo een fortuin aan schatten vervoerde. Dit alles lijkt als het ware uit één of andere Hollywood klassieker gegrepen te zijn, maar weet door de vele locaties die Nathan aandoet en de grote variatie aan gebeurtenissen je vanaf het begin te boeien en aan je scherm te kluisteren. Je krijgt dan ook te maken met talloze klim- en valpartijen, lugubere huurlingen, eeuwenoude vallen en bij tijd en stond eens een ontroerende reünie.

Dit alles speelt zich echter niet altijd tijdens de gameplay van Uncharted 2: Among Thieves af. De game bevat dan ook een gezonde dosis aan tussenfilmpjes die zo goed zijn uitgewerkt dat ze zelfs verward zouden kunnen worden met een film. Het stemmenwerk, de animaties en de dialogen zijn dan ook zo subliem dat de term ‘Filmische game’ hier alle eer aangedaan wordt. De dialogen weten daadwerkelijk te boeien en een bepaald gevoel op te wekken bij een scène waardoor deze nog meer impact weet te hebben op de gamer. Op hun beurt weten de realistische animaties, die met behulp van motion-capturing vervaardigd zijn, te imponeren en je perplex te doen staan. De aaneenschakeling van de vele spannende tussenfilmpjes en gebeurtenissen tillen de game dan ook ver boven de concurrentie uit. Naast de pracht en praal van de tussenfilmpjes biedt Among Thieves ook tijdens de gameplay geregeld de kans om van het uitzicht te genieten. Zo zal regelmatig een adembenemend panorama je aandacht weten te trekken en deze ook een tijdje vast te houden. Tempels op een bergflank, weelderige fauna… de game heeft het allemaal.

Nu kan een game natuurlijk niet alleen bestaan uit prachtige graphics en fenomenale tussenfilmpjes. Nee, ook de gameplay ervan moet minstens van een degelijk niveau voorzien zijn en ook daar heeft men bij ontwikkelaar Naughty Dog een uitzonderlijke prestatie weten neer te zetten. Men heeft immers de mogelijkheid voorzien om het avontuur op verschillende manieren te doorlopen. Zo zal een rustige gamer zich aan de hand van sluipen en het omzeilen van tegenstanders of juist het stilletjes uitschakelen ervan zich op deze manier een weg door Among Thieves kunnen banen. Een meer op actie beluste gamer zal echter ook niet teleurgesteld worden, want ook hij/zij kan als een volleerde Rambo de vijanden van het leven beroven. De vijand zal op zijn beurt ook geen kans onbenut laten om ook jou te voorzien van een vervelende lading lood. De AI is namelijk van een meer dan behoorlijk niveau en je vijand zal je dan ook regelmatig in een benarde situatie doen verzeilen. Het is dan ook aan jou om je hieruit te redden door hier slim op te reageren.

Naast deze situaties vereisen ook de puzzels die Among Thieves rijk is het nodige denkwerk. Zo zal je geregeld hendels moeten omzetten, spiegels moeten draaien en talloze routes moeten vinden om de puzzels tot een goed einde te kunnen brengen. Dit gaat dan ook vaak gepaard met de nodige platform actie en dat is ook meteen het meest voorkomende gameplay-elementen. Het spreekt dus voor zich dat de game talloze richels, beklimbare muurtjes en rotsen, touwen en dergelijke voorwerpen bevat. Het springen van rots tot rots en van richel tot muurtje verloopt meestal succesvol maar door het strikt lineaire verloop van de game zullen absurde situaties zich geregeld een keer voordoen. Zo zal je wanneer je op een dak staat en het vervolg van je pad aan het uitstippelen bent zeker eens beslissen om op een dak te springen dat twee meter lager gelegen is. Dit zou echter wel eens dodelijke gevolgen kunnen hebben. Zo heb ik bovenstaande situatie zelf al meegemaakt en kreeg ik na het springen naar het desbetreffende dak een doodscène te zien aangezien het niet de bedoeling was dat ik daarheen ging. Geen enkele game is dan ook perfect.

Al komt deze game er wel erg dicht bij, want ondanks de vele scripted events die stuk voor stuk spectaculaire actie bieden zal je de game na afloop zeker nog eens op een hogere moeilijkheidsgraad aanvangen. Al is het maar om elke verborgen schat te vinden of alle prestaties vrij te spelen, spelen zal je. Ook de multiplayer nodigt hier toe uit. Deze is hier namelijk niet zomaar “bijgeplakt”, nee, het voegt daadwerkelijk wat toe aan de ervaring. Niet zozeer in de alom bekende modi ‘Capture the Flag’ of ‘Death Match’, maar eerder in de co-op multiplayer modi. Deze maakt het mogelijk om aangepaste levels uit de singleplayer aan te vangen met maximaal drie personen. Dat betekent dus dat je samen kan klimmen en klauteren, puzzels oplossen, talloze vijanden verslaan en als ze je niet weten te redden ook doodgaan. Je leest het goed, in deze modi kan een medespeler je genezen alvorens je sterft en dat versterkt alleen maar het groepsgevoel. Tevens voegt het ook wat toe aan de sublieme ervaring die de gehele game je weet te bieden en je zult dan ook erg voldaan terugblikken op je avontuur.

Conclusie en beoordeling

Net zoals Marco Polo zijn wij in zekere zin ontdekkingsreizigers die op zoek zijn naar die perfecte game en heeft onze reis ons al langs vele gedrochten en prachtige ervaringen geleid. Toch leek onze zoektocht bij deze game bijna tot een einde gekomen te zijn, maar wisten kleine obstakels ervoor te zorgen dat we alsnog onze zoektocht voort dienden te zetten. Dat neemt echter niet weg deze game op zijn minst een spectaculaire ontdekking was en in de geschiedenisboeken geklasseerd zal worden als een werkelijk unieke ervaring. Ik raad dan ook menig gamer aan om eens zijn/haar stoute schoenen aan te trekken en op onderzoek uit te gaan. Je zal zeker en vast voldaan terugkeren van je reis.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Boeiend verhaal;
 • Sublieme tussenfilmpjes;
 • Goed uitgewerkte modi;
 • Meer dan behoorlijke AI.
 • Minpunten
 • Te lineair.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar voor de rest is het spel dus hetzelfde als deel 2?

 • Mooi.

 • Leuk voor de mensen die hem op de PC willen spelen..:P

 • Beetje late port imo.

 • Hmm, leuk. Ik zet hem even op m'n wenslijst.

 • het deel op de 360 was best oke maar om nu nog een pc deel uit te brengen ben ik niet zo voorin

 • Lijkt mij niet veel te gaan verkopen!

 • Ik vond het een heel apart spel in het begin, maar na een tijdje zoek je het niet meer. Het spel speelt heel 1 tonig. Ze moeten iets nieuws bedenken.

 • Zeker erg laat.

 • laat

 • jeej :D ga ik wel kopen, vind het een vet spel.

 • mooi

 • leuk zeg

 • ben benieuwd of ie vernieuwend is ten opzichte van FlatOut 2 op de PC. We zullen zien.

 • Nou ik ben niet echt onder de indruk ik vind flat out gewoon raar we hebben mooie technologie en toch is het beeld helemaal niks aan dus ik denk dat pc net zo erg wordt

 • lol

 • Good.

 • Flatout 2 vandaag weer installed, leuk voor wat vrienden maar word snel eentonig.

  Best nog veel mensen online btw.

 • Hier komen ze zeker wel een beetje laat mee. Ik vraag me af of het nu nog wel zin heeft.

 • lame

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren