1. Harvest Moon: A Wonderful Life (NGC)

Harvest Moon: A Wonderful Life (NGC)

Harvest moon a wonderful life. Wonderful?Een degelijk deel uit de serie? Is het de 8 - waard die Insidegamer het destijds gaf? Laat mij je het antwoord geven.

Ik was destijds verzot op deze serie.Ik kon helemaal wegkwijnen in deze boerderij-sim. Het verslavende boerenwerk,het onderhouden van contacten met dorpsgenoten en het rondstruinen door de mountains op zoek naar fruit en herbs. Alles was geniaal in elkaar gezet en boeide mij van begin tot eind. Ik was verslaafd aan deze gameserie. Tot op de dag dat Natsume een aankondiging deed die mijn hart sneller liet kloppen; er kwam een 3d harvest moon voor de Cube!

Ik was hyped, helemaal omdat in die tijd de cube erg in de steek gelaten werd door veel developpers.Maar deze game uit een door mij zeer geliefde serie kwam er gewoon exclusief voor uit! De screens waren veel belovend en de beloftes baanbrekend. Wat kon er mis gaan? Ik zal het je vertellen. Ik heb de game nu gespeeld en ik heb eigenlijk maar één groot punt van kritiek: Het is saai!Sterker nog, deze game is oersaai. Het voldeed totaal niet aan mijn verwachtingen. Dit lag aan de volgende dingen.

Het werken op de boerderij was in de andere Harvest moons een zware taak, je moest echt goed op je dieren letten om ze gezond te houden. Maar hier? Hier kun je ze een week niks te vreten geven en ze geven geen krimp.Je kippen kun je rustig in de regen laten staan en geen haan die er naar kraait. Je krijgt zelfs een geit die na verloop van tijd geen melk meer geeft.Tijdelijk zul je denken? nee, na verloop van tijd zal het permanent geen melk meer geven en word het beest dus praktisch nutteloos. de reactie van de developper: 'Je kunt hem nog altijd als huisdier houden.' Wie wil er nu een geit die geen melk geeft als huisdier? Het beest geeft namelijk verder geen meerwaarde.

De uitwerking van het bewerken van het land is wel erg leuk gedaan. De planten groeien realistisch en variëren enorm. zo heb je bloemen,vruchtbomen en groenten. Dit systeem werkt prima en is dan ook een van de pluspunten uit de game.

Een ander punt, het dorp. Zover je het een dorp kunt noemen, het is met zijn 3 huizen een boerengat van heb ik me jou daar! In eerdere Harvest moon games waren de dorpen de plek om hen te gaan wanneer je klaar was met je boeren werk. Je kon dan winkelen of mee doen aan festivals en andere activiteiten. Er zijn nu nauwelijks festivals die ook nog eens geen zak voorstellen. Over winkels gesproken, die zijn er niet! Nee, je moet nu alles bestellen vanuit je boerderij. Dit betaal je en het wordt naar je opgestuurd. Het verliest alle charme die het kopen van producten en dieren in de vorige games bood. Het voelt kaal en leeg aan.

Een ander groot deel was het communiceren met npc's en het uiteindelijk trouwen met een van de vrouwen. Je kon bevriend raken met de mensen door ze cadeau's te geven en vaak met hen te praten. Langzamerhand lokte dit verhalen uit en kreeg je echt een band met de personages. Niet in dit deel, in dit deel kun je geen band ontwikkelen. De mensen hebben ook niets boeiends te melden. ze lullen wat over de rode sterren die zo mooi blinken boven de waterval (waar dan?!) of over het feit dat ze oud worden en het leven aan ze voorbij gaat. Doormiddel van cadeau's bereik je niets, ze blijven hetzelfde zeggen. Je krijgt wel reacties op gegeven voedsel, ze vertellen je een dag nadat je het gegeven hebt hoe het heeft gesmaakt. nou eh.. bedankt.

Het trouwen is niet langer meer een keuze maar een verplichting! Wanneer jij aan het eind van jaar 1 geen vrouw hebt kunnen kiezen, dan doet de game dit voor jou.Tegen jou wil wordt je opgezadeld met een vrouw waar je het jaar erop een kind mee krijgt. De vrouw gaat naar verloop van tijd wel meer zeggen, en zij is de enige npc die samen met je kind aanvoelt als die uit de oudere games.

De game werkt volgens chapters.Ieder chapter kent enkele jaren waarin dingen gebeuren. Het leuke is dat de omgeving veranderd, jij en andere npc's ouder worden en je je zoon ziet opgroeien. De dagen zelf duren erg lang en veel is er niet te doen. Ik heb dan ook een groot deel van de game slapend doorgebracht om de veranderingen in de chapters te kunnen zien.En door het spel rushen om het einde te bereiken is geen teken van een goede game.

grafisch ziet de game er erg mooi uit. De natuur is mooi weergegeven en vooral het water en de zee zijn een pracht voor het oog. Helaas voelt de speelwereld leeg aan, ook is deze niet erg groot. En door het ontbreken van een echt dorp is er ook nog eens bar weinig te doen. Ja je kunt vissen en ja er is weer een mijn om in te graven. Maar deze zijn beiden zo saai uitgewerkt dat je ze snel links zult laten liggen.Want als je het voor het geld wilt doen dan kun je er beter helemaal niet naar omkijken. Want wanneer je eenmaal de melkstal hebt gekocht heeft geld geen waarde meer. Want je kunt het nergens meer aan uitgeven! Wat heeft het dan nog voor zin om de game te spelen als de npc's en de speelwereld niet boeien en er ook niets meer om voor te boeren is, zul je zeggen. Nou,die zin is er niet meer en dan is het spel dus praktisch uitgespeeld.

Is er dan iets dat wel goed is aan deze game? Nou de muziek in ieder geval niet. waarom niet? omdat er buiten de boerderij om geen muziek is. Je loopt de gehele wereld door met alleen het geluid van moeder natuur op de achtergrond. Dit zou de sfeer van natuur en vrijheid kunnen vergroten, maar maakt het gevoel van leegte en saaiheid alleen maar sterker. Ik zete tijdens het spelen van deze game vaak mijn eigen muziek op om toch nog wat vrolijke deuntjes te horen.

Deze Harvest moon beloofde veel te worden maar werd uiteindelijk een dikke teleurstelling. Ik hoef deze game nooit meer te spelen en melk mijn koetjes liever op de nes.

Conclusie en beoordeling

Ik weet dat ik veel dingen achterwege gelaten heb maar dit moest ik even kwijt over de game. Er valt namelijk nog veel te vertellen over verschillende cutscénes en andere dingen die er te vinden zijn in de game. Maar voor mij was deze gewoon niet wat het hoorde te zijn. Hierna is er geen fatsoenlijke Harvest moon meer uitgebracht. En daarmee sterft de serie naar mijn met deze game een te vroege dood.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • grafisch prachtig
 • boerderij gedeelte kent zijn charme
 • Minpunten
 • er is niets te doen!
 • npc's zijn oninteressant
 • bestellen van producten
 • er is nauwelijks soundtrack
 • beloftes zijn niet nagekomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik hoop best goede maps en niet te duur.

 • als ze highly-destroyable zijn vind ik k best ^^

 • yeah! nu nog de game halen :P

 • Komen ze ook voor de pc?

 • Afwachten maar. Over eventuele PCmappen is, als we dit bericht mogen geloven, waarschijnlijk nog niks bekend.

 • dat is wel vet

 • Ik hoop echt dat er nieuwe PC mappen komen…sommige beginnen een beetje te vervelen :)

 • pc maps moeten gratis zijn.

 • YEEE eindelijk

 • Ik hoop dat ze gewoon gratis zijn. Het is een toffe game, die al een boel mensen gekocht hebben. Gratis nieuwe mappen houdt de game nog wel een tijd lang erg populair.

 • Zal wel 800 points gaan kosten ( of rond de 8 euro op Psn ).

  Als ze komen ga ik ze meteen downloaden. :)

 • pc mappen komen toch een hoop gratis denk ik, community's etc…

 • en pc, wtf gek…. wij krijgen alleen maar crappy cheap own made maps :S

 • ik hoop niet dat ze de pc in de steek laten, want dat zal wel heel triest van ze zijn om pc-gamers zo tekort te doen:S

 • Op infinityward.com kunnen gamers nu hun eigen multiplayer map ontwikkelen.  Als je map de beste is, komt ie in de game!

 • Hoop dat het gratis mappen worden….

 • eindelijk hoop dat ur een beetje mooi maps zijn.

 • beters beetje chille en orginele maps.

 • Nice :D

 • doe harbor van cod1 , alleen dan soort remake, (niej die verneukte uit cod2), carentan is ook welkom. Railyard ( in chernobyl stijltje:) ) . Depot zit er al in (downpour) tenminste die lijken behoorlijk op elkaar. Zou wel vet zijn :D en gratis:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren