1. Ninja Gaiden

Ninja Gaiden

Toen Microsoft besloot de Xbox op de markt te brengen, was Tecmo’s Itagaki erg onder de indruk van de mogelijkheden die de spelcomputer met zich meebracht. Hij besloot het derde deel uit de Dead or Alive-serie exclusief uit te brengen op de Xbox. Later kwam ook een volleybal titel uit die de dames uit de DOA-serie giechelend op het strand liet sporten en spelen. Met Ninja Gaiden lijkt Team Ninja pas echt het achterste van haar tong te willen laten zien.

Hoewel titels als Dead or Alive en de volleybalvariant voor veel plezier kunnen zorgen, is de diepgang in deze spellen best ver te zoeken. Ninja Gaiden biedt die diepgang wel; een ton aan mogelijkheden, en meer. Zo is de hoofdpersoon, Ryu Hayabusha, in staat om veel acrobatische sprongen uit te voeren, en maakt hij acties met zijn zwaard waar een normaal mens alleen maar van kan dromen.

Wie de wereld van Ninja Gaiden voor het eerst binnenstapt, zal zich vergapen aan de prachtige visuele hoogstandjes die Team Ninja in het spel heeft verwerkt. Een opvallend soepel bewegende Ryu Hayabusha slacht vijanden op lugubere, maar indrukwekkende wijze af. Suf je tegenstanders de grond inslaan, en uitroepen dat je de allergrootste bent, is er in het begin nog niet bij. Het ‘Game Over’ scherm verschijnt vaker dan je van je spellen gewend bent in beeld, en de frustraties nemen zichtbaar toe. Ondanks dat je als speler je uiterste best doet de aanvallen van je tegenstanders te blokken en een combinatieaanval uit probeert te voeren, lijkt het op de één of andere manier niet te lukken.

De frustraties van Ninja Gaiden zorgen er in dit spel alleen maar voor dat je het keer op keer opnieuw wilt proberen. Heeft daarnet die irritante ninja samen met zijn makkers je helemaal afgeveegd, déze keer ben jij diegene die de lakens uitdeelt. Als je dan na enkele verwoede pogingen er toch in slaagt via een indrukwekkende combinatie je tegenstanders te doden, dan is de blijdschap en adrenaline stoot achteraf alleen maar groter. Wanneer je de eindbazen dan eindelijk tegenkomt, is het helemaal slikken. Oefening baart kunst, en iedere tegenstander heeft wel zijn of haar zwakke punt. Een combinatie van controle over Ryu en concentratie is dan hard nodig om een eind te maken aan het leven van je tegenstanders. Het is erg fijn dat je inderdaad kunt vertrouwen op een bijkans perfecte besturing.

De missies die Ryu uit moet voeren zijn gevarieerd en spelen zich af in verschillende omgevingen. Ryu is op zoek naar de persoon die zijn clan heeft uitgemoord, en komt daardoor op verschillende plaatsen. Deze zijn prachtig vormgegeven. Hoewel er enkele onvolkomenheden zijn, is het spel visueel enorm indrukwekkend. Door het verzamelen van essence de gele, blauwe en rode bolletjes die dode tegenstanders achterlaten, kan hij prachtige aanvallen uitvoeren. Hoe meer hij verzamelt van de essence, hoe krachtiger deze aanvallen worden. Deze essence is behalve voor magische aanvallen en het terugkrijgen van levensenergie belangrijk om wapens te kopen en te verbeteren. Van ontploffende shuriken tot een enorme bijl: zij brengen allemaal andere mogelijkheden en combinaties met elkaar mee.

Ninja Gaiden is verschrikkelijk verslavend omdat het zo spel zo compleet aanvoelt. Door de hoge kunstmatige intelligentie is het een uitdaging om het zelfs al tegen ‘gewone’ tegenstanders op te nemen. Er moet een goede balans zijn tussen aanvallen en verdedigen om het er levend vanaf te brengen. Wanneer je na afloop van een zwaar gevecht prachtige filmpjes te zien krijgt, dan weet je dat het de moeite waard is geweest. Met een kloppend hart en natrillende handen ga je verder in het avontuur, waar iedere omgeving weer anders is. De mogelijkheid om het spel in het Japans te spelen maakt het alleen maar interessanter, zeker omdat de achtergrondmuziek ook perfect in het spel past.

Conclusie en beoordeling

Er valt nog zoveel te vertellen over Ninja Gaiden: van de detailrijke vijanden tot de extra opties die vrij zijn te spelen. Zo is de hele 2D Ninja Gaiden Trilogy te spelen door deze vrij te maken tijdens het avontuur, of kun je nieuwe wapens vinden als je het spel een tweede keer speelt. In woorden valt eigenlijk niet te omschrijven hoe goed Ninja Gaiden is, en de ervaring moet je als speler zelf meemaken om er over te kunnen meepraten. Dit actieavonturen spel is met gemak de beste van haar generatie, en is sfeervol en pittig zoals je spellen tegenwoordig maar weinig meer tegenkomt. Met meer dan twintig uur speeltijd zul je gaandeweg het avontuur de geheimen van de ninja ontdekken en er achter komen hoe goed het spel wel niet is. Voor wie een Xbox bezit is het niet aarzelen, maar aanschaffen. Als je Microsoft’s spelcomputer nog niet hebt aangeschaft dan heb je met Ninja Gaiden dé reden om dat wel te doen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtig vormgegeven
 • Een fantastische ervaring
 • Vloeiende besturing
 • Minpunten
 • Camera
 • Moeilijkheidsgraad
 • Ryu zwemt als een drol

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Vetter dan vet :D

 • super goed spel alleen vind ik die stad echt saai:P

 • Ik wil dit spel én een Xbox :(

 • Ik had een 10 gegeven ;)

 • bijna uitgespeeld, hij is echt TE wreed. (there must be some kind of law for that :P )

 • Ryu zwemt als een drol, waar moet ik dan aan denken, een zwemmende 'drol" ??

 • Daniël, nu onderschat je toch echt de zwemcapaciteiten van een drol.  Anyway, dit is echt een geweldige game. De beste game op de Xbox tot nu toe in mijn ogen (en ja ik heb Halo ook gespeeld). Verplichte kost voor elke Xbox bezitter. En probeer je hand te leggen op de Amerikaanse versie :S.  Die Duitsers ook altijd.


 • Hij is moeilijk, maar wel eerlijk :) Als je genoeg speelt kun je makkelijk tot lvl 6 komen zonder ook maar je rebirths te gebruiken.  Ik heb voor deze game een Xbox gekocht. Wat een spel, serieus! Zo goed zie je ze niet veel.

 • Door spellen als deze benijd je Xbox-bezitters.

 • Ik vind het gewoon belachelijk wat Team Ninja gedaan heeft op het laatste delen van het spel…. ik heb het over die Ghost Piranha's. Ze maken je sneller af dan die andere. Beste wapen tegen hun zou wel de Nunchaku zijn + BASHEN DIE BUTTONS ALS DE GEK!  Heeft iemand die de spel uitgespeeld heeft, ooit tijd ingestoken in de Wooden Sword? Heeft iemand de laatste upgrade van dit wapen gehaald? Zoja, is het het waard om het de upgraden?

 • Wooden Sword….. anyone?

 • Het eerste spel van de xbox die ik wel zou willen hebben…nog geen rede voor mij om een xbox te kopen btw.

 • @Hitmastersnake…

  Gebruik je special Electriciteits move voor die vissies, die kan je dan al op level 3 hebben.. Elke keer krijg je rode essencebollen ervoor terug, dus dit kan je blijven doen.  En ja, de Wooden Sword is de moeite waard om up te graden, één van de sterkste wapens in het spel..

 • maar dat is wel tering duur…verder zou ik deze game alleen als minpunt geven de camera is SOMS kut, maar meestal heb je er echt geen last van, je stelt hem gewoon automatisch altijd bij, zonder er last van te hebben ofzo…

  dat het geen makkelijk spel is, weet iedereen, maar he is zeker geen minpunt en het is niet oneerlijk moeilijk, zal ik maar zeggen..anyway, dit is gewoon een vet masterlijk spel

 • Nope, deze vind ik niet leuk genoeg. Niet speciaal genoeg (het vechten is natuurlijk erg vet), level structuur veel te simpel (ik zie liever een open spel) en hij's gewoon moeilijk, waardoor ie ook nog frustrerend raakt.  Je kan zeker plezier hebben aan het spel maar op de een of andere manier zie ik geen reden om door te spelen.  Geef maar mij een lekkere (mmo)rpg.  Onimusha vind ik veel vetter trouwens.  Ik wil niet uren proberen een stuk van een spel uit te spelen. Ik wil juist een langzaam opbouwende moeilijkheidsgraad waardoor je wel beter wordt en goed genoeg blijft voor je vijanden.  Nee, deze game is niet voor mij weggelegd.
 • Ik zeg het niet graag als nintendo fan, maar dit is dus echt de shit! Ik speel het vaak bij een vriend (eigenlijk een beetje te vaak)

 • Ik heb m en vind het het beste spel voor de xbox en een van de allerbeste actionadventures ooit. Jammer van de camera maar niets is perfekt of wel soms??

 • Dit spel is 100% geil, een 9 is veel te laag. Absoluut onzin.

 • TOG: lul niet nu :); een 10 is perfect, Ninja Gaiden is niet perfect. Wel bijkans, en dus een negen en één een Insider's Choice. En als je vind dat t spel die 10 wel verdient ;), schrijf zelf je eigen recensie :)

 • oke een 10 :P waarom??? hmmm 1 van de beste games die ik ooit in m'n hele leven gespeelt heb!!! zoals wel meerdere i guess this game reallyyyyyyyy really reallyyyyyyyy focks!!! die minpunten slaan eigelijk nergens op camera is dik in orde als je het mij vraagt…draait lekker snel mee is niet iritant zoals bij dino crisis bijvoorbeeld ryu zwemt gewoon normaal eigelijk…ook zo iets waar deze game voor niks word afgerekent en de moeilijkheidsgraad is oke want bij de meeste spellen kom je zonder moeite verder dit is tenminste een uitdaging dus wat is dat voor neppe geklaag :S:S:S dus een 10!!!:D:P LOL ghehe meningen verschillen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren