1. The Legend of Zelda: Spirit Tracks (NDS)

The Legend of Zelda: Spirit Tracks (NDS)

Wie Nintendo kent, kent naar alle waarschijnlijkheid op z'n minst één mascotte van de spelgigant uit het land van de rijzende zon. Voor mij stond Nintendo synoniem aan The Legend of Zelda franchise, die inmiddels al weer 20 jaar warme gevoelens van menige gamer weet op te wekken. Vanaf het moment dat ik een Gameboy in de hand kreeg, speelde ik elke mogelijke Zelda game op een handheld. Ook Phantom Hourglass, die in 2007 het daglicht op de Nintendo DS zag, was voor mij geen uitzondering. Anno 2009 heeft de Nintendo DS al flink wat ervaring opgedaan en staat paraat voor het volgende avontuur van Link genaamd Spirit Tracks. Welkom in de wereld van Hyrule! Koop uw treinkaartje hier en geniet van de reis...

All aboard!

In The Legend of Zelda: Spirit Tracks speel je, zoals gewoonlijk, de eenvoudige jongen genaamd Link. Dit avontuur speelt zich 100 jaar na de gebeurtenissen in Phantom Hourglass af en de overeenkomsten tussen haast identieke personages uit dit deel en het vorige is dus compleet op toeval gebaseerd. Link is deze keer geen boerenjongen of eilandbewoner, maar een treinmachinist in spé. Als zijn leermeester Alfonzo hem erop uit stuurt om in Hyrule Castle tot Royal Engineer benoemd te worden, ontmoet Link de eveneens iconische Princes Zelda, die meteen een band met hem krijgt. Even later blijkt de kanselier van Hyrule genaamd Cole niet geheel koosjer te zijn, en steelt het lichaam van Zelda, laat haar geest achter, en verkast zich vervolgens in de Spirit Tower om met Zelda's lichaam de Demon King terug te laten keren naar Hyrule. Wonderbaarlijk genoeg kan Link nog steeds communiceren met de geest van Zelda, en samen besluiten ze om de mysterieuze Spirit Tracks te herstellen om zo tot de bovenste kamer van de Spirit Tower te komen en de Demon King te verslaan. Om de Spirit Tracks te herstellen, zal Link veel puzzels moeten oplossen en kerkers moeten doorwaden, en dus is er een nieuw Zelda avontuur geboren.

Partners in crime

In plaats van een irritant elfje, of een arrogante zeevaarder, ben je dit keer opgescheept met Princes Zelda. Ruim 20 jaar na de eerste game doet deze eindelijk zijn naam eer aan door de Princes ook werkelijk in de gameplay te betrekken. Het voelt compleet vernieuwend, en toch tegelijkertijd vertrouwd aan. Niet alleen fluistert Zelda jou wijze woorden toe, maar ook in de "HUB Dungeon", namelijk de Spirit Tower, is ze onmisbaar. Hier kan ze namelijk bezit nemen over een Phantom, de gevreesde, zwaarbewapende ridders uit Phantom Hourglass. Vervolgens kun, en moet je puzzels oplossen door samen te werken. Dit gebeurt echter alleen in de Spirit Tower, al is dat geen probleem aangezien je deze dungeon eigenlijk kunt zien als 4 dungeons. In de rest van de game zorgt ze voor een vrolijke stemming en speelt natuurlijk een onmisbare rol. Toch moet ik hierbij zeggen dat de slapstick humor die Linebeck in Phantom Hourglass vertoonde, nauwelijks aanwezig in deze game. Weliswaar maakt laatstgenoemde een kleine comeback in dit spel, maar is niet van essentieel van belang en dus krijg je een kleinere dosis humor in deze game dan in zijn voorganger, wat een lichte teleurstelling naar mijn mening was. Toch zijn er genoeg andere personages, waaronder ook Link zelf, die regelmatig een lach op het gezicht van de Zelda liefhebber tevoorschijn weten te toveren. Het verhaal wordt toch vaak benadrukt en is daarom wel weer sterker dan zijn meeste voorgangers.

Pimp my ride

Zoals menig volgeling van de franchise nu wel weet, gebruikt Link dit maal geen paard of pratende boot als vervoersmiddel, maar een locomotief. Ondanks mijn aanvankelijke sceptische gedachten ben ik inmiddels heengestapt en heb de trein in mijn hart gesloten. Het voertuig is gewoon zó eenvoudig te besturen dat je met volle teugen van de pracht en praal van de omgeving kunt genieten en hier en daar een varken overhoop kunt blazen. Aan de andere kant is het rijden op de trein ook weer heel spannend als je een passagier aan boord hebt, omdat je dan volgens de regels moet rijden en dus op de bordjes moet letten. Daarnaast is het altijd belangrijk om de goede afslag te nemen en afstand te houden voor de Doom trains, die sneller zijn dan jij, je in één klap naar het Game Over scherm sturen en even als het kan ook nog eens niet vernietigd kunnen worden. De balans tussen ontspanning en spanning wordt perfect opgevoerd en afgebouwd en daardoor blijf je constant alert in het spel, en kunt tegelijkertijd van Hyrule genieten, die overigens erg mooi overgebracht is naar de DS. Net als de stoomboot uit Phantom Hourglass, kun je ook je Spirit Train naar je eigen smaak ombouwen, afgezien van het aantal hitpoints, en het uiterlijk welteverstaan, verandert er weinig aan de trein. Desalniettemin blijft het een uitdaging om alle onderdelen te vinden en het houdt je dan ook zeker een tijdje zoet alvorens je besluit om dit spel uit de DS te halen.

All rails lead to Hyrule

In het totaal zijn er vier gebieden waar je in Hyrule kunt gaan rondracen in je trein. Ze verschillen allemaal erg veel van elkaar. Er is een bosgebied, een sneeuwgebied, een watergebied en een vuurgebied. Elk gebied weet op zijn eigen manier indruk te maken, al moest ik zeggen dat het watergebied bij mij de meeste indruk maakte. Het patroon valt echter duidelijk te zien. Je vindt de kaart van het gebied in de Spirit Tower, je moet de spirit tracks via de kaart activeren door met de Spirit Flute een duet te spelen met een Locomoto, een haast uitgestorven ras die een bepaalde band met de spirit tracks heeft. Nadat je kaart geactiveerd is, en er verscheidene tracks verschenen zijn, kun je naar de dungeon, die compleet uitspelen, en vervolgens alle tracks in het gebied vrij spelen. Daarna kun je weer een nieuwe kaart in de Spirit Tower gaan ophalen. Het werkt in principe hetzelfde, maar de manier van uitvoeren, en de variatie van de missies zorgen voor een uniek gevoel per gebied. Daarnaast heeft elk gebied gewoon zijn eigen feel en dit is een dik toppunt. Je speelt The Legend of Zelda: Spirit Tracks al snel in één ruk uit en dit is jammer, het voelt dan ook een stukje korter aan dan Phantom Hourglass. Wees echter niet gevreesd, je kunt natuurlijk aan de slag gaan met het zoeken en vangen van konijnen, om zo schatten te ontvangen, en ook kun je de treinonderdelen proberen te vinden of alle stamps voor Nicko te zoeken, die over het hele land verspreid zijn.

Je zult, ondanks het korte gevoel, toch erg lang bezig zijn met dit spel en er is niks beters dan een zelfvoldaan gevoel na het vinden van een zeer zeldzame schat. Je zult ook telkens terugkomen omdat je sommige gebieden pas kunt bereiken als je een bepaald voorwerp hebt. Spirit Tracks kent een aantal nieuwe voorwerpen die een goede toevoeging zijn voor de game. Zo heb je de Spirit Flute, waarin je moet blazen en tegelijkertijd de goede noot moet raken. Denk aan een primitieve Zelda variant van Guitar Hero. Ook is er de Leaf Whirlwind, waarin je ook moet blazen om zo windmolentjes in beweging te zetten of vlammen te doven. En dan is er ook nog de whip, waarmee je kunt gaan slingeren en ook vijanden te lijf kunt gaan. Verder maken oude bekenden zoals de bombs en de boemerang wederom hun entree. Alles is lekker makkelijk te besturen omdat de besturing zelf ook verbeterd is. Rollen doe je nu doodeenvoudig door dubbel op het scherm te tikken, en alles wordt veel beter door de game geregistreerd waardoor het perfectie gevaarlijk nadert.

Multiplayer

Net als in Phantom Hourglass zul je ook in Spirit Tracks aan de slag kunnen in de mutliplayer van Zelda. In de Battle modus kun je tegen drie andere spelers, eventueel via download play, tegen elkaar kunnen spelen om zo als beste uit de bus te komen. Er is echter één nadeel aan de multiplayer. In tegenstelling tot zijn voorganger zul je in Spirit Tracks geen gebruik van Wi-Fi kunnen maken. Dus als je niet drie mensen met een DS kent, dan ben je de pineut wat betreft de multiplayer. Het is gelukkig wel een meer dan schrale troost dat je met één gamecard multiplayer kunt spelen tegen drie anderen. Maar toch zou Wi-Fi welkom zijn geweest.

Audiovisueel

Geloof het of niet, maar Spirit Tracks is een nóg mooiere game dan dat Phantom Hourglass al was. Het is natuurlijk geen wereld van verschil, maar de kleine tweaks maken nét dat kleine verschil. Zo zijn schaduwen nu beter, alles lijkt van minder blokkerig, rookwolken en explosies lijken meer op de kwaliteit van Wind Waker, en het ziet er over het algemeen gewoon beter afgewerkt uit. En niet alleen de graphics stralen in dit spel, maar ook de audio is echt prachtig. Het is al een redelijke tijd geleden dat ik werkelijk vernieuwende muziek in Zelda games heb mogen horen. De muziek is luchtig, en toch diep en voelt vertrouwd aan voor de doorgewinterde fan van de franchise. Audiovisueel is dit spel een prachtpareltje en zelfs over een paar jaar zal ik bij dit standpunt blijven. Het is één van de mooist ogende spellen voor op de Nintendo DS tot op de dag van vandaag.

Conclusie en beoordeling

The Legend of Zelda: Spirit Tracks weet de perfecte balans tussen casual en hardcore te vinden. Doorgewinterde fans kunnen hun hart aan dit epische avontuur openhalen en ook de casual gamer zal geen problemen met dit spel ondervinden. Niet alleen is het verhaal één van de besten binnen de franchise, maar ook oogt het nog eens buitengewoon mooi. Hyrule is werkelijk indrukwekkend overgezet naar de Nintendo DS en er zijn genoeg dingen voorhanden nadat je de hoofdmissie hebt voltooid. De besturing is daarnaast ook nog eens lichtelijk verbeterd en werkt nu preciezer en reageert beter op de stylus. Het is sóms iets te makkelijk, voelt een beetje kort aan, en het gebrek aan Wi-Fi is een gemiste kans, maar dit is een treinrit die je niet wil overslaan, zei het als fan van adventure game, zei het als fan van de held genaamd Link.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal
 • Verbeterde besturing
 • Voelt verfrissend
 • Leuke multiplayer...
 • Audiovisueel nóg beter
 • Nóg innovatiever
 • Hyrule zoals het moet zijn
 • Aardig wat side-quests
 • Minpunten
 • Voelt enigszins korter aan
 • Beperkter qua free-roaming
 • Schrikwekkend makkelijk
 • waarmee je niet online kan
 • Minder humor

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hij zegt dat het nog niet officieel is aangekondigt, dus het gebeurd wel…denk dat we het over 2 weken te weten komen

 • vermeldt daarbij dat Gears of War 2 nog niet eens officieel aangekondigd is.

  Nogmaals een soortement bevestiging dat de game er komen gaat. Logisch, deeltje 1 was een best- en systemseller van jewelste!

 • Komen doet hij sowieso.

  Na de goeie verkopen van deel 1 en de tegenvallende resultaten van UT3 zouden ze wel achterlijk zijn om niet verder te gaan met Gears.

  De vraag is alleen wanneer.

 • We zullen zien…

 • van mij mogen ze rustig aan gaan doen totdat het vervolg een volwaardige game wordt en geen crap gaat worden laten ze lekker het spel helemaal afmaken en als het klaar is zal het wel ergens in 2009 moeten zijn

 • Heh… naja je gaat mij niet vertellen dat GoW 2 niet in ontwikkeling is…

 • ik wacht af…….

 • Komen doet ie sowieso. De vraag is inderdaad wanneer en wanneer het wordt bevestigd.

 • Gears is gewoon DE topgame van de 360.

  Online is het gewoon zeer vet en veel beter dan die Halo rommel.

 • Tuurlijk komt er een opvolger, deeltje 1 had toch echt wel een open einde, maar epic, neem je tijd en maakr er wat moois van

  (4p coop?????????)

 • We zullen zien zeker!

 • we zullen zien maar ik denk dat ze well met een vervolg komen.

 • kvond deeltje 1 niet zo veel aan, het enige leuke was het coop gedeelte lekker met een vriend samen de missies doorspelen.  de rest vond ik maar zo zo.  ik kijk wel uit naar dit deel omdat ik gewoon wil weten hoe marcus die locust voor eens en altijd gaat kontschoppen!!!!!!!!!!


 • Hij moet toch een keertje komen zal je denken..

 • hij is nog niet officieel aangekondindigd maar hij komt wel(ze zijn er kennelijk mee bezig) tenminste als ik tussen de regels door lees  en dat hebben meerdere mensen hier al gedaan.

 • @ mr gans,  Dat kom je pas wss in deeltje 3 te weten :P

  on topic: Gears vind ik wel relax't spel, maar vind online niej egt leuk (iedereen beetje met shotty) etc…. maar gow2 zal al lang in ontwikkeling zijn , en wordt binnenkort ook wel aangekondigd denk ik • Shiit man, deze game is zo kenkerrrrrr goed. Speel 't speel nog steeds dagelijks. van mij mogen ze nog de tijd hebben om die game gwoon nog beter te maken, ik vermaak me nog wel ;)

 • lol

 • Het kon zijn dat er wel een coverage is maar dat Gamepro nog niks erover mocht zeggen.

 • Idd, wordt een PS3 game :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren