1. Valkyria Chronicles II (PSP)

Valkyria Chronicles II (PSP)

Ik weet het nog goed, toen ik Fallout 3 in de winkelschappen kocht op 31 oktober. Toen ik deze toffe RPG kocht viel mijn oog gelijk op een andere game die op diezelfde dag uitgebracht werd. Ik heb het hier over Valkyria Chronicles, een Third-Person Shooter/RPG die exclusief verscheen voor de PlayStation 3. Terwijl de game werd geprezen door critici, was het spel slechts een redelijk succes te noemen. Sony waagt nu opnieuw de gok met Valkyria Chronicles 2, de sequel van het 1ste deel, die ditmaal voor de PlayStation Portable wordt uitgebracht. Wederom een prachtig staaltje werk? Of kan de PSP het wellicht niet aan?

Een flinke bult werk

Terwijl jullie deze recensie lezen zullen jullie je ongetwijfeld afvragen waarom het zo lang duurde voordat deze op de website verscheen. Deze vraag kan ik simpel antwoorden: Valkyria Chronicles 2 is groot. Ik heb de game nu ruim 2 weken kunnen spelen en heb er al een kleine 40 uur in zitten. En dan moet je maar eens die 40 uur gameplay in een recensie van een paar honderd woorden te proppen. En geloof me, niet alleen is Valkyria Chronicles 2 een zeer diepgaande game, het is er ook een die je urenlang aan de PlayStation Portable gekluisterd zal houden. Het is dan ook een game die je voorzichtig moet verwoorden, en daardoor alles goed moet uittesten. Ik zal het spits dan maar eens afbijten met het verhaal. In Valkyria Chronicles 2 speel jij Avan Hardins, broertje van de alom gelauwerde Leon Hardins, een sterstudent op de Lanseal Military Academy, gelegen in het neutrale land Gallia.

Post 1935

Inmiddels is het al 2 jaar na de grote oorlog tussen de Empire en de Atlantic Federation. Het is het jaar 1937, en Gallia, die onder vuur kwam te liggen vanwege haar rijke grondstofbronnen in de vorm van Ragnite ore, heeft een staakt-het-vuren met de Empire. Even een verder geschiedenislesje vooraf, aangezien het volgende een grote impact heeft op het verhaal van Valkyria Chronicles 2. Een lange tijd terug was er het volk genaamd de Darcsens, die zich onderscheiden door hun donkerblauwe haar. In de tijd van de Darcsen Calamity zorgde dit volk voor veel dood en verderf in de wereld, tot aan het punt dat de goddelijke Valkyria ingrepen. Als straf mochten de Darcsens geen achternaam meer hebben, kregen ze minder rechten, en werden daarnaast als uitschot behandeld. Nadat de leidster van Gallia onthulde dat zij een Darcsen was, kwam er veel oproer.

Dit uit zich in Valkyria Chronicles 2 in de oprichting van de Gallian Revolutionary Army, die door sinistere middelen de oude glorie van het verwoeste Gallia wil verwoesten, dit met hardhandige maatregelen, zoals het jagen op de Darcsens. Deze zuiveringsactie kan echter niet door het leger worden tegengehouden, aangezien deze alleen tegen externe, en niet interne onrust kan ingrijpen. Het ligt dus in de handen van de Lanseal Academy om hier een stokje voor te steken. De jonge Avan hoort uiteindelijk dus dat zijn broer vermoord is tijdens een gevecht tegen deze rebellen, en meldt zich aan als rekruut bij Lanseal om de waarheid, die in de doofpot gestopt is, te achterhalen.

Vervolgens komt Avan dus op de academie terecht, en ontmoet allereerst zijn teamgenote Cosette, en de stille en streberige Darcsen genaamd Zeri. Naarmate het verhaal vordert zul je met alle klasgenoten leren omgaan, en na elke missie zijn er dan ook wat stripverhaalachtige cutscenes waarin je communiceert met die klasgenoten. Op die manier raakt alles met elkaar verwoven, en zelfs het meest oninteressante persoon wordt toch nog intrigerend naarmate je die persoon beter leert kennen. Wel moet ik bekennen dat er een aantal personages tussenzit die mij op sommige momenten tamelijk op de zenuwen werkt. Zij het vanwege het domme gedrag, of gewoon simpelweg door de irritante voice-over. Naast stripverhalen wordt de story ook zo nu en dan verteld in anime-gestylede cutscenes, die werkelijk een lust voor het oog zijn en godzijdank, net als alle cutscenes, altijd opnieuw kunnen worden bekeken.

Uiteindelijk komt het erop neer dat het verhaal een groot web van allerlei kleine, en grotere, plottwists is, en dat het heel interessant is om het hele verhaal en zijn personages tot aan het einde te volgen in hun strijd tegen de rebellen. SEGA heeft er echter nog een extra schepje bovenop gedaan, en trouwe fans van het 1ste deel zullen direct een aantal belangrijke en minder belangrijke personen uit het 1ste deel tegenkomen, wat een heel tof gebaar van de ontwikkelaar is.

Lanseal Academy

Natuurlijk is Valkyria Chronicles 2 veel meer dan alleen een groot verhaal wat zich afspeelt op een academie. Als je de game opstart, zul je het eerst terecht komen op de campus van de Lanseal Academy. Van hieruit heb je toegang tot verschillende gebouwen. Allereerst staan er na elke missies een handjevol uitroeptekens verdeeld over alle gebouwen. Dit zijn cutscenes die het verhaal verder uitleggen. De gebouwen zelf hebben zo hun eigen unieke functies. Allereerst heb je de Briefing Room, van waaruit je missies start. Je hebt allerlei verschillende missies en ze zijn meestal onderverdeeld in maanden. Heb je een x aantal missies uit een bepaalde maand voltooid, waaronder de story missions, dan komen er nieuwe missies beschikbaar in een nieuwe maand. Daarnaast zijn er speciale quests die draaien om een bepaald personage, en worden uitsluitend geactiveerd door een cutscene die je vooraf bekeken hebt.

Naast de Briefing Room is er nog de Store, waar je tijdschriften, kranten en documenten kunt aanschaffen voor extra informatie. Ook kun je er nieuwe, overige missies aanschaffen en kun je er op sommige momenten nieuwe commando’s leren die je in het veld kunt gebruiken. De store blijft goed up-to-date en meestal is er altijd wel wat aan te schaffen. Vooral tijdschriften, kranten etc. zijn zeer goedkoop en stelen weer een minuutje van je kostbare tijd.

Verder heb je nog het R&D; gebouw, die puur en alleen draait om het voertuig dat je hebt. Hierin kun je ook al uren in kwijt, aangezien je de tank tot in de kleinste details kunt ombouwen en vormen naar je eigen smaak. Aanvankelijk heb je maar een beperkte keuze, maar uiteindelijk kun je het voertuig helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld een APC maken, of een zware of lichte tank. Vervolgens kun je symbolen en kleuren aanpassen, de speciale vaardigheden veranderen, en ook accessoires zijn een must. Het zwakke punt van de tank zit bijvoorbeeld achterin het motorblok, dus is het logisch om de achterkant met platen te versterken. Doe je veel missies in de mist of in het donker? Zet dan een anti-mist apparaat of een lamp op je tank. Het customizen van de tank gaat erg diep, en je zult uiteindelijk jouw eigen perfecte tank krijgen, wat ook hard nodig zal zijn.

Naast de tank kun je ook wapens in het R&D; gebouw upgraden en ontwikkelen. Het fijne hieraan is dat zodra je een wapen voor een class hebt ontwikkeld, iedereen in die class dat wapen ook meedraagt. Je zult dus nooit je wapens hoeven te tellen, en dat is dan toch wel erg fijn. Dit betekent echter niet dat equipment geen diepgang kent, want de wapenupgrades en tankupgrades gaan erg diep, en zullen je een tijd lang aan het scherm gekluisterd houden.

Verder is er nog de Drill Grounds, waarin je de levels van de units omhoog krikt zodat ze sterker in aanval en verdediging worden. Het fijne aan dit deel is het feit dat je niet per unit levelt, maar per class. In het totaal heb je veel classes om uit te kiezen, maar je begint met 5. Dit zijn de scout, de trooper, de lancer, de engineer en de tech. De scout heeft een rifle en kan lange afstanden rennen en schieten. De trooper is bij close combat bijzonder geschikt en heeft een grote health bar. De lancer is de nemesis van voertuigen en towers, aangezien deze een gigantische raketwerper, met gelimiteerde munitie, bij zich draagt. De engineer is een all-rounder die mensen kan genezen, ze van munitie kan voorzien, en daarnaast ook nog eens voertuigen kan repareren. Als laatste heb je de techs, echte kogelvangers met hamer en schild die ideaal gebruikt kunnen worden als verplaatsbare covers. Je kunt je experience, opgedaan tijdens missies, onder andere hier uitgeven, zodat de classes sterker worden.

Als allerlaatst is er nog je eigen kamer. Hier kun je de stats bekijken, je gegevens bijhouden, tijdschriften en kranten lezen, je squad- of tanknaam veranderen, of gewoon cutscenes bekijken. Het dient min of meer als een informatiekamer, waarin je gewoon alles in alle rust kunt nachecken.

Battlefield Gallia

Natuurlijk kom ik nu bij het belangrijkste gedeelte van de hele game, natuurlijk de missies zelf. Allereerst stel je een eigen squad samen, vaak aangepast aan de doelen van desbetreffende missie. Nadat je een squad hebt samengesteld en verdeeld hebt onder de verschillende gebieden waaruit de map bestaat, ga je van start.

De objectives in Valkyria Chronicles 2 kennen een goede variatie. Zo moet je de ene keer een vlag veroveren, de andere keer iedereen uitschakelen, of moet je een fort verdedigen, een boss uitschakelen of een APC van het ene naar het andere punt begeleiden. Door deze variatie voelt elke missie goed en verfrissend aan, maar jammer genoeg lijken alle maps op den duur erg veel op elkaar. Weliswaar zijn de maps vaak veranderd. Zo is een map de ene keer in mist gehuld, terwijl diezelfde map een andere keer in het donker een rol speelt. Toch blijft de hele structuur gelijk, en dat is zeer jammer, vooral aangezien je wel honderden missies op dit handjevol maps doet. Om alles maar in een notendop te beschrijven. Valkyria Chronicles 2 kent honderden variërende en uitgebreide missies met veel diepgang, en terwijl de maps soms herhaling kennen, doet dit niet onder aan de uitstekende gameplay.

Canvas

Valkyria Chronicles wist al te schitteren door zijn Canvas engine, een engine specifiek ontwikkeld voor de franchise die het geheel een olieverfachtig uiterlijk geeft. Combineer dat met de prachtige anime stijl en je weet dat de hele presentatie van de game zeer goed in elkaar zit. De wereld van Valkyria Chronicles 2 weet deze canvasstijl goed over te brengen naar het kleine broertje van de PlayStation 3. Weliswaar kan het de graphics van de PS3 niet tippen, maar desondanks is het een van de mooiere PSP games op de markt.

Ook zit de sfeer er dik in, mede ook dankzij de leuke anime filmpjes en de comic-achtige cutscenes. Gallia wordt gewoon heel overtuigend neergezet en dit had niet zonder zijn unieke art style gekund, hier kunnen sommige andere ontwikkelaars dus nog wel een puntje aan zuigen.

Het is dus overbodig om je af te vragen of de echte Valkyria Chronicles ervaring ook op de PSP mogelijk is, want grafisch is het prachtig, en de audio is al helemaal een feest voor het oor. Van de meest eenvoudige riedeltjes tot aan de meest ingewikkelde orchestrale liederen, Valkyria Chronicles 2 is simpelweg een lust voor het oog en het oor, al helemaal met oordopjes in.

Conclusie en beoordeling

Met Valkyria Chronicles 2 heeft SEGA wederom bewezen dat ze nog met toffe games op de proppen kunnen komen. Met tientallen uren aan speelplezier, een goed uitgekiend levelsysteem, een diepgaand verhaal, veel goed geplaatste personages, prachtige graphics, enzovoorts. Ik kan al haast niet meer wachten tot het 3de, reeds aangekondigde, deel van de Valkyria Chronicles franchise, die ook voor de PSP wordt uitgebracht. Voor diegenen die nog op zoek zijn naar een game om de PSP voor uit het stof te halen; hier is je kans. Valkyria Chronicles 2 is een PSP game die je dit jaar beslist niet wilt missen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed uitgewerkt verhaal
 • Canvas engine & audio
 • Veel content
 • Levelsysteem
 • Variëteit in missies
 • Minpunten
 • Irritaties
 • Repetitieve omgeving

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Black lijkt me wel wat!

 • Ja leuk alleen ik ga mijn iniminie had daar niet mee vol gooien. Ook vind ik de prijs momenteel nog te hoog.

 • jammer dat ze geen achievemnt hebben.

  Als ik hem wil koop ik ze wel in de winkel, heb je tenmiste doosje enzo

 • €15 voor zo'n spelletje vind ik inderdaad wel te hoog, ze zijn zelfs nog goedkoop in de winkel met hoesje en al, en voor 15 euro kan je ook een Xbox 360 spel staan

  Ik zag toevallig denet Blazing Angels voor €17 in de MediaMarkt folder staan

 • Nice, alleen heb geen 360 ;)

 • Ik heb al Psychonauts als Original, vind ik genoeg. Ik moet immers niet mijn hele HDD volgooien :P

 • Black lijkt me wel vet.

 • Black stelt niks meer voor jongens! Ze gingen er toen prat op dat je alles kon vernietigen in de game, maar ik kon nog niet eens een houten stoeltje kapot knallen! Er zijn ondertussen al zoveel meer FPS-games op de '360 die hetzelfde (en beter) doen!  Bovendien, als je een beetje shopt kun je deze games wel ergens vinden in een budgetbak en gewoon spelen op je '360! (mits je Live hebt)

 • Ninja gaiden is wat mij betreft het dubbele waard. En black? Bespaar je de centen zou ik zo zeggen. Pirates is dan wel weer leuk, maar ook niet te lang vind ik.

 • Black en Ninja Gaiden Black w00t…nu alleen zoveel punten kopen als ik geld heb

 • Zijn zeker wel 2 vette, maar ik heb niks met die Sid.

 • ik wacht nog steeds op halo2 (cd is kapot)

 • nanja gaiden rulzzz

 • Leuk. En hoeveel gaat het kosten?

 • €15 voor zo'n spelletje vind ik inderdaad wel te hoog

  You're crazy dude.

 • niet echt games waar ik op zit te wachten, maar goed.

 • Zo'n spelletje kost in de winkel 5-10 euro, en dan wil M$ die dingen voor duurder verkopen WTF! Als M$ nou eens andere dingen gaat doen! Die spellen zijn nog gewoon te koop bij internetwinkels zoals bol.com!

 • Ninja Gaiden Black is op marktplaats €7 ofzo. Welke debiel gaat nouw de dubbele prijs er voor geven, terwijl je dan geen doosje en boekje heb.

 • Goed nieuws! Ik heb alleen geen 360. Anders had ik Sid Meier's Pirates en Ninja Gaiden Black wel willen proberen.

 • Ninja Gaiden _O_

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren