1. Golden Sun: Dark Dawn (NDS)

Golden Sun: Dark Dawn (NDS)

Laat opa David jullie kindertjes eens een verhaaltje vertellen. Dit gaat over helden in nood, monsters die het daglicht niet schuwen, en een handheld die in 2001 op de Europese markt werd uitgebracht. Ik heb het natuurlijk over de legendarische GameBoy Advance, waarop Role-Playing fanaten hun hart terecht konden openhalen aan toffe ports en verscheidene nieuwe IP’s. Wellicht de meest opmerkelijke titel was Golden Sun van Camelot Studios, die ons kikkerlandje in 2002 wist te bereiken. Dankzij een ijzersterk verhaal, geloofwaardige personages en een grote wereld waarin je vrij kunt wandelen wordt Golden Sun nog steeds door velen gelauwerd als dé RPG op de GameBoy Advance.

Een jaar later kwam er dan ook niet verrasselijk een tweede deel genaamd Golden Sun: The Lost Age. Ook dit spel was weer een prachtpareltje, en naar alle waarschijnlijkheid was het hiermee gedaan met de hele franchise. Tot op de E3 2009, waarin het derde deel voor de Nintendo DS werd gepresenteerd. Het was een droom van elke fanboy die uitkwam. Nu ligt Golden Sun: Dark Dawn na een lange ontwikkeling eindelijk in de winkels. Is dit dé zwanenzang voor de Nintendo DS? En verdient deze game het wel om de titel Golden Sun te dragen? Ik besloot om mij, als jonge held, te begeven in de mooie wereld van Weyard.

30 jaar later…

Golden Sun: Dark Dawn speelt zich ruim 30 jaar na The Lost Age af; nadat Felix en zijn compagnons de wereld weer hersteld hebben. Weyard is amper te herkennen voor spelers van de vorige twee delen. Door de kracht van de Golden Sun is heel Weyard veranderd. Landen zijn verschoven, continenten zijn ontstaan en nieuwe rassen zijn opgedoken uit het niets.

Ditmaal kruip je in de huid van Matthew. Deze jonge Venus Adept is de zoon van Isaac en Jenna, de helden uit Golden Sun. Daarnaast heb je 'Mars Adept' Tyrell, wie tevens de zoon is van Garet uit het origineel, 'Jupiter Adept' Karis, en zijn er nog 'Mercury Adept' Rief. Maar de wereld van Weyard kent natuurlijk nooit stille tijden, en dus is het weer tijd dat uitverkorene helden de wereld gaan redden, jij dus. De nieuwe dreiging komt in de vorm van Psynergy Vortexes, welke Weyard min of meer vernietigen. Deze, op het eerste gezicht natuurlijk lijkende verschijnselen zuigen de psynergy uit de Aarde en uit de Adepts. Je ziet dan ook dat heel Weyard wat betreft omgeving zwaar aangetast wordt door deze verschijnselen. Maar natuurlijk zit er veel meer achter, namelijk duistere personen die niets goeds in gedachten hebben voor Weyard en de helden die het proberen te redden. Wat ik moet zeggen over het verhaal, is dat het zeer goed uitgewerkt is, maar hier en daar een steek laat vallen. Allereerst komen er zo nu en dan rare zinnen naar voren in gesprekken, en is alles wel een tikkeltje voorspelbaar. Ondanks dat is er toch wel een goed uitgekiend verhaal.

De Djinns zijn terug

Ook de Djinns, bekend van de eerdere delen, keren terug in Dark Dawn. Deze monsters zijn min of meer summons die jou in het gevecht kunnen helpen, en een belangrijk onderdeel zijn van de Golden Sun-formule. In het totaal kent de game 72 bruikbare Djinns, waarvan het grootste deel bestaat uit gloednieuwe Djinns. Maar ook oude Djinns keren terug, en daarnaast zijn er 11 Djinns in de game, die je niet kunt gebruiken en meer dienen ten behoefte van het verhaal. Maar de Djinns zijn er natuurlijk niet alleen voor de sier, want de meesten ervan dienen voornamelijk als dragers van nieuwe abilities. Dus als je een nieuwe Djinn hebt, is de kans groot dat je weer nieuwe unieke vaardigheden tot je beschikking hebt.

Golden Sun 2.0

Wellicht kan dit tussenkopje voor sommigen wat verwarring veroorzaken. Hiermee bedoel ik echter niet dat we het te maken hebben met een simpele overzetting van het origineel. Ik bedoel hiermee dat Dark Dawn de structuur van zijn voorgangers overgenomen heeft, en het vervolgens compleet geperfectioneerd heeft. Dat betekent dus dat verhaal, gevechten en de interface anders in elkaar steken, maar die ijzersterke kern van prachtige gameplay gebleven, en beter dan ooit is. Het gevechtssysteem en Djinn-systeem zijn simpelweg beter, het verhaal voelt diepgaander aan, en er is gewoon veel meer te doen in de wereld van Weyard.

Weyard was nog nooit zo mooi

Wauw, dat was mijn eerst reactie zodra ik in de open wereld van Weyard stapte. Golden Sun: Dark Dawn is zonder twijfel een van de mooiste DS-games die je momenteel kunt spelen. De wereld ziet er kleurrijk uit, kent een hoog gehalte aan details, en kent gewoon een lekkere sfeer. Diezelfde sfeer proefde ik als laatste bij Golden Sun: The Lost Age, dus je kunt wel stellen dat als je van de vorige delen genoten hebt, je dat ook zult doen met Dark Dawn. Maar met simpelweg mooie graphics en kleurtjes kom je er als fatsoenlijke game niet meer mee vanaf, en dat had Camelot gelukkig op tijd door. De wereld van Weyard is namelijk niet alleen zeer mooi, maar ook divers wat betreft omgeving, steden en vijanden. Van grote tot kleine nederzettingen en wijde omgevingen zoals bossen, zandgebieden en bergen, tot aan kleine gebouwen en grotten. Dark Dawn kent zeker weten variatie wat betreft de omgeving waarin jij je als speler bevindt.

Als muziek in de oren

Van begin tot eind zal de muziek niet bepaald teleurstellen. Van de kleine deuntjes en geluidseffecten in gevechten, alles is zeer goed en passend neergezet. Zo hoor je in grotten mysterieuze, haast claustrofobische muziek terwijl fanfaremuziek ook veelal aanwezig is op de desbetreffende momenten. De audio van Dark Dawn behoort zonder twijfel tot één van de toppunten. Om het volle effect van de mooie geluiden te kunnen benutten, kan ik DS-gamers aanraden om koptelefoontjes van goede kwaliteit te gebruiken, om zo het meeste eruit te halen. Want de speakers van de DS zorgen al voor goed geluid, maar kunnen zich niet meten aan koptelefoontjes.

Conclusie en beoordeling

Het is moeilijk om negatieve woorden over Golden Sun: Dark Dawn uit te spreken. Het spel weet zich gemakkelijk te meten met onder andere de Zelda-titels voor dezelfde handhelds, en overtreft ze zelfs op sommige momenten. Wat je in Dark Dawn zult vinden is geen simpele port met enkele toevoegingen, maar een totaal nieuw, mooi en uitgebreid avontuur die er zonder twijfel voor zal zorgen dat die Nintendo DS nog wel een tijdje onder het stof vandaan blijft. Het verhaal is wederom zeer goed uitgewerkt, de personages weten wederom overtuigend over te komen, en het spel is al met al een lust voor oog en oor. Voor fans van het eerste uur, en voor echte roleplaying fanaten zou het respectloos zijn om deze game links te laten liggen, want aandacht verdient Dark Dawn zeker wel. Hopelijk snappen jullie nu ook waarom deze recensie zo lang op zich heeft laten wachten, het was immers een flink karwei om dit spel uit te spelen, laat staan om de Nintendo DS eens een keer aan de kant te leggen. Ik hoop dan ook dat jullie jonge lezertjes begrijpen waarom dit spel zo goed is, simpelweg omdat het afstamt van een ware legende, genaamd Golden Sun.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Geloofwaardige personages
 • Grafisch prachtpareltje
 • Audio is uitstekend
 • Hoge replay
 • Variërend
 • Minpunten
 • Zo nu en dan rare dialogen
 • Enigszins voorspelbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dante blijft gewoon het coolst, alhoewel ik Nero ook niet slecht vind. :)

 • vet

 • Ik weet niet of ik hem nou meteen moet halen of niet..hmm

 • IK WIL NIKS MEER HOREN OVER DEZE BAGGERGAME ARG

 • Joey NL @

  Waarom kom je hier dan reageren??

 • Nero heeft geen 2 pistolen. Hij heeft alleen de Blue rose.

 • Kyr-ie-ee is opzich best wel lkkr :P (geintje)

  DMC4 is net zo als alle DMC-games echt übervet!

 • Wel stoer

 • Sowieso halen vrijdag!

 • Nice artikel!!

 • ik wil deze ckr weten hebben, en k ben jarig vrijdag (17 years old) dus misschien als ik nog wat geld over heb na mn feest vrijdagavond deze zaterdag misschien maar ff gaan halen dan xD

 • leuke info.

 • zal hem wel willen spelen ziet er super ver uit

 • deze game gaat egt knallen!!:D:D:D en het is bijna zover!!:D:D:D:D

 • Ah ik ben benieuwd wanneer ik met Dante mag spelen :D Ik speel veel liever met hem. Ik vind hem namelijk veel cooler om mee te spelen. Maarja ik ben er bijna. Ben nu bij missie 7, dus nog 4 missies te gaan en dan mag ik met hem spelen :D.  Het spel is trouwens uber vet :D Echt een aanradertje hoor.

 • Dante en Nero zijn gewoon cool! Ik ga deze game gewoon halen.

 • Dante is veel cooler dan Nero! Nero is een doetje :)

 • Dante is awesome. De anime is ook godsebruut.

 • wnnr is nou gedverdrie vrijdag:p men exemplaar is al gereserveerd^^

 • Morgen de recensie ben benieuwd dat het een goed cijfer gaat krijgen weet ik wel zeker, maar hoe hoog die zal gaan uitvallen ben ik wel benieuwd naar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren