1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

In een verlaten houten fort met hier en daar een paar tonnen en planken, hebben ik en mijn kameraden ons verschanst. We hebben immers een missie en dat is niets minder dan een koffertje met cruciale inlichtingen beschermen. Behoedzaam kom ik achter een muurtje vandaan en leg mijn sniper in de aanslag. Geconcentreerd kijk ik door mijn vizier en zie in de verte een smalle man met een roos hoedje lopen. Niet veel verder loopt dan weer een man met een paarse zak over zijn hoofd, met daarlangs een man die een snoepstaaf in zijn handen houdt en daarmee genadeloos op het hoofd van één van mijn kameraden inbeukt. Ik moet dromen, dit kan toch niet?! Laat me alsjeblieft snel wakker worden.

In Team Fortress 2 is dit echter de orde van de dag. De game is namelijk vormgegeven in een cartoonachtige stijl die erg veel weg heeft van het werk van Pixar. Dit zou je op het eerste zicht niet echt verwachten in een oorlogsgame, maar toch weet deze stijl erg goed uit de verf te komen. Zo hebben ze bij Valve voornamelijk aandacht besteed aan het zo divers mogelijk maken van de personages hun uiterlijk. In realistische oorlogsgames is het immers erg moeilijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten vijanden en het is net dat wat men hier probeert te vermijden. Je zult dus te maken krijgen met werkelijk unieke karikaturen die daarnaast ook nog eens uitgerust kunnen worden met een lachwekkende uitrusting. Hoe vaak zie je nou een Sniper rondlopen met een zak over zijn hoofd of met pijl en boog een zwaar uitgeruste tegenstander te lijf gaan? Humor is dan ook één van de grote troeven die de game achter de hand heeft.

Dit komt meestal in de vorm van verbale humor, zoals een tegenstander die zijn liefde verklaart aan een sandwich bijvoorbeeld. Daarnaast heb je ook nog eens de meer praktische humor, zoals het doodslaan van je tegenstander met een pan of je wapen als gitaar gebruiken. Deze grote diversiteit is trouwens ook noodzakelijk aangezien je maarliefst kan kiezen uit negen verschillende soorten personages. Naast de eerder vermelde ‘Sniper’ bevat de game ook nog de Scout, Spy, Soldiers, Demoman, Heavy, Engineer, Medic en Pyro. Elk personage heeft zo zijn goede en slechte eigenschappen en het is dan ook aan jou om uit te zoeken welk personage jou het beste ligt. Zo is een Heavy misschien niet zo snel, hij beschikt echter wel over een indrukwekkende vuurkracht. Terwijl een Scout dan weer bliksemsnel is maar niet veel schade kan verdragen. Elk van hen heeft overigens zijn unieke wapens die je na verloop van tijd kan omruilen voor side grades.

Als je eenmaal je keuze hebt weten te maken, kan je eindelijk aan de slag in één van de meest unieke online multiplayergames. De game biedt je toegang tot een grote verscheidenheid aan maps die stuk voor stuk goed uitgewerkt zijn. Elk van die maps is voorzien van een aantal strategische sluiproutes waardoor het uitschakelen van een vijand niet zo vanzelfsprekend meer is. Zowel jij als je vijanden kunnen gebruik maken van deze routes en het is dan ook aangeraden deze goed te verdedigen. Er zijn overigens maar twee teams aanwezig per map en dat zijn meer bepaald het rode en het blauwe team. Dat maakt het op zich wat makkelijker om je teamgenoten van je tegenstanders te onderscheiden. Dit is ook noodzakelijk bij de verschillende modi die de game rijk is.

Eén van deze modi is Capture The Flag waarbij, zoals de benaming al doet vermoeden, het de bedoeling is een voorwerp te bemachtigen. In dit geval is dat een koffertje met inlichtingen dat veilig weggeborgen ligt in de kelder van je basis. Elk team dient de vijandige inlichtingen te bemachtigen en veilig naar de eigen basis te brengen. Dan heb je nog Dustbowl waarbij het ene team drie gebieden dient te verdedigen die elk voorzien zijn van twee checkpoints. Het andere team moet deze gebieden natuurlijk zien te bemachtigen. De gebieden kunnen eenmaal verloren niet meer heroverd worden, de checkpoints echter wel. Granary draait dan weer om checkpoints en niet om gebieden. Elk team start met twee checkpoint en ergens in het level ligt nog een onbeslist checkpoint. Het doel van deze modus is om alle checkpoints te bemachtigen. Dit heeft vaak een chaotische strijd tot gevolg aangezien deze ook heroverd kunnen worden. Je zult dan ook regelmatig eens het onderspit delven.

Dit komt mede doordat de tegenstanders waartegen je speelt meestal menselijk zijn en dus, normaal gezien, slimmer handelen dan computergestuurde vijanden. Het spreekt voor zich dat het niet altijd mogelijk is de maps te vullen met menselijke tegenstanders en daarom heeft men voor een aantal bots gezorgd. Jammer genoeg hebben ze hier enkele steekjes laten vallen bij de uitvoering. De AI van de bots laat namelijk te wensen over. Zo zul je geregeld door een Medic achterna gelopen worden, die je niet geneest wanneer je gewond bent of zal een Engineer zich niet verdedigen wanneer hij beschoten wordt. Daarnaast heeft de server ook regelmatig eens last van lag. Dit komt soms zelfs in zo’n erge mate voor dat spelen simpelweg onmogelijk wordt. De game heeft dan ook nog wat schoonheidsfoutjes die opgepoetst dienen te worden.

Het belangrijkste van de game zit gelukkig wel goed en dat is de sfeer. De communicatiemogelijkheden zijn immers erg goed uitgewerkt waardoor de interactie tussen de verschillende gamers erg vlot verloopt. Zo kan je ervoor kiezen een boodschap aan je eigen team te verzenden of juist naar beide. Dit is vooral handig wanneer je jouw teamgenoten wilt inlichten over een vijandelijke aanval of als je voorwerpen te ruil hebt en wilt weten of er iemand geïnteresseerd is in een bepaald voorwerp. Deze voorwerpen vind je overigens regelmatig tijdens het spelen en kan je eventueel uitrusten of zoals ik al aangaf ruilen voor iets anders. Het ontwerpen van je eigen wapens behoort echter ook tot de mogelijkheden en zal ook de nodige voldoening met zich meebrengen. Voldoening die je gedurende elk uur van Team Fortress 2 ervaart, want het is en blijft leuk een menselijke tegenstander vol met lood te pompen.

Conclusie en beoordeling

Hoewel de game enkele schoonheidsfoutjes bevat, is het de droom van menig gamer om deze game in zijn/haar collectie te hebben staan. Niet alleen omdat het kwalitatief een erg goede game is, maar zeker omdat de sfeer die het met zich meebrengt gewoonweg subliem is. Je hebt voortdurend het gevoel dat je iets unieks aan het ervaren bent en dat is iets dat je moet koesteren. Ook de leuke stijl waarin de game vormgegeven is draagt hier in grote mate aan bij. Team Fortress 2 zal je na aankoop maar moeilijk los weten te laten en je zeker niet teleurstellen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Pixar-stijl;
 • Humor;
 • Geweldige sfeer;
 • Goed uitgewerkte maps.
 • Minpunten
 • Slechte AI van bots;
 • Lag.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Blanka was mijn favourite :) Leuk om te zien dat ze terug komen.

 • Nice! Hopelijk ook wat goede nieuwe personages.

 • heb ik nooit leuk gevonden de Street Fighter series

 • Yes Blanka is Back:D

 • Echt wel tof, denk dat ik deze game wel halen ga :D.

 • Die oude personages waren wel kick, maakt het spel er weer wat leuker op…

 • Guile ^^

 • chill Blanka is er weer!!

 • Oké, afgaande op de scan is dit dus duidelijk niet voor de wii xD

 • Kan niet wachten op deze game!! :D

 • Cool, ik hoop dat ook Vega erin zit!

 • Supervet :D.  Maaruhm… Wtf hebben ze met Blanka gedaan?!? :P

 • Hadouken!!!

 • vet

 • Vet!

 • VETVETVET dit word VET

 • Sangief! Yeah!

 • Zeker vette game.

 • oldskool in een nieuw jasje….me like :P

 • Damn, ik krijg steeds meer zin in Street Fighter IV!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren