1. Costume Quest (XBLA)

Costume Quest (XBLA)

Costume Quest

A little piece of you. The little peace in me will die, for this is not America.

Blossom fails to bloom this season. Promise not to stare too long, for this is not the miracle.

David Bowie/Pat Metheny (1985)

Ik ben een 80's/90's-kind. Onbezorgde jeugd gehad. Puberteit, geen problemen. Alles zat mee. Desondanks had ik het gevoel dat ik iets miste, dat ik er niet bij was. Daar waar 'het' gebeurde. Mijn Amerika was gevormd door Disney, videoclips en highschool-series. Ik vond dat ik eerst twee seizoenen om het mooiste meisje van de klas moest heendraaien, alvorens ze mij kuste. Maar nee hoor, zij gaf het hele plot al meteen weg bij de eerste aflevering. Dus tegen de tijd dat de Halloween-episode zou worden uitgezonden, waren we eigenlijk alweer uit elkaar. Yeah, ik ben een melancholisch wezen.

Halloween is wel een ding trouwens. Een dramatische storyline kan nog zo'n legendarische climax naderen, maar zodra de pompoenen in enge hoofden veranderen, staat de tijd even stil, wordt alle sores vergeten, en mag er gegriezeld en gelachen worden. Ik hou van Halloween. Het is zorgeloos. Het is fantasy. Het is de eeuwige jeugd!

Costume Quest neemt dat gegeven als uitgangspunt. Het avontuur begint met een kibbelende tweeling, die zich opmaakt om in verkleedkleren, voor snoep langs de huizen te gaan. Je maakt een keuze tussen broer en zus, met welk personage je wilt spelen. De ander zal na enkele stappen buitenshuis worden ontvoerd door een monster. Daar jij van mams de verantwoordelijkheid hebt gekregen om weer samen thuis te komen, zit er niets anders op dan uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is in het anders altijd zo vredige stadje.

De game is ontwikkeld door mensen uit de stal van Tim Shafer. Ten tijde dat Brutal Legend in de maak was, kreeg men de vrijheid om zich ter afleiding ook met een eigen projectje bezig te houden. Dit alles in het kader van de stimulatie van het creatieve proces, verandering van spijs doet eten. Costume Quest werd zo leuk bevonden, dat het zijn weg als download via PSS en XBLA nu ook naar de consument heeft weten te vinden. Persoonlijk ben ik geen voorstander van prijsvergelijkingen in recensies. Immers, een slecht spel wordt niet ineens heel goed als het maar een tientje kost en vice versa. Kwaliteit staat daar los van. Het is aan de gamer zelf om te bepalen wat een aanschaf rechtvaardigt. Toch wil ik het hier wel even aanstippen. De download wordt aangeboden voor een relatief pittig bedrag. De background story van hoe de game tot stand is gekomen mag dan misschien sympathiek klinken, maar kan tegelijk geinterpreteerd worden als een excuus voor eventuele tekortkomingen. Vanuit het perspectief gezien dat de ontwikkelaar deze game zo graag met ons wilde delen, doch daarvoor wel de hoofdprijs vraagt, roept het toch enige twijfel op in hoeverre de totstandkoming oprecht op louter toeval gebaseerd is. Het feit dat er al vrij snel ook een expansion is uitgebracht, doet dit negatieve vermoeden alleen maar versterken.

Verkooptruc of niet, de game kan zeker het niveau van 'een tussendoortje' niet ontstijgen. Sterker nog, het kan nauwelijks als game bestempeld worden. Eerder een parodie op een game. Alle facetten van een RPG met turn-based gevechten, passeren weliswaar de revu, maar je eigen inbreng is nihil. Toch druipt de originaliteit er vanaf als jouw kleine kiddy character met een kartonnen doos over het hoofd ineens als mega-robot of stoere ridder op het scherm geprojecteerd wordt om de strijd aan te gaan met het kwaad. Trek een kind een astronautenpak aan, en hij wandelt op de maan. Dat 'wonder' zit in Costume Quest verwerkt en verklaart de titel van het spel. Je bent voortdurend op zoek naar nieuwe Halloween-kostuums om grotere krachten aan te wenden en verschillende rollen aan te nemen. Met het snoep dat je vergaart door te trick-or-treaten kun je daarbij items kopen, die van invloed zijn op je status of als extra ability dienen. Dit concept is echt fantastisch doorgevoerd en verbloemt in grote mate de beperking een daadwerkelijke game te spelen. De suggestie die het wekt is namelijk voldoende om je het gevoel te geven dat je iets bijzonders beleeft. Echter, van enige uitdaging is totaal geen sprake. De verpakking/aankleding van de diverse quests, alsmede de drie sfeervolle lokaties die je aandoet op je route (geboortedorp, winkelcentrum en kermis) voeden jouw wil om door te spelen. Ongemerkt is dat wat jou voortdrijft. Maar inhoudelijk heeft het allemaal niets om het lijf (hoe mooi de kostuums ook mogen zijn). Het spel stuurt jou en niet andersom.

In feite is het dus niet de gameplay, maar de look & feel waar dit spel volledig op steunt. Van de Animal-Crossing-achtige personages tot de Nickelodeon-stijl-omgevingen. Het spel neemt zichzelf nergens serieus, maar is bijna dwangmatig charmant en aaibaar. Eenmaal begonnen, kun je het onmogelijk loslaten tot het moment dat de eindcredits over je beeldscherm rollen. Het is funny zonder de ambitie te hebben om het begrip humor opnieuw uit te vinden. Het is grappig op een kinderlijke manier. Als totaalervaring is Costume Quest een 4 a 5 uur durende big smile on your face (met een hilarische schaterlach tussendoor, want die ene joke was toch wel magistraal te noemen).

Jeugdsentiment. Dat is het gevoel wat Costume Quest je geeft. Ondanks dat we in Nederland geen Halloween kennen, is mijn generatie ermee opgegroeid. Dit spel is een typische tussen-aflevering, het laat de tijd even stilstaan. Morgen mag je weer een echte game spelen. Het cijfer dat ik hiervoor geef is dan ook volstrekt willekeurig. Het is niet de heilige graal onder de arcade games. Het is verre van volmaakt. Het is geen absolute must-have. Maar toch mis je iets, als je er niet bij was. Daar waar 'het' gebeurde. For this is not America. For this is not the miracle. Sha la la la la...

Conclusie en beoordeling

Costume Quest hangt van tegenstrijdigheden aan elkaar. Het is geen goede game, maar wel een originele, grappige en goed-gevoel-gevende ervaring. Of dat genoeg is om een aanschaf te rechtvaardigen is erg persoonlijk. Als je iets hebt met Halloween, dan kun je een paar vermakelijke uurtjes tegemoet zien. Anders moet je hier gewoon niet aan beginnen. Fan zijn van het genre is deze keer zelfs niet genoeg. If you don't dig the vibe, you won't get the feeling!
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Halloween-vibe
 • Feelgood Childhood Memories
 • Verkleedkostuums zijn magisch
 • Je moet het spelen om 'het' te snappen...
 • Minpunten
 • Minimale Gameplay
 • Prijzig
 • Niet iedereen houdt van het kiddy stijltje
 • maar de vraag is of je het wilt spelen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Grafisch gaat dit speel ownen =D  Spijtig dat er iets te veel realisme en te weinig arcade in de gameplay zit … (maar dat is mijn mening)  Denk datk game wel mss ga kopen maar die GT TV ga ik wss nooit gebruiken ^^


 • Ik weet niet of ik de prologue ga kopen, maar GT5 gaat er zeker komen. Alleen jammer dat de schade niet is verwerkt in GT5. Verder zal deze game echt wel een nieuwe standaard maken in next-gen gamen.  Heb FORZA2 en die rijdt best goed en je hebt schade, maar ziet er heel mager uit. Niet het belangrijkste, maar het had wel wat beter gemogen.

 • Een absolute MUST voor iedere zelfrspecterende autoliefhebber. De game die mijn hart sneller laat kloppen iig.  Er staat overigens een fout in de impressie. In voorgaande delen kan je tegen maximaal 5 computergestuurde tegenstanders racen, ipv de 7 die worden gesuggereerd in de tekst.

 • heb een X360

 • Het ziet er echt heel mooi uit. Nou maar hopen dat het ook mooi stuurt.

 • lijkt me vet

 • Iets wat de 360 niet aankan?

 • Jammer dat die niet op 360 komt, gelukkig hebben we PGR4, FM2 en TD:U ook nog, ik hoef me niet te vervelen :)

 • is egt een vette game, speel de demo nog steeds iedere dag zon vet spel hoe het eruitziet enzo.

  japaners kregen 17 autos

  wij krijgen er 60 als klopt

 • lol is het alweer zondag xD

 • hopenlijk was dat filmpje ingame ! dan weet ik wel welke console er naast mijn 360 gaat staan, en er veel game tijd van zal jatten :D man, wat zag dat filmpje er superstrak uit !

 • Grafisch is ook GT5 geen vetpot, er zijn gewoon concessies gedaan voor de 60fps en de 16 car races. De auto's zelf zien er goed uit, alles er omheen is minder dan indrukwekkend… replays en rolling starts zijn om 1 of andere reden maar 30fps en zijn dus helemaal niet tof om te zien.  Dat filmpje is grotendeels niet ingame.  Ik heb de japanse versie al een tijdje in huis.


 • Zo te zien is ie bij GCshop geen full price want het schijnt dat ie dat wel zou worden. Ik snap nog steeds neit waarom ze met een prologue komen….ik vind het echt een soort uitgebreide demo waar ze geld aan willen verdienen. Ze deden het ook al met deel 4. Hoe bedoel je oplichterij. Ik wacht liever wat langer op een goed produkt dan dat ik hier voor betaal. Jammer dat ik geen PS3 heb, want dit word weer een pareltje, jammer dat ze elke keer met die prologue gezeik aan komen zetten. Zouden ze dit ook met GT portible doen? Ik hoop het niet…

 • vet hoor ik ga die zeker halen en da als ik thuis ben gelijk spelen

  gran turismo 5 p nog even geduld heben ik heb het straks wel druk gta 4 metal gear solid 4 en nog paar games voor mij gaat dit jaar een goed jaar worden op de ps3 en voor sony even goed als je me toe wil voegen dat kan op stoney038

 • Wow ik ben echt onder de indruk. Vooral rijden in de cockpit ziet er super graaf uit. Grafisch echt top! :o

 • Dit jaar gaat de PS3 met games als deze en MGS4 z'n vruchten afwerpen :D Al is het met GT5 maar afwachten of hij nog dit jaar uitkomt, ik persoonlijk ben echt bang voor een 2009 datum.

 • zker master game

 • Lol, om de ene of andere reden kan ik niet echt begrijpen wat er ineens zo cool is aan 'in de cockpit zitten rijden'. Ik bedoel, dat was 10 jaar geleden ook al mogelijk, en nu is het ineens vet?

 • lol is het alweer zondag xD  Goeie moggol :P  OT: Dit spel gaat grafisch zo hard ownen. Lijkt me echt een super game worden dit.


 • GT en schade-effecten gaan gewoon niet samen, de shiny sfeer zou anders verloren gaan en dat willen GT fans niet!  Over de maps dan: eigenlijk hebben we er al 2 gespeeld, uiteraard de track in de demo EN het berglandschap in GTHD, die hier ook komt… maar die in de stad lijkt wel lekker. 60 AUTO's?! word leuk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren