1. Tetris (GB)

Tetris (GB)

Een vakantie heeft zo z’n positieve en negatieve kanten. Aan de ene kant is het de leukste tijd van het jaar, aan de andere kant is het een periode van verveling, non-awesomeness en te traag tikkende uurwerken. Slapen lijkt mij op zo’n momenten de enige remedie, dus duurt het niet lang alvorens ik dromenland heb betreden. Het gamende dromenland welteverstaan, want hier bevindt zich al mijn inspiratie voor recensies, weblogs, video’s en dergelijke meer. In deze wereld zie ik namelijk springende loodgieters met vuurspuwende draken, elf Nederlandse voetballers die voor de zoveelste keer verl… de tegenpartij voetballes geven en een leger soldaten, hopend dat hun 120ste Wereldoorlog in COD-land de laatste zal zijn. Een lijkje hier, een doelpunt daar, een overwinning dat nog maar eens op m’n fantasiescherm verschijnt, … het zorgt ervoor dat je verbeelding in een grote chaos verkeert. Maar geloof het of niet, toch is er dat ene plekje waar de rust volledig overheerst. Een plekje waar maar één geluid kan worden opgevangen, het getik van een opvallend klein blokje…

En dat blokje maakt deel uit van Tetris, een game dat nu al 20 jaar lang tot ieders verbeelding spreekt. Het heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot dé koning van de puzzelgames waardoor haast iedereen deze game moet hebben gespeeld. Liefst op de Game Boy, want daarop heeft Tetris aangetoond waarom deze formule nu al twintig jaar standhoudt. Vanaf dat je de eerste lijn voor je neus ziet verdwijnen krijg je als het ware een gaming-orgasme, een climax dat zo’n voldoening geeft dat je er steeds meer van wilt. En dat kan Tetris natuurlijk als geen ander bieden. De volmaakte lijnen vliegen je om de oren terwijl je met volle concentratie het level probeert door te komen. Naast het woordje ‘concentratie’ zouden trouwens de woorden ‘spanning’ en ‘frustratie’ ook niet misstaan. Het lange wachten op dat ene blokje (He, waar blijft die langwerpige nou?) dat het volledige spelbeeld kan doen omslaan en de vloekmomenten na een verloren spel zijn nu eenmaal eigen aan dit pareltje.

Dat Tetris het niet moest hebben van z’n graphics was toen al een understatement. Menig gamer had al genoeg aan een werkende en verslavende gameplay om dit spel urenlang door te spelen. Constant je highscore proberen verbeteren en het zorgvuldig omspringen met de blokjes werd hierdoor zelfs zo een hype dat ook de media hiervan profiteerde. Zo bestaat de Vlaamse tv-quiz ‘Blokken’ al meer dan zestien jaar en heeft het nog steeds geen kijkcijfers moeten inboeten. En dat allemaal door een spel dat er eigenlijk totaal niet uitzag. Het spel was zo goed als kleurloos en had een heel saai voorkomen. Dit is ook trouwens helemaal niet erg, het hoofddoel was nu eenmaal de gamer tonen dat eenvoudige games best wel vermakelijk konden zijn. Het kleurgebruik en de animaties waren hierdoor dan ook de dupe, maar leunden tegelijkertijd wel aan aan de simpele gameplay. En om dan toch terug te komen op het gaming-orgasme, Tetris was nu eenmaal niet de mooiste in z’n genre, maar de essentie van de game was zo stevig als de ‘langwerpige’ van eender welke mannelijke prostitué in de wereld!

En prostitués produceren de meest extravagante geluiden, net als in Tetris. De geluiden die deze klassieker voortbracht, waren op z’n minst gezegd niet onaangenaam. Verbeterde highscores leverden fantastische juichkreten op, terwijl bij het tegenovergestelde de f- en k-woorden domineerden. Wat men op zo’n momenten uit de Game Boy kon horen waren de zenuwslopende melodietjes die je met de minuut nerveuzer maakten. Vooral bij de latere levels was dit het geval, want hoe hoger de toren zich bevond, hoe sneller het deuntje werd afgespeeld. Terugkeren naar de onderste gelederen was dan ook een helse opdracht. Het is trouwens ook de grote kracht van Tetris, want als het je lukte om de toren opnieuw te laten zakken, kon je weer opgelucht ademhalen en de (iets) rustigere deuntjes aanhoren. Hierdoor konden zowel hardcore als de casual gamers zeer gepassioneerd en met volle overgave aan de game beginnen en voldaan weer beëindigen. En of je Tetris nu in bed of op de keukentafel speelde, de genotswaarde lag sowieso zeer hoog, iets wat je niet van elk spelletje kan zeggen…

Voor wie het nu nog steeds niet doorheeft, ik heb in de drie vorige alinea’s de link proberen te leggen tussen Tetris en seks. Of dit gelukt is maakt niet zo veel uit, ik wil enkel jou daar, zittend achter die joekel van een computerscherm, uitleggen dat elk aspect van Tetris perfect kan toegepast worden in geslachtsgemeenschap (om eens een ander woord te gebruiken). Zo heb je in beide ‘spelletjes’ een voorspel. Tetris probeert je in de eerste levels wegwijs te maken in het vallende-blokjes-universum en doet dit op zo’n eenvoudige manier waardoor verliezen haast niet mogelijk is. Na het voorspel komt dus sowieso een vervolg, namelijk de momenten waarbij je toren iets hoger komt te liggen dan je eigenlijk zelf wilt. Hard werken om je toren terug naar beneden te krijgen is dan de enige optie. Als beloning van al dat harde werk mag de game zelf je weer aan het werk zetten door nieuwe, moeilijk bruikbare blokjes vrij te geven. Vergelijk het als een wisseling van de wacht, zodat niet al het werk op één iemand z’n schouders ligt. Mocht dit niet zo het geval zijn, dan is de pret snel over voor beide partijen. Goed werk van Nintendo dus!

Verder heb je natuurlijk ook de climax, het moment dat je de highscore van jezelf of je tegenstander naar de grond boort. De kick is hierbij zo groot dat enkel euforische kreten de revue gaan passeren. Ook de drang naar een nieuwe highscore zal hierdoor een transformatie maken, men zal de neiging hebben om nog harder te werken aan dat ene doel in de game. Gevolg: een verslaving is geboren! Gelukkig zijn er ook mensen die het wat rustiger aandoen en zich erin verdiepen op de juiste momenten, wat de climax enkel ten goede komt. Ook nu dus wordt de game nog gespeeld, met name door de oudere garde, die hun belevenissen van vroeger nog wel eens willen overdoen. Een anticonceptiepil (nieuw synoniem voor batterij) komt dan wel goed van pas, anders zou het zomaar kunnen dat er van spelen niet veel in huis zou komen. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Conclusie en beoordeling

Tetris is tot op heden de meest gespeelde game op onze planeet, zonder twijfel. Tetris is tijdloos en vermakelijk op elk moment van de dag, zonder twijfel. Tetris ziet er lelijker uit dan ‘de langwerpige’ van King Kong, zonder twijfel. Tetris staat op het vlak van gameplay als een huis, zonder twijfel. Tetris is net hetzelfde als seks: ontspannend, leuk en bevredigend, zonder twijfel. Mocht je nu nog steeds twijfelen, dan kan ik je enkel nog dit meedelen: speel deze game, je zal er zonder twijfel geen spijt van hebben!
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Zenuwslopende deuntjes
  • Heel vermakelijke gameplay
  • Zeer hoge verslavingsfactor
  • Moeilijkheidsgraad goed opgebouwd
  • Zeer groot doelpubliek
  • Veel emotie (bij de gamer)
  • Minpunten
  • Saaie presentatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren