1. Commander Keen Episode IV: The Secret of the Oracle (PC)

Commander Keen Episode IV: The Secret of the Oracle (PC)

Retro, een woord in de gamewereld dat vooral gebruikt wordt door de hardcore; 'de diehard gamers'. Gamers die al jaren meegaan en hun mond niet kunnen houden over de perfecte mario titels, de verschillende avonturen in hyrule en de razendsnelle achtbaanlevels uit de sonicgames. Mario,Link en Sonic behoren tot de club van ware retro helden. Helaas gaven mijn ouders niets om gamen. Ik had geen console maar slechts een simpele pc met daarop het oer-nostalgische besturingssysteem genaamd MS-DOS. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet mijn eigen helden heb leren kennen. In deze review maken jullie kennis met een vergeten gameheld die ik tot op de dag van vandaag warm hart toe draag.

Voor mij geen blauwe egel,dikke loodgieter of ridder gekleed in groen. Maar een kleine jongen,bepakt met een gele rugbyhelm en een pogostick, genaamd 'Commander Keen'. Misschien ken je hem, misschien ook wel niet of misschien was je hem zelfs wel stiekem vergeten. Maar toch was Commander Keen met 6 officiële games een van de populairste platvorm games uit de DOS periode. Al mijn vrienden met een PC hadden deze game en speelden hem helemaal kapot. Deze serie kent dus een aardig aantal games en deze zijn vrij uiteenlopend qua verhaal en spelwereld. Daarom wil ik in deze review mijn favoriete game uit de serie bespreken, Keen 6!

Laten we beginnen met het hoofdpersonage Billy Blaze. Een hoogbegaafde jongen die in zijn achtertuin een ruimteschip bouwt van afval, en er met zijn broers rugby helm op uit trekt als Commander Keen; Vedediger van het heelal! in de serie games strijd hij tegen een buitenaards ras genaamd de vorticons. Deze blijken een uiterst vreedzaam ras maar worden helaas onder druk gezet door Keens aartsrivaal Mortimer Mcmire die het universum op wil blazen. De games spelen zich af op verschillende planeten binnen dit universum.

In Keen 6: Aliens ate mij babysitter,dat tevens heet laatste Dos deel uit de series is, krijgt Keen bericht dat zijn babysitter molly gevangen is genomen door de Bloogs. Deze monsterachtige kippen zijn een buitenaards ras die leven op de planeet Fribbulus Xax. Onze kleine held bedenkt zich geen moment en onderneemt een reddingsmissie om zijn geliefde babysitter terug te krijgen. Uiteindelijk blijkt dan ook dat Mortimer de Bloogs heeft omgekocht om te kunnen werken aan zijn totale vernietigingsplan zonder dat Keen hem daarin tegenhoudt.

De Keen series zijn dus 2d sidescrollergames uit het platvorm genre.Je zult dus al springend,zwemmend en schietend door levels moeten gaan om de aftiteling te bereiken. Zoals elke Keen game begin je deze met een overhead-view op een wereldkaart. Op deze wereld kaart kun je vrij lopen en verschillende levels betreden. Per uitgespeeld level zijn er weer nieuwe te betreden. Je zult dus uiteindelijk genoodzaakt zijn om verschillende levels uit te spelen om anderen te kunnen bereiken en te vorderen in de game. Het lijkt op het level-select systeem zoals je deze kent uit Super Mario 3 maar dan met meer bewegingsvrijheid.

De levels zelf zien er goed uit en zijn erg afwisselend. De ene keer zul je je bevinden in een wereld vol met kale bomen met aan de top loerende ogen terwijl je een andere keer onder water zwemt en een grote vis probeert te ontwijken. De game gaat dus vooral om het springen van platvorm naar platvorm. Maar niet op de manier zoals wij deze in mario kennen. Bij die game ging je namelijk van links naar rechts en haalde op die manier de finish. In Keen gaat dit net iets anders.De werelden zijn namelijk volledige te verkennen. Je zult items verzamelen,schakelaars om zetten en soms bepaalde vijanden moeten vernietigen om een level uit te spelen. Het is dan soms ook een heel gepuzzel om uit te vogelen hoe je nu precies het einde kunt bereiken. Gelukkig beschikt Keen over een blaster en een pogostick. De pogostick zal je helpen om vijanden te ontwijken en de hogere gedeeltes in de levels te bereiken. De Blaster is er om het nodige buitenaardse gespuis uit de weg te ruimen, de ammo is niet onbeperkt dus wees er zuinig op.

De vijanden zijn divers je zult op deze planeet veel maffe en onmogelijke wezens tegenkomen die jou proberen tegen te houden. Zo zijn er de kippenwezens in verschillende formaten,lopende ballen met een hoorn en kleine mannetjes in zwevende bommen die niet zo vaardig zijn in het besturen hiervan.

Over de graphics kan ik kort zijn. Deze zijn namelijk goed,helder en kleurrijk. Er is rekening gehouden met de eigen cartooneske stijl die de Keen serie met zich mee draagt en het is dan ook een bont en vrolijk geheel. De werelden zijn met veel fantasie in elkaar gezet en bezitten allemaal een unieke sfeer. Ook de animaties zijn vloeiend en van hoge kwaliteit, zowel vijanden als keen zelf lopen soepel en geloofwaardig door de levels.

De soundtrack is voor die tijd redelijk. Het klinkt allemaal zoals het moet klinken maar doet ook niet meer dan het zou moeten doen. De irritante schiet en spring geluidjes zijn van de partij en de melodietjes zijn aardig.

Van alle Keen games die ik gespeeld heb vond ik deze het best. Dat terwijl dit deel juist bekend staat om zijn glitches. Zo zijn er momenten dat je zomaar door de grond valt, soms spontaan de lucht in vliegt of een level door kunt spelen zonder dat vijanden je ook maar iets kunnen doen.

Ook waren er soms irritante momenten dat de game tijdens het saven vastliep of zelfs je gehele computer resette.

Deze game had niet alleen veel glitches maar ook ontzettend veel toffe cheats zoals onsterfelijkheid,de mogelijkheid om erg snel te kunnen rennen en de tofste: Het kunnen vliegen door de springknop in te houden.

Al deze foutjes nam ik graag voor lief, want Keen heeft mij zo ontzettend veel plezier gegeven en mij door zoveel saaie zondagen geholpen dat ik deze serie op geen mogelijkheid kan afkraken. Keen is en blijft voor mij een nostalgische serie die meer voor me heeft gedaan dan de egel en de dikke Italiaan ooit voor me zullen doen. Keen was en is een van de beste platvormgames ooit ontwikkeld en ik hoop dan ook op een comeback van deze franchise. Dus Id houdt je niet alleen bezig met de grote titels maar denk ook nog eens aan jullie grootste troef: Commander Keen...

Conclusie en beoordeling

Commander Keen is een platvorm serie van hoge kwaliteit en dit bewijst het maar al te meer in dit zesde en laatste deel. een combinatie van verschillende spelelementen,vijanden en speelwerelden maken deze game dan ook tot een absolute retro-topper.Het grote aantal glitches daargelaten.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Commander Keen!
 • Variatie in spel en leven design.
 • Graphics
 • Humor
 • Stiekem toch ook de cheats.
 • Minpunten
 • De vele glitches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lachen goeie actie

 • DAAAMN een hd beaaameeeeer :drewel:

 • goeie actie, een HD beamer :D

 • HD BEAMER :/ °-°

 • een HD beamer :D das een mooie actie, maar ik ga hier niet aan meedoen, kheb al een HDtv en highscores zijn niet mijn sterkste punt

 • Goede actie!

 • super chill, alleen te veel werk voor my…

 • die hd beamer wil ik wel maar ik win nooit iets, ook is the club niet echt iets voor mij, geen prijsvraag voor mij

 • HD-ready beamer spijtig genoeg….

 • HD Ready….

 • sorry ik heb al een HD'tje

 • HD Beamer, die is wel ziek :P

 • Coole actie, jammer dat ik lui ben :P

 • jmmr heb al een beamer

 • HD Beamer _O_

 • tjah als ik nu es en ps3 of 360 had kon ik meedoen xD

 • Ik heb al een beamer :)

 • Leuke actie, vette prijs, moeilijke vraag :(

 • oke.. das keivet.. toch? maare.. waarom is ter geen pc demo? want zo kan ik nie meedoen :-(

 • Ik ben niet zo goed in dit spel vrees ik….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren