1. Diddy Kong Racing (N64)

Diddy Kong Racing (N64)

Neem een parcour, dan nog één en nog één… Weet je wat, neem er gelijk een hele hoop en gooi die samen in een game. Wat krijg je dan? Juist, de zoveelste saaie opbouw van een “innovatieve” racegame waar ‘een betere wegligging’ of ‘een nieuw schadesysteem’ de game tot de top moet doen behoren. Ik heb niets tegen het concept, maar een beetje creativiteit is wat in mijn ogen dit soort games interessant kan houden. Ik was dan ook in de wolken toen ik hoorde dat men in Diddy Kong Racing daadwerkelijk een verhaal aan de game koppelde en zo was mijn aandacht direct getrokken.

Niet onterecht zo bleek al snel. Want al bij het opstarten van de game werd een lach op mijn gezicht getoverd door het vrolijke deuntje en de lachende aap Diddy die me tegemoet vloog. Dit was natuurlijk nog maar de intro, maar na doorlopen van een paar verplichte handelingen begon ik aan een werkelijk unieke ervaring. Ik had namelijk mijn keuze gemaakt uit een aantal personages die elk hun negatieve en positieve eigenschappen hadden en werd in een open wereld met een vage blauwe olifant die een tulband droeg en een hoop kwakende kikkers losgelaten. Van racen lijkt dan ook op het eerste zicht weinig sprake, maar niets is minder waar. Je vangt het avontuur immers aan in een door de game bepaald voertuig, een kart. Dit is vrij standaard, maar al binnen de eerste vijf minuten van de game zal je erachter komen dat naast dat kleine wagentje ook nog eens een hoovercraft en een vliegtuigje tot je beschikking gesteld worden. In deze spelwereld is dit zeker geen overbodige luxe, want her en der liggen verborgen gouden ballonnen verspreidt.

Ballonnen lijken op het eerste zicht weinig met racen te maken te hebben, maar ook hier is men creatief te werk gegaan. In de spelwereld liggen namelijk verscheidene gigantische poorten verspreidt die dienst doen als een soort opslagplaats voor races. Het enige nadeel is dat deze jammer genoeg gesloten blijken en er geen sleutel te bekennen lijkt. Hiervoor heeft men dus de ballonnen als alternatief voorzien en is het de bedoeling om het aantal ballonnen dat vermeld staat op de poorten te verzamelen. De eerste ballonnen liggen echter voor het grijpen, maar naarmate je vordert zal dit steeds moeilijker worden. Eenmaal geslaagd in deze opzet kan je eindelijk de poorten openen en de races die erdoor geherbergd worden aan te vangen. Al zitten ook deze achter een deur verscholen die op hun beurt verzegeld zijn. Het spreekt voor zich dat ook hier weer het vermelde aantal ballonnen op de deuren verzameld dient te worden alvorens je de race kan aanvangen.

Tijdens deze races neem je het overigens op tegen de overige personages waaruit je kon kiezen, al zal je naarmate je vordert in de game de mogelijkheid krijgen om nog twee extra personages vrij te spelen. Deze lijken tijdens de eerste races niet al te slim te zijn, maar dit is echter bedoeld om je te laten wennen aan de verschillende voertuigen die de game rijk is. Elk voertuig brengt namelijk een ander soort beleving met zich mee en ook de besturing varieert bij elke van hen. Zo heeft het naar voren bewegen van de joystick bij twee van de drie voertuigen amper een functie, maar heeft het dat bij het besturen van een vliegtuigje wel. Je neemt dan immers een heuse duikvlucht en het spreekt dan ook voor zich dat je een tijdje nodig zal hebben om alle voertuigen naar behoren te kunnen besturen.

Daarnaast zal je ook nog eens rekening moeten houden met een kleine hoeveelheid wapens die zich op de verscheidene banen bevinden. Ook deze zijn in verschillende gekleurde ballonnen gehuld en verbergen elk een ander soort wapen. Zo bevat een groene ballon een olievlek, terwijl een rode dan weer een raket voor je in petto heeft. Elk van deze wapens kan geüpgrade worden door meerdere van dezelfde ballonnen te verzamelen en zo een veel krachtiger en doeltreffender wapen te verkrijgen. Ik vuurde dan ook maar wat graag geleide raketten op mijn tegenstanders af. Natuurlijk doen ook zij hetzelfde en het loont dus zeker de moeite om de nodige kennis in verband met de race te vergaren. Op die manier kan je immers je tegenstanders te slim af zijn. Als je dan alsnog getroffen wordt dan betekend dit niet direct dat je van voor af aan moet beginnen om de leiderspositie te bemachtigen. Het effect van deze aanvallen is daar vaak niet doorslaggevend genoeg voor. Na het succesvol volbrengen van de race wordt je gelukkig wel beloond met een zuurverdiende gouden ballon.

Je zult echter wel een dosis concentratie nodig hebben en al zeker de parcourskennis bij het aanvangen van de races tegen Wizpig. Dit kwaadaardige ruimtevarken is immers je grote vijand en dreigt het vreedzame bestaan op het eiland ernstig in het gedrang te brengen. Hij laat dan ook geen ruimte voor foutjes aangezien hij maar enkele keren verslagen dient te worden. De moeilijkheidsgraad van deze races is dan ook het enige minpuntje dat echt noemenswaardig is en voor de

doorwinterde gamer zal ook hij geen enkel probleem vormen. Naast hem zijn ook nog een aantal andere eindbazen voorzien die elk in één van de eerder vermelde opslagplaatsen regeren. Ook zij vormen een kleine uitdaging en bij sommige van hen is wederom parcourskennis een vereiste.

Ze zullen zich anderzijds niet zo makkelijk laten uitdagen. Je dient immers alle races van hun gebied te voltooien om zo de kans te krijgen om tegen hen te racen. Als je hier succesvol uit weet te komen laten ze zich alsnog niet kisten en schotelen ze je op hun beurt een uitdaging voor. Je moet van hen namelijk een aantal zilveren munten verzamelen bij elk parcour terwijl je aan het racen bent. Klinkt simpel, maar als je daarbij ook nog eens eerste dient te eindigen in de race, dan kan je van een heuse uitdaging spreken. Het loont zeker de moeite om te volharden en zo het recht te verdienen hen definitief te verslaan. Je dient hen overigens allemaal te verslaan alvorens je Wizpig al dan niet in het stof kan doen bijten. Spectaculair racen is het in ieder geval wel.

Als je al dat racen dan toch even beu bent, dan kan je nog altijd één van de verschillende minigames spelen die geïntegreerd zijn in de game. Deze variëren van het verzamelen van eieren in een nest, tot het vernietigen van je tegenstanders. Ook hier worden de voertuigen weer volop benut en speelt je ervaring een cruciale rol. De computer zal je namelijk nog wat ontzien gedurende deze minigames, die je overigens dient vrij te spelen door een sleutel te vinden in bepaalde races, maar een menselijke tegenstander zal genadeloos toeslaan. Naast deze minigames zal je ook kunnen racen tegen je vrienden en zo het bloed onder hun nagels uithalen. Al zal het ook geregeld eens voorkomen dat je het onderspit moet delven.

Dat alles neem je er maar wat graag bij door het vrolijke en gezellige sfeertje dat de game met zich meebrengt. Grafisch ziet het er namelijk zo kleurrijk en afgewerkt uit dat je gewoon niet anders kan dan er goedgezind van worden. Ook de soundtracks die de game bevat dragen hier toe bij en zullen je tijdens de races vaak weten op te jutten en nerveus te maken bij spannende momenten. Als je eenmaal aangekomen bent bij het einde van de game zal je de game zeker nog een tweede keer doorlopen. Dit lijkt op het eerste zich niets nieuws toe te voegen en overbodig, maar weet alsnog te verrassen. Alle races worden namelijk gespiegeld weergegeven en dat zorgt ervoor dat het alsnog interessant wordt om de game nog een keer te doorlopen.

Conclusie en beoordeling

Diddy Kong Racing is een aangename racegame die je vooral zal weten charmeren door het feit dat er daadwerkelijk een verhaal aan verbonden is. Dat komt nu eenmaal niet zo vaak voor in het genre en is ook enorm goed uitgewerkt. Hier en daar laat de game echter een klein steekje vallen, maar ze zijn niet van die aard dat het de beleving van de game negatief beïnvloed. Het is dan ook een klassieker die je indien mogelijk zeker eens een keer gespeeld moet hebben.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Racen met meerdere voertuigen;
 • Veel replaywaarde;
 • Variatie;
 • Uitstekende multiplayer.
 • Minpunten
 • Moeilijkheidsgraad van de eindbaas is niet in verhouding met de rest van de game.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed van Capcom

 • Ja, capcom doet het goed! ik heb helemaal weg van Devil May Cry 4, ik kan echt niet wachten tot morgen.

 • Moet je nagaan wat het volgende kwartaal wordt met devil may cry 4 verkopen :) Damn heb zoveel zin in devil may cry 4!

 • dat is goed ze maken goede games  DMC4 ligt hier al in de freerecord shop

 • Ik heb Devil May Cry 4 vandaag gewoon in de winkel gehaald:)

  Het spel is rete vet

 • RE 4 voor de Wii is ook TOP!

 • Dat RE Umbrella Chronicles beter verkoopt dan Zack & Wiki ligt volgens mij aan het feit dat RE een bestaande en beroemde franchise is, niet omdat de game nu zo goed is. (mensen, probeer Zack & WIki eens, vet spel!)  En Devil May Cry 4 heb ik net met de post binnen gekregen…

 • DMC4 is echt té vet!

 • Gelukkig maar, want Capcom is echt een geweldig bedrijf.

 • En terecht :).

 • Mooi zo Capcom! Doe zo voort ;)

 • Mooi Capcom!

 • Vanavond even Devil May Cry 4 halen. Capcom is goed bezig.

 • Morgen ga ik Devil May Cry 4 ook even scoren :D

 • Zack and Wiki verkoopt niet zo goed omdat het spel niet zo goed te vinden is:P

 • No shit :)

 • Het gaat zeker goed met Capcom. Maar dat is te verwachten met de opgenoemde titels.

 • Nice!!

 • Mooi voor Capcom

 • Nice! Capcom zou ik niet graag failliet zien gaan…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren