1. 007: Blood Stone (PS3)

007: Blood Stone (PS3)

Er was eens een school, een school met als naam 'Activision'. Ongeveer 95% van de hele school liep begin november telkens ‘Black Ops’ te schreeuwen. Er waren 3 jongens in de school die een beetje in een hoekje stonden en ‘DJ hero 2’ aan het fluisteren waren. Maar daarnaast was er ongeveer 4% van alle leerlingen op de school die aan een tafel zat. Die leerlingen zeiden steeds ‘Blood stone’. Maar niemand zag die kinderen, terwijl ze d’r best goed bij zaten. Iedereen had het alleen maar over ‘Black Ops’.

Wat ik met de inleiding natuurlijk probeer aan te geven, is dat Activision oerdom is geweest om dit spel gelijk uit te brengen met ‘Black Ops’. Iedereen is daarvan in de ban en zullen ongetwijfeld gedacht hebben bij het zien van Blood stone: Who gives a f*ck? Activision heeft gewoon geen oog meer gehad voor andere games. Had dit spel een maandje later uitgebracht, en de cijfers waren misschien wat hoger geweest, dan de krappe 0,24 miljoen verkochte exemplaren waar de teller nu opstaat. Of lag die matige verkoop aan de kwaliteit van deze Bondgame?

Om te beginnen, het verhaal, geschreven door niemand minder dan Bruce Feirstein, die verantwoordelijk was voor het script van onder andere GoldenEye en Tomorrow Never Dies. Dat verhaal start in Athene, waar James Bond een melding krijgt van M over een mogelijke aanslag op de vergadering van de G20-top in Athene. En vanaf dat moment barst deze actiegame los. James Bond raakt verzeild in een hele gevaarlijke samenzwering, met een dodelijk biochemisch middel in handen hebben. En dat brengt Bond ,natuurlijk, over de hele wereld met de meest exotische, uitdagendste locaties als Monaco, Istanbul en Bangkok. Maar natuurlijk staat Bond er niet alleen voor, hij wordt bijgestaan door (Bondgirl) Nicole Hunter, gespeeld door niemand minder dan Joss Stone! Deze Nicole Hunter is zelf ook een agent bij MI6, en kon via haar contacten in de samenzwering Bond goed bijstaan op zijn missie. Meer moet je eigenlijk ook niet weten over het verhaal, aangezien het vol zit met verrassende wendingen, tal van spectaculaire actiemomenten en een heerlijk Bond sfeertje. Eigenlijk heeft dit verhaal alles wat je van een Bondverhaal mag verwachten, en ja, zeker na een matige Bondgame te zijn gepasseerd, is dat alles wat je nodig hebt als Bondfan. Maar niet alleen als Bondfan, ook als iemand die verder niks met de serie heeft, is het verhaal gewoon leuk. Misschien komt het doordat het een op zichzelf staand verhaal is, en niet gebasseerd op een gelijknamige film. Kortom, chapeau meneer. Feirstein!

Maar zoals te verwachten, een goed verhaal is pas de eerste stap. Alhoewel, het is een element wat de laatste tijd bij veel games ontbreekt, zeker dit genre. Maar anders dan andere actiegames, had Bond vroeger juist dat het verhaal goed was, maar de gameplay matig was. Vooral de voertuigelementen in die games lagen vaak onder vuur. En laat het nou net zo zijn dat Blood stone is gemaakt door Bizarre Creations, bekend van de Project Gotham serie. En ja hoor, de voertuig levels behoren tot de absolute top van de game. Het eerste level waarin je een terrorist achtervolgt met een speedboot, is zó goed. De besturing is perfect, en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Maar ook de levels waarin je gewoon simpelweg iemand achtervolgt met een auto, zijn top! Maar Bizarre Creations doet er nog een schepje bovenop, door naast dat het al goed wegspeelt, je ze ook nog een mag spelen op de meest uitdagende locaties. Bijvoorbeeld op het ijs (net als in Die Another Day), met een vrachtwagen door een bomvol Bangkok, noem maar op. Maar eigenlijk begin ik in de verkeerde volgorde, de nadruk ligt namelijk niet op de voertuiglevels, nee de nadruk ligt op schieten. Dat is helaas niet zo uitdagend als het besturen van een voertuig. Maar niet te min, ook het schieten werkt gewoon goed. Het schiet lekker weg, om het maar even zo te zeggen en de ‘Focus Aims’ (bekend uit Splinter Cell), je houdt de toets ingedrukt en schiet 3 mannen in een keer dood, zijn een fijne toevoeging hieraan. Het is dan misschien niet heel vernieuwend, maar het werkt gewoon goed, en daar gaat het om want uiteindelijk moet een Bondgame het toch niet echt hebben van een vernieuwende gameplay, lijkt mij. Naast het schieten kun je je vijand ook ombrengen door deze met de hand uit te schakelen. Best leuk, ziet er ook leuk uit, maar het is nogal simpel. Met een druk op de knop heb je je vijand al om het leven gebracht, dus echt uitdagend, nou nee. Wat toch best nieuw voor een Bondgame is, is dat Bloodstone ook stukjes platform in de game verwerkt heeft zitten. Maar doordat je iedere beweging uitvoerd met dezelfde actieknop, die je pas kunt gebruiken wanneer deze in beeld komt te verschijnen, voelt dit nogal geforceerd aan om echt spannend te zijn. Maar het is toch best een aardige afwisseling, zeker omdat je het niet heel vaak voorbij zult zien komen.

De cutscenes in Blood stone zijn maar matig. De gezichtuitdrukkingen van Daniel Craig, Judi Dench en Joss Stone, zijn nogal houterig, en zien eruit als een gemiddelde cutscene van een playstation 2 game. En dat terwijl ze allemaal nog wel hun hebben laten inscannen. De voice-acting daarentegen, is wel goed gedaan. Bond klinkt als Bond, M klinkt als M, ga zo maar door. Waar de graphics een steekje laten vallen in de cutscenes, zien de omgevingen er schitterend uit. Zeker in de laatste levels, die zich afspelen in de jungle, kijk je je ogen uit. Sowieso, in die laatste levels laat Bizarre Creations echt zien, dat ze echt een spectaculaire game hebben afgelevert. Helikopters die je moet neerschieten, terwijl je jezelf omhoog probeert te klimmen op een hijskraan, geweldig!

Wat dat betreft is Blood stone een formidabele game. Een game die eindigt met een behoorlijk spannende en onverwachte cliffhanger, die schreeuwt om een vervolg. ‘Bond will be back’ zijn de laatste zinnen op je beeldscherm nadat je na 6 á 7 uur spelen aan het einde van de singleplayer bent gekomen. De game heeft een multiplayer, maar die is vrij simpel en verbleekt natuurlijk totaal bij andere games in dit genre. Een stuk of 5 maps, Team Deathmatch, Capture the Flag, dat is het wel zo’n beetje. Nee, deze game koop je puur en alleen voor de singleplayer, ondanks dat die wat aan de korte kant is. En ondanks de zojuist genoemde cliffhanger, denk ik dat Blood stone 2 er niet zal komen. De cijfers liegen er echt niet om, die zijn echt matig. Maar dat is toch echt te wijten aan het succes van Black Ops. Jammer, van deze goede game, maar ach ja, dit zal vast niet de allerlaatste Bondgame zijn en ik verheug me nu al op de volgende Bondgame. Maar please Activision, laat die game niet gelijktijdig met Call of Duty 8 uitkomen!

Conclusie en beoordeling

'007: Blood stone' is een geweldige Bondgame. De game heeft alles wat je van een Bondgame mag verwachten, dat houd in: een heerlijk Bondverhaal, prachtige exotische locaties en natuurlijk spectaculaire actie. De game laat helaas op het gebied van gezichtsuitdrukkingen in de cutscenes een steekje vallen, en ook de multiplayer is niet heel bijzonder. Niet te min is 007: Bloodstone een dikke aanrader! De kans op een vervolg in ondanks de cliffhanger, vrij klein gezien de verkoopcijfers... Jammer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heerlijk Bondverhaal
 • Uitdagende voertuiglevels
 • Prachtige locaties
 • Spectaculaire actiemomenten
 • Minpunten
 • Matige gezichtsuitdrukkingen in de cutscenes
 • Weinig interessante multiplayer
 • Singleplayer aan de korte kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • We wachten geduldig af…

 • W zullen zien

 • Liever niet….maar als er goeie games op uitkomen….dan wel

 • als ze het goed wilen doen qua kwantiteit mogen ze oprotten, als ze het goed willen qua kwaliteit zijn ze van harte welkom;)

 • EA moet eens kappen met al die domme uitspraken… Sinds Peter Moore daar zit volgt de een na de andere achterlijke opmerking.

 • Dit gebeurd toch niet..

 • De meeste mensen die een WII heeft zijn casual gamers.

  EA is juist slim om juist op deze groep mensen te gaan richten.

 • EA wil zelfmoord plegen … Sinds Fifa Street 3 is het gedaan met het goede van EA. Goodbye EA!

 • wat heb je nou aan casual games, maak gewoon goede games  @Seva en spore dan?

 • ben benieuwd:)

 • Ik geef ze een laatste kans…

 • ja EA… doe is een keer je best!!!

 • Niet nog meer The Sims (die maken zij toch?), hè!? Wat zij missen is goede franchises zoals Nintendo en Sega hebben…

 • Dit hebben ze volgens mij eerder gezegd en op wat leuke producten na, valt het mij verdomd tegen.

 • is wel nodig xD

  @jorenmartijn

  tuurlijk maken zij de sims wie anders?

  EDIT: maxis maakt de sims games, ea geeft ze uit

 • Het bedrijf weet overigens dondersgoed dat de consument niet op middelmatige games zit te wachten, dus het is van plan kwaliteit te leveren die ook werkelijk de moeite van het spelen waard is.

  Eerst zien, dan geloven.

 • Tsja zoals ik het zie maakt het geen reet uit want ze kopen toch liever producten van Nintendo.

 • en sinds lange tijd is maxis studio eigendom van EA…  ontopic:

  praatjes vullen geen gaatjes. Eerst zien dan geloven..

  Ach, het is wel duidelijk zo :p


 • EA No Way!

 • ik wil eerst zien want laatst vonden ze zichzelf slecht presteren -_-

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren