1. Gran Turismo 5 (PS3)

Gran Turismo 5 (PS3)

Zes jaar lang, tergend langzaam ging de tijd voorbij. Hoop ging verloren, nadat Gran Turismo 5 voor de zoveelste keer was uitgesteld. En toen plots werd de uiteindelijke releasedatum aangekondigd. 24 November stond dus al enige tijd in mijn agenda aangeschreven als een heilige dag, want alleen dan zal Gran Turismo 5 uitkomen. Maar is zes jaar lang te lang? Heeft zes jaar invloed op het verwachtingspatroon van de consument? Alleen op die tweede vraag kan ik met zekerheid antwoorden: Ja, absoluut. En doordat deze torenhoge verwachting worden gescheept, moet Gran Turismo echt iets bewijzen. Dus dan luidt de vraag: Schrijft Gran Turimso 5 hier geschiedenis, of moeten we alle beloftes relativeren?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Gran Turismo is een game van pracht en praal, met een aantal oneffenheden. Zo heb je erg fraaie menuutjes, die van uitstekende beeldkwaliteit voorzien zijn, maar die in de praktijk toch de wow-factor missen. Vooral de laadtijden ervan zijn erg hinderlijk, want ik druk frequent op een verkeerd item wat mij weer een halve minuut extra kost. Ter verheldering, ik heb de game geïnstalleerd; de laadtijden als je hem niet installeert zullen ongeacht nog langzamer zijn, wat niet aan te raden valt.

Je kan gaan klagen over de menuutjes, maar de game draait uiteraard om het racen. In het begin krijg je 20.000Cr waarmee je een oude tweedehands auto bij de occasiondealer kan kopen. De eerste races zijn tamelijk makkelijk en laat jou met Gran Turismo kennismaken. De uitdaging in de game komt vanaf ongeveer niveau 8. Op dit niveau zal de AI sterker worden, en moet je meer uit de kast halen. Races worden niet altijd in een keer gewonnen, maar het worden echt nek-aan-nek races, waardoor één foutje fataal kan zijn. Hierdoor wordt je op het puntje van je stoel gedrukt, en word je razend als je dan toch die fout in gaat. Elke auto voelt anders aan, en dat maakt het zo realistisch. De slogan ‘The Real Driving Simulator’ komt dus aangenaam goed uit zijn jasje.

Je kan het allemaal zelf testen in de A-Spec modus, waarbij je zelf de coureur bent en dus zelf aan het racen bent. In tegenstelling tot B-Spec, waar je coureurs aanmaakt, en ze laat racen. Je bent hier dus een soort van coach van een raceteam. Maar ook hier zijn wat oneffenheden: Je kan dan wel coach zijn, maar tijdens het rijden heb je weinig invloed op hem. Zo kun eigenlijk alleen maar ‘adviezen’ geven om hem te laten inhalen, of te laten remmen. Ook moet je de hele race uitzien, en kan je niet doorspoelen. En als je zelf niet aan het racen bent, is hier geen moer aan. Echter, je kan zo wel je huiswerk maken, of e-mailen, terwijl je virtuele coureur even een paar centjes voor je binnen haalt.

Iedereen wist het al, Gran Turismo 5 zit bomvol met content. Zo zijn er licenties te behalen, zogenaamde rijbewijzen. Hierbij moet je bepaalde vaardigheden in het racen ontwikkelen, en zodoende trofeeën behalen. De uitdagingsfactor is vrij hoog, want om een gouden trofee te halen moet je op de centimeter op het wegdek, en de millimeter op je toerenteller af, weten wat je aan het doen bent. Ook zijn er ‘Speciale Events’, zoals karten, Nascar, en WRC. Karten werd al beschouwd als ‘inkomertje’ en dat is ook letterlijk het geval. In elke moeilijkheidsgraad is het heel makkelijk, hoewel de tegenstand zich wel opbouwt naarmate je een hoger niveau kiest. Er zijn echter wel hele uitdagende events zoals de AMG Driving School, waarbij je racet op de Nürburgring met oude en nieuwe versies van de Mercedes AMG serie. Je leert alle fijne kneepjes van de Nürburgring, en doorslippen, vanaf de baan afraken, of menig andere fout zul je je niet kunnen permitteren. Ook rally rijden is zeer realistisch opgezet, met een pratende co-driver naast je. Helaas zitten ook hier weer wat foutjes in. Je begint namelijk omstebeurt, wat het mogelijk maakt om even rond te kijken voor je begint. Er staat dan wat publiek te juichen, en als je naar zo’n gezicht kijkt, dan zie je graphics van ik weet niet hoeveel jaar terug. Geen gezichtsuitdrukking te bekennen, eigenlijk geen ogen ook, alleen een vaag huidskleurig rondje, met een lichaam. Is dit nou een zes jaar waardevolle game? Is hier nou zes jaar lang voor geploeterd?

Sony had al enige tijd bekend gemaakt dat in Gran Turismo 5 er onderscheid gemaakt zou worden tussen de zogenaamde ‘Premium Cars’ en de ‘Standard Cars’. De Premium Cars zijn 100% tot in de meest minieme detail nagemaakt, in tegenstelling tot de Standard Cars die een lichte kopie zijn van de echte versie en eigenlijk niet zo bijzonder zijn. Er zijn wel 1000 auto’s in de game, en hoewel daarvan 80% Standard Car is, maken die 1000 auto’s wel het spel. Zeldzaamheid zal nu voorkomen omdat je niet alle auto’s regelrecht kunt kopen. Eens in de zoveel tijd komt er een fantastische supercar voor een ongelooflijke prijs bij de occasiondealer waar je nu nét bij moet zijn. Het brengt ook veel variëteit mee, waardoor het interessant blijft.

En dan zijn we er nog niet, er is ook nog een’ track-editor’. Hier moet je je eigenlijk niet zo veel bij voorstellen dan letterlijk een track-editor. Je kan geen banen maken, en ook geen omgevingen creëren. Het enige wat er gedaan kan worden is een circuit in voorgeprogrammeerde sectoren verdelen, en de voorgeprogrammeerde bochten aantal, en bochtenscherpte aanpassen. Hoewel ik niet zulke torenhoge verwachtingen had geschept als anderen dat deden, had ik wel een wil om echte mooie ciruits te maken wat eigenlijk gewoon niet kan. De track-editor valt ronduit tegen.

Nog een kleine modus die ik wil bespreken is de 'Reisfoto' modus. Hiermee kun je jouw favoriete auto op een prachtplek neerzetten en een foto maken met 15 megapixel kwaliteit. De modus is goed uitgewerkt, en je kan locaties vrijspelen. Zo heb ik deze foto gemaakt, waarbij mijn Maserati erg goed uit de verf komt.

De multiplayer bestaat ook nog, en is redelijk uitgewerkt. De key-point dat ik mis, is ervaringspunten. Ik wil iets krijgen voor wat ik doe, ik wil beter zijn dan de rest, door middel van een aantal punten. Voor sommigen is dit desalniettemin een hele leuke modus. Lekker racen met vrienden, heerlijk klooien, en je mag alles zelf bepalen. De meningen verschillen hier dus sterk in. Er is ondertussen wel hoop, want als ik het goed gelezen heb komt er binnenkort een patch om ervaringspunten te verdienen, wat bij mij dus zeer goed in de smaak zal vallen!

Gran Turismo is een game van pracht en praal, met een aantal oneffenheden. De game ziet er helemaal gelikt uit, en de graphics zijn over het algemeen goed uitgepakt. Ook de slogan ‘The Real Driving Simulator’ komt goed uit de verf, en het spel zit bomvol met content. Er zijn wel wat grafische oneffenheden, en ook in de menu’s zijn de laadtijden vreselijk irritant. Voor degene die enorm veel wil doen, een echte race-ervaring wil opdoen, een enorm scala aan auto’s in zijn garagewil hebben, en wat kleine foutjes door de vingers ziet, zal een buitengewoon goede ervaring hebben met Gran Turismo 5.

Conclusie en beoordeling

Gran Turismo 5 is een game die zijn geld dubbel en dwars waard is. Het is dé simulatie racegame die zo veel content heeft, dat er hier en daar wat oneffenheden zijn. Wie dat door de vingers kan zien, zal veel plezier beleven met deze racegame.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitdagend
 • Bomvol met content
 • Grafisch pracht en praal...
 • Auto's
 • Premium Cars
 • Minpunten
 • Langzame menu's
 • Standard Cars
 • met hier en daar wat oneffenheden
 • Track-Editor

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren