1. E3: Nokia N-Gage stand

E3: Nokia N-Gage stand

Tussen al het geweld van Nintendo en Sony met hun nieuwe draagbare spelcomputers, kreeg Nokia een soort plaats aan de zijlijn. Volgens velen is dat terecht, zij denken dat de N-Gage (QD) geen plaats in de industrie verdiend. Volgens anderen is dat helemaal niet terecht omdat Nokia juist goede deals binnen haalt en een heel andere doelgroep aan probeert te spreken. Wij van InsideGamer zijn het daar grotendeels mee eens. Wat we van de N-Gage QD hebben gezien oogt en klinkt allemaal prachtig. Nokia heeft door kleine wijzigingen zoals het strippen van de telefoon (geen standaard MP3-speler en dergelijke) echt de nadruk op het spelen van spellen gelegd. Zo is het nu mogelijk om heel gemakkelijk de spellen te wisselen. Natuurlijk, dat had in de eerste N-Gage ook al zo moeten zijn, maar wij zijn op dit gebied toch erg vergevingsgezind.

De N-Gage heeft bovendien twee snelkoppelingen, eentje naar de N-Gage Arena waarmee spelers hun vriendenlijsten kunnen samenstellen en spellen tegen die vrienden kunnen spelen. De Arena is het paradepaardje van Nokia, net zoals Xbox Live dat van Microsoft is. Daarnaast heeft de QD voortaan een snelkoppeling waardoor je met één druk op de knop naar het ingevoerde spel kunt springen. Erg handig, maar net zoals bij het invoeren van de spelletjes zelf iets dat al in de eerste N-Gage had moeten zitten.

Zoals gezegd, geven we Nokia een nieuwe kans. Immers, de lijst met ondersteunende uitgevers is erg indrukwekkend. Electronic Arts, Ubisoft, Atari en SEGA ondersteunen het apparaat met enkele bekende namen. Veel van die spellen ondersteunen de N-Gage Arena, net zoals dat veel Xbox-titels tegenwoordig Xbox Live ondersteunen.

Tijdens de E3 kon je al meer lezen over de Nokia N-Gage persconferentie die we bijwoonden. Deze was niet helemaal zo professioneel als die van de concurrenten. De microfoon viel uit en de van nature Finnen spraken erg slecht Engels. Dit wijst erop dat Nokia nog veel moet leren. De stand was daarentegen wél professioneel opgebouwd en zag er erg futuristisch uit. Helaas was het er niet druk. Onterecht, want de meeste aanwezige spellen hebben veel potentie.

Ubisoft komt onder andere met Ghost Recon: Jungle Storm en dat spel oogt niet alleen goed, de mogelijkheid om het met acht spelers tegen elkaar op te nemen, is erg goed uitgewerkt en belooft veel. Hetzelfde geldt voor Ashen en Pocket Kingdom.

Ook de lijst van Electronic Arts met onder andere SSX en The Sims is indrukwekkend en de komst van Call of Duty is alleen maar goed voor de N-Gage Arena omdat ook dat spel het netwerk ondersteunt.

Veel interessanter is echter de aankondiging van Pathway to Glory. Deze, door een nog onbekende studio ontwikkelde, online strategietitel is werkelijk veelbelovend voor iedereen. Nokia steekt er een heleboel werk en tijd in om dit spel straks aan de man te brengen. Glimmerati werd door Nokia tijdens de conferentie aangekondigd en wordt een racetitel met veel mooie auto’s en mooie vrouwen. Een soort Need for Speed dus, maar dan ontwikkeld door Nokia zelf.

Wij denken dat door de goede ondersteuning van andere uitgevers, Driver komt bijvoorbeeld ook op de N-Gage, Nokia eindelijk meedoet als spelcomputerfabrikant. Misschien dat ze nog heel veel te leren hebben, maar ze hebben een weg ingeslagen die nog best goed af kan lopen. Nokia mikt op een andere doelgroep dan Sony en Nintendo omdat het bellen en online spelen via GPRS een duidelijk pluspunt is voor de mainstream spelers. De toekomst zal ons leren of het allemaal goed zal komen, de N-Gage QD en de bijkomende spellen op de E3 zijn daar een goed begin van.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er zou één reden kunnen zijn waarom ik dat ding zou kopen, maar kan er even niet opkomen.

 • lol misschien koop ik dat ding warneer ik de loterij van 5 miljard win ofzo en dan alle consoles en alle spellen al heb en dan voor de fun dat dingetje er maar bij neem maar wat is het nou eigelijk? een handheld of telefoon? ik zie het nut nog niet helemaal maar zal wel aan mij liggen

 • Spellen zijn wel leuk hoor. Leuker dan de spellen die je op andere telefoons kunt spelen.

 • telefoons zijn er niet om spellen mee te spelen.  Bell zou zich omdraaien in z'n graf.

 • ik bedoel, wat koop je nou liever? een NDS/PSP of een N-Gage QD?

  als ik dat ding zou kopen, zou het alleen om de belfunctie gaan…  mr Ring (tone) draait zich om in zijn graf… :P

 • Ik blijf vinden dat je voor lul loopt als je met zo'n ding belt …

 • ik heb dat ding eigenlijk nog nooit gezien n-gage(1)

  alleen op I-net en tv eigenlijk wel vaag…

 • Ik vind het een goede verbetering ten opzichte van de vorige N-gage maar spellen die 30 euro kosten dat vind ik niet normaal:S:S:S

  Koop je toch veel liever een platinum of classic voor de xbox of ps2

 • Niks voor mij, NGage blijft voor mij een flop, en de tweede is misschien iets mooier dan gba, maar DS of PSP zijn vele malen beter dan NGage.

 • de plaatjes zien er leuk uit maar dat was het dan ook

 • ik weet het niet hoor maar volgens mij is die Ngage een beetje kut, als ik wil gamen op handheld koop ik wel een gba, en als ik wil bellen koop ik een mobiele telefoon, punt uit…..

 • Hoe werkt dat nou met dat online gamen. Moet je daar tonnen voor betalen? (dus bij een gewone game, geen MMORPG)

 • Ik vindt het eigenlijk best wel een leuk ding.. Zal binnenkort wel goedkoop zijn, dan haal ik er zeker 1…

 • Ik vindt het eigenlijk best wel een leuk ding.. Zal binnenkort wel goedkoop zijn, dan haal ik er zeker 1…

 • Ik vindt het eigenlijk best wel een leuk ding.. Zal binnenkort wel goedkoop zijn, dan haal ik er zeker 1…

 • ik heb nog nooit zo'n ding in me handen gehad.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren