1. Call of Duty: Black Ops (X360)

Call of Duty: Black Ops (X360)

Wie droomde er als kind niet van om in je eentje de wereld te redden met behulp van de meeste toffe gadgets? Jezelf uit elke benauwde situatie weten te reden, de meeste brute kills maken, en natuurlijk de erkenning van iedereen dat je een held bent! Helaas gaat dit in de echte wereld toch iets anders aan toe. De echte helden werken op de achtergrond, ze zorgen ervoor dat niemand hun kent, en dat dat ook zo blijft. Ze vechten voor hun vaderland, maar niemand weet dat ze bestaan... Zo is het leven als je een Black Ops bent.

Jij speelt Alex Mason, een lid van het SOG unit. Je zit in een stoel, geen idee wat je hier doet en men stelt allemaal vragen aan je en ze elektrocuteren je zelfs. Ze willen weten waar het zogenaamde ‘Number station’ is. Uiteraard heb jij geen flauw idee wat dit betekent. Ze proberen door middel van herinneringen van vroeger erachter te komen, en zo beginnen de missies. Elke missie is een flashback die je terug brengt naar vroeger, samen met je teammaten Woods, en Bowman maar soms ook een wel bekend figuur uit World at War; Viktor Reznov, voer je opdrachten uit met één gezamenlijk doel. Dragovich, Lev Kravchenko en Friedrich Steiner zoeken en vermoorden. Dit allemaal omdat ze een chemisch wapen willen gebruiken genaamd Nova 6.

Hoewel het in het begin allemaal nog een beetje vaag klinkt en je gewoon door de levels loopt, wordt na verloop van tijd toch wel veel duidelijk. Er ontvouwd zich een plot wat toch wel een grote mindfuck is, vooral op het einde van de game heb je toch wel zoiets van; Wow.... De singleplayer heeft me dan ook weer ontzettend vermaakt, ook al is het allemaal ‘on-rails’, het zorgt wel voor een uitstekende ervaring. Speel je echter gelijk op Veteran, dan zul je nog steeds de frustraties krijgen uit de eerdere games van de COD serie. Er worden nog steeds granaten gegooid met een precisie waar je U tegen zegt, vijanden lijken het echt alleen op jou gemunt te hebben zodra je een kamer binnen stapt, vijanden weten jou te raken vanaf 100 meter, en natuurlijk; de oneindige vijand spawn. Op sommige punten zul je gewoon even een sprintje moeten trekken om ervoor te zorgen dat je teammaten doorlopen en zo de vijanden niet meer spawnen. Ben je bekend met de COD serie, dan is Veteran een leuke maar frustrerende uitdaging.

Een andere uitdaging is de terugkerende Zombie mode. Deze succesvolle mode zat ook in World at War en zorgde voor vele leuke maar ook spannende momenten als je met wat vrienden speelde. Het principe is niets verandert; je begint in een kamer met wat dichtgespijkerde ramen en een hand pistool. Elke ronde komen er meer maar ook sterkere zombies aan die je moet zien af te slachten. Naarmate je vordert door het level, kun je sterkere wapens kopen, traps activeren, een teleport gebruiken, je wapen upgraden of een willekeurig wapen krijgen uit de ‘Random Box’. Het is en blijft een ontzettend leuke mode, vooral als je dit met vrienden doet. Dit alles gaat natuurlijk samen met veel geschreeuw, gescheld en gelach. Vooral wanneer je met zijn alle in de lift staat, en iemand staat rondjes te draaien in de deur... En natuurlijk niet door heeft dat de deur al open staat en er een horde zombies staat te wachten om ons af te slachten...

Ben je niet zo van zombies af slachten? Dan kun je altijd nog naar de multiplayer en iedereen online proberen af te maken. De multiplayer is voor de meeste dan ook de reden om deze game te kopen, vanwege het succes van de voorgaande games. Echter hadden deze wel een paar ergernissen, maar hier stapt Black Ops in; om voor balans te zorgen.

En dit doen ze dan ook goed, de ‘noobtubes’(Grenade Launcher) zijn nu de duurste ‘attachment’ en door middel van de perk ‘Flack Jacket’, zul je niet meer zo snel dood gaan erdoor. Een andere aanpassing is dat ze de perk ‘Stopping Power’ eruit hebben gehaald, nu dacht ik zelf dat dit wel een goede aanpassing zou worden, maar ik merk toch dat het nu wat langer duurt voordat iemand dood is. Dit zorgt voor ergernissen vooral wanneer je op iemand schiet, hij zich omdraait en door de kickback jou per ongeluk een headshot schiet...

Maar daar draait het eigenlijk om; om jou skills. Je zult zelf mensen moeten afmaken om een hoge killstreak te krijgen want de killstreaks(bv. Sentry Gun) tellen niet meer mee voor je volgende killstreak. Je zult zelf de kills moeten maken wat nodig is om je killstreak te krijgen. Een ontzettend goede aanpassing vind ik zelf, zo blijven mensen niet ergens zitten wachten tot hun killstreak de kills voor hun haalt om zo een hoge killstreak te halen. Echter blijven ze wel nog steeds op plekjes zitten om zo toch een streak te kunnen halen. Verder hebben een nieuwe manier van ‘unlocken’ geïntroduceerd. Waar je normaal per level een ander wapen unlockte, kun je nu wapens unlocken door ze te kopen met COD Points. Deze verdien je door challenges te voltooien, Wager matches spelen, maar ook gewoon door veel te spelen. Je kunt echter niet gelijk alle wapens kopen, je zult nog steeds een bepaald level moeten zijn voordat je hem kunt kopen.

Wapens zijn niet het enige wat je kunt kopen, ‘customization’ stond erg centraal, zo kun je nu een eigen emblem maken en deze zelfs op je wapen zetten. Ook kun je het richtpuntje bijvoorbeeld bij een Red dot sight aanpassen qua vorm en kleur. Je kunt zelfs je eigen poppetje hoofd verven. Dit alles zorgt ervoor dat iedereen uniek is, vooral het maken van je eigen emblem vind ik een geweldige toevoeging. Heb al een aantal leuke creaties gezien zoals Bert van Sesamstraat, het Batman logo, Mario. Kirby, Yoshi etc. Echter moest ik eerst langs een groot aantal emblems die mannelijke geslachtsdelen, naakte vrouwen, en heel veel ‘witte vlekjes’, bevatten. Maar dan merk ook gelijk weer wat de doelgroep is, als je dat al niet merkte door wat je hoorde via de headset als je geowned werd door een puberaal jochie die nog niet de baard in de keel heeft.

Wordt je echter op een ontzettend wrede manier geowned, dan kun je het altijd nog even terugkijken in de Theater Mode. Hierin worden de laatste 100 games neer gezet, klaar om vanuit elke hoek nog eens bekeken te worden in slo motion. Hier zat ik zelf het meest op te wachten, want het is gewoon onwijs tof om een Tomahawk over de map te gooien en nog iemand killen ook. Dit kun je vervolgens weer mooi terug kijken en eventueel uploaden naar Youtube. Hierdoor is gelijk een nieuwe ‘catch frase’ ontstaan; Theater Mode or it didn’t happen! Als bijvoorbeeld iemand zegt dat hij een quad no scope had vanaf de andere kant van de map.

Dit alles komt echter niet met enkele irritatiepunten. Zo zijn de verbindingen om te huilen af en toe, je zou denken dat aan het begin van elk potje, een goede host wordt gekozen. Dit blijkt echter vaak niet het geval te zijn als je eenmaal bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je vaak geen kills maakt. En als Host Migration dan inschakelt, is het nog maar de vraag of het echt gaat werken. Heb vaak zat de error: Lost connection to Host, gehad. Dit haalt het tempo maar ook het plezier eruit want je verliest gewoon alles waarvoor je had gewerkt in die game. Zo zijn er nog andere kleine dingetjes; er is geen XP-bar meer onderaan, Killstreaks blijven toch erg sterk, campen zal blijven bestaan, spawnpoints zijn belachelijk, framedrops en een aantal glitches die prima van te voren gefixed hadden kunnen worden. En toch blijven we het spelen.

Conclusie en beoordeling

De singleplayer is weer een heerlijke rollercoaster die je van het ene hectische moment naar de andere brengt. Dit verpakt met een uitstekende Zombie mode waar je ontzettend veel lol kan hebben met je vrienden en een uitdagende maar toch beetje frustrerende multiplayer, maakt ook deze Call of Duty weer een succes.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Singleplayer
 • BRAAAAAINS...ehm... Zombies
 • Wager Matches
 • Multiplayer...
 • Minpunten
 • Lag
 • Framedrops
 • Spawnpoints
 • Maar niet zonder frustraties

Dit artikel delen

Over de auteur

MonkeySleeve | As a finale touch, God created the Dutch |

Reacties

 • lame!

 • Altijd gezeik over die leeftijd, als je een game te grof vind voor je kind dan zorg je dat je kind hem niet koopt. Die leeftijd moet een advies zijn, geen restrictie :/

 • Die Engelsmannen moeten altijd apart doen , mee de Euro, op gebied van games, loop toch es mee met de groten hoop lelijke flikkers !

 • ben ik blij dat mn ouders mij vertrouwen, ik weet wel wat ik wel en niet aan kan of wil

 • … ikweenie wat ik ervan moet denken…

 • Heb je dit zelf geschreven Lauran? Het klinkt nogal nieuwssite-erig.  Maar OT: Die Britten schijnen maar niet door te hebben dat niet alleen kinderen gamen. Op zich wel een goede zaak dat de erg geweldadige games geweerd worden van kleine kinderen maar al deze rare regels zijn wel erg overdreven. Ouders beter informeren over het keuringssysteem lijkt mij meer dan genoeg!

  En games verbieden kan al helemaal niet want er bestaat ook nog zoiets als vrijheid van meningsuiting. Ik vind het iedere keer weer schokkend om te horen hoeveel mensen het daarmee eens zijn.

 • Die Britten moeten is opf*cken!!

 • Nee laat de aarde maar stikken en richt je op de pleziertjes van de jongeren! Those Englisch basterds!

 • @ adjudantswitch  Mee met de meute? Jij bent zeker heel populair op school ;) (je snapt wat ik bedoel he)

 • Dat is echt bull, alleen echte porno spellen ofzo kan ik het nog voor begrijpen, maar geweld? kom op zeg.

 • Briljant.

 • ga toch een kop thee drinken en hou je hier nie mee bezig als je er niks van weet/mee te maken hebt

 • Hmmz vind het niet eens een gek idee om geen pc's op slaapkamers van hele jonge kinders te plaatsen…..als de kids nog heel jong zijn mogen ouders best een oogje in het zeil houden

 • En dan zitten ze te zeuren dat wij Hollanders altijd meelopen, doen de Engelse dat niet dan is het ook niet goed wat hun doen.

  Wat is nu wel goed mensen?

 • Was ik al bang voor, dat dit een ''probleem'' werd.

 • Kansloos

 • waarom zouden kinderen geen geweldadige spellen kunnen spelen. De meeste mensen die flipten van games waren volwassenen

 • Heb je dit zelf geschreven Lauran? Het klinkt nogal nieuwssite-erig.

  Nee, ik heb allemaal dwergen die mijn was doen, eten koken en nieuws tikken voor InsideGamer onder mijn naam.

 • Nee, ik heb allemaal dwergen die mijn was doen, eten koken en nieuws tikken voor InsideGamer onder mijn naam. Oké, ik dacht al!

 • @ Lau  Droog.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren