1. Fable III (X360)

Fable III (X360)

We waren maar een klein volk, het volk uit de bergen, onafhankelijk en sterk. Velen hebben ons uitgedaagd en onderschat. Mensen die dachten dat wij ons verscholen in de bergen, die arrogantie is al snel weggevaagd. Nu is niets meer van die goede tijd over. Het volk lijdt door de honger en kou. Onze populatie neemt snel af. De koning heeft niet alleen inkomsten geëist, maar ook onze vrijheid. Wij zijn klaar voor de revolutie, wij zijn klaar voor een nieuwe held.

In Fable III speel je als het nageslacht van de held uit het tweede deel, de laatste held van de fantasiewereld genaamd Albion. Jij en je broer Logan leven in het koninklijke kasteel, vanwaar je broer heerst over Albion. Naast jij en je broer leven er ook nog anderen die invloed op je hebben, zo heb je een trouwe hond, Walter de generaal die al heel je leven voor je zorgt en je traint en de butler met altijd goed advies en wie natuurlijk paraat staat met sarcastische opmerkingen.

Het gaat slecht in het koninklijk kasteel. Logan is een tiran, en bestuurt Albion met harde hand. Het volk klaagt maar Logan heeft zijn eigen doelen en heeft er geen oor naar. Op een dag ga je weg en is de tijd aangekomen om te bewijzen dat jij, net als je ouder, de laatste held van Albion bent en je broer van de troon af te stoten om Albion te beteren. Maar een revolutie start je niet in je eentje, dus moet je de hulp verdienen van verscheidene volken die je kunnen helpen strijden. Deze hulp verdien je voornamelijk door het doen van missies voor deze volken en het maken van beloftes voor wanneer jij de troon hebt overgenomen. Waar de meeste spellen daar zouden eindigen, gaat Fable III nog vrolijk door. Na Logan van de troon te hebben gestoten is het aan jou om Albion door goede banen te leiden.

In theorie klinkt dit alles best degelijk, maar in de praktijk pakt het minder goed uit. Het eerste gedeelte van het spel is eentonig en geforceerd. De structuur wordt al snel voorspelbaar en begint al snel te vervelen. Dit komt voornamelijk door de weinig variatie. Je reist van de ene persoon naar de andere persoon, zoekt een voorwerp of dood vele vijanden. Nu is dat niet heel anders dan andere spellen, maar het probleem hier is is dat het vechten in de game niet leuk is wegens een aantal redenen. Zo is er haast geen straf voor doodgaan in de weinig gevallen dat het gebeurd, je staat vrijwel meteen op en het enige nadeel is dat je littekens achterlaat op je personage en een achievement mist. Naast dit is het erg simpel en niet belonend. Je hebt één knopje voor magie, één knopje voor schieten en één knopje voor vechten. Helaas is er geen merkbaar verschil tussen de verschillende efficiëntie van de drie op verschillende vijanden. Je zal dus maar één vaardigheid hoeven te verbeteren om door het spel heen te gaan. Ook is het zoeken naar dingen in Fable III is niet altijd even leuk, in de meeste kisten vind je nutteloze dingen en wat je opgraaft is al net zo bijzonder als wat je in je eigen achtertuin vind.

Ondanks dit alles kan het eerste gedeelte van Fable III toch nog vermakelijk zijn. Je blijft in nieuwe gebieden komen waarin je weer allerlei missies kunt doen en nieuwe voorwerpen kunt kopen. Ook hebben de ontwikkelaars erg hun best gedaan om een gevoel van ontwikkeling te creëren. Zo heb je de Road to Rule. De Road to Rule is een pad met vele poorten, doe je iets belangrijks in het verhaal, dan zal er een nieuwe poort opengaan met een standbeeld van je huidige status en je vrienden voor in de revolutie. Het leukste is, is dat bij elke poort die je opent je nieuwe en betere vaardigheden kunt verkrijgen met je Guild Seals, het equivalent in Fable III van experience. Ook zijn Guild Seals moeilijker te verzamelen dan experience, dit zorgt er voor dat je niet net als in de vorige delen voor het einde op zijn sterkst bent voordat het einde ook maar in zicht is.

Het tweede gedeelte van het spel slaat het roer om. Je stoot Logan van de troon af en neemt zelf de touwtjes in handen. Ga je vervolgens andere dingen doen dan het verhaal, dan zal je er vrij weinig van merken. Je hebt een leuk nieuw kasteel, wat deftige kleding en de mogelijkheid om alle wetten overtreden zonder gestraft te worden, maar ik had toch leukere dingen verwacht. Speel je wel weer mee aan het verhaal dan krijg je om de zoveel dagen een lijstje met dingen die je moet doen.

Het merendeel van je taken is het maken van keuzes voor Albion, die helaas relatief weinig invloed hebben. Kies de goede optie en je verliest geld, kies de slechte optie en je verdient geld. Een andere taak van je is het onderhouden van de staatskas. Na een aantal dagen moet jij een hoeveelheid geld hebben verzameld voor een leger om Albion te kunnen beschermen tegen een duister leger. Doe je dit niet, dan zal een groot deel van de bevolking sterven.

Je wordt constant beloond voor het doen van de slechte dingen, maar naast een slechte reputatie en het veranderen van sommigen gebieden, zal je weinig nadelen ondervinden. Gezien er ook duidelijk wordt aangegeven welke optie goed en slecht is, zal je niet lang hoeven na te denken over wat je doet en voor de reputatie gaan die jij prefereert. Deze reputatie is overigens niet bindend, het is erg gemakkelijk om deze te veranderen door bijvoorbeeld geld te doneren aan de staatskas, of juist het geld daaruit in je eigen zak te stoppen.

Het genoeg goud inzamelen voor je staatskas zou geen probleem moeten zijn, gezien dat vrijwel automatisch gaat wanneer je eenmaal wat huizen en winkels hebt gekocht en wacht op het geld binnenstroomt. Tenminste in het geval van de winkels, klaarblijkelijk vonden de ontwikkelaars het nodig om je de huizen te laten onderhouden. Hiervoor moet je om de paar dagen iets huis apart repareren, anders betalen de huurders niet meer. Dit gaat makkelijker via de map, maar dan alsnog zal je elk huis apart moeten onderhouden. Er is wel een reden dat je het geld niet bij elkaar gespaard krijgt, het einde komt namelijk erg plotseling. Je krijgt geen waarschuwing vooraf en plotseling moet je al het geld bij elkaar hebben gespaard zonder uitweg, mocht je dus niet voorbereid zijn is er de kans dat er veel doden vallen.

Maar Fable III is een RPG, dus waarom blijf ik dan doorpraten over het verhaal? Omdat daar de focus van Fable III ligt. Je zal je personage niet op zijn sterkst krijgen zonder het verhaal te doen, geen nieuwe gebieden vinden en geen nieuwe missies vinden. Alle missies die je kan doen staan netjes in een lijst zodat je niet zelf hoeft te zoeken. Zelf dingen ontdekken hoeft haast niet meer in Fable III en dit is een groot gemis voor veel RPG liefhebbers. Daarnaast zijn van de al weinige zijmissies nog minder missies daadwerkelijk interessant. Veel missies zijn in het type kaliber van vind dit, dood dat of een ander doel dat simpele handelingen vereist. Er zijn wel veel collectibles te vinden waar je wel daadwerkelijk moeite voor moet doen en dan een legendarisch wapen voor krijgt. Dit wapen wordt willekeurig gekozen uit een bestaand aantal wapens, dus soms zal je een zwak wapen voor veel moeite krijgen of vice versa, hoewel dit voor verrassingen zorgt kan het ook vaak voor frustratie zorgen.

Het goed/slecht systeem dat wat de eerste Fable heeft geholpen populair te maken is natuurlijk ook hier weer terug. Het is alleen jammer dat het nog steeds makkelijk is om van de ene uiterlijk naar de andere te gaan en zal je weinig verschil merken tijdens het spelen van wat je bent. Op wat kleine uiterlijke verschillen na en de reacties van mensen zal je geen verschil merken. Het maken van de keuzes zal nog het grootste invloed hebben en het is jammer dat Fable III dit concept nauwelijks heeft verbeterd over de jaren.

De Fable serie staat niet bekend voor een lange speelduur, zeker niet voor RPG-normen. Het spel zal de eerste keer zijn uit te spelen in ongeveer 8 uur, al moet ik daarbij vermelden dat het moeilijk is om in die tijd genoeg geld bij elkaar te verzamelen voor het koningschap. Naast het verhaal is er helaas weinig te doen en zal je waarschijnlijk al snel verveeld raken. Nu is er replay waarde door het spel opnieuw te doen en de tegenovergestelde keuzen te doen, maar die hebben het overgrote van het verhaal weinig tot geen effect. Ook zijn er tegenwoordig een hoop spellen met dit soort keuzes en denk ik dat mensen geen zin hebben om wegens deze reden het spel opnieuw te spelen.

Fable III voegt een aantal ingrijpende nieuwe dingen toe aan de serie. Zo heb je nu de Sanctuary, de Sanctuary is de vervanger van het standaard menu in de meeste spellen. Je wordt niet meer uit het spel gehaald maar wordt geplaatst in een ruimte waar je alle opties voor je krijgt. Als je een ander wapen wilt, dan ga je naar de wapenkamer, wil je andere kleding dan ga je naar je garderobe. Het principe van geen menu's is in heel het spel toegepast, zo heb je geen menu´s meer in winkel of een menu wanneer je met iemand aan het spreken bent. De Sanctuary werkt verrassend snel en is een leuke verfrissing op het traditionele menu. Een nadeel is, is dat door dit systeem er diepgang verloren gaat. Je hebt geen vrije keuze meer in wat je doet wanneer je met iemand aan het praten bent en in winkels heb je maar een erg gelimiteerde keuze doordat je alleen voorwerpen kan kopen die hun eigen ruimte hebben.

De sfeer in de Fable spellen is altijd goed geweest en dit deel is daar geen uitzondering op. Het levert een leuke variatie op naast alle grauwe games die we tegenwoordig hebben. De omgevingen zijn allemaal totaal anders van elkaar en je zal niet het gevoel hebben steeds weer op dezelfde plek te belanden. De gebieden zijn groter dan in voorgaande delen, maar zijn daarom wel in een lager aantal. Het spel ziet er op de meeste aspecten degelijk uit, maar is in haast niets een uitblinker. Het spel heeft het er vaak zichtbaar moeilijk mee want he wordt geteisterd door framerate problemen. Ook zit er een waas om alles heen net als in vorige deel die je niet aan of uit kan zetten en voor veel mensen erg storend kan zijn.. Een kenmerkende eigenschap van de serie is humor en deze is ook hier weer volop aanwezig. Subtiele woordspelingen, idiote missies en onzinnige beledigingen zijn weer volop van de partij en zorgen regelmatig voor een lach op het gezicht.

Het geluid in Fable III is erg degelijk, de Middeleeuwse muziek in de steden zorgt voor een leuke toevoeging, maar vaak genoeg voegt de muziek ook weinig toe op stukken waar alles serieuzer is. Het spel levert wel erg goede voice acting, er zijn een aantal bekende stemmen gebruikt voor personages in de game, maar de rest van de grote cast levert ook uitstekend werk. De stemmen voegen veel toe persoonlijkheid toe aan het spel en aan de personages zelf, des te teleurstellende is het dat je eigen held amper spreekt.

De multiplayer in het vorige deel liet veel te wensen over en de kritiekpunten zijn gelukkig aangepakt. Zo hebben beide spelers nu eigen camera en is het mogelijk met je eigen held in de wereld van een ander te spelen. Ook is er een lokale multiplayer toegevoegd. Het is vermakelijk om een ander zijn held te zien, maar na wat lol te hebben getrapt en een gezin te hebben gesticht is er weinig toegevoegde waarde aan de multiplayer. Ook is er een nieuwe variatie op leaderboards. Bij vrijwel elk ding dat je doet krijg je te zien op welke positie staat tegenover je vrienden, een leuke toevoeging die zorgt voor wat gezonde extra competitie.

Net als vrijwel ieder ander RPG game heeft Fable III last van bugs, heel veel bugs. Al moet er binnenkort een patch komen die wat dingen gaat verhelpen, heeft het spel op dit moment last van bugs die je van normaal spelen kunnen weerhouden. Natuurlijk zijn de meesten van de bugs klein, maar toch raak ik gefrustreerd waarna mijn personage voor de dertigste keer een slow-motion actie die heel precies laat zien hoe ik onvermijdelijk mijn vijand ga missen. Naast dit kan je last hebben van beschadigde save files, je held die op land schaatst, het ontbreken van de mogelijkheid om te communiceren met je coop partner in de multiplayer, een niet werkende map en nog een hele waslijst aan andere bugs. Het is fascinerend hoe de ontwikkelaar het voor elkaar krijgt zoveel bugs te stoppen in zo een klein spel naar RPG standaarden.

Conclusie en beoordeling

Fable III levert een aantal goede dingen, maar doet helaas bij elke goed iets meerdere dingen fout. Nu wil ik niet zover gaan als zeggen dat dit een slecht spel is. Ik heb me prima vermaakt tot het geld uit me zakken begon te stromen en ik genoodzaakt was het verhaal te spelen. Er is niet veel te doen in het spel en dat is een RPG erg kwalijk te nemen. Toch zullen er waarschijnlijk ook een hoop mensen zijn die liever een RPG spelen met een hoger tempo en daarvoor biedt Fable III uitkomst. Traditionele RPG liefhebbers kunnen beter voor een ander spel gaan en zullen hier niet krijgen wat ze ervan verwachten.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Veel humor
 • Ontwikkeling
 • Voice acting
 • Sanctuary
 • Minpunten
 • Bugs
 • Matig verhaal
 • Weinig te doen
 • Geen diepgang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Deze demo wordt echt de vuurproef voor deze game.

 • Dit is toch het spel waar die slappe werknemers aan werken, die de UE 3 niet op de ps3 kunnen fixen?

 • @Thijme, best veel \"slappe werknemers\" in de industrie dan gezien er zoveel publishers klagen, uitstellen, stoppen of niet eens aan beginnen.

 • Van het weekend misschien eensch downloaden :).

 • Mijn vertrouwen in Frontlines is een beetje aan het weggaan, dus hopelijk maken ze er nog wat van.

 • Moet ik misschien maar eens even checken.. Het thema lijkt me tof.

 • Waarom staat het tijdelijk?

 • Vet ga hem gelijk Downloade :D

 • @SinJoy, Uitstellen is niet slap, dan gaan ze er nog steeds aan werken.. maar die gasten van Frontlines die zetten niet door.

 • Deze ga ik zeker eens proberen, lijkt me erg tof.

 • vet ben aan het downloaden ben hier al zolang op aan het wachten. Wordt echt een brute shooter. Mooie open wereld dat is cool…

 • Die gasten van Frontlines Kaos, die hebben helemaal niet de PS3 versie gemaakt ;) Dat was een ander bedrijf. Anyway.. de MP demo is beter dan de SP demo die we laatst hadden best aardig.

 • Kijk erg uit naar deze shooter! PC Gameplay was er ook erg enthousiast over… Ga deze zeker vanavond ff downloaden!

 • hij lijkt me echt vet, ben benieuwd!

 • Ga denk wel even downloaden, kijken of die mp wél wat is, want die sp demo ging nergens over

 • verdomme, ik voel me nog steeds genaait dat hij niet meer voor de ps3 is.

 • Download ik vanavond wel even, de pc beta vond ik in ieder geval wel aardig, kijken hoe het is op de 360.

 • Nice, vind ik leuk dat ze ook Multiplayer demo's maken. Ben ik wel een voorstander van

 • Blijven ze nu demo's releasen van dat schijtspel of hoe zit dat daar?

 • De Beta was zeker wel geslaagd! Maar hij draaide niet echt goed op mijn computer. Heb helaas geen Gold dus kan hem atm niet uitproberen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren