1. Call of Duty: Black Ops (X360)

Call of Duty: Black Ops (X360)

Toen je vroeger klein was toen speelde je vast met pistolen en geweren. Met je kleine handjes vormde je een geweer en en snel begon het ‘Piew piew!’. Vooral je buurjongen was het slachtoffer van jouw schoten, maar natuurlijk werd je vaak zelf ook doodgeschoten. Naarmate je ouder werd werd het minder ‘Piew piew’ en had je al vaker een ‘echt’ geweer in je handen. (Weliswaar plastic, maar toch) Toen je ongeveer negen jaar was, was het hele ‘Piew piew’ gevoel weg, ‘Voor kleine kindjes’ vertelde je dan trots aan je ouders. Hoewel, dit kan verschillen per kind, rond je twaalfde kwam het oude vertrouwde ‘Piew piew’ gevoel weer. En weliswaar niet meer met een geweer gevouwen in je handen, maar gewapend met de controller. Call of Duty Black Ops borduurt hier op door, zal Black Ops het ‘Piew piew’ gevoel in ere herstellen of zal hij falen net zoals sommige andere (Met name Modern Warfare 2) games?

Zoals ik waarschijnlijk al duidelijk had gemaakt, gaat Black Ops vooral om schieten. En niet zomaar schieten, maar keihard schieten tegen bijna realistische mensen. Na de stap van Modern Warfare 1 en 2 naar het heden, schroefde Treyarch de tijd weer wat terug en ging naar de Koude Oorlog. Hoewel ik niet teveel van het verhaal wil verklappen, is het verhaal toch een van de betere dingen van deze Call of Duty, dat hij een stuk beter is dan dat van Modern Warfare 2 kan ik al met zekerheid zeggen. Maar zoals we van Call of Duty gewend zijn, zal de singleplayer zich als een fantastische achtbaanrit laten beleven, maar replaywaarde is er helemaal niet te zien. Dit maakt alleen vrij weinig uit omdat je dan toch waarschijnlijk verslaafd bent aan de multiplayer en omdat het zó ontzettend linear is.

Hoewel Black Ops een steevaste singleplayer heeft, draait Call of Duty vooral om de Multiplayer. De Multiplayer is weer ouderwets goed, goedgebalanceerde wapens en de meeste maps zijn erg leuk om te spelen. Maar toch zijn er een paar minpunten, die vooral voorkomen in dezelfde maps. Vooral de map ‘Nuketown’ heeft veel last van campers, spawnproblemen en noem maar op. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat mijn vijand gewoon naast me spawnde en dat er altijd wel iemand gezellig aan het kamperen was in één van de twee huisjes. Gelukkig zijn, in tegenstelling tot Modern Warfare 2, de wapens eindelijk goed gebalanceerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te snipen met een shotgun of iemand vanaf vijf meter neer te steken.

Grafisch valt Black Ops helaas toch wel tegen, want als ik het zou vergelijken met bijvoorbeeld Red Dead Redemption dan kom ik er helaas achter dat Black Ops toch wel een stukje minder is. Vooral online zijn de graphics toch wel erg jammer, het had er echt wel een stuk beter uit kunnen zien. Treyarch had wel het budget om het maximale uit de consoles te halen, helaas is dit volgens mij meer gebruikt om het spel te hypen dan om de graphics op orde te maken. Erg jammer Treyarch, dit is wel een groot minpunt!

Call of Duty : Black Ops brengt een heel nieuw systeem naar de shooter toe, weliswaar om je wapens te kopen en het kopen van attachments, emblemen en noem maar op. Deze zogenaamde Call of Duty points zijn te verdienen met het spelen van matches, en het winnen van Wager Matches. Met Wager Matches is Treyarch weliswaar ook nog een andere weg ingeslagen. Wager Matches zijn verschillende speltypen die je kan spelen om Call of Duty points te winnen, bijvoorbeeld met het speltype One in a Chamber. In dit speltype heb je maar één enkele kogel, en drie levens. Na elke kill zal je weer een kogel krijgen, maar mis je, dan moet je zonder kogel verder. Schiet je te snel, is er een grote kans dat je zal missen, schiet je te laat, dan weet je al wat er gebeurt. Spanning zit er in dit speltype zeker, hoewel hier vaak campers aanwezig zijn. Toch een minpunt van de Wager Matches is dat er geen Experience Points te verdienen zijn, dus het is niet mogelijk om een level omhoog te gaan.

Een andere speltype dat eruit springt is Stick and Stones, gewapend met een kruisboog, messen die je kan wegschieten en een tomahawk zal het een immens gevecht worden.. Tot overmaat van ramp is de kruisboog gewapend met een pijl waar een bom op zit. Niets is leuker dan iemand in zijn rug schieten met een pijl en wanneer je nietsvermoedende slachtoffer doorloopt opeens ontploft. Wanneer een tomahawk keihard in je rug wordt gegooid, zal je helaas ál je punten kwijtraken, ik heb vaak meegemaakt dat ik op het laatste moment nog ben gedood door een tomahawk ,met keihard gelach aan de andere kant van de microfoon als resultaat.

Hoewel de Wager Matches ontzettend leuk zijn en een geweldige afwisseling neerzetten, zal het meeste van het spel afspelen in de gewone matches. Veel vernieuwing tussen deze matches zal er niet zijn in tegenstelling met andere shooters, Team Deathmatch, Headquarters, en ga maar door zitten er weer allemaal in. Wél nieuw aan deze matches is dat je verschillendie niveau’s kan kiezen, waardoor je in een niveau kan komen voor iedereen, of alleen voor de beste. Hoewel de levelcamp van deze Call of Duty een stuk lager is, (50 namelijk) is het aantal prestige levels omhoog gekrikt. Prestigen is het halen van het hoogste level (50) en daarna weer opnieuw beginnen, hoewel sommige mensen hier het nut niet van inzien, zijn de meeste erg hard bezig om de hoogste prestige te halen. Want steeds wanneer men een prestige level omhoog gaat zal hij nieuwe emblemen, matches, en andere spullen vrijspelen. Dit zal de tijdsduur van de multiplayer ontzettend verlengen, want naar level vijftig gaan is niet heel moeilijk en zal voor de keiharde fans maar een paar dagen duren. Maar om uiteindelijk de laatste prestige (15) te moeten halen zal je én heel goed zijn én ontzettend veel gespeeld moeten hebben.

Customization speelt altijd een grote rol in shooters, en Call of Duty : Black Ops heeft dit nog een stuk omhooggekrikt. Alles is in te stellen zoals jij dat wilt, de kleur van het gezicht van je mannetje tot je clantag op je wapen. Wapens kan je weer een kleur geven zoals jij het wilt, toch wel een minpunt is hoe je die kleuren krijgt. Voor 250 CoD points is het mogelijk om elke kleur te kopen, terwijl bij Modern Warfare 2 meer liet zien hoe goed je was met dat wapen. Daar was het zo dat wanneer je een groot aantal headshots had, je een nieuwe kleur kreeg. En 250 CoD points is wel erg weinig, want je verdient gemiddeld 500 CoD points per potje. Erg jammer van deze ‘toevoeging’, want het was erg leuk om zoveel mogelijk headshots te maken om die ene kleur te krijgen. Voegde wel meer toe om dat wapen te gebruiken en headshot te maken. Een gemiste kans, Treyarch. Alhoewel de mensen die minder spelen en dus nooit in staat zouden zijn om 1000 headshots met 1 wapen te maken. Wel een erg leuke toevoeging is het maken van je eigen emblem, die ook nog op je wapen te plakken is. Iedereen kan jou dus herkennen aan je eigen emblem. Een erg leuke toevoeging, al zeg ik het zelf.

Na het succes van de toevoeging van zombie’s in World of War, is er gelukkig tijd genomen om deze nog eens te verwerven in de nieuwe Call of Duty. Vooral met vrienden, is dit een fantastische toevoeging. Het fijne van Black Ops is dat er meer tijd is genomen voor het offline gedeelte. Ik heb al verteld dat de singleplayer een stuk beter is dat Modern Warfare, en nu met het nieuwe Combat Training, en met zijn tweeën online. Combat Training houdt in dat het mogelijk is om matches te spelen, zoals het online gaat. Voor de mensen die nieuw zijn met Call of Duty is dit erg handig, en je kan dus ook met zijn tweeën spelen in een team zonder online te gaan. Met twee personen online spreekt voor zichzelf, het scherm wordt in tweeën gesplitst en spelen maar!

Conclusie en beoordeling

Hoewel Black Ops een geweldig spel is, zijn er toch enkele minpunten die niet horen. Dat het spawnprobleem nog niet is opgelost is verschikkelijk, en dat er nog steeds geen middel tegen campers is en de graphics gedateerd zijn, is Call of Duty : Black Ops echt een fantastisch spel. Treyarch heeft zich voor mij bewezen dat ze het net zo goed kunnen als Infinity Ward deed bij Call of Duty : Modern Warfare.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Fantastische singleplayer
 • Ijzersterke multiplayer
 • Customization
 • Maps en wapens zitten goed in elkaar
 • Minpunten
 • Graphics gedateerd
 • Campers
 • Spawnproblemen
 • Geen Experience Points bij Wager Matches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • weer 5 GB instaleren, Anyone?

 • zo dat is niet nix die ps3, is volgens mij egt een wereld console. als ik ooit nog eens een keertje geld te veel heb ga ik er eentje aanschaffe… absoluut xD

 • goeie game. Anyone?

 • Kritiek kun je via een PM of mail sturen, onzinnige reacties worden verwijderd. Houd het dus netjes.

 • dacht al!! drie dagen geleden las ik dit ook al, alleen met een iets wat passender titel.

 • Ontwikkelaars zijn altijd lovend over de hardware maar op de een of andere manier laten ze dat nooit zien  Dit zal wel met marketing te maken hebben want het komt namelijk veelvoor dat de 360 versie vele malen vaker verkochtwordt dan de ps3 versie van spellen

 • Wat hij nu dus zegt is dat je hier ook een paar gig kunt installeren op je HD.

 • Och, heel veel kan me dit niet schelen. Uiteindelijk komt het er op neer dat ze helemaal niet zo ongerust zijn over de PS3…

 • hij is er dus juist positief over!

  overigens ben ik overtuigd dat als ze 100% investeren in de ps3 versie deze beter eruit kan zien dan de pc variant.

 • @ ezra

  Idd en niet ongerust. SB2 gefeliciteerd met je verjaardag

 • @gt3luke: nou nou… doe eens rustig. Het is zowel positief als negatief tezamen. De complexiteit is niet voor het eerst genoemd als negatief punt, je kan wel roepen dat de dev's dan maar beter hun best moeten doen. Maar dev's die over het algemeen beter hun best doen zijn vaak ook iets duurder waardoor het de kosten van een game aanzienlijk opvoert.  Het geeft uiteraard extra mogelijkheden, maar voor de kosten (en dus winst) is het een negatief iets. Dit zal over een tijd wel anders zijn wanneer meer dev's de PS3 programering onder de knie krijgen.

  Wat ik dus eigenlijk probeer te zeggen is dat je niet zo zielig moet doen als er iets negatiefs over de PS3 word geroepen…  @ezra: dat is waar, de PC staat stil in zijn vooruitgang??? • Hij is toch positief!!! Maar in ieder geval goed nieuws dat we geen slechte port krijgen….  @xBALOx en Weslii: Dat zegt hij toch helemaal nergens, jullie proberen er volgens mij weer gewoon omheen te draaien dat de PS3 een goede console is.  @spartan04: Check je bronnen!! Hier de verkoopcijfers van een aantal MP- games in totaliteit van de PAL- gebieden:  Devil May Cry 4

  Xbox 360:133.569

  PS3:294.995  EDIT: Moet je toch wel een beetje gelijk geven, COD4, Assasin's Creed en Burnout Paradise verkopen toch iets beter op de 360 maar als je naar de chartz kijkt van deze week verkopen de versies voor de PS3 weer veel beter. Maar titels als The Club (PS3- versie) staan weer (heel licht) voor op de 360- versie. Het lijkt erop dat de situatie langzamerhand gaat kantelen dus en dat PS3- versies van games beter gaan verkopen. Jouw argument gaat dus wegvallen. Maar alles is nog mogelijk……..
 • Hopelijk komt deze game in 2008. Ze zijn niet bang voor de complexiteit van de PS3 development maar ze zullen er waarschijnlijk toch meer tijd in steken dan eerst gedacht. Veelbelovende game, jammer dat er geen leeuwen en andere roofdieren in gaan zitten, enkel vegetariërs. De PC gaat op grafisch vlak terug meer voorsprong nemen op de huidige consoles. Ten minste met de steeds vernieuwende hardware componenten die op de markt komen. Nu is het verschil nog relatief klein maar in de toekomst met de nieuwe Geforce 9 reeks etc gaat de pc terug een duidelijke voorsprong nemen op de consoles op grafisch vlak.

 • @ blobnl

  Ik geef alleen maar een reactie op het feit. Dat ik dit nieuwsbericht erg positief vind en dat ik de titel daar niet bij vond passen. Met als gevolg dat elk bericht word verwijderd. Ik heb helemaal niks gezegd met wat jij nu allemaal opnoemt dus hoe je hier allemaal bijkomt mag joost weten, maar dit heb je mij niet horen zeggen.

 • @ T-Gamer

  Dat zegt hij niet inderdaad. Maar ik speel al meer als 20 jaar games en tussen de regels door zegt hij dat wel degelijk.  Let maar op mijn woorden dat je voor Far Cry 2 op de PS3 weer moet gaan installeren.

 • burnout verkoopt beter op de ps3 hoor en devilmay cry ook in japan 5 keer of 4 keer zo veel, in europa staat de xbox met 3000 voor.

  Ma vergeet de jaar voorpsrong niet van de 360 heeft gewoon grotere instalebase.  OT: de titel hoort toch egt veranderd te worden niet dat ik wil zeggen hoe jullie je werk moeten doen, maar brengt veel comotie die titel, bij andere sites las ik juist andere titels, zoals onrust voorbij twijfels weggenomen etc.

  Wat ik leesis dat ze juist blij zijn met de ps3 dat ie goed is en ze blij zijn met blueray.

  ( waarom is me reactie verwijderd ik zei niks fouts tog:S) of zijn meningen van leden niet gewenst

 • waarom de negatieve citaat als titel gebruiken. De man is namelijk over het algemeen voornamelijk positief. Hij zegt zelfs dat de PS3 op technisch gebied voor Far Cry 2 gemaakt is.

 • Zelfs een Xdoos als ik snap niet waarom de titel negatief is :s

 • impressive, en blij met blureay zie ik echt niet als ongerust man.

 • Hopelijk wordt dit een goede game, er zijn amper goede games voor de ps3 dus deze is hard nodig ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren