1. Game Dev Story (iPh)

Game Dev Story (iPh)

Als gamer heb je op iedere game wel iets aan te merken. Je vind wat bugs die er nog uit gehaald hadden kunnen worden, je vind het niet goed gebalanceerd of je vind iets dat gewoon beter gemaakt had kunnen worden. Maar wat nou als je zelf de game ontwikkelaar bent en de games die je kan ontwikkelen tot uitkiezen hebt? Wat zou je zelf doen in de situaties als andere mensen je game niet goed vinden? Wat zou je doen als je games slechte reviews cijfers krijgen, en wat zou je doen als je game niet goed verkoopt? In de iPhone / iPod Touch game “Game Dev Story” kom je er allemaal achter.

Game Dev Story is een game ontwikkelaar simulatie. In de game richt je zelf een bedrijf op waarmee jij games moet ontwikkelen in mogelijkheden naar keuze. Je start met jezelf als eigenaar, een secretaresse en 2 werknemers. Je hebt een kleine pand, met maar een klein aantal tafels en je maar 1 extra werknemer kan aannemen. Iedere werknemer heeft een aantal specialiteiten, zo is de een designer, de ander een coder en iemand anders een writer. Ieder is goed in z’n eigen ding en kan op dat gebied dan ook het best in de game ontwikkelen. Je kan de werknemers trainen waardoor ze hierin beter worden en een beter resultaat van een game kunnen afleveren.

Mijn eerste game had als genre “action” en als type “ninja’s”, deze combinatie gaf een goed resultaat aan. Mijn werknemers gingen hard aan het werk, om van een nieuw opgezette bedrijf, een van de bekendste bedrijven van de wereld neer te zetten. In het begin had ik hier geen geloof in, tijdens de ontwikkeling ging er al veel fout waardoor er ontzettend veel bugs in de game kwamen. Hierdoor duurde het nog lang voordat al deze eruit gehaald gingen worden. Toen uiteindelijk de game af was, was ik ontzettend blij. Ik was benieuwd wat men in de wereld hier voor cijfers aan zouden geven, maar toen deze cijfers tentoongesteld werden schrok ik toch wel heel erg. Ik kreeg 4 cijfers, namelijk: 1, 2, 1 en 3. Dit was toch echt niet wat ik verwacht had en hierdoor was mijn verwachting in het groot brengen van het bedrijf toch heel erg gedaald. Maar natuurlijk kijkt men niet altijd naar cijfers voordat ze een game kopen, en dus verkocht het nog wel iets beter dan ik had verwacht met de review cijfers. Maar alsnog niet erg goed. Hier moest wat aan gedaan worden, maar wat? Na nieuw personeel aangenomen te hebben en in een nieuw groter pand plaatsgevonden te hebben waardoor er meer personeel in kon wou ik toch beter resultaat afleveren.

Door uiteindelijk door te zetten in de game lever je dus steeds beter resultaat af, en dat houd je in de game. De game is zo ontzettend verslavend, want uitspelen kan je de game niet. De eerste dagen speelde ik de game al een paar uurtjes achter elkaar, en dat is voor mij nog nooit voorgekomen met een iPhone / iPod Touch game. Zo begin je in de game met een aantal duizenden euro’s ter beschikking, en uiteindelijk ben ik doorgegroeid tot een miljard euro’s met ook duizenden fans die niet konden wachten op een volgende game.

De game brengt ook spanning en humor met zich mee. In de game worden namen gebruikt waar ik soms nog wel om kon lachen. Zo hebben werknemers en consoles die uitgebracht worden namen gekregen die je kan vergelijken met de echte wereld. Werknemers hebben namen als “Walt Sidney”, “Stephen Jobson” en “Gilly Bates”. Consoles hebben namen als “Playstatus 2” (playstation 2), “Whoops” (wii) en “Intendro DM” (Nintendo DS). Er zijn ook games (Legend of Helga) en ontwikkelaars (Senga) hebben zulke namen gekregen, en deze kom je vooral tegen op de global gaming awards die ieder jaar gehouden worden. Hierbij worden awards gehouden voor games, en krijgen games in verschillende categorieën prijzen. Jij zelf wilt hier vooral bij winnen om meer fans en verkopen te krijgen. Dit brengt spanning met zich mee, om verkozen te worden tot de beste game van het jaar. Ook word er ieder jaar een game beurs gehouden: Game Dex, waarop jij met je bedrijf staat en fans je games kunnen uitproberen. Hierbij heb je ook weer mogelijkheden, want wie wil je eigenlijk op je stand hebben staan. BoothBabes, mascottes of gewoon allebei? Hierbij moet je ook proberen zoveel publiek op je stand te krijgen om meer fans te krijgen, en terwijl dit gebeurt hoop je toch zelf op een record.

Zoals ik in de inleiding al vermeldde heeft iedere game wel iets aan te merken. Als ik nu vertel dat deze game dat niet heeft dan klopt mijn recensie niet. Waar ik mij uiteindelijk aan zat te ergeren in de game was toch wel de muziek. Het herhaalt iedere keer het zelfde deuntje, en dit blijft ook steeds in je hoofd zitten. Ook de geluidjes wanneer een game gemaakt word bij een boost zijn irritant, de geluidjes beginnen laag, maar hoe hoger de boost word hoe lager het geluid. En je word er ook niet bepaald vrolijk van om dit om de paar minuten te horen. Ook verveelt de game wel snel, dit omdat je eigenlijk steeds het zelfde moet doen. Het blijft 2 weken leuk als je het steeds een paar uur speelt, maar daarna leg je het aan de kant en ga je het een tijdje niet meer spelen. Maar dit kan natuurlijk ook aan mij liggen, omdat ik het de eerste paar dagen no-life heb gespeeld voor een iPhone / iPod Touch game.

Conclusie en beoordeling

De game is een ontzettend leuke iPhone / iPod Touch game geworden. Hierbij staat het dan ook in mijn top 5 games hiervoor. Het is leuk om verschillende genres en types bij elkaar te vinden die bij elkaar passen en hier uiteindelijk meerdere goede games van gaat maken. Maar het allerleukste is toch wel goed resultaat afleveren met hoge review cijfers en hoge verkoopcijfers. De game is ontzettend verslavend en hierdoor leg je de game moeilijk weg. Helaas is het geluid in de game wat minder, maar met het totaal van de game vergeet je dit toch snel.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Je eigen games ontwikkelen
 • Resultaat afleveren
 • Verslavend
 • Humor
 • Minpunten
 • Geluid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • gefeliciteerd!

 • Kut, ben hem niet geworden maar gefeli!  PS Weet iemand waarvoor die scheuren zijn bovenaan de homepage? Ben wel benieuwd eigenlijk :)

 • Gefeliciteerd iedereen!

 • Jammer, had hem graag gewild. Heel erg gefeliciteerd jullie vijf! Ken de eerste vier niet maar van ringtoon heb ik wel eens gehoord :P.

 • Et Voila

 • Congrats, wie the fuck zijn het eigenlijk xD

  ringtoon is de enige die ik ken lolz

 • Gefeliciteerd!

 • jeanius das voor de fun :P

 • Gefeliciteerd!

 • Gefeliciteerd, !! .. (stiekem beetje jaloers :P)

 • Gefeliciteerd!

 • Gratz!!

 • Gefeli  En idd Rintoon is de enige die ik ken  PS Weet iemand waarvoor die scheuren zijn bovenaan de homepage? Ben wel benieuwd eigenlijk :)

  Idd ik zag het ook, ik heb geen idee maar als ik een gok mag wagen zou ik zeggen dat er een nieuw logo komt ofzo. Het nieuwe logo is bezig met het doorbreken van het oude logo en de daarbij horende banners… • Gefeliciteerd winnaars! :)

 • Voor de liefhebbers: SCHEUREN!

 • Gefeliciteerd allemaal!

 • Gefeliciteerd allemaal

 • gefeliciteerd :)  *jealous*

 • gefelicteerd, ken jullie geen van alle

 • Gefeliciteerd Winnaars…. :)

  Alleen wat was de antwoord dan ??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren