1. Call of Duty: Black Ops (PC)

Call of Duty: Black Ops (PC)

Mason komt langzaam weer bij bewustzijn. Zijn met bloed bevlekte shirt hangt in vodden om zijn torso en plakt tegen hem aan. Hij knippert langzaam met zijn ogen tegen het felle licht van een aantal tv-schermen die voor hem staan opgesteld. Langzaam worden ook de vormen van de objecten in de rest van de donkere ruimte waar hij zich bevindt wat duidelijker. Stemmen klinken ver weg als een dof gebrom tussen de hoge tonen van een apparaat dat zijn hartslag lijkt te meten. Zijn armen en benen zijn vastgebonden met dikke leren riemen aan de stoel waarin hij zit, maar al was hij vrij geweest om zijn ledematen naar hartenlust te bewegen, hij zou er de energie niet voor hebben kunnen opbrengen. Te moe om zijn nek aan te spannen, laat hij zijn kin rusten op zijn borst. Ineens spreekt er iemand luid en duidelijk tegen hem, het geluid lijkt uit een speaker te komen. “Mason, what do the numbers mean?” De stem bezorgt hem hoofdpijn. Het blijft enige minuten stil. Dan spannen alle spieren in zijn lichaam zich ineens op volle kracht aan, hij kronkelt van de pijn, tot de stroomstoot ophoudt. Dan valt hij weg in een diep, diep zwart gat.

Call of Duty: Black Ops is de volgende first-person-shooter in de welbekende en beroemde reeks die door de jaren heen, onder het bewind van verschillende ontwikkelaars, naam, roem en glorie heeft weten te behalen. De scepter werd nu doorgegeven aan Treyarch en aan hen de taak om ook deze missie tot een goed einde te brengen.

Black Ops speelt zich af in barre tijden, tijden van angst en machtstwisten, de Koude Oorlog van het midden van de vorige eeuw. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie strijden om de machtspositie in de wereld en Alex Mason zit op de voorste rij. Hij wordt in een donkere kamer vastgehouden, ondervraagd over zijn ervaringen aan het front en er worden hem stroomstoten toegediend. Wie hem ondervraagt is in het begin van het plot onduidelijk. Zo word je als speler in het begin van de game met nog wel meer vragen opgescheept. De ondervraging van Mason lijdt namelijk tot het herbeleven van een aantal missies die hij door de jaren heen heeft moeten uitvoeren als zijnde een undercover agent van de Amerikaanse overheid. Het verhaal neemt je mee naar verschillende unieke locaties, waar je vrij uiteenlopende missies moet spelen. Met helikopters enorme stukken land en halve legers opblazen, bloedstollende vuurgevechten en het infiltreren van een Vietnamees dorp zonder opgemerkt te worden, zijn een greep uit de misschien niet lange maar geweldige singleplayer. Aan het eind terugkijkend, zullen al deze operaties een stukje van de uiteindelijk prachtige puzzel opleveren. Het plot van Black Ops doet namelijk niet onder voor een doorsnee 007-film en houd je ondanks de misschien wat zwakke kunstmatige intelligentie van je tegenstanders en een aantal schoonheidsfoutjes als bijvoorbeeld het geluid van wapens de volle zeven uur lang geboeid.

Het plot van deze Call of Duty is dus een verademing t.o.v. voorgaande delen, waar het gedeelte dat je alleen diende te doorlopen vaak onderdeed voor de online ervaring. Dit is duidelijk bij Black Ops niet het geval. Het grafische aspect daarentegen is naar mijn mening niet met een even grote sprong vooruit gegaan. De game ziet er goed uit en brengt wel verbeteringen, maar is geen boegbeeld op het schip van grafische voorruitgang. Waar explosies wel een stuk realistischer zijn geworden en meer stof doen opwaaien, zijn de wapenmodellen naar mijn mening niet noemenswaardig verbeterd (of verminderd!) en ook omgevingen zien er naar mijn mening niet spectaculair veel beter uit dan bijvoorbeeld die in het voorgaande deel van de serie. Nu lijkt het alsof het grafische aspect van deze game negatief opvalt, maar dat is totaal niet wat ik probeer duidelijk te maken. Naar mijn mening is Black Ops gewoon geen grafisch meesterwerk, niet meer en niet minder.

Nu heb ik dus het plot besproken, het grafische gedeelte van de game bekritiseerd en een aantal schoonheidsfoutjes aangestipt. Rest mij nog één ding: bespreken waar de meeste Call of Duty fans de game voor kopen. Ik doel natuurlijk op de online ervaring die Black Ops, evenals zijn voorgangers, aan de man brengt. Om met de deur in huis te vallen: de multiplayer is gewoonweg, absoluut, onbetwist, onomstreden, de beste multiplayer die ík tot op heden binnen het shootergenre heb gespeeld. Nu lijkt dit misschien wat overdreven en ik ben misschien ook net iets te enthousiast, maar toch blijft het een feit dat de online ervaring van deze Call of Duty staat als een huis. Teryarch heeft puiken werk geleverd en dat mag gezegd worden. De multiplayer doet namelijk wat Modern Warfare 2 eigenlijk had moeten doen, namelijk leuk blijven tot het eind.

Deze stelling komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. In de multiplayer van Black Ops draait alles om de zogenaamde CoD-points. Deze voorheen onbekende valuta staat voor de hoeveelheid geld die jij hebt verdient door missies te voltooien, mensen om zeep te helpen, gebieden te veroveren en aan contracten te voldoen. Met dat zuurverdiende geld is het mogelijk om later alles in de multiplayer vrij te kopen, letterlijk alles. Van wapens, perks en killstreaks, tot gezichtscamouflage, eblemen en allerlei technische snufjes. Het is allemaal te kopen met jouw CoD-points. Dit geeft een zekere diepgang in de game die er in voorgaande delen niet was en zorgt er voor dat je maar al te graag wilt blijven spelen. Dit brengt mij op het volgende grote pluspunt: de Wager matches. Zoals de naam al stiekem verraad, speel je in deze spannende gevechten om het behoud van je geld en natuurlijk om er nog meer van te vergaren. Door de verschillende en zeer uiteenlopende modi, die overigens alleen te spelen zijn door deel te nemen aan een Wager match, en door de spannende momenten die volgen als je op het punt staat zomaar duizend punten te verdienen, zorgen deze matches voor een nieuwe dimensie in de online ervaring van de Call of Duty reeks.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Black Ops biedt dus een geweldige ervaring. De singleplayer zit goed in elkaar door een sterk plot en boeiende manier van vertellen. De multiplayer is zeer vernieuwend te noemen en zal mij zeker een groot aantal uren van de straat houden. De game is echter niet perfect en Treyarch heeft hier en daar misschien een héél klein steekje laten vallen. Toch kan ik er niet omheen dat Call of Duty: Black Ops kortom een dijk van een game is geworden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Plot
 • Verhaalvertelling
 • CoD-points
 • Wager matches
 • Minpunten
 • Geluid wapens
 • A.I.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik weet er niks van en heb het dus mischien wel helemaal mis, maar worden deze games überhaupt in Nederland gespeeld?

 • volgens mij niet echt

 • kheb madden nfl 08 op xbox en psp ,, echt cool en goed da ze die recensie blijven hebben

 • kheb zon game nog nooit gespeeld, alleen volgens mij een keer een demo, maar dat zal ik wel niet al teveel aangevonden hebbe..

 • Joepie! Voor de fans dan, die zijn er elk jaar weer blij mee.

 • Zoals ik ;)

  Nou ja fan … k haal hem wel eens en ik vind het echt een tof spel:)

 • Ze pakken het meteen goed aan =]

 • Ik vind er niks aan, fijn voor EA :p

 • hoeft van mij niet.

 • Ja, meer slechte games!

 • kheb madden nfl 08 op xbox en psp ,, echt cool en goed da ze die recensie blijven hebben

  Tja…  In ieder geval is dit wel goed nieuws voor de gemiddelde gamende Amerikaan. NFL is namelijk de enige sportserie die EA niet vernacheld, ook al doen ze het met Fifa de laatste jaren goed. Nu nog even goede NBA en NHL games maken en ik ben blij.

 • Denk dat ik de volgende Madden NFL 09 game ga kopen, begin de sport steeds meer leuk te vinden. Nu ik de regels etc snap.  Ik heb zelf nu NCAA 08, die is ook echt heel leip

 • als ea maar goed gebruik van die rechten maakt

 • Idd Mr Bullet

 • Das bagger.

 • Tja EA maakt helaas ook games als NFL Tour met deze licentie, wat me niet echt een leuk spel lijkt. Het zou leuk zijn als EA nu eens echt heel veel vernieuwingen in Madden stopt, en niet alleen maar ieder jaar een nieuw nummer erachter plakken.

 • Jammer dat deze spellen niet veel worden gespeeld in NL…. Het zijn kwalitatief goede spellen

 • Oke, ik hoop dat dit het waard is voor EA:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren