1. Phantasy Star 0 (NDS)

Phantasy Star 0 (NDS)

De toekomst, wat zal het ons brengen? Het ziet er immers niet al te rooskleurig uit. Het milleu dat verpest wordt, de rechtse golf die door de wereld heen trekt… dat wordt me wat! Zal de wereld over vijftig jaar vernietigd worden door een kern-oorlog, of zal gewoon heel Afrika ontvolkt worden door hongersnood? Of zal de wereld ontvolkt worden door een immense oorlog, zoals in Phantasy Star 0?

Want dat is er gebeurd bij SEGA’s laatste telg in de Phantasy Star-serie. Het verhaal speelt zich als vanouds af in de toekomst en er heeft een verschrikkelijke, alles vernietigende oorlog plaatsgevonden die de mensheid tot op de rand van de afgrond bracht. Nu, twee eeuwen na deze gebeurtenis – The Great Blank genoemd – begint het volk eindelijk weer een beetje op te krabbelen, maar veilig is het nog allemaal niet: woeste dieren zijn een bedreiging voor de steden en een mysterieus ras is naar de Aarde toegekomen. Aan de speler, die kiezen kan uit drie verschillende verhaalmodi, is het om deze dingen op te lossen. Het verhaal op zich stelt niet zo veel voor, maar het is onderhoudend genoeg om je interesse tot het einde toe vast te houden. Dat het spel überhaupt al een verhaal heeft, is iets om een petje voor af te doen: dit is namelijk helemaal geen vast verschijnsel in de Phantasy Star-franchise. Een leuk cadeautje van ontwikkelaar Sonic Team.

Qua gameplay is er vrij weinig verandert ten opzichte van eerrdere delen, zoals Phantasy Star Online of Phantasy Star Universe. Nog steeds is het de bedoeling om een eigen personage aan te maken en dan hack ’n slash-gewijs door verscheidene dungeons te worstelen en hierbij ook nog eens betere wapens en wapenrustingen te verzamelen. Dit kennen we uit eerdere delen uit de franchise en ook bijvoorbeeld games als Monster Hunter Tri: hakken en verzamelen, en dat door en door. Desondanks blijft het enorm verslavend – het blijft immers tof om precies dat juiste wapen buit te maken of dat zeldzame harnas. Voor sommigen is deze herhalende gameplay een afknapper; anderen blijven gemotiveerd om te blijven verzamelen. Een jammerlijk feit is helaas wel dat deze gameplay ietwat in de weg wordt gestaan door een vervelende camera: dat ding staat nooit waar je het hebben wil en het achter je rug centreren ervan werkt ook niet echt mee. Dat is behoorlijk irritant, zeker als je hierdoor weer eens op een knullige wijze je leven verliest.

Gelukkig is er wel iets om dat volledig te compenseren: de MAGs zijn weer van de partij! Deze kleine mechanische beschermengeltjes zijn terug van weggeweest om wederom hun positie als Tamagotchi in te nemen in het spel. De bedoeling van een MAG hebben is het volgende: jij voedt de MAG, die daardoor betere stats krijgt, die weer invloed hebben op jou. Zo is het bijvoorbeeld dat als je je MAG een Monomate – een soortement Potion om je Health omhoog weer op peil te krijgen – geeft, dat de Attack een stuk beter wordt; hierdoor krijgt jouw karakter een hogere Attack. Het loont dus om deze zwevende rakkers af en toe eens flink vol te stoppen om zo zelf er beter van te worden. Dit is een aspect van de game die echt zeer verslavend werkt en daarbij is het ook nog eens een keer leuk om je MAG te zien evolueren naar een andere gedaante. Het geeft echt dat ouderwetse gevoel van toen je klein was, bezig met je elektronische huisdier. En laten we wel wezen: dat voelt tof.

Hét grote verkooppunt van Phantasy Star 0 blijft echter de multiplayer-modus. De multiplayer-modus kan met in totaal drie vrienden gespeeld worden en dit kan zowel on- als offline. Hierbij kan gebruikt gemaakt worden van een chatfunctie die nog het beste te vergelijken valt met Pictochat. Bij deze functie is het mogelijk om een aantal van je berichten op te slaan om later nogmaals op te roepen tijdens het spel. Een ander tof gegeven is dat de ontwikkelaar rekening heeft gehouden met medespelers die de ninja – spullen pakken die je niet nodig hebt – aan het uithangen zijn: iedereen krijgt eigen buit om te verzamelen, wat het stelen van zeldzame wapens of wapenrustingen onmogelijk maakt. Wanneer online gespeeld wordt kan zowel met vrienden als vreemden geknokt worden. Helaas verdwijnen de eerder genoemde chatmogelijkheden bij het spelen met vreemden en worden deze vervangen door een aantal standaard zinnen; iets wat nergens voor nodig is. Toch blijft het samenwerken met andere spelers leuker dan alleen spelen. Het is immers een stuk toffer en diepgaander om met meerdere mensen die lastige eindbaas te verslaan waar iedereen zijn eigen taak heeft.

Tevens is ook het uiterlijk van het spel absoluut niet lelijk te noemen. Mooi uitgewerkte gebieden zijn volop aanwezig en ook de portretten van de personages zijn goed te doen. De omgevingen zijn de gebruikelijke standaard: een woestijn, een sneeuwvlakte… enzovoorts. Die zien er allemaal redelijk gevarieerd uit en het is dan ook tof om ze door te spelen. Met de muziek is helaas genoeg wat anders: allemaal leuk en aardig, maar enorm vergeetbaar. Jammer, want zo wordt de negatieve trend doorgezet - eerdere titels scoorden op dit vlak namelijk ook al ondermaats.

Conclusie en beoordeling

Phantasy Star 0 is een goede opvolger geworden in de reeks. Zowat alle goede - maar helaas ook slechte - elementen uit het geliefde Phantasy Star Online zijn overgenomen naar deze titel: het verzamelen, het verzorgen van MAGs, de toffe multiplayer... maar ook het snel saai wordende hack 'n slashen en de vergeetbare muziek. Ook de camera is niet echt bevorderlijk voor het speelplezier, maar de graphics des te meer. Desalniettemin wegen deze minpunten niet op tegen de leuke ervaring die het spel je biedt. Een goed geslaagd spel!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verzamelen is tof...
 • Verzorgen van MAGs
 • Goed uitgewerkte multiplayer-modus
 • Ziet er grafisch goed uit
 • Minpunten
 • het hack 'n slashen kan echter repetitief worden
 • Oninteressante muziek
 • Camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb de demo gespeeld, en ik kan me vinden in het cijfer van IG.

 • ik weet het nog niet echt of ik hem ga kopen

 • SHIT valt tegen dus…

 • Ik heb hem op de PC, eigenlijk een miskoop!

 • valt tegen, dus ga ik hem niet kopen!

 • Goh, had ik niet verwacht…. /sarcasm

 • Kunstmatig gebrek aan intelligentie

  Droogste minpunt aller tijden.

 • deze game leek mij tog al ballen, ik was zowieso niet van plan hem te kopen.

 • kan hier eigenlijk wel inkomen, in een ander blad had ik ook al gelezen dat deze game geen topper van 2008 is, net zoals TUROK :P  wat een minpunten, verbaas me al bijna dat hij nog een 5.5 haalt :)

 • Een 5- is geen 5.5 drowner…

 • Demo was inderdaad poep, lijkt me een terecht cijfer.

 • Had ik al verwacht. Zal nooit in m'n gamerek komen.

 • Wat een tegenvaller, harde review maar wel terecht lijkt mij. Had veel meer van deze game verwacht.

 • terecht cijfer

 • onboeiend? Je bedoelt: niet interessant ? :S

 • haha toffe minpunten… kunstmatig gebrek aan intelligentie, Lang en Graves zijn onboeiend

 • boeiend

 • :s conflict desert storm was geweldig op de ps2. Dit lijkt me idd niks.

 • Wat een inspiratieloze game zeg….

 • heb de demo net nog gespeeld viel me tege idd ben het eens met het cijfer

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren