1. God of War: Ghost of Sparta (PSP)

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

Athena… al die dagen heb je me beloofd dat de visoenen die mijn ziel teisteren zouden verdwijnen wanneer ik de slaaf van de Goden zou spelen, maar zelfs nu als God van de oorlog spoken ze door mijn gedachten! Hoe kan dit, zeg het me! Ze hebben mij al tot op de rand van krankzinnigheid gedreven en eisen een grote tol van me. Het enige dat ik maar niet begrijp aan deze visoenen, is het feit dat ze over mijn broer gaan… Ik moet antwoorden hebben Athena en als jij me deze niet kan geven, dan zoek ik ze zelf wel. Niets zal nog verborgen blijven voor mij en als ook maar iemand in mijn weg loopt dan zal hij wensen dat hij nooit geboren was!

Kratos heeft het niet makkelijk in de nieuwste telg van de God of War franchise, die zich na de gebeurtenissen uit het eerste deel van de serie. Hij krijgt immers nog steeds visoenen waarin zijn moeder hem een noodkreet toeroept en smeekt om haar te redden. Wetende dat dit niet zomaar een visioen kan zijn zet Kratos koers naar Atlantis, het almachtige rijk van Poseidon. Al snel wordt duidelijk dat Kratos een avontuur vol intriges te wachten staat wanneer hij daadwerkelijk zijn moeder bereikt en zij hem verteld dat zijn broer Deimos nog leeft. De game zal dan ook hoofdzakelijk gaan over zijn dramatische familieverleden waarin hij beroofd werd van zijn broer en nog vele andere gruwelijke gebeurtenissen een verklaring krijgen. Daarnaast zullen ook vragen die onbeantwoord bleven bij de eerder verschenen games van een antwoord voorzien worden. Fans zullen dan ook zeker positief verrast worden door de diepgang die de verhaallijn met zich meebrengt.

Natuurlijk kan de oppermachtige God van de oorlog niet onbewapend zijn reis aanvangen en je hebt dan ook de beschikking over de ondertussen beruchte Blades of Athena. De game maakt dan ook wederom gebruik van de heerlijke hack-and-slash gameplay die de God of War-serie typeert, maar zal in het begin als meer van hetzelfde aanvoelen. Naarmate je vordert verdwijnt dat gevoel gelukkig als sneeuw voor de zon aangezien je ook nu een aantal nieuwe wapens en magische krachten voorgeschoteld krijgt. Eén van de meest indrukwekkende daarvan zijn de Arms of Sparta die bestaat uit een typische Spartaanse wapenuitrusting. Kratos hanteert hierbij een speer en een groot schild en zorgt ervoor dat er een aantal andere gevechtssopties mogelijk worden. Met de speer kan je namelijk ook vijanden die zich veraf bevinden genadeloos doorboren en ze op het equivalent doen lijken van een kip aan het spit. Het schild op zijn beurt is weer erg handig om bijvoorbeeld zonder kleerscheuren (hij heeft al zo weinig kleren aan) een boogschutter te benaderen.

De grootste vernieuwing op het vlak van de gevechten is echter de toevoeging van Thera’s Bane, een kracht die je vrij vroeg in de game verkrijgt. Deze zorgt ervoor dat je standaardwapen, de Blades of Athena, voorzien wordt van een vuurlaag. Op zich niet bijzonder zou je zeggen, maar niets is minder waar. Je hebt deze kracht immers nodig om zwaar bepantserde vijanden en metalen wegversperringen uit de weg te ruimen. Deze nieuwigheden zorgen ervoor dat het al geweldige gevechtssysteem vervolmaakt wordt en je dan ook met een grote glimlach je vijanden te lijf gaan. Ook zij weren zich kranig en vallen vaak in grote groepen aan zoals we gewend zijn uit de voorgaande delen uit de serie. Bekende en onbekende tegenstanders maken hun opwachting en ook figuren uit de Griekse mythologie mogen niet ontbreken natuurlijk. Zo zal je legendarische wezens van het leven beroven op werkelijk gruwelijke wijze, want ook in deze game wordt gebruik gemaakt van de vertrouwde Quick Time Events. Deze worden overigens op een fantastische wijze in beeld gebracht en zullen je vol enthousiasme een ware slachting doen voltrekken.

Niet alleen de QTE’s zien er geweldig uit in Ghost of Sparta, maar ook de game in zijn geheel. De tussenscènes zien er namelijk zo goed uit dat ze zeker niet moeten onderdoen voor de grotere broertjes op de PS3. Neem daarbij ook nog eens de vele panoramische uitzichten en imposante gebouwen die de game rijk is en je zal niet teleurgesteld worden. Hoewel deze omgevingen toch een klein minpuntje van de game proberen te verdoezelen. God of War staat naast de brute hack-and-slash gameplay immers ook bekend om haar vernuftige puzzels en laat daar nou net het probleem zitten. De game bevat namelijk amper puzzels en diegene die men dan toch geïntegreerd heeft, zijn vaak veel te makkelijk. Zo zal je op een bepaald moment een pilaar moeten verschuiven om deze wat later van een hoger niveau op een gebarsten vloer te laten vallen. Ik vind dan ook dat men bij Ready At Dawn wat creatiever te werk had kunnen gaan. Hetzelfde geld jammer genoeg ook voor de power-ups die verspreidt liggen in diezelfde omgevingen. Waar deze in voorgaande delen enig zoekwerk vereiste om ze te vinden, is dit in Ghost of Sparta amper het geval. Vaak staan ze gewoon voor je neus of geeft men je een overduidelijke hint. Men is dus zeker wat te gemakzuchtig te werk gegaan op bepaalde vlakken.

Dit weerhoudt je er gelukkig niet van om op een hoog tempo door de game heen te razen. Het ene na het andere gevecht speelt zich op je scherm af. Toch zal je na afloop een beetje onvoldaan achterblijven. De game duurt immers maar een uurtje of zes op de laagste moeilijkheidsgraad en op een hogere moeilijkheidsgraad wordt de speelduur amper verlengd. Gelukkig heeft men daar een alternatief voor voorzien om de gamer zoet te houden waardoor hij/zij de game alsnog een tweede of derde game zal spelen. Je vindt tijdens het doorlopen van Ghost of Sparta namelijk verscheidene voorwerpen die pas beschikbaar worden na het voltooien van de game en de nieuwsgierigheid van de gamer moeten wekken. Als je de verhaallijn uiteindelijk toch beu wordt dan kan je echter nog aan de slag met de Challenges of the Gods en de Combat Arena.

Conclusie en beoordeling

Ghost of Sparta is een game die de handheld van Playstation wel eens terug op de kaart zou kunnen zetten. De game haalt immers het beste uit de PSP naar boven en zal je laten genieten van een werkelijk unieke ervaring. De game heeft natuurlijk last van enkele schoonheidsfoutjes, maar geen enkele game is perfect. De nieuwste telg van God of War is het dan ook zeker waard om eens een kans te geven.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Brute actie;
 • grafisch adembenemend;
 • veel replaywaarde;
 • subliem verhaal.
 • Minpunten
 • Te korte speelduur;
 • weinig puzzels die overigens te simpel zijn;
 • power-ups voor het grijpen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • haha lekker voor Ubi:)

 • Toffe shit :).

 • lekker! Ubisoft is goed bezig, thank god dat ze zoveel toppers maken

 • Ubisoft gaat wel goed….

 • Gaat goed met Ubisoft

 • Nice, meer top games ?? ?

 • jeeee, nog meer goeie games en ze kunne t daar nog ook nog goedkoop doen  if ya know what i'm saying ;)

 • nice. ze zijn goed bezig

 • Ze zijn idd goed bezig!!

 • Cool! Dan krijgen we misschien eindelijk een waardige Rayman 4 (ze hebben het beloofd in Rayman 3)!

  Ga zo door, Ubisoft :)

 • Nou dat is fijn om te horen..:P Nog meer mankracht om nog betere Games te kunnen maken.

 • Go Ubi!

 • Kijk, das nog eens goed om te horen.

 • Ik wil ook zo'n regering hebben :(

 • dan kunnen ze weer leuke games maken

 • Kijk dit is nou een goede strategie, eigen top studio's beginnen in plaats van het overkoop spel van EA (het is vandaag EA bash dag).

 • Nice :)

 • Ubi gaat lekker hur :)

 • Go Ubi!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren