1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

In een weelderig bos waar vogeltjes fluiten en de wegen zwaar zijn, baant een eenzame ork zich een weg door de mist. Hij heeft immers in de verte een vrouw horen schreeuwen. Traag maar erg behoedzaam nadert hij een kamp waar een stel bandieten een vrouw gevangen houden en haar folteren wanneer ze hen irriteert. De ork, edelmoedig als hij is, pakt zijn pijl en boog en spant deze aan. Zachtjes ruist de wind door de bladeren terwijl hij zijn pijl zorgvuldig richt op de leider van de bandieten. Enkele seconden later is het fluiten van een pijl hoorbaar, gevolgd door een doffe klap… de ork had zijn doel geraakt. In shock door de plotse moord op hun leider en door de dichtheid van de mist, kiezen zijn kompanen ervoor om zo snel mogelijk te vluchten en de vrouw achter te laten. De ork, die overigens ook tegen betalingen dit soort opdrachten uitvoert, redt de vrouw en brengt haar naar het dichtstbijzijnde dorp en vervolgt zijn weg. Want ook na deze redding blijft de wereld van Cyrodiil een door kwaad geteisterde plek…

Dit is nog maar een klein voorbeeld van wat je te wachten zou kunnen staan in het nieuwste deel van de franchise. Al is de kans zeer groot dat je deze opdracht wel eens heel anders zou kunnen ervaren dan ik hier beschreven heb. De verhaallijn verschilt immers elke keer weer wanneer je Oblivion IV aanvangt, wat het al zeker de moeite waard maakt om de game na afloop nog ettelijke keren te doorlopen. De hoofdverhaallijn blijft echter wel elke keer hetzelfde en fungeert als de rode draad tijdens dit avontuur. Je begint het avontuur namelijk in een kerker nadat je van tevoren een keuze hebt gemaakt uit één van de vele rassen die de game rijk is. Deze rassen hebben elk hun slechte en goede eigenschappen en je zal dan ook zorgvuldig een keuze moeten maken. Als je eenmaal besloten hebt wat je wordt krijg je nog de mogelijkheid om dit personage wat meer aan je persoonlijke smaak aan te passen, om daarna alsnog wat keuzes te moeten maken die je eigenschappen beïnvloeden. Je bent dan ook zeker twintig minuten hiermee bezig alvorens je daadwerkelijk kan beginnen.

Eenmaal van start gegaan word je al meteen geconfronteerd met het bestaan van een lugubere sekte die uit is op de dood van de regerende keizer Uriel Septim VII, die je overigens komt bezoeken in je cel. Er bevindt zich daar immers een geheime vluchtroute die hem in veiligheid zou moeten brengen en zijn afslachting te voorkomen. Ook jij maakt van het moment gebruik en helpt hem en zijn gevolg al dan niet bij het afslaan van vijandelijke aanvallen. Al zal dit zeker niet makkelijk zijn, aangezien je in het begin geen enkel wapen tot je beschikking hebt. Gedurende de game zal dit echter niet meer aan de orde zijn, want al snel word je arsenaal aan wapens gevoelig uitgebreid en kan je zelf bepalen welk wapen het best bij jou past. Dit kan variëren van een uit de kluiten gewassen bijl, tot een vlijmscherp zwaard. Je zal deze wapens echter wel moeten verdienen en dat kan je doen door tijdens de main-quest ook de vele side-quests aan te doen.

De main-quest zal er vooral uit bestaan om de wettelijke erfgenaam van de troon te vinden en te beschermen, maar ook uit het sluiten van verscheidene Oblivion-poorten die als het ware de poorten van de hel voorstellen. De koning legt immers al in het begin van de game het loodje en jij wordt dan ook al snel aangeduid als de uitverkoren persoon om het land te redden van een angstaanjagende dreiging. De belichaming van deze dreiging is de eerder vermelde sekte die na verloop van tijd ook hulp krijgt van verscheidene wezens die uit één of meerdere van de Oblivion poorten zijn ontsnapt. In het begin zal je maar weinig last ondervinden van deze tegenstanders, maar naarmate je vordert in de game zal je steeds meer moeite moeten doen om hen te doden. De game maakt namelijk gebruik van het zogeheten levelscaling, wat inhoudt dat niet alleen jij maar ook je vijanden sterker worden. Er is daardoor ook geen sprake van echte beginnersgebieden en elke quest zal dan ook daadwerkelijk gevaarlijk blijven.

Op zich is dit zeker niet erg en zorgt ervoor dat de game ook echt spannend blijft, maar anderzijds brengt dit ook wel enkele nadelen met zich mee. Sommige vijanden zullen immers belachelijk sterk worden voor hun level en je het behoorlijk lastig kunnen maken alvorens je de daadwerkelijk belangrijke tegenstanders te lijf kan gaan. Een quest op een hoog level aanvangen staat dan ook garant voor spanning en vereist wat doorzettingsvermogen. Vat je echter diezelfde quest aan op een laag niveau, dan zou deze quest wel eens erg gemakkelijk te voltooien zijn. De verhoudingen zijn dan ook soms zoek. Dit is niet onoverkomelijk maar het feit dat deze ‘minderwaardige’ tegenstanders ook nog eens de krachtigste wapens kunnen droppen neemt wel wat voldoening weg. Je verwacht immers bij de eindbazen de sterkste wapens te verkrijgen en dit is jammer genoeg niet altijd waar. Het gevoel een oppermachtig wezen te zijn zal dan ook niet snel de kop opsteken.

Wat je echter wel een voldaan gevoel zal geven is de vrijheid die Bethesda je aanbiedt, want de spelwereld is werkelijk immens. Je kan uren bezig zijn met het verkennen van de omgeving en nog niet alles gezien hebben in deze game. Neem daarbij het feit dat je grotendeels zelf bepaald wanneer je welke quest uitvoert en je lijkt de ultieme vrijheid te hebben. Daarnaast ziet alles er ook nog eens mooi afgewerkt uit en moet zeker niet onder doen voor de eerder verschenen versies op de concurrerende consoles. De omgevingen zijn er namelijk erg imponerend en bij momenten zelfs oogverblindend uit. Ook de vele panoramische uitzichten die de game rijk is zijn zeker de moeite waard om eens even bij stil te staan. Dat alles wordt nog eens kracht bijgezet door de diverse achtergrond geluiden zoals die van fluitende vogeltjes en huilende wolven bijvoorbeeld, maar vooral de opzwepende muziek tijdens de gevechten of een droevig deuntje bij een moord zorgen voor een meerwaarde. De totale speelduur is natuurlijk erg belangrijk in het RPG-genre en ook daar heb ik niet te klagen. De game zal je immers minstens 200 uur zoet houden als je daadwerkelijk alles wil voltooien. Ik ben dan ook zeer te spreken over het geheel dat Oblivion IV uiteindelijk vormt.

Conclusie en beoordeling

The Elder Scrolls IV: Oblivion is als het ware een schot in de roos voor Bethesda. De game is zowel voor een leek in het RPG-genre als voor de doorwinterde fan een erg aangename ervaring die hen geboeid zal houden tot op het einde. De game komt weliswaar traag op gang maar eenmaal je door deze zure appel heen bent gebeten staat je een intrigerend verhaal te wachten. De pijl wijkt misschien wel even af van haar doel door de schoonheidsfoutjes, maar weet zich nog goed te herstellen om alsnog voltreffer te garanderen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Enorme vrijheid;
 • Uitgebreide verhaallijn;
 • veel replaywaarde;
 • enorme speelduur;
 • uitdagend door levelscaling, maar...
 • Minpunten
 • zorgt soms ook voor frustraties.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aanpakken die handel!!

 • Nice job SE, maar op zich wel moeten al die bedrijven die zulk soort dingen doen een percentage van hun winst aan SE geven. Weet niet hoe dat gaat met marketing enz.

 • Aanpakken !

 • Aanpakken die hap!

 • En terecht dat ze er wat tegen willen doen! :)

 • Wel laat. Ik bedoel SE komt toch van Azie. Nummre 1 van illegale handel van alles en nog wat..

 • Aanpakken!

 • Goed werk van SE. Aanpakken die nepzooi!

 • Goed zo SE.

 • Way to go Squeenix.

 • Zoiets zou ik nooit kopen, maar wel goed dat ze dit aanpakken.

 • En terecht!

 • terecht.

 • Aanpakken!!!

 • zo moet dat !! square-enix, vind ik echter wel een van de weinige sofware producers die hun geld werkelijk verdienen, gotta love final fantasy babey

 • lol

 • Tja, zo'n populaire game, daar kon je op wachten. Wel goed dat ze orde houden imo :)

 • alles draait om geld he!? ;S

 • FF is zeer bekend en populair het is normaal dat SE niet wil dat anderen daarvan profiteren.

 • Tja, het is wel te begrijpen natuurlijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren