1. Call of Duty: Black Ops (PC)

Call of Duty: Black Ops (PC)

Elk jaar wordt het weer gehypt: Kawll of Djoetie. Deeltje 4 in de serie zorgde voor een ware revolutie in de multiplayer van First person dance simulators en de 465 delen die sindsdien zijn verschenen zijn altijd goed ontvangen door de fans en nog beter door de menigte uitzinnige fans. Met grootse launchevents wordt een nieuw deel de wereld in geslingerd en kunnen zelfs de meest vriendloze nerds zich goed voelen. Maar helaas is de serie na deeltje 300 steeds mainstreamer geworden. Zelfs mijn oma kan tegenwoordig een nuke halen en dat is geen goed teken. Met Kawll of Djoetie: Black Ops probeert Trey-ahrg de communitiy terug te winnen en een awesome game neer te zetten.

Om maar met de deur in huis te vallen: Black Ops is awesome. Sterker nog : de hele game is doordrenkt met awesomeness. Het begint al goed met de singleplayer. Je staat in de schoenen van een sneu mannetje genaamd Alex Mason. Maar Black Ops probeert het verhaal op een heel andere manier te vertellen dan de voorgaande delen uit de serie. Alex wordt de hele game lang ondervraagd door zijn vrouw en elke keer als hij een antwoordt geeft op een vraag speel je een bijbehorende missie. Zijn lieve vrouwtje blijkt al snel een nare bitch, vooral wanneer ze de deegroller en de zweep erbij pakt om alle details over het dubbelleven van Alex te weten te komen. De singleplayer is dan ook zeer intens en dat is zeker een groot pluspunt. Vooral de scene waarin uit de doeken wordt gedaan met welke vrouwen Alex allemaal een relatie heeft gehad zal je lang bijblijven.

Ook de gameplay staat duidelijk zijn mannetje. De besturing is heerlijk en de vele singleplayer levels zijn uitstekend ontworpen. Alex is geen lieverdje en weet hoe hij met een pistool om moet gaan en dat wordt geweldig naar de game vertaald. Ook mooi is dat Trey-ahrg geprobeerd heeft om sommige dingen wat minder groots aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld het leven waarbij je op een stealth missie moet om de luid miejouwende kat van buren om zeep te helpen. De stukken waar je moet uitwijken voor de patrouillerende buurman zijn erg lastig, met name omdat de ploert pantoffels draagt en je hem dus niet hoort aankomen. Als je eenmaal bij de kat bent moet je heel voorzichtig een agressieve parasiet in zijn voederbakje stoppen om zo een einde aan zijn leven te maken. De missie zelf in erg ingetogen, maar als de volgende dag de kat krijsend zijn laatste adem uitblaast is dat des te epischer.

Maar waar Kawll of Djoetie werkelijk bekend om staat is de multiplayer. Miljoenen kansloze nerds vergooien hun leven om hun l33te quickscope skillz tot nog een hoger niveau te brengen, of om nog beter te kunnen noobtuben. En ook hier stelt Black Ops absoluut niet teleur. Overigens kent de multiplayer een heel andere aanpak dan in de singleplayer, hier heeft Alex namelijk een groter geweer, meer gezondheidspunten en het belangrijkste: geen vrouw die hem constant ondervraagd. Wat overigens niet wil zeggen dat de multiplayer minder episch is. Dankzij de geweldige Weight Matches, waar het de bedoeling is om tien minuten Wii Fit te doen en degene die het meest is afgevallen wint, kunnen er CuD points verdiend worden. Met deze punten kunnen nieuwe outfits, wapens en lipstick gekocht worden. Met als hoogtepunt de belachelijk dure BFG9000. Nadeel is wel dat degene die deze afvuurt meteen het hele vijandelijke team killt en dat het dus lichtelijk uit balans is, maar dat is slechts een kleine smet op de geweldige multiplayer van Black Ops.

De maps zijn trouwens stuk voor stuk geweldig ontworpen. Er zijn grote en kleine maps en ze spelen allemaal even fijn. Vooral de map “camping”, die gesitueerd is op een kleine camping in de Franse Pyreneeën is erg leuk om te doen. De slecht onderhouden kampeerveldjes met het hoge gras zorgen voor uitstekende cover voor snipers, terwijl mensen met een shotgun lekker in sanitair kunnen zitten wachten totdat de volgende onfortuinlijke noob voorbij komt lopen. Ook de map “creche” is erg origineel. De map speelt zich af in een peuterspeelzaal en de spelers zullen dat ook peuters zijn. Maar elke keer als ze een kill maken gaan ze een stukje omhoog in leeftijd. Degene die als eerste 70 is wint. Maar pas op! Als je van dichtbij met een mêleeaanval vermoordt wordt val je een rank terug in leeftijd! Deze potjes zijn altijd erg spannend en vooral vernieuwend.

De graphics zijn van fotorealistisch niveau. Misschien komt het omdat Alex eigenlijk beroepsfotograaf is, of misschien door iets anders, maar het is wel een feit. Voeg hierbij het geweldige geluid en je hebt een audiovisuele combi om je vingers bij af te likken. Vooral het geluid van de eerder genoemde kat gaat door merg en been en zal jou en je oren nog lang bij blijven. Op zo’n moment is het toch jammer dat Trey-ahrg geen gehoorschade vergoed, maar dat is slecht een klein smetje op het geweldige geheel dat Black Ops heet.

Conclusie en beoordeling

Kawll of Djoetie: Black Ops is een geweldig spel geworden. Het doet alles wat het gros kansloze nerds ervan verwacht en weet tegelijkertijd een frisse wind door het dansgenre te laten waaien. Vooral het feit dat Somin hier nog een puntje aan kan zuigen met zijn stomme recensies is een groot pluspunt. Mijn complimenten Trey-ahrg!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Sterke singlepayer
 • Sterke multiplayer
 • Sterke Maps
 • Sterk verhaal
 • Minpunten
 • Gehoorschade wordt niet vergoed.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is mooi voor Atari. :)  Enne, even mierenneuken: wilt Atari? (A)

 • Viva Europa! :D

 • Inderdaad mooi voor Atari, maar toch een beetje raar; zat Atari niet kortgeleden in de problemen op de beurs omdat de aandelen zo weinig waard waren oid?

 • Ook wel eens fijn om positief nieuws over Atari te horen. Vooral met Alone in the Dark gaan ze dit jaar een hoge omzet genereren.

 • Haha die Asterix en Obelix en Lucky Luke games werden in de pc gameplay al de grond ingeboord.

 • bout games daar wordt ik niet vrolijk van, dat atari nog niet ten onder is

 • Infogrames is wel goed, Atari minder.

 • Een omzetstijging wil niet zeggen dat het persé beter gaat met het bedrijf hoor maargoed…

 • 132 miljoen is erg veel!

 • vreemd bericht op mcv las ik weer iets anders  http://www.mcvuk.com/news/29594/Atari-Q3-revenues-down-but-losses-cut

 • Altijd goed als er winst word gemaakt :D

 • Nou kom dan maar weer eens op met die nieuwe DBZ-delen :D

 • ik denk dat alone in the dark daar ook nog eens een goede boost aan zal geven wat volgens mijn een tp spel

 • Blijft aflopende zaak denk ik…

 • Alone in The Dark gaat ownen!! Hier heeft Atari hun toekomst denk op gezet!!

 • zeker wel nice. 132 miljoen euro is geld zat

 • Ik zie het al. Topgames. Er is maar een goede game van Atari, zover ik weet, en die heet RollerCoaster Tycoon.

 • er komen kut games aan :P

 • met Dragonball Z Online doen ze helemaal goeie zaken ^^

 • En ik dacht nog wel dat het zo slecht ging met Atari? Of was dat met een andere ontwikkelaar / uitgever?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren