1. Call of Duty: Black Ops (PC)

Call of Duty: Black Ops (PC)

Op Discovery Channel is regelmatig de documentaire ‘The Real Heroes of Telemark’ te zien. Met zware rugtassen bepakt sluipen enkele verzetsstrijders door het koude Scandinavische landschap. Op het moment dat de missie slaagde, was er geen champagneparty in de sneeuw. Pas na de oorlog werd duidelijk dat er überhaupt een missie geweest was. Voor hetzelfde geld had er geen missie plaatsgevonden, het gewone volk had er niks van gemerkt. Pas jaren later werd duidelijk hoe en wat. In het verlengde hiervan ligt een eeuwenoude traditie: men wordt pas beloond, nadat men de beloning niet meer verwacht. De keerzijde van de medaille is dat de prestatie onnoemelijk veel respect oplevert en de infiltranten vandaag de dag als ‘heroes of Telemark’ bestempeld worden. Maar stel dat de militairen omkwamen tijdens het vervullen van hun plicht: een hoop werk voor niks. Het is ook dit gevoel van onbeloonde arbeid dat de essentie vormt voor Call of Duty: Black Ops.

Natuurlijk speelt het verhaal geen significante rol in een shooter als Black Ops. Het spreekt voor zich dat er niet al te veel tekst in voor moet komen en er niet te diep op de verschillende personages moet worden ingegaan. Dat neemt niet weg dat het plezierig is wanneer het residu van een ongetwijfeld fascinerend verhaal, dat de basis onder de game vormt, een beetje niveau heeft en kan boeien. Black Ops slaagt hier met vlag en wimpel in. Tijdens de koude oorlog wordt een lid van een geheime groep binnen het Amerikaanse leger verhoord. Tijdens de ondervraging worden de missies gepresenteerd als herinneringen van Alex Mason. Mason, een prima vervanger van persoonlijke favoriet Spoon, doet het uitstekend. Door de psychologische druk waaronder de militair af en toe dreigt te bezwijken, wordt de grens tussen werkelijkheid en droom zo onduidelijk als in een roman van Arnon Grunberg.

De verhaalopzet is niet de enige vernieuwing die Black Ops te bieden heeft. Om te beginnen is er een scala aan nieuwe en innovatieve wapens. Hiervoor geldt niet dat nieuw per definitie beter is. De kruisboog biedt een hoop plezier, maar het bestuurbare autootje vol explosieven heeft hetzelfde effect als een helicopter of granaatwerper: het verstoort de balans tussen de funfactor en de balans in het spel. Ten tweede is het spel grafisch net iets gelikter dan zijn voorgangers. Dit is natuurlijk subjectief, maar met name voor spelers met een toch wat verouderde computer is het merkbaar dat er meer kwaliteit voor ongeveer dezelfde computerkracht is. Tot slot zijn er de nodige innovaties op multiplayer gebied.

De kern van een Call of Duty blijft de multiplayer en een gebrek aan aandacht van de ontwikkelaar op dit gebied is dan ook een taboe. Treyarch heeft twee jaar de tijd gehad om te vernieuwen en heeft er duidelijk moeite in gestoken. Om wat extra spanning aan de online ervaring toe te voegen zijn de zogenaamde wager-matches geïntroduceerd. Een voorbeeld: drie kogels, een pistool, meerdere opponenten. Als de kogels op zijn is het spelen met slechts een mes het gevolg, weet de speler een tegenstander te doden krijgt hij nieuwe kogels. Het een speelt vanzelfsprekend een stuk soepeler dan het ander. Het vermakelijke is dat er punten te verdienen én te verliezen zijn. Het puntensysteem leidt automatisch tot een belongingsapparaat waarin nieuwe perks en wapens kunnen worden aangeschaft. Ook is het mogelijk om in ‘normale’ multiplayer matches om bijvoorbeeld een doelzoekende raket te gebruiken. Dit is het best vergelijkbaar met het beruchte wapen uit de James Bond game Goldeneye. Het gebruik van deze wapens leidt helaas wel vaak tot de nodige oproer en het zal ook niet lang duren voordat ook deze multiplayer er gedeeltelijk door verziekt wordt.

Mensen die de meest recente Indiana Jones gezien hebben kennen ongetwijfeld de scene waarin Indy zich verschuilt in een koelkast wanneer er een kernwapen wordt afgevuurd op een kunstmatig dorp. Dit verschijnsel vormt de basis van een van de nieuwe maps in Black Ops. Het nabootsen van het sinistere sfeertje is redelijk gelukt, maar wordt niet doorgezet in de andere landschappen. De setting van totaal vernietigd dorpje komt regelmatig terug als achtergrond voor het schietspektakel. De ene map speelt net iets lekkerder dan de ander en dat zorgt ongetwijfeld voor variatie, maar zal er op de lange termijn toe leiden dat er toch weer een kleine selectie aan bod komt in het merendeel van de servers. Een aantal maps, zoals Launch, voelt net iets te klein aan. De beperkte bewegingsruimte leidt al snel tot chaos en chaos ligt niet voor niks regelmatig ten grondslag aan ellende. Dit geldt ook voor een aantal maps in Black Ops.

Het manische wordt door het spelen van Black Ops dan ook regelmatig geactiveerd. Als een ware ‘angry German kid’ overspoelen de emoties de chat tijdens het spelen. Dat neemt niet weg dat er toch vrij hard geschreeuwd moet worden om het constante geratel van de vuurwapens weg te nemen. Het valt absoluut op dat de intensiteit van het aantal schoten toegenomen is ten opzichte van een aantal Call of Duty’s geleden. Ook wanneer er met een beperkt aantal spelers gespeeld wordt, zal de snelheid van het spel dan ook vrij hoog liggen. Deze negatieve spiraal, die is ingezet vanaf Call of Duty: Modern Warfare, wordt ook met Black Ops niet doorbroken. Het zal nostalgie zijn, maar het minutenlang liggen loeren in de sneeuw naar een vijand is er niet meer bij. Het toevoegen van dit spelelement zou een extra dimensie aan de game toevoegen. In voorgaande delen gebeurde dit door de community met maps voor en door de spelers, maar het zou de ontwikkelaar sieren als hier aandacht aan geschonken wordt. De vraag hiernaar is vrij groot en met de verschillende wager-modi heeft Treyarch getoond een luisterend oor te hebben.

Treyarch heeft daarnaast ook zijn naam als ontwikkelaar bewezen. De basis van Call of Duty is natuurlijk gelegd door het onevenaarbare Infinity Ward, maar Treyarch heeft hier heel aardig op voortgebouwd. Toch had het net iets meer kunnen zijn. Het verhaal is innovatief, maar het zou leuker geweest zijn wanneer het optioneel zou worden hier wat dieper op in te gaan. Er bestaat namelijk een groep spelers –waarvan de recensent er een is-, die graag wat meer de diepte in willen met een verhaal. Hoe innovatief het namelijk ook is, de plotwending is vrij voorspelbaar en bijvoorbeeld een film als Shutter Island weet met een derde van de tijd veel meer te doen. Het spreekt voor zich dat er in Black Ops ook gespeeld moet worden, maar dan had of de speelduur verlengd moeten worden, of er had meer informatie in de cutscenes verwerkt moeten worden. Daarnaast zal er ongetwijfeld weer gesteggeld worden over welke nieuwe wapens en perks wel en niet sportief in gebruik zijn en zullen sommige maps vrij snel afgeschreven worden door de gigantische community. Om tot een conclusie te komen: Black Ops biedt heel veel spelplezier, maar is toch wat oppervlakkig.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Black Ops is zeer rendabel in de verschillende gameshops over de hele wereld. Op de eerste dag werden direct 5,6 miljoen exemplaren verkocht. Toch moet er de nodige nuance worden aangebracht. Black Ops is een heel leuk spel, maar misschien net iets teveel gericht op de massa. Het verhaal is leuk, maar een beetje dun en het zou Treyarch sieren als zij wat extra's hadden toegevoegd. Daarnaast zijn er een aantal onderdelen en toevoegingen heel leuk, wat voor meerdere edities in de reeks geldt, maar is het goed dat deze door de speler zelf uit de weg gegaan kunnen worden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Innovatief verhaal
 • Interessant arsenaal
 • Grafisch aangescherpt
 • Wager-modi
 • Minpunten
 • Weinig diepte
 • Aantal irritante perks en wapens
 • Chaotische maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zo dat is niet mis!

 • ik hoop dat ik wat win want ik doe mee met de NK vooronde pes 2008 :D

 • dat zijn mooie prijzen, dat is ckr niet mis.

 • Dat zijn mooie prijzen.

 • Zonde dat ik er dan net niet ben. Had wel weer is mee willen doen aan een teamplay toernooi.

 • Erg netjes :)

 • Succes aan iedereen die meedoet

  En play fair (A) :P

 • Zucht… geen CoD4 voor pc. Anders had ik den k ik wel ff ingeschreven

 • ja lekker toernooi, pes op de ps2 spelen….

 • Goodies en 300 euro is altijd mooi.

 • 19 inch is niet zo veel :O.

 • Nice, alleen kan ik dan niet……

 • CS had ik wel meegedaan 2v2/3v3 ofzo.

 • lekkere prijzen alleen ik heb allemaal of het al in huis of iets beters

 • Nou er zitten echt een paar heel vette prijzen tussen.

 • DAs wel nice, maar beter komen er gears toernooien.

 • 19\" is niet veel, maar €300 is cker niet mis:O

 • Mooie prijzen :)

 • 1e plaats: PlayStation 3, LG 19” monitor TV en een goodie bag

  sho sho das leuk

 • allemaal leuke prijzen die iedereen wel wil :P het valt me wel op dat veel 1e prijzen alleen maar PS3's zijn en geen Xbox 360's of Wii's :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren