1. Call of Duty: Black Ops (PS3)

Call of Duty: Black Ops (PS3)

Als er een ding is dat vele gamers vorig jaar hebben meegemaakt, dan was dat wel teleurstelling. De nieuwste creatie van Infinity Ward genaamd Call of Duty: Modern Warfare 2 was namelijk een van de grootste teleurstellingen ooit. De game viel heel erg tegen, vooral door de hype die rondom de game ontstond. Nu, één jaar na dato, is het de beurt aan Treyarch om zich te bewijzen. Om te laten zien dat zij er wel wat van kunnen. Natuurlijk waren velen een beetje achterdochtig, na de bittere nasmaak van Modern Warfare 2. Ook omdat de vorige CoD delen van Treyarch altijd het ondergeschoven kindje waren. Maar hebben ze nu met Black Ops iets in handen om zichzelf te bewijzen?

Het antwoord is een volmondig ‘Ja’. Treyarch heeft inderdaad een dijk van een game ontwikkeld, met name de multiplayer. Het gedeelte van het spel waar iedereen naar uitkijkt natuurlijk. Vooral nadat de MP van MW2 niet aan de verwachtingen voldeed, waren er veel gamers die hoopten dat het Black Ops wél lukte aan de eisen te voldoen. Dat doet het ook, de MP van Black Ops is met een woord geweldig te noemen. Dat neemt niet weg dat de singleplayer van de game dan automatisch minder is, mijn inziens is deze ook fenomenaal.

In Black Ops heeft Treyarch duidelijk gekozen voor een andere aanpak, de singleplayer is anders dan de voorgaande delen. Natuurlijk is het nog een lineaire achtbaanrit, maar dat betekent niet dat het meteen slecht is. Integendeel, het is juist goed dat ze deze formule niet hebben verandert. Hier stond CoD bekend om en veel mensen vonden dit leuk. Wat ze wél hebben verandert zijn de cutscenes, Black Ops bestaat uit veel meer cutscenes dan de vorige delen. In deze tussenfilmpjes is te zien hoe Alex Mason – een agent van de SOG - wordt ondervraagd. Naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer te weten over je personage en over de andere karakters. Het verhaal zelf is erg origineel, Treyarch heeft gekozen voor de setting van de Koude Oorlog. Het is een goede keuze in mijn opinie, het is weer wat anders dan al die Tweede Wereldoorlog shooters of de moderne. Maar ook omdat de setting ruimte geeft voor een geweldig verhaal en grandioze gebeurtenissen bínnen dit verhaal.

De singleplayer is daadwerkelijk fantastisch, dit keer heb ik me als speler zijnde wat meer verbonden gevoeld met de personages. Dit maakt de game natuurlijk al veel beter, in ieder geval beter dan dat je met een of ander soldaat speelt waarvan je alleen de naam kent. Behalve dat de personages beter in het spel zijn verwerkt, is het verhaal zelf ook magnifiek. Het gehele spel zit vol met plotwendingen en in tegenstelling tot MW2 weet je dit keer wél waar het over gaat. Het begint met de opdracht om Castro op te sporen en te vermoorden in Cuba. Vervolgens gebeurt het een na het ander en zit je verdiept in een verhaal vol met bedrog en geheimzinnige gebeurtenissen.

Ander onderdeel wat de SP geweldig maakt –op de cutscenes, het goeie verhaal na- is het geluid. De wapens klinken goed, de explosies zijn realistischer en de muziek is magnifiek. Vooral dat laatste: Black Ops doet niet onder aan MW2, wiens muziek werd verzorgd door Hans Zimmer. Ook grafisch is er verbetering: het kleurgebruik dat is gebruikt komt beter uit de verf en de game ziet er ook wat scherper uit. Met name de explosies zijn voor het oog verbluffend. Dit heeft Treyarch geweldig gedaan, de vorige CoD delen hadden allemaal miezerige rookwolkjes als iets explodeerde. Zelfs bij de grootste ontploffingen, Black Ops walst hier overheen. Grote rookwolken met erg goed uitziende ontploffingen. Dit aspect verbetert de ervaring aanzienlijk.

De A.I in de game is jammer genoeg zoals in de vorige delen niet het beste onderdeel van de game, het is namelijk weer erg zwak gedaan. Op de wat lagere niveau’s is het allemaal koek en ei, je loopt de singeplayer door binnen 6 á 7 uurtje zonder moeite. De tegenstanders legen heel hun magazijn op je, maar geven je alsnog de kans om ze een kopje kleiner te maken. Van teamwork is helemaal geen sprake. Op de hogere moeilijkheidsgraden wordt het in ieder geval al wat moeilijker. Niet alleen moeilijker maar ook frustrerender. Ditmaal werken ze ook niet samen, en (hoewel het geen grenade spamfeest is zoals bij WaW) binnen twee/drie schoten ben je al dood en mag je opnieuw beginnen. Dit zorgt voor de nodige frustratie, omdat je vaak open velden moet oversteken. En zodanig snel doodgaat en het bijna niet te doen is op veteraan.

Wat de game voor mij persoonlijk wel leuker maakte was de gore, in heel erg korte tussenfilmpjes snij je de kelen door van de tegenstander op brute wijze door. Dit gaf mij een echt wow-gevoel en draagt heel erg bij aan de ervaring. Of wanneer de tegenstander in de buurt staat van een explosief, zodra deze ontploft volgt er een regen van benen, armen, andere lichaamsdelen en heel erg veel bloed. Ook een beetje de handelsmerk van Treyarch: veel meer gore in hun games. Wat een positief punt is.

Datgene waar iedereen naar uitkeek was natuurlijk de multiplayer, die vér boven dat van MW2 staat. Het is ten eerste veel gebalanceerder, het belangrijkste aspect in mijn ogen. Geen onnodige frustratie meer, het gevoel dat ik kreeg toen ik de MP opstartte en begon te spelen was rustgevend en opluchtend. Vooral na Mw2. Waar ik mezelf vrijwel alleen maar aan frustreerde. Met Black Ops ontspan ik juist. Alles is veel eerlijker, waardoor het stukken leuker is om te spelen. Balance, het belangrijkste in de multiplayer. Geweldig werk van Treyarch, chapeau! Maar niet alleen gebalanceerder, ze hebben alsnog vele killstreaks erin weten te verwerken. Zonder dat dit afdeed aan de ervaring. De Mp is veel uitgebreider, meer emblems, meer titles. Ook meer modi, zoals de nieuwe Wager Matches. Die een zeer welkome toevoeging zijn, in deze modi draait het vooral om je skills. Of wat dacht je van de nieuwe Cod points? Hiermee kan je van alles vrijkopen, of inzetten in de Wager Matches om vervolgens een groter bedrag te kunnen winnen. Het is allemaal heel erg goed bedacht van Treyarch. Ze hebben de multiplayer uitgebreid, veel meer dingen erin. Wat het natuurlijk leuker zou moeten maken op papier, wat MW2 in de praktijk de nek omdraaide. Treyarch heeft hetzelfde gedaan, alleen met zodanige veranderingen en aanpassingen dat het spel alsnog gebalanceerd bleef. Petje af voor de heren, uitzonderlijk werk!

Wat terugkeert in Black Ops is de Zombie mode uit Call of Duty: World at War. In deze modi zit je als speler zijnde in een huis –kan overigens met meerdere spelers- en bescherm je jezelf tegen de binnenstormende horde zombies. Simpel, doch vermakelijk. Vooral met meerdere personen tegelijk is een feest, de heren van Treyarch hebben er erg goed aan gedaan door deze modi weer terug te laten keren.

Conclusie en beoordeling

Met Call of Duty Black Ops heeft Treyarch bewezen een veel betere game neer te kunnen zetten dan Infinity Ward. De singleplayer is episch en zeker de moeite waard, de zombie mode is weer eens een geweldige toevoeging en de multiplayer is ijzersterk. Vrijwel alles klopt aan de game, op een paar kleine schoonheidsfoutjes na (bugs, glitches etc.). Maar op dit na is Black Ops een geweldig goeie game, die ik iedereen aanraad die van shooters houdt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Epische singleplayer
 • Gore
 • Geweldige multiplayer
 • Zombie mode
 • Minpunten
 • A.I.
 • Kleine schoonheidsfoutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maak eerst Too Human maar eens af…

 • Maar eerst Too Human maar eens af…

 • Jaa eerst Too Human, ben echt benieuwd naar dat spel.

  En ook naar de andere spellen.

  Btw wel laat 2010 ..

 • FF wachten dan.

 • too human lijkt me toch geen zak aan!

 • stop too Human maar in de vrieskist en begin aan Eternal darkness II  BTW: Wat is die scheur boven in de frontpage?????

 • Nieuwe third person horror game van Digitale Extremes altijd welkom

 • Laat ze eerst too human afmaken voordat ze halsoverkop aan andere games gaan begginnen  Oftopic: Wat zijn die scheuren boven de homepage ?? nieuwe lay-out ofzo voor de homepage ??? hoop het niet

 • fix inderdaad eerst too human….  vind die scheuren wel leuk eig.

 • ik wil Eternal Darkness 2 ik wil ik wil ik wil het,een paar minunten later na mijn kalmeringstableten…..IK ben wel benieuwd wat voor spel het word.

 • Maak eerst Too Human maar eens af…

 • Ik weet het niet hoor….too human vond ik in het begin wel tof maar mijn interesse in de game is volledig weg. Vooral toen ze de laatste trailer lieten zien was ik best teleurgesteld….en ja hoe lang zijn ze nog bezig met het spel? Hoe langer het duurt , hoe teleurstellender de game meestal…Nee Too Human in de ijskast en lekker beginnen met Eternal Darkness 2….  @snakesonic  Sory van die scheur dat was ik…..werd kwaad toen groen en ja de rest weet ik effe niet meer lol…


 • Silicon Knights is zeker goed dus!

 • Nice, ik ben benieuwd!

 • Ze moeten niet zo veel games tegelijk maken joh:P

 • kben benieuwd o_0

 • Ben benieuwd naar too human hoe het gaat uitpakken met hack en slash en mmo tintjes.

 • boooring!

 • Maak eerst Too Human maar eens af…

 • saai

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren