1. Call of Duty: Black Ops (PC)

Call of Duty: Black Ops (PC)

Daar gaat het moment waarop mijn gelieve gedachtes mij vervliegen. Dat huizen met de grond gelijk gemaakt worden en mijn vrienden voor mijn ogen sterven. Een emotie die door mijn ogen verbeeld worden en die mijn handen doen laten trillen. Mijn handen gedwongen de trekker over te halen. Mijn ziel verblind door de macht die ik heb verkregen. Ik zat daar alleen in een duistere ruimte. Een leegte die is ontstaan door alle kracht die ik heb gegrepen. Een verwachting die alles heeft kapot gemaakt. Mijn handen verdronken in het bloed van anderen. De gedachte van vrede passeerde langzaam door mijn hoofd terwijl ik mijn wapen tegen het hoofd van een man zette. Ik haalde diep adem en liet de omgeving tot mij komen. Bij het uitademen spande mijn vingers mij rondom de trekker. Een korte klik werd gevolgd door harde knal. Mijn hand vloog naar achteren door de terugslag. Een gevoel van vrede en genot schoot door mijn bloedvaten heen. De lege ruimte vulde zich langzaam weer met de emotie die hij had gemist. Een stem op de achtergrond schreeuwde in mijn oren. De woorden die werden gesproken kwamen niet tot me door. Een reeks getallen flitsten langs mijn ogen. Mijn hoofd bonsde alsof mijn hersenen uit mijn schedel zouden barsten. Uit het niets stond ik onder stroom. Mijn lichaam gilde van de pijn. Met een klap werd ik wakker. Mijn ogen openden en zagen een schaduw van een man achter glas staan. Toen werd het geschreeuw me weer duidelijk…

‘Where the FUCK am I?’

‘The numbers Mason, WHAT do they mean!’

Het verhaal van Call of Duty is altijd een beetje mager geweest. Je kocht het spel ook niet voor een goed verhaal, maar om gewoon lekker te kunnen knallen. Met de tijd werd de Call of Duty reeks steeds beter. Omdat het spel beter werd, werden de eisen van de klant ook steeds hoger. Black Ops slaat in dit deel een andere richting in en laat zien dat er daadwerkelijk een goed verhaal verteld kan worden. Het is een ritje die je niet zomaar even kan vergeten.

Je speelt in Black Ops met Alex Mason, een soldaat van de oude garde. Je bent gevangen genomen en wordt gedurende het spel ondervraagd in een wat experimentele kamer. Je beleeft het verhaal door continue flashbacks die je helpen naar het einde te werken. Het verhaal is ingewikkeld opgezet, maar voelt behoorlijk professioneel aan. Bij het zien van de aftiteling heb je ook echt een voldaan gevoel. Helaas heb je eigenlijk geen flauw idee waar het nou eigenlijk om gaat tot de laatste missie begint. Je springt van persoon naar persoon en van omgeving naar omgeving. Dit, zonder dat je duidelijk begrijpt wat er nou gebeurt. Je werkt het hele spel door naar het plot. Tot het laatste level voelt alles redelijk random aan. Dit te hebben gezegd, moet ik wel zeggen dat elk level ontzettend indrukwekkend is. Eigenlijk is het een beetje jammer dat dit de “zoveelste” Call of Duty is, ze hebben hier qua ervaring een goede keuze gemaakt. Ze zouden allemaal zo moeten zijn...

‘Man creates war, war destroys man.’

De singleplayer geeft een ervaring die een flinke indruk zal achterlaten. Je hebt eigenlijk nooit het gevoel dat je niks doet en vervelen bij een missie is eigenlijk nooit van toepassing. Modern Warfare 2 werd een interactieve achtbaanrit genoemd. Black Ops doet dit ook en zelfs beter. Helaas voelt het spel op enkele momenten een beetje “on-rails” aan. Het zijn die momenten dat een ongeduldige speler gewoon wil kunnen overslaan en door wil spelen. Het gebruik van audio is behoorlijk goed. De muziek tijdens de missies brengen je echt in de stemming die het spel dan probeert te creëren. Ook brengt het geluid een soort sensatie op waarbij de chaotische situaties nog chaotischer worden. Wat wel wat jammer is, is dat je wapens en explosies te zacht klinken. Het geeft je het gevoel van "erwten in een koektrommel schieten". Ook is het gebruik van stemmen niet altijd surround, maar hoor je ze alsof je boven je hoofd hangen. Het werkt goed voor verstaanbaarheid, maar het gaf mij een wat goedkope indruk.

In Black Ops krijgt je behoorlijk veel vrijheid. Er zijn vaak meerdere routes naar je doel te vinden en dit wordt vaak gestimuleerd door het feit dat je vijanden je flanken van een onverwachte kant. Er zitten ontzettend gave stukken tussen die je echt even met de mond open laten zitten. Ze zijn over het algemeen precies lang genoeg en zorgen voor de nodige variatie. Helaas zijn sommige van deze ‘korte’ variaties wat minder goed belicht en hadden ze er veel meer mee kunnen doen. Een van deze missies is dat je in een vliegtuig hoog in de lucht vliegt. Je moet een groep soldaten begeleiden door een gevechtszone. Helaas duurt deze missie vrij kort en zou je er graag meer van willen zien. Helaas is het niveau van sommige gevechten niet altijd in balans. Dusdanig dat ik mijn muis het liefste door het scherm zou willen gooien. De grootste ergernis van de Call of Duty reeks was altijd dat je de “frontline” moest verplaatsen. Bleef je lekker campen op je positie dan bleven de vijanden oneindig komen. Ook bij dit deel (op uitzondering van Call of Duty: Modern Warfare 2) is dit hetzelfde. Bij een paar scènes is het gewoon niet duidelijk wat je moet doen. Samen met de oneindige waves van vijanden en de kwetsbaarheid die open gebieden geven, leidt dit tot behoorlijk wat irritatie. Dit is iets wat echt beter opgelost had kunnen worden. Ook zijn er wat (on-rails) evenementen die door de chaos net iets te pittig worden. Op het hoogste niveau (veteran) is dit bijna onmogelijk om te doen. Al bij al is de singleplayer goed uit de verf gekomen en heb ik me ontzettend vermaakt. Helaas is het spel soms onnodig moeilijk gemaak door de wisselende balans van sommige levels. Dit haalt het tempo (en je humeur) behoorlijk naar beneden.

‘Bullets can’t hit u when they haven’t been shot.’

Normaal is de kwaliteit van een spel vrijwel hetzelfde op de pc als op een console. Het spel blijft immers hetzelfde. Toch loop je op de pc soms het risico dat er ruzie ontstaat tussen het spel en de computer. Black Ops heeft het voor elkaar gekregen om een spel op de markt te brengen die gewoon niet fatsoenlijk werkt. Ik durf zelfs te zeggen dat het spel nog niet af is. Op elk vlak is er gewoon iets mis. Te beginnen met de graphics. Ondanks de wat oude engine ziet het spel er op sommige momenten prachtig uit. De concept art is erg duidelijk naar voren gekomen waardoor de “Ooooh” en de “aaaah” momenten vaak voorkomen. De verschillende omgevingen wisselen genoeg om je visueel goed te vermaken. Het voordeel van het gebruiken van een “oude” engine is dat het spel er niet veel zwaarder van wordt. Ik weet dat mijn computer dit spel makkelijk zou moeten kunnen draaien. Toch heeft mijn computer ontzettend veel moeite met sommige gebieden en scenes van het spel. Op de meest bizarre momenten daalt de framerate enorm en tijdens de scènes waarbij je het zou verwachten loopt die zo soepel als wat. Dit is een probleem waar meer mensen zowel online als offline last van hebben. Ook op internet is al een gigantische “zeik” lading naar Treyarch gegaan met de vraag of ze dit kunnen verhelpen.

Naast het uiterlijk is de intelligentie van je tegenstanders net iets te bizar. Voor het eerst heb ik bij een Call of Duty spel het gevoel dat de vijand reageert op wat je doet en dat ze niet voorspelbaar gedrag vertonen. Teammaten zijn sinds de eerste Call of Duty al een grootste ergernis geweest. Want echt… wat een drama. Het is me al zo vaak voorgekomen dat ze niks doen, voor je gaan staan, langs de vijand lopen en jou dood laten schieten, in het niets schieten terwijl de vijand voor ze staat. Ook in dit deel zijn ze meer een last dan een toevoeging. Op het moeilijkste niveau is het dan ook echt janken geblazen. Het spel kent een hoop rook effecten en het decor is volgestopt met leuke frutsels. Het ziet er mooi uit en geeft je het gevoel dat de wereld leeft. Het probleem dat hier bij komt kijken is dat jij, door alle rook en kleine objecten, niks ziet. De tegenstander ziet jou weer zo duidelijk als maar kan. Ook zijn de reflexen van de tegenstanders soms angstig hoog. Ze schieten je neer voordat je ze hebt gezien of ze schieten met een smg je op een paar honderd meter neer. Dit is gewoon teveel van het goede en haalt gewoon het plezier weg dat sommige levels geven. Waar een spel als Halo je het gevoel geeft dat het toch jouw schuld was, geeft Black Ops je elke keer een steek in de rug. Je hebt (te vaak) geen idee hoe je dood bent gegaan.

‘One man can stand alone against an army of men. A squad of soldiers can take the world’

Als er iets is waar de meeste mensen Call of Duty voor kopen is het wel de multiplayer. De grote vraag was uiteraard of Treyarch het beter, of net zo goed, zou doen als Infinity Ward. De multiplayer werkt naar verwachting. Door de toevoeging van nieuwe wapens en een betere balans van de perks en killstreak awards, zorgt het voor een betere speelervaring. De bekende irritaties van het vorige deel zijn er uit gehaald en zorgen voor een prettige gameplay. Dit maakt het spel een stuk leuker en gebalanceerder voor iedereen die speelt. Ook is manier hoe je wapens upgrade en nieuwe dingen aanschaft veranderd. Je krijgt naast de gebruikelijke evarings punten nu ook een (ingame) uitbetaling per wedstrijd. Met deze punten kan je dingen vrijspelen en hoef je niet eerst een dag één wapen te gebruiken voor die ene scope die je zo graag wilde. Een leuke toevoeging zijn de wager matches. Deze potjes zijn iets anders dan de gemiddelde game. Je betaald een ingame bedrag en zet hierbij op jezelf in. Zolang je in de top drie staat krijg je een prettig bedrag terugbetaald. Nog beter is dat deze multiplayer opties ontzettend origineel zijn en je speelervaring verbeteren.

De bekende zombie modus van World at War, is weer terug. Ik heb deze even gespeeld en kan zeggen dat deze precies hetzelfde is alleen nu nog meer gericht op vier spelers. De bedoeling van zombies is om eindeloze waves van zombies met de grond gelijk te maken. Je moet zorgen dat alle ramen dichtgetimmerd blijven en steeds een stap verder in het level komt. Je scoort punten door ramen te repareren en zombies te doden. Met deze punten kan je weer nieuwe wapens kopen of nieuwe gebieden vrijspelen. Een leuke toevoeging is dat je in een van de drie levels met de leiders van verschillende landen kan spelen. Het geeft een leuke twist aan het concept. Toch moet ik zeggen dat het een gemis is dat Spec Ops uit het vorige deel er niet meer in zit. De replaywaarde van zombies is gewoon wat minder lang.

‘Why should u do the same when u can be different?’

Helaas word de multiplayer ervaring op de pc een beetje verstoord door een matchmaking systeem dat voor geen meter werkt. Zo is het (nog) niet mogelijk om een party te maken waarmee je (bijvoorbeeld) een clan kan vormen. Je vrienden zitten niet gegarandeerd in jouw team en dit wisselt per potje. Ook werkt het zoeken naar een ranked potje niet ideaal. Zo wordt je in een willekeurige game gegooid, met een willekeurige verbinding en een willekeurige gameoptie. Om voorbeeld te nemen aan Modern Warfare 2, die dit wel had, is het gewoon jammer om zijn opvolger te zien falen in dit opzicht. Helaas is de hoeveelheid “lag” echt bizar. In elke server is je verbinding gewoon niet synchroon. Je verbinding daalt op de meest vreemde momenten waardoor het hele spel gewoon even niet reageert en je vervolgens dood op de grond ligt. Ook werkt de killcam niet naar behoren. Deze laat zien hoe je gedood bent. Door de slechte verbinding zie je alleen een hoop gestotter en mis je vaak nog de daadwerkelijke kill. Ongeacht dat het fouten zijn die vaker in een vroeg stadium voorkomen kan je dit niet zo op de markt brengen. Het is hetzelfde als dat je een BMW koopt waar de radiator nog nagestuurd moet worden.

Conclusie en beoordeling

Uiteindelijk is Call of Duty Black Ops een erg goed spel geworden die heeft laten zien dat Treyarch het net zo goed kan zijn als Infinity Ward. Het verhaal is vele malen beter geworden en houdt je geboeid tot het einde. De singleplayer is echt een toffe ervaring die, ongeacht zijn fouten, een geweldige indruk achter laat. De multiplayer doet zijn ding en is in vele opzichten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Helaas kent de pc versie behoorlijk wat irritante fouten die, naar mijn mening, gewoon niet in een spel mogen zitten bij de release. Dit is namelijk meer dan een bug of glitch, het werkt gewoon niet naar behoren. Het spel heeft net teveel overheersende minpunten om het te negeren. Als je de keuze nog hebt om te kiezen tussen de Xbox variant en de pc zou ik nu zeggen voor de Xbox versie te gaan.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Verhaal...
 • Grafisch
 • Achtbaanrit
 • Multiplayer
 • Zombies
 • Minpunten
 • Dat pas duidelijk is als je klaar bent
 • A.I. van je team
 • Spel loopt niet lekker op de pc
 • Matchmaking
 • Geen party functie
 • Lag tijdens multiplayer
 • Geen Spec Ops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gefeliciteerd gasten!

 • Gefeliciteerd Jakfire en Shigeru. Het was een van de raarste stemmingen ooit volgens mij, maar jullie hebben het beide verdiend. (Y)

 • Gefeli. :)

 • Gefeliciteerd mannen!  (Btw, Community-update? Is die na enkele maanden alweer afgeschaft?)

 • Grats iedereen :)

 • Gz gasten

 • die jakfire heeft het verdient GRATzz

 • Gefeliciteerd…

 • Gefeliciteerd iedereen!

 • succes verder!

 • Congrats beiden

 • Gefeliciteerd!

 • verdiend!

 • Krijgt Jakfire ook een game opgestuurd dan?

 • Gefeliciteerd, was idd rare stemming, maar goed.

 • Gefeliciteerd ^^.

 • Gefeliciteerd! ;) Ik heb genoten van de recensie.

 • Dat er niet eens een nieuwe stemming komt… Er klopte niets van.

 • Grats… Maar de geschrevenrecensiestemming was er idd eentje van een klasse apart.

 • Ik heb net aan gewonnen, bedankt iedereen die gestemd heeft! :)  @Lynch:

  Jep, ik wacht nu nog op antwoord van Jaylee :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren