1. Fable III (X360)

Fable III (X360)

Het is 50 jaar geleden dat de wereld is gered. Het volk was tevreden want ze hadden alles wat ze zich maar konden wensen: een vredige omgeving, een goede leider en genoeg om te eten en te drinken. Het werd tijd voor de troonopvolging, en hoe vredig het 50 jaar geleden was, zo onrustig is het nu. De nieuwe koning is een tiran en zuigt de mensen uit om maar meer geld te verdienen. Mensen werken hard maar hebben nog steeds niet te eten, zelfs de kinderen moeten aan het werk. Het volk wordt steeds onrustiger en een revolutie is nodig, maar wie moet deze revolutie leiden? Welke Hero gaat Albion van deze tirannie bevrijden?

In Fable 3 neem je de rol aan van een naamloze Hero wiens taak het is om het volk van Albion te leiden en bij te staan in hun revolutie om de koning van zijn troon te halen. Dat is hard nodig, want zoals gezegd is het volk erg onrustig en willen ze niets liever dan een nieuwe koning. Het is uiteindelijk de bedoeling dat jij die nieuwe koning wordt om daarna het hele land weer op te bouwen en alles en iedereen weer tot de orde te roepen. Om dat te bewerkstelligen moet je eerst het volk voor je winnen, want de goede naam van de Hero is teniet gedaan en je zult alle zeilen bij moeten zetten om ze te overtuigen van je goede wil. Lukt je dat, dan ligt de weg naar het koningschap vrij en zul je je beloften na moeten komen, maar belofte maakt schuld, en daar kom je snel genoeg achter.

Fable 3 doet qua verhaal niet echt iets speciaals, maar de manier waarop alles in kaart wordt gebracht is zeer fraai. Neem nou bijvoorbeeld de stijl van het spel. Net even iets anders dan deel twee, maar het is beeldschoon en op sommige momenten valt je mond open van verbazing. De muziek en de sterke voice acting maken het plaatje compleet. Alle quests die je doet worden namelijk vooraf gegaan door een korte uitleg van de persoon waar je iets voor moet doen. Dit gebeurt op zeer degelijke wijze met een flinke portie humor. Vaak zat ik met een grote grijns de inleiding op de quest te volgen en een goed voorbeeld daarvan zijn de quests van Sam en Max. Ja, de klungelige broertjes zijn weer terug en ze hebben er weer een flinke puinhoop van gemaakt. Dat geeft niet, want hun dialogen vooraf, en na de quest, zijn erg plezierig om naar te kijken en luisteren. Je hoeft deze quests niet te doen, aangezien het maar sidequests zijn, maar het is aan alles te merken dat er veel aandacht aan is besteed. Hoewel de main quest niet lang duurt maken deze sidequests veel goed.

Naast de sidequests heb je ook de mogelijkheid om vrienden te maken en relaties aan te gaan. Voordat iemand jou als vriend of geliefde beschouwt moet je iets voor hem of haar doen, wat kan bestaan uit een pakje bezorgen of ophalen, of simpelweg een cadeautje te geven. Deze relatiequests zijn ietwat saai en doen je voelen alsof je een cliniclown bent en alles maar moet doen voor iedereen. Echter is het wel handig om vrienden te hebben, ze geven je van tijd tot tijd een cadeautje en soms krijg je korting bij hun shop. Nog een voordeel is dat je guild seals krijgt.

Deze seals zijn belangrijk, omdat je daarmee speciale bonussen kunt verkrijgen op de road to rule. Deze weg laat je zien hoever je nog moet voordat je de troon kunt betreden. De bonussen variëren van nieuwe expressions, om mensen te vermaken of bang te maken, tot wapen upgrades en nieuwe spells. Dat gezegd hebbende is het dus bent handig om zoveel mogelijk mensen te helpen zodat je met de verkregen guild seals je Hero sterker kunt maken. Dat is hard nodig, want de gevechten in Fable 3 zijn niet makkelijk. Vooral in het begin heb je de grootste moeite om vijanden te verslaan, maar naarmate je andere wapens koopt en je je Hero sterker maakt, wordt het allemaal een stuk makkelijker. Moeilijk wordt het nooit, maar in het begin is het wel even aanpoten. Gelukkig staat je trouwe viervoeter ook in dit deel weer naast je zijde, en ook hij kan vijanden aanvallen. Ook is hij erg handig in het opsporen van schatten en collectibles, zodat jij daar weinig tot geen omkijken naar hebt. Wel moet je ervoor zorgen dat je je hond voldoende leert, anders blijven zijn kwaliteiten onder de maat.

Het vechten werkt goed, en met de mogelijkheid om twee spells tegelijk te casten komt er een leuke variatie in het gebruik van magie. Wil je bijvoorbeeld je vijanden laten rondzweven en ze stunnen? Dan kan met de Vortex en Shock combinatie. Uiteraard kun je naar eigen inzicht deze spells kiezen, al zul je ze eerst moeten unlocken op de beruchte road to rule. Terug naar het vechten, ook daar zijn guild seals mee te verdienen. Het vechten is leuk om te doen maar is soms wat frustrerend door de “Matrix vertraging” die soms optreedt als je iemand op een kritieke plek raakt of als je iemand op een toffe manier afmaakt. Dit gebeurt overigens willekeurig, en het feit dat je er geen invloed op hebt maakt het des te irritanter. Het gevecht gaat namelijk gewoon door, zij het langzaam. Daar bovenop wil de camera ook nog wel eens 180 graden draaien, wat het overzicht niet ten goede komt. De eerder genoemde vertraging treedt nog wel vaker op, en dan in de vorm van framedrops. Het is jammer, maar dit probleem komt helaas vaker voor dan je wilt. Er is wel overheen te komen, maar het zal niet de eerste keer zijn dat je daardoor dood gaat omdat je te laat healt.

Dat healen kan trouwens met behulp van health potions, fruit of andere levensmiddelen die je kunt kopen met gold, of vindt in de vele schatkisten die Fable 3 rijk is. Jammer is het ontbreken van de health bar, in plaats daarvan wordt je scherm een beetje rood als je bijna dood gaat. Zelf vond ik dit best storend, aangezien je dus nooit precies weet hoeveel schade een vijand toedoet, en je dus geen goede inschatting kunt maken van wanneer je het beste kunt healen. Naast health potions zijn er ook slow time en creature potions te gebruiken. De eerste vertraagt, hoe verrassend, de tijd zodat je rustig op je vijand in kunt hakken terwijl hij weinig terug kan doen, terwijl de tweede een horde beesten oproept die voor jou vechten. De potions kun je vinden in schatkisten, maar je kunt het ook kopen met gold. Dat kun je verdienen door te werken als taarten maker, wapensmid of als, mijn persoonlijke favoriet: “Lute Hero”. Makkelijker is het om huizen en winkels te kopen en de verhuren, al hebben de huizen wel onderhoud nodig, omdat je anders geen huur meer krijgt. Dit is erg makkelijk te bekijken via de map in de Sanctuary.

Het is de vervanger van het menu zoals we dat gewend zijn. De Sanctuary is een plek waar je vrij kunt rondlopen om zo alle informatie te bekijken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Een erg goed werkende oplossing, en het zorgt er bovendien voor dat het scherm tijdens het verkennen van Albion verrassend leeg is. Hierdoor kun je je goed concentreren op alle schatten die je kunt verzamelen. De Silver Keys zijn terug en nemen een paar van hun gouden vrienden mee, er moeten planten worden gezocht en wederom moet je de mensen van vele beledigingen redden door Gnomes te schieten. Al met al genoeg te doen dus. Als je naast al deze bezigheden nog tijd hebt voor het koningschap, dan zul je zien dat door jouw beslissingen het hele land kan veranderen, dat geeft een bepaald gevoel van macht en dat voelt goed. Eigenlijk is dat het geval met het hele spel. Het geeft je een goed gevoel, al was het alleen maar omdat je slechte dingen kunt doen en er niemand is die er wat van kan zeggen.

Conclusie en beoordeling

Het volk is bevrijd van hun woeste koning en een nieuwe tijd breekt aan. Of deze tijd beter of slechter wordt dan de afgelopen tijd is geheel aan jou. Fable 3 doet niets speciaals, maar het is geweldig om weer in Albion rond te lopen. Dat het soms wat schokkerig wordt en dat de camera zo nu en dan zijn eigen weg gaat zijn smetjes op een goede game die genoeg heeft te bieden aan een ieder die bereid is erin te duiken. Dat de main story wat aan de korte kant is zal niemand ontkennen, maar de vele goed uitgewerkte sidequests en de collectables maken veel goed.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Albion ziet er prachtig uit
 • Muziek en voice acting
 • Goed uitgewerkte side quests
 • Veel te doen
 • Humor
 • Minpunten
 • Framedrops
 • Camera met een eigen wil
 • Main quest aan de korte kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Met een beetje goede uitwerking en graphics heeft het zeker potentie om een goede game te worden.  maar zoveel hits heeft Novalogic nu ook weer niet gemaakt.

 • Vroeger vond ik het eerste deel erg vermakelijk. Een nieuw deel zou best wel is een succes kunnen worden.

 • Ze doen hun best maar :D

 • zal eens tijd worden, eindelijk die US overheids projecten aan de kant gelegd.

 • Deel 2 dood gespeeld vroeger :) Was best pittig.

 • Ik heb black hawk down, dit deel sla ik over

 • Na de eerste twee delen ging het hard achteruit vond ik. Met name op het gebied van A.I. hebben ze altijd weinig laten zien. De gameplay van de eerste twee delen stond echter als een huis.

 • Eerst FPS die ik heb gespeeld, heldengame was dat hopen dat ie weer goed wordt

 • sommigen waren wel leuk! het heeft potentie!

 • Ik vond de games altijd wel leuk, hopen dat dit wat word!

 • ben benieuwd wat dit gaat worden

 • Eerste FPS die ik online heb gespeeld. Altijd leuk ookal was Black Hawk Down erg jammer. Voor de rest vrijwel alle delen gespeeld.

 • Ben benieuwd!!

 • kwas helemaal weg van Black Hawk Down, tof spel vond ik dat altijd

 • Nooit gespeeld, BHD is tof heb ik gehoord maar die opvolger schijnt brak te zijn.

 • ben benieuwd ik speelde 6 jaar geleden nog wel eens de 1e delta force. jammer dat het toen al zo lelijk was. ik heb vaak graag delta force black hawk down willen kopen/spelen maar nog nooit gedaan.

 • De reden dat het ook kan zijn dat de game Black Ops heet, is aangezien de subnaam bij de teaser eerst Black Ops was. Niet veel later werd hetzelfde plaatje erop gezet, maar dan met een de subnaam Angel Falls. Erg vaag. ;)

 • Hopelijk wordt het wat, best leuke serie.

 • eerste delen waren niet echt slecht..

 • ik heb Black Hawk down gekocht maar vond hem na Joint Ops een beetje te standaard, zelfde gebouwen, voertuigen enz.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren