1. Call of Duty: Black Ops (PC)

Call of Duty: Black Ops (PC)

Het leger is niet zo leuk als het lijkt. In het echt zijn er namelijk geen respawns en het is af en toe echt heel vervelend als je geraakt wordt door een kogel; dat doet namelijk pijn! Maar wat nog het vervelendste is… is het feit dat je soms niet eens de eer en glorie voor je daden krijgt. Bij de zogenaamde Black Ops – nee, dit gaat niet over politienegers – is het de bedoeling dat niemand iets van je daden weet. Nooit zal je kunnen pronken dat je het staatshoofd van Cuba hebt gequickscoped, dat je vanuit een Apache een stel communisten hebt neergeschoten. Maar daar komt nu verandering in: Call of Duty: Black Ops is er eindelijk voor de gloriejagende gamer!

Jazeker: na het flink gehypete – en flink teleurstellende, maar dat terzijde – Call of Duty: Modern Warfare 2 is er nu een vervolg. Deze keer is het aan ontwikkelaar Treyarch om de hooggespannen verwachtingen van alle puberjongetjes waar te maken en een shit awesome shooter af te leveren. En de lezer zal versteld staan: Black Ops heeft me verrast.

Allereerst het verhaal. De speler neemt de controle over Alex Shagalot, een metroseksuele killing machine en lid van de ultra geheime Studies and Observations Group (SOG). Samen met zijn collega’s Frank Woods en Gordon is hij op een stiekeme missie om dictator Fidel Castro in Cuba te vermoorden om zo het communistische regime aldaar te ondermijnen; het is immers Koude Oorlog. Dit blijkt echter niet zo makkelijk te gaan wanneer blijkt dat de vijand wordt bijgestaan door de Gay Niggers from Outer Space - de titulaire Black Ops - en de missie loopt dan ook totaal in de soep. Shagalot komt voor een moeilijke keuze te staan: zal hij loyaal moeten blijven aan zijn missie en vaderland of moet hij toch toegeven aan de verleiding en zich overgeven – in alle betekenissen, jawel – aan zijn negroïde bewonderaars? Dit toch wel zeven uur durende plot heeft hier en daar een spannende twist en is echt een genot om te volgen. Boordevol actie – in alle betekenissen, jawel – is het verhaal en het is daarom ook geen wonder dat dit spel wederom 18+ is, maar god oh god wat is het episch. Een fors pluspunt, zeker in vergelijking met het lame-ass verhaal wat voorganger Modern Warfare 2 had.

Maar hoe leuk dat allemaal ook is, dat is niet waar men een game als Call of Duty voor koopt. De bedoeling is natuurlijk om als de motherfucking zoon van Jason Statham en Jet Li met als grootvaders Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone en als pastoor Steven Seagall je door allerlei gevaarlijke situaties heen te worstelen. De bedoeling is om te schieten – in alle betekenissen, jawel – en dat gaat als vanouds lekker – in alle betekenissen, jawel. Talloze homofiele negers zullen vallen onder je geweer – vrijwillig of niet – en dat is gewoon Godsgruwelijk bruut. De missies zijn heel erg gevarieerd: denk aan een sniper-missie in de jungle, een wat meer Real Time Strategy-achtige missie in een helikopter of bijvoorbeeld een undercover missie in een slaapkamer. Hierbij valt ook de geweldige kunstmatige intelligentie op: de vijand laat zich niet zomaar neerschieten, daar moet geflankt voor geworden, geslopen voor moeten worden, sensueel gekeken voor worden. Sommige missies zijn gewoon bijna onhaalbaar, maar dan geeft het toch juist dat toffe ‘FUCK YEA’ gevoel als je het dan ook daadwerkelijk eens een keer haalt. Kortom: de gameplay is baas.

Maar hoe leuk dat allemaal ook is, dat is niet waar men een game als Call of Duty voor koopt. Ja, ik ben een luie hufter die ten eerste de game totaal niet gespeeld heeft en ten tweede zijn zinnen recyclet als een hippie, maar desalniettemin is dit een waarheid als een koe. Deze game wordt gespeeld voor de multipayer en dat is ook het vlak waar Treyarch het meeste moeite in heeft gestoken. Dat is duidelijk te merken: waar de singleplayer baas is, is de multiplayer eindbaas. Om te beginnen: de maps zijn goed ontworpen. Nu al wordt er steen en been geklaagd dat de oh god boo- fucking hoo maps te klein zouden zijn; dat is echter niet het geval. Ja, ze zijn kleiner en dat maakt werkelijk niks uit. Vanwege het fatsoenlijke ontwerp zijn ze immers een stuk leuker om te spelen dan die van misbaksel Modern Warfare 2. Verder zijn er ook wat nieuwe modi toegevoegd: wat dacht je van Wager Match waarin je om punten gokt – je plaats op de ranglijst zorgt ervoor of je punten wint of verliest – of Wager Fags waarin je in een So You Think You Can Dance-achtige setting dansen moet met de Gay Niggers from Outer Dance – je soepele en exotisch erotische moves bepalen of je doorgaat naar de volgende ronde. Wat voelt het ongelofelijk goed om een suïcidale game-nerd ergens in Seattle te vernederen tijdens een woeste dans… terwijl YMCA uit je speakers pompt.

Ook zijn wapens, Perks en killstreaks beter uitgebalanceerd. Als eerst het belangrijkste: noob-tubing, campen en sprint-knifen is bijlange na niet meer zo effectief, wat er voor zorgt dat de multiplayer ook daadwerkelijk speelbaar is. Ook zijn bij de wapens hun terugslag en dergelijke is net weer iets getweaked waardoor het realistischer en bovenal fijner spelen is en voor de rest is er vooral een hoop nieuwigheid geïntroduceerd. Het bekende quickscopen – het combineren van een specifieke Perk met auto-aim – is verdwenen, wat de potjes een stuk eerlijker maakt, in de plaats daarvoor komen echter een stuk eerlijkere en leukere dingen terug. Denk aan Perks zoals ‘Fab Fap’ waarin je voor je eigen ammo kan zorgen, of killstreaks, die overigens niet meer doortellen voor je killcount, zoals ‘Dat Ass’ waarbij woeste kleurlingen in spandex pakjes uit de lucht komen vallen om van achteren toe te slaan. Heerlijk om te zien, nog heerlijker om te gebruiken en – tja, het is zo – het heerlijkst om te ervaren.

Wat ook zeker tof is om te ervaren, is de algehele sfeer van de game. Aangezien het spel in het hoogtepunt van de Koude Oorlog is gesitueerd, zal de speler ook merken dat het spel dingen gebruikt uit de jaren ’50 tot en met ’80. Rolschaatsdisco’s, wietrokende hippiecommunes, spruitjesgeur in huizen… allemaal dingen die geweldig in de game verwerkt worden. Dit wordt bijgestaan door het geweldige muzikale aspect van de game; buiten de muziek van Hans Zimmer is er een bijdrage van the Village People, The Animals en het tofste nog wel: Jefferson Airplane met “Somebody to Love”. Dit compenseert het gegeven dat het spel visueel gezien wat matigjes is volkomen. Wat maken ietwat vage texturen en een beetje screen tearing uit als je al spelende keihard “House of the Rising Sun” kan meeblèren?

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Black Ops is een verbazingwekkende game. Waar het je op het eerste gezicht doet lijken op een doorsnee generieke shooter (en dat is kut HURR DUURR - 7threst), heeft het op het tweede gezicht zo veel meer. Een interessant verhaal, ouderwetse gameplay met new school vernieuwingen, een briljante multiplayer, een geweldige sfeer... het is haast teveel om op te noemen. Enkel het grafische aspect is wat minder en misschien dig je de verfrissende kant die Treyarch is opgegaan niet, maar buiten dat: een prachtgame!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • Ouderwetse gameplay vol innovatie
 • Multiplayer is briljant
 • Geweldige sfeer
 • Minpunten
 • Visueel mager
 • De vernieuwingen: hate it or love it

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een drama xD

 • Woops, de eerste letter is verdwenen. ;)

 • ziet er ook inderdaad slecht uit …

 • ok, heel duidelijk oordeel, je geld hier dus aub niet aan verspillen!

 • Boring dus

 • Drama of Tron…

 • Als je toch zo graag een game wilt spelen waar Tron in schittert, speel dan liever Tron 2.0

 • Ik kan me er ook weinig bij voorstellen xD

 • hahaha een drama:P

 • must-have!

 • Weer trial download tijd dus!

 • :P drama is het indd, niet iets waar ik mn geld aan uit zou geven. ik en nog een miljoen andere, denk ik xD

 • Daar ga ik nieteens mijn tijd aan besteden om de trial te downloaden. Wat ziet dat er slecht uit zeg !!!

 • ben niet echt een van van de meeste arcade games

 • Dram of Tron idd….

 • Ik haat 360!!!!!!!!!!!

  wie prive wil praten mn email is:durmuscekic@live.nl

 • Ziet er ook slecht uit ja.

  Ik haat 360!!!!!!!!!!!

  wie prive wil praten mn email is:durmuscekic@live.nl

  Ga hier niet reageren en doe eens normaal kerel, jij verdient een ban vind ik :S

 • hehe duidelijk.

 • Drama!

 • wat een drama

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren