1. Hideo Kojima bekritiseert Japanse markt

Hideo Kojima bekritiseert Japanse markt

Hideo Kojima heeft in een interview met C&VG; de Japanse markt openlijk bekritiseerd. De bedenker van Metal Gear Solid zei dat er maar weinig interessants op het Japanse vasteland werd ontwikkeld.

I'm personally not really interested in the Japanese videogame industry right now. There aren't really that many interesting games right now, not like there are looking at the Western games industry. I'm not going to name any names but I don't really enjoy talking to Japanese videogame creators that much. They don't have fun stuff to say anyway.

Kojima is van mening dat de spellenindustrie gezien moet worden als één geheel en niet als drie afzonderlijke markten. De Europese en Amerikaanse spellenindustrie zou veel bruisender zijn dan de Japanse. De spellenindustrie ondergaat momenteel een verandering. Iconen als Mario en Sonic hebben plaats gemaakt voor Grand Theft Auto en First Person Shooters. Amerikaanse ontwikkelaars zouden gepassioneerder omgaan met hun werk dan Japanse ontwikkelaars.

"I don't think we should really look at it like different markets, like different industries. It's like one global videogames industry and it just happens to be that it's more happening in the US and Europe right now.

I think it is evolving but I don't see the heat, the passion there - it's more like a business now. I guess that people of my generation and Mr Miyamoto, who is not of the same generation you know, but videogames creators who have been around since the beginning of the industry have had to create everything from scratch."

De bedenker van de Metal Gear Solid serie had nog veel meer te melden. Het hele interview kun je hier nalezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • mwa… ik ken toch best een stel japanse titels die toch best wel aardig zijn… zelda is zo slecht niet toch? :P

  en zo zijn er nog wel een paar: Tales of symphonia, viewtiful joe, en de bekende series als mario metroid en final fantasy.  maar mijn idee zijn de meeste games uit het verre oosten beter dan een hoop westerse games of overdrijf ik nou?

 • Zo kritiek op je thuisbasis daar houd ik wel van;)

  idd zo slecht is de japanse markt niet….

 • Ik ben van mening dat de meeste Japanse games veel beter zijn dan de westerse natuurlijk zijn er uitzonderingen maar over t algemeen vind ik dat zeker. Ik denk persoonlijk dat t een beetje te maken heeft met de westerse mentalitiet tegen over die van Japan en daar bedoel ik mee dat westerlingen vaak losser praten over van alles en nog wat en ook over hun werk terwijl Japanse mensen vaak wat stijver en zakelijker zijn in vergelijking met westerlingen.

 • Hij kan wel gelijk hebben, maar ik vind dat de Westerse markt ook niet geweldig bezig is. Oke er komen een hoop goede spellen uit die landen, maar er komt ook ongelooflijk veel bagger uit, vooral dankzij bedrijven als EA en Vivendi. Ik vind imo dat de Japanse markt even goed (of slecht, ligt eraan hoe je het impreteert) bezig is als de westerse.

 • Ik kan zo één, twee, drie geen goede Japanse FPS opnoemen om maar een voorbeeld te noemen. Een dergelijk spel als GTA zie ik ook nooit.

 • Heeft de interviewer er ook bij vermeld dat hijzelf een uitzonderlijke slijmbal is :-)

 • Alles wat Hideo zegt is heilig.

 • Respect

 • Tja.. alle goeie games komen toch nog steeds uit Japan..

 • zeker komen er super games uit Japan, ik zie het ook nog steeds als zo van daar komt het vandaan.. maar hij zegt ook niet dat er geen goeie games worden gemaakt.. toch? meer zo van hoe ze worden gemaakt..

 • al het goede komt uit Amerika! GTA, Splinter Cell, Halo

 • GTA komt nog steeds uit Schotland, ja dat wist je niet he..

  daar zit Rockstar North ;)

 • Ik kan zo één, twee, drie geen goede Japanse FPS opnoemen om maar een voorbeeld te noemen. Een dergelijk spel als GTA zie ik ook nooit. Omdat Japanners helemaal niet houden van dat soort spellen? Zelfs Goldeneye en Perfect Dark voor de N64 sloegen daar niet zo aan zoals die games deden in de VS en Europa. Japan en Amerika/Europa hebben gewoon verschillende smaak in spellen.  Hij kan wel gelijk hebben, maar ik vind dat de Westerse markt ook niet geweldig bezig is. Oke er komen een hoop goede spellen uit die alnden, maar er komt ook ongelooflijk veel bagger uit, vooral dankzij bedrijven als EA en Vivendi. Ik vind imo dat de Japanse markt even goed (of slecht, ligt eraan hoe je het impreteert) bezig is als de westerse.

  Amen

 • Veel games die uit Japan komen scoren hier goed, maar Hideo Kojima zelf maakt games niet echt met een Japanse manier van denken heb ik het idee. Metal Gear Solid: The Twin Snakes scoort in Amerika en Europe veel beter in Japan omdat de game eerder overkomt als een "Amerikaanse/Europese" game. En ik denk dat Hideo Kojima gewoon graag zou zien dat meer developers in Japan games gaan maken die ook wat meer westers zijn, en niet typerend Japans.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren