1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Als klein kind speelde je nog veel buiten, en je wist altijd wel wat te doen. Of je nu ging voetballen, knikkeren of wormen zoeken, altijd was je wel ergens mee bezig. Het laatste was altijd erg vermakelijk voor ons jongetjes. Lekker door de modder stampen in de hoop dat er een verdwaalde pier naar boven zou kruipen die je dan in een potje stopte met wat blaadjes erbij, om een week later te ontdekken dat ook een worm verzorging nodig heeft. Je zou echter wel vreemd opkijken als er, in plaats van een regenwormpje, ineens een manshoog alienachtig beest met een geweer uit de grond komt kruipen dat duidelijk weinig goeds in de zin heeft.

Dit is namelijk het geval in Gears Of War. In deze brute third-person-shooter wordt de planeet Sera bedreigd van binnenuit. Midden de aarde blijkt namelijk een beschaving te leven die Locust wordt genoemd en beschikt over een enorm ondergronds netwerk van gangen. Jammer voor de mensen die op de aardkorst leven, maar de Locust hebben een invasie gelanceerd en overal op de wereld duiken er gaten waaruit Locust kruipen om dood en verderf te zaaien. Gelukkig zijn er nog enkele dappere soldaten genaamd Gears die in deze tijden hun wereld proberen te redden. Een van hen is Marcus Fenix, het hoofdpersonage van Gears Of War. Deze boom van een vent heeft de opdracht om het gangennetwerk van de Locust te inventariseren en het vervolgens op te blazen. Met dit als doel baant hij zich een weg door zijn verwoeste wereld, vergezeld door een aantal andere soldaten. Samen vormen ze een erg aparte groep die het niet altijd even goed met elkaar kan vinden, en dit zorgt voor veel lachwekkende situaties. Gears of War zit, ondanks zijn vrij duistere sfeer, vol met humor, en vooral het onderlinge geëtter tussen de humeurige Gears is erg vermakelijk.

Op het strijdveld zullen de sarcastische grappen echter plaatsmaken voor geschreeuw en ratelende geweren. De kogels vliegen je om de oren en het is dan ook niet verstandig zomaar door het slagveld heen te rennen, want dit soort handelingen worden in Gears of War genadeloos afgestraft. Het spel heeft een coversysteem, waarbij je dus achter muren, kisten en andere voorwerpen kunt schuilen om jezelf te beschermen van een gruwelijke dood. Dit is erg goed uitgewerkt en zorgt voor een unieke gameplayervaring. Jammer genoeg gooit de besturing af en toe roet in het eten. Je rent, rolt en verschuilt je namelijk allemaal met de A-knop, waardoor je soms een actie uitvoert die je eigenlijk niet bedoelde. Dit komt niet heel vaak voor, maar kan soms wel tot frustratie leiden.

Hetzelfde geld voor enkele bugs. Deze komen niet heel vaak voor, maar ze zijn toch hinderend. Zo bleef ik eens in een rotswand haken, vliegen er soms gewoon auto’s door de lucht, blijven lijken almaardoor trillen alsof ze geëlektrocuteerd worden, en je kompanen gaan soms in plaats van zich achter een laag muurtje te verschuilen, erop zitten, iets dat ook niet hoort te kunnen. Het mag dan niet vaak gebeuren, het is toch een beetje slordig. Wat dan wel weer heel tof is aan Gears of War is het brute geweld dat erin voorkomt. Of het nu is door een headshot te maken waardoor het hele hoofd van zijn romp vliegt, of het doorboren van een vijand met een kettingzaag, liters bloed zijn gegarandeerd om over het scherm gespletterd te worden. Het afmaken van Locust voelt keer op keer vreselijk kwaadaardig aan en met plezier zal je de vijandige troepen een kopje kleiner maken.

Een ander apart kenmerk van de gameplay van Gears of War is het feit dat de Locust overal kunnen opduiken. Het zal je vaak gebeuren dat de grond gaat trillen, er een gat ontstaat en dat er een groep Locust uitkruipt. Hierop moet je snel reageren, want je weet nooit wanneer of waar het ondergrondse gespuis opduikt. Hierdoor blijf je op je hoede en dit geeft de game een beklemmende sfeer. Dit komt ook door het goede gebruik van geluid. Bepaalde gebeurtenissen worden nog eens extra versterkt door de juiste sound (het geschreeuw van een Wretcher geeft je echt een vreselijk onbehaaglijk gevoel) en tijdens belangrijke momenten klinken tonen die de spanning nog meer verhogen. Daarnaast ziet de game er goed uit dankzij de Unreal Engine en weet de game je echt in zijn greep te houden.

Maar ooit komt dit feest natuurlijk aan een einde. Ik deed er de eerste keer zo’n tien uur over om de singleplayer uit te spelen, maar wanneer je hem voor de tweede keer speelt kan je er in zes uur wel doorheen zijn. Gelukkig heeft de singleplayer een vrij hoge replaywaarde. Onder andere door collectables, maar ook gewoon omdat je de spannende en memorabele momenten nog eens wilt spelen of zien, of het nu een grappig tussenfilmpje is of een bossfight. Daarnaast is de game ook nog in coöperatieve vorm te spelen, hetgeen zeker aan te raden is. De game lijkt er echt voor gemaakt te zijn en je hebt het met zijn tweeën nog meer naar je zin.

Naast de coöperatieve multiplayer is er ook nog een Versus-mode. Hierin kan je elkaar in drie verschillende submodi te lijf gaan. Dit is zowel offline met twee spelers als online met meerdere mensen leuk, hoewel het eerstgenoemde wel uitnodigt tot campen. Online moet je ook nog opletten of er niet ineens vijanden achter je staan, dus kan je nooit erg lang op eenzelfde plek blijven. Jammer genoeg zijn er maar drie modi speelbaar en deze lijken ook nog eens verdraaid veel op elkaar (allemaal Team Deathmatch varianten) waardoor je het online vrij snel gezien hebt. Dit is zonde, want met een beetje meer aandacht zou het net wat aantrekkelijker zijn geweest om ook in de multiplayer van dit spel te genieten.

Conclusie en beoordeling

Gears of War was voor mij een grote verrassing. Ik had de game een aantal keer bij vrienden gespeeld en toen ik hem voor vijf euro zag liggen, kon ik de verleiding niet weerstaan om hem te kopen. Een miskoop is het zeker niet geweest. De geweldige humor, solide en eigen gameplay, brute actie, ijzersterke sfeer, hoge replaywaarde en goede coöpmogelijkheid maken van de game echt een topper. Jammer genoeg halen de bugs, de besturing die af en toe tegenwerkt en de ietwat gebrekkige multiplayer het cijfer een beetje naar beneden. Maar als je Gears of War nog eens ziet liggen voor een klein prijsje, raad ik je zeker aan hem mee te nemen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Humor
 • Vernieuwende gameplay dankzij coversysteem
 • Bloederige actie
 • IJzersterke sfeer
 • Replaywaarde
 • Coöp
 • Multiplayer is best vermakelijk...
 • Minpunten
 • Besturing hindert af en toe
 • Bugs
 • maar verveelt snel door gebrek aan verschillende modi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed dat ze games die niet goed genoeg zijn gewoon niet uit brengen (A)

 • Dit is al oud nieuws.

  Daar komt bij dat Starcraft Ghost nooit officieel gecancelled was.

 • tsja hij staat in de vrieskist voorlopig dus hoop er niet teveel op.

 • Frozen solid..Ik wil nu eigenlijk wel eens bericht horen hoe het gaat met die game.

 • Blizzard <> \"In de vriezer\"  Ha!

 • Die game heb ik altijd wel vet gevonden! Een beetje te vergelijken met Splinter Cell maar dan in een fantasie-setting.

 • die Blizzard tog

 • hele sterke move van blizzard.

  daar kunnen veel developers nog een voorbeeld aan nemen.

  niet goed, niet uitbrengen!

 • Wewt. SC Ghost lijkt me wel vet.

  Maar eerst SCII!

 • starcraft altijd al vet gevonden.. hopelijk komt ghost ooit nog een keer uit

 • Erg goed van blizzard zo krijgen ze trouwens ook een goede naam.

 • Tijd om te ontdooien? xD  Btw leuke woordspeling: Blizzard en vriezer.

 • Ik wil een nieuwe warcraft punt

 • Lijkt me wel vet, shooter in StarCraft universum. Lekker met een sieg tank templars afknallen :P

 • Vet om te horen dat ie nog in planning staat! Was het trouwens niet ActivisionBlizzard???

 • Warcraft was dus bijna klaar??!?!!! Starcraft Ghost *blijft hopen*

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren