1. Spider-Man: Shattered Dimensions (X360)

Spider-Man: Shattered Dimensions (X360)

Vroeger was alles beter. Vroeger was er namelijk een held genaamd Spider-Man. Ik weet het nog goed; dagelijks redde hij de wereld en versloeg hij het kwaad zelve. Veel van zijn heldendaden staan me nog helder bij, zoals de mysterieuze zaak van de verdwenen bril en het duivels terrorisme van dokter Grumpie. Maar toen… Toen kwamen de video games. Die tergend slechte spellen met ‘Spider-Man’ in de titel maakten zijn carrière kapot. Jarenlang werd hij gedwongen als dief te leven en zich te verstoppen voor de wereld. Maar niet langer. Met Shattered Dimensions doet Spider-Man een laatste poging zijn eer te bewijzen. Is dit dan die langverwachte comeback, of de laatste nagel aan zijn doodskist?

In dit avontuur weet Mysterio, tweederangs schurk annex illusionist, het klaar te spelen om de wereldorde in gevaar te brengen. De sukkel breekt namelijk een belangrijk amulet in stukken, die daardoor verspreid raakt over vier dimensies. Natuurlijk komen al deze stukken terecht bij de gevaarlijkste figuren ter wereld en het is aan de akelig lenige spinnenvriend om de amulet weer compleet te krijgen. Dat is echter geen gemakkelijke taak, aangezien in elk deel van de tablet wonderbaarlijke krachten schuilen. Daardoor transformeren de toch al aardig sterke schurken in ware supervillains en zijn ze nóg moeilijker te verslaan.

Gelukkig doet onze held dit niet alleen, want hij krijgt hulp van… Zichzelf. Vier versies van zichzelf, om precies te zijn. Zoals gezegd zijn de stukken van de amulet verspreid over vier verschillende dimensies en dat betekent dat er vier verschillende Spider-Men opgetrommeld worden om dit klusje te klaren. Naast de Amazing Spider-Man zijn dat de 2099 Spider-Man, de Noir Spider-Man en de Ultimate Spider-Man. Die eerstgenoemde is de ‘normale’ Spidey, in het klassieke rode pakje. De 2099-versie speelt zich –niet geheel verrassend- af in het toekomstige New York. Spider-Man Noir is een vroege jaren ‘30 versie van de held en in de Ultimate-editie draagt ‘ie de outfit van Venom.

Elk van de vier antagonisten en hun wereld hebben een eigen distinctieve stijl en zien er stuk voor stuk geweldig uit. De Noir-dimensie is bijvoorbeeld gevuld met grauwe schaduwen, terwijl de 2099-omgevingen zich kenmerken door een strak en futuristisch design. Ook de levels onderling – met name die van Ultimate en Amazing Spider-Man- barsten van de variatie. Zo kom je terecht in een jungle, een zandstorm, een laboratorium en ga zo maar door. Vrijwel elk level biedt iets nieuws en dat zorgt telkens voor een aangename verrassing.

Wat alle dimensies gemeen hebben, is die heerlijke Spidey-sfeer; tijdens het spelen zul je echt het gevoel hebben in een van de comics te zijn beland. Dit gevoel wordt ondersteund door het feit dat de voice-acting geweldig is gedaan. Elke Spider-Man is namelijk ingesproken door een stemacteur die de spinnenman tevens heeft vertolkt in een van de verscheidene animatieseries, waaronder Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) en Christopher Daniel Barnes (The Brady Bunch Movie). Daarnaast zijn de stemmen van de vele slechteriken afkomstig van uitstekende stemacteurs zoals Nolan North en Mark Hamill –bekend van games als Spongebob’s Atlantis Squarepantis respectievelijk Batman: Arkham Asylum. Deze absolute sterrencast maakt Shattered Dimensions tot één groot orgasme voor de oren.

De toch al uitstekende sfeer wordt verder versterkt door de vele hilarische momenten die de game rijk is. Elke Spidey heeft continu slechte oneliners klaarstaan en de ego-boostende opmerkingen vliegen om de haverklap door het scherm. Natuurlijk worden er ook de nodige beledigingen naar de schurken geslingerd, wat voor prachtige conversaties zorgt. Vooral het level waarin Spider-Man de Tv-show van slechterik Deadpool bezoekt, staat garant voor kaakpijn van het lachen. Nooit eerder was het zo leuk om een superheld te zijn!

Maar er kan niet alleen worden gelachen, want de wereld redt zichzelf niet. Gelukkig blijken onze helden naast komieken tevens getalenteerde vechtersbazen en dat komt goed uit, gezien het feit dat een groot deel van de game bestaat uit het aftuigen van vijanden. Tijdens deze vele matpartijen zal duidelijk worden dat elke Spider-Man net even anders speelt. Zo kan de 2099-Spidey kort de tijd vertragen om snel wat klappen uit te delen en heeft Ultimate Spider-Man een Rage mode waarin zijn kracht tijdelijk exponentieel toeneemt. Toch wordt dit onderdeel na verloop van tijd een beetje repetitief en gaat de combat in de latere levels een tikkeltje vervelen.

Om de combat niet geheel de boventoon te laten voeren, hanteert de Noir-dimensie een compleet andere aanpak. Daar staat stealth namelijk centraal. Het is de bedoeling tegenstanders ongezien te benaderen, om hen vervolgens in de schaduwen onschadelijk te maken. De gameplay in dit gedeelte doet sterk denken aan Batman: Arkham Asylum en is dan ook erg vermakelijk. De camera kan tijdens deze stukken echter wel voor frustratie zorgen. Wanneer er een muur in de buurt is, wordt het vaak moeilijk een goed beeld van de situatie te krijgen en dat zorgt voor tenenkrommende momenten. Ook in de andere dimensies komt dit probleem voor. Met name wanneer Spider-Man een kleinere ruimte betreedt, weigert de camera dikwijls mee te werken.

Weet je ondanks die vervelende camera toch het einde van het level te halen, word je beloond met een grandioos eindbaasgevecht. Dit zijn de onbetwiste hoogtepunten van de game, want elke schurk biedt een geheel nieuwe uitdaging en vereist een geheel nieuwe aanpak. Het is heerlijk om op het puntje van je stoel te worstelen tot je de juiste tactiek hebt ontdekt en langzaamaan het gevecht te winnen. In het Noir-universum zorgt Vulture bijvoorbeeld voor een spannende strijd. Dit vogelachtige karakter is nauwelijks door een simpel pak slaag te verslaan, dus is het essentieel een zwakte te vinden. Of wat dacht je van Sandman, die door de amulet tot een heuse zandstorm is verworden. Om die te verslaan, zul je letterlijk in het oog van de storm de strijd aan moeten gaan. Vrijwel elke eindbaas biedt een heerlijke uitdaging en een fantastische herinnering. Sommige van deze gevechten krijgen van mij zelfs het label ‘episch’ opgedrukt!

Conclusie en beoordeling

Spider-Man is terug! Ieders favoriete spinnenvriend kan eindelijk uit de schaduw kruipen en genieten van zijn hervonden glorie, want Shattered Dimensions toont met verve aan dat er uit de Spider-Man franchise wel degelijk toffe games kunnen komen. De vier dimensies, de onovertroffen Spidey-sfeer, de sublieme voice-acting, de uitstekende humor en bovenal de epische eindbazen leveren hiervoor meer dan genoeg bewijs. Het moet wel gezegd worden dat de camera af en toe problemen heeft en dat het vechten na verloop van tijd repetitief wordt. Deze minpunten weerhouden de game van een topperstatus, maar dat mag de pret nauwelijks drukken. All haill Spidey!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vier dimensies
 • Authentieke Spidey-sfeer
 • Sublieme voice-acting
 • Humor
 • Eindbazen
 • Minpunten
 • Gevechten worden repetitief
 • Camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Blaablaablaa………. altijd weer dat k*t gepraat van '' totaal niet aan zagen komen en de situatie verkeerd hebben ingeschat'' gewoon dikke onzin…  BTWW, het zou heus wel kunnen, maar waarom komen er dan telkens nieuws berichten van dat de 360 helemaal neit meer goed word verkocht?  (edit; de eerste die mij quote van dat ik een fanboy ben is gay)


 • Tja, en vergeet het aantal stukgegaan 360's niet.

 • Goed zo Microsoft, wat Nintendo kan verkondigen kan Microsoft naruurlijk ook ;-)

 • Lijkt mij alleen maar marketing gepraat en het zou me niet verbazen als men 360's achterhielden. Zo creëert men een schaars goed wat beter gaat verkopen.

 • @xBALOx : de US is Europa niet. In Europa heeft de PS3 momenteel de overhand genomen, maar in de states blijft de 360 het beter doen.

 • Zozo gaan ze Nintendo na doen?

 • Het is Amerika maar, dus het boeit me niet zoveel.

 • Blaablaablaa………. altijd weer dat k*t gepraat van '' totaal niet aan zagen komen en de situatie verkeerd hebben ingeschat'' gewoon dikke onzin…  BTWW, het zou heus wel kunnen, maar waarom komen er dan telkens nieuws berichten van dat de 360 helemaal neit meer goed word verkocht?  (edit; de eerste die mij quote van dat ik een fanboy ben is gay)  fanboy.
 • Haha. Wat bij de Wii werkt, moet ook bij ons werken moeten ze gedacht hebben :P

 • @Xbalox

  dikke onzin? inschatten hoeveel xboxen er worden verkocht is zeer lastig in te schatten. want je weet nooit hoeveel er gekocht worden in de feestdagen. En een overschot aan xboxen produceren is ook geen optie.  En uit welke bronnen haal jij dat de xbox helemaal niet goed worden verkocht?  haha wat triest… de eerste die mij quote \"fanboy\" is gay… vind je dat zelf niet een beetje gay?

  wat boeit het? ben zelf ook fanboy :)
 • Verkoop valt en staat met de games en DMC4 is uit en voor sommige mensen een reden voor een 360 te kopen, grote titels eind vorige aangekondigd dus ja dan gaat het wel lopen.

 • Kan wel zijn… 1 op 3 gaat of ging *naar de kloten* …

  Nice, om hun tekorten zo *te kunnen dekken* in de media… lol :p

 • volgens mij heeft microsoft het daar veel drukker. ik heb al zovaak op fora gelezen dat het zolang duurt voordat iemand zijn xbox terugkrijgt van reparatie. mijn xbox was binnen een week terug, nu is ie weer kapot dus krijg ik een versnelde procedure en een draadloze controller op de koop toe. nja, wat ik dus wilde zeggen is dat microsoft het in europa wat relaxter heeft, wat alleen maar beter is voor de klant denk ik..

 • ik denk dat ze volgende week met een prijsverlaging komen (op de gdc) en dat er dan veel xboxen in de winkels komen  misschien een nieuwe bundel??

 • @ feestganger

  Fingers crossed :-)

 • @ Gemini: so true.

 • Hier is opzet in het spel… ik zie namelijk dat de Xbox360 de laatste weken ongeveer 100.000 consoles per week heeft verkocht. Je gaat mij niet vertellen dat de fabrieken dat niet aankunnen, als Nintendo er elke maand 1.8 miljoen uitperst.  Je moet wat he om weer ff het nieuws te halen :D

 • xbox ahoy!

 • dat is wel zo belachelijk geredeneert van een aantal van jullie, hoezo gaat een schaars goed ineens extreem verkopen dan? als er geen producten zijn kun je zo ook niet verkopen dombo's. wat nintendo doet met de wii is helemaal niet goed, het gaat ze straks hetzelfde af als de GC. die verkocht ook aan het begin keihard en op een gegeven moment komen er geen fatsoenlijke titels meer uit en boom weg verkopen. daarbij komt ook nog eens dat de Wii echt NERGENS meer verkrijgbaar is. belachelijk. denk je nou echt dat het goede publiciteit is om te zeggen ja sorry we hebben geen X360's meer. Nee verkopen is het slechtste wat je kunt doen.

  daarbij komt ook nog de grote hoeveelheid defecten, Microsoft heeft echt geen behoefte aan NOG een probleem in de publiciteit hoor. dus als dit niet op waarheid berust is dan is MS stom bezig.

 • Kan ook met opzet zijn geweest, om zo de 360 meer te hype.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren