1. Fable III (X360)

Fable III (X360)

Een van de vervelendste dingen die je kan overkomen is gebrek aan kennis en gespreksstof. Ik kan me nog goed herinneren dat ik twee van mijn vrienden hoorde praten over de 'geweldige' ervaringen die ze hadden opgedaan tijdens het, blijkbaar, epische spel; Fable II. Waarom ik dit spel zelf niet haalde? Ik was een simpele PC speler en had het geld en de middelen niet om Fable II te kopen.. Maar tijden veranderen en nu heb ik al een poos wél een Xbox360 en besloot ik mijn kans te grijpen en Fable III te kopen! Hà! nu kan ik eindelijk meepraten!! Wat!? Hebben jullie hem niet?! *mompel*

Zoals mijn inleiding al doet vermoeden heb ik geen enkel verstand van de Fable franchise zelf, ik ben altijd meer het shooter type geweest en ben dus nooit echt aan een RPG of Adventure game begonnen. Met Fable III kwam daar eindelijk verandering in. 'Hé! Er is meer dan mensen neermaaien!' Ja, inderdaad... er is véél meer m'n beste! Fable III brengt namelijk naast mensen, of dan voornamelijk andere schepsels, neerschieten ook nog eens een geweldig verhaal, sfeer en ontzettend veel mogelijkheden! In Fable III speel je de zoon (of dochter) van de held van Fable II. Maar helaas, het is niet allemaal zo makkelijk dat je de eerstgeborene bent en dus koning bent, nee! Je bent namelijk de tweede zoon en je grote broer is de baas... Er is echter wel een probleem met je broer, hij is namelijk niet zo populair onder het plebs. (dat komt neer op de bevolking) En het plebs laat dit duidelijk merken door in het begin van het spel al voor wat oproer te zorgen in en voor het kasteel. Bij deze gebeurtenis krijg je gelijk een kijkje in de hele structuur van het spel, alles draait namelijk om goede en slechte daden. Zo kan je bij deze gelegenheid kiezen of je wel of niet een handtekening zet voor de actie, wanneer je deze wel zet word je populairder bij het volk, en zo niet dan ben je in hun ogen net zo slecht als je broer.

Om zo min mogelijk van het spel te spoilen skip ik even een kwartiertje door in het spel. Op dit moment ben je samen met Jasper, je butler, en Walter, een (oud) bevelvoerend officier en adviseur van je broer, op de vlucht. Voor wie vraag je je af? Je broer! Walter heeft namelijk besloten dat het voor iedereen te gevaarlijk word binnen het kasteel aangezien je broer zo'n beetje paranoïde is geworden en hij kan gaan suggereren dat jouw omleggen een goed plan is. Samen met Walter & Jasper race je dus het kasteel uit en ga je naar een ondergrondse crypte, hier laat Walter je een speciaal schild zien de kan aanduiden of jij een held bent, en jahoor, wat een toeval! Je bent een held! Met de kennis dat je een held bent krijg je gratis magische krachten die je gelijk moet gebruiken om jezelf en je reisgezelschap te beschermen tegen hordes duistere, demonische, en verschrikkelijke... vleermuizen! Nadat je langs de eerste wave van deze geduchte vijanden bent gekomen legt Walter z'n plan even verder uit. Zijn plan is om samen met jouw een leger te verzamelen en daarmee uiteindelijk je broer van de troon te stoten. 'Nou dat klinkt niet al te moeilijk toch?' 'Ik bedoel, iedereen haat je broer!' Ja, dat mag dan waar zijn, maar je moet niet vergeten dat het inderdaad je broer is. Dat wil zeggen dat mensen jouw niet vertrouwen, dat moet je dus maar eens veranderen!

In de vorige alinea beschreef ik dus twee doelen; Een leger op de been brengen, en dat door middel van het tweede doel; Het vertrouwen van de mensen en hun volgelingen winnen. Met deze ideeën loop je rond in Albion.

Als prins en held ga je op avontuur om de mensen voor je te winnen, dit gebeurd door quests voor de bevolking te doen. Met deze quests verdien je namelijk Guild Seals, Zogenaamde punten die je ook nog eens kan gebruiken op de 'Road-to-Rule', maar straks meer over de Road-To-Rule, eerst even over de quests. De quests zijn meestal verschillende variaties op 'Het van A naar B gaan en op die weg zullen er een 'X' aantal hindernissen zijn'-concept. Dit betekent echter niet dat de quests herhalen of zelfs saai zijn, nee! Op de quests kan je ontzettend veel leuke dingen meemaken, zo moet je bijvoorbeeld (spoilervrij) een keer iemands vrouw verleiden, mag je een dorpje laten uitroeien (heb ik gedaan) of redden van z'n ondergang en een keer een beeld/pakketje voor een als kabouter verklede man opsporen en bezorgen. Twee van de bovengenoemde zijn side-quests, waarvan je er echt talloze zult vinden die ik echt aan iedereen aanraad aangezien ze veel aan de beleving toevoegen. En een enkele (je mag zelf uitzoeken welke) is wel voor het uiteindelijke doel.

Om al deze quests te volbrengen heb natuurlijk veel middelen nodig, en dan bedoel ik voornamelijk een groot wapenarsenaal. Helaas voor jouw, er is geen groot wapenarsenaal als in Fable Iⅈ, nee. Deze keer mag je het doen met een zwaard, of hamer, en een pistool, of rifle. Deze wapens echter wel beter te maken dankzij een unlock systeem. Naast dat je op de Road-to-Rule, dat letterlijk de weg naar de macht is, Guild Seals moet verzamelen om door de volgende poort heen te komen kun je deze seals ook gebruiken om schatkisten te openen, voor een X aantal Guild Seals kan je bijvoorbeeld de Melee-kist openen waardoor je zwaard, of hamer, sterker word en zo ook van uiterlijk verandert. Dit geldt ook voor je ranged (je pistool of rife) wapen en je magie. Maar naast dat je je wapenarsenaal kan verbeteren op de Road-to-Rule kan je er ook kisten vinden die andere dingen bevatten. Zo zijn er bijvoorbeeld kisten waar je 'Dye colors' uit kan halen, hiermee kan je je uiterlijk aanpassen naar eigen wens met betrekking tot kleur. Daarnaast zijn er ook kisten waarmee je je Working-skills kan upgraden, zo kan je bijvoorbeeld beter worden in Lute Hero (Ja, referentie naar Guitar Hero) of beter worden in taarten maken. En dan last but certainly not least; de emotion packs. Hiermee kan je nieuwe emoties en acties uiten tijdens de omgang met mensen. Want nee, je kan in het begin nog niet met iedereen naar bed, simpelweg omdat je ze niet verliefd op je kan maken. Maar gelukkig kan je al snel een love-kit unlocken zodat je, eerlijk waar, met al het vrouwsel (als man zijnde) naar bed kan. Let er echter wel op dat de vrouwen geen lesbiennes zijn... daar ben ik dus twee keer ingetrapt....

Nadat je dus alles wat je denkt nodig te hebben hebt geupgrade tot een redelijk niveau en je denkt dat je de hele wereld aankan reis je de wereld rond terwijl je verschillende encounters hebt met tegenstanders als vleermuizen, wolven, balverenes (eerlijk waar, het moeilijkst), mercenairies, hollowman of anders gespuis word je gedwongen om al je middelen in te zetten. Het vechtsysteem is vrij simpel, je hebt één knopje voor je geweer, één knopje voor je magie en één knopje voor je melee wapen en daarnaast kan je nog wegduiken met een ander knopje. Ook al is het vechtsysteem simpel, de tegenstanders worden er niet makkelijker op en de vijanden zul je niet snel overwinnen door alleen op melee te rammen. Je word gedwongen om al je krachten goed te combineren om te overleven, Nou ja. Wat zeg ik? Overleven? Dood zul je echter nooit gaan, je kan op de grond geworpen worden waardoor je je progressie tot de volgende Guild Seal verliest, maar ook dit is geen ramp aangezien je tijdens een gevecht makkelijk tien nieuwe verdient... is er dus een reden om überhaupt potions te kopen? Nee, nou ja... Tenzij je kosten wat het kost een archievement wilt halen om nooit dood te gaan, maar dat werd voor mij verpest door twee groepen (een groep is zes stuks) van Balverines tegen het lijf te lopen... tegelijk.

Het uiteindelijke doel van het spel is dus om koning te worden, en van

het moment waarop dit gaat gebeuren verwacht je natuurlijk erg veel, maar helaas, zelf hoopte ik met een stuk of twintig AI's het kasteel te moeten bestormen en op de binnenplaats een episch gevecht met een demonisch wezen te moeten vechten en dan uiteindelijk een laatste gevecht met Logan, dat is de naam van je broer, te moeten voeren waarbij ik alles tot op het uiterste moest geven en dan heldhaftig te troon mocht bestijgen, maar nee. Je doet eigenlijk precies hetzelfde, niet minder leuke, als wat je het hele spel hebt gedaan, alleen nu duurt het even iets langer en word er tijdens de aanval een beetje een verhaal verteld waarbij het erop neerkomt dat je nog wat tegenstanders moet slopen. En dan eindelijk komt er een moment waarop je een probleem voorgeschoteld krijgt, maar dan wordt deze al in de cutscene opgelost. Jammerlijk.

Als laatste onderdeel van het spel komen er nog twee taken, de eerste taak is om koning te zijn, en dat is niet rondlopen en 'Hoi' zeggen tegen je onderdanen, nee. Je moet beslissingen nemen over een aantal voorstellen en ideeën, helaas moet je proberen om ondertussen 650000 in je staatskas te houden en ook je volk tevreden te houden. Ja, dit is mogelijk. Je moet alleen wel ongeveer alle huizen verhuren en winkels kopen om met je persoonlijke geld de staatskas te vullen. Want jammergenoeg kun je geen geld verdienen met het oprichten van scholen, opvanghuizen en onderhouden van stukken natuur. Een probleem is echter wel dat je voor dat je het weet al over je regeringsperiode heen bent, en dat eigenlijk zonder duidelijke waarschuwing. Het laaste wat je moet doen na het onderhouden van je rijk is de duisternis verslaan. Zonder al te grote spoilers te geven zal ik dit even toelichten, op een van je reizen en quests ben je een demonische tegenstander tegengekomen, dit moet je erg duur betalen maar uiteindelijk kom je levend uit de ontmoeting. Deze tegenstander keert echter aan het eind van het verhaal terug voor een laatste gevecht welk het lot van je rijk zal beslissen. Net voordat je de duisteris te lijf gaat zal Theresa, uit alle vorige delen, je laten zien wat voor koning(in) je bent geweest, wanneer je slechte daden de overhand hadden zul je zwarte, vurige vleugels krijgen. Maar als je het volk op de eerste plaats stelde zul je witte arends vleugels ontvangen, zoals engelen. In de rest van het spel heeft Theresa echter geen grote rol, ze zal af en toe haar praatje houden op de Road-to-Rule maar meer niet.

Je zal als je je alleen focust op de hoofdverhaallijn zo'n tien uur bezig zijn, ik raad iedereen echter aan om het volledige spel te benutten door alle sidequests te doen, iedereen te verleiden, alle huizen te kopen, alle winkels te kopen, alle kinderen te adopteren en voor de ziekere geesten onder ons ook iedereen uitmoorden als de duisternis dat niet voor je heeft gedaan aan het einde van het spel.

Conclusie en beoordeling

Fable III is een geweldige game, zelf heb ik de andere Fable games niet gespeeld, dit kan je als nadeel zien maar ik denk dat mijn mening minder gebaseerd is op vroegere ervaringen. Misschien is de game in vergelijking met Fable I of II slecht(er) maar op zichzelf is het een ontzettend leuke game, en dit is te bewijzen met het feit dat ik acht uur, non-stop. de game heb gespeeld. De graphics vond ik niet speciaal noemenswaardig mooi of lelijk dus heb ik deze niet genoemd.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verhaal blijft je vasthouden.
 • Mogelijkheden.
 • Sfeer.
 • Koning(in)schap...
 • Minpunten
 • De revolutie zelf.
 • hoewel dat zoveel beter kon.
 • Iets te makkelijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yeah!! Heb ik zin in!

 • Dit is toch geen impressie?? Het is gewoon een samenvatting van allerlei informatie en geruchten en speculatie en dit vervolgens in een verhaaltje proppen. Bij een impressie verwacht ik dat er daadwerkelijk wat verteld wordt over hoe het spel SPEELT, of vergis ik me hierin

  Jelle zegt:

  Een impressie is bij ons een tekst gebasseerd op informatie.

  Daarnaast hebben we een gespeeld impressie, waarin we de game gespeeld hebben en idd meer over speelervaring kunnen praten.  Ok, duidelijk!!!

 • Ziet er gaaf uit =)

 • Ik ga binnenkort deeltje 1 aanschaffen, als die bevalt dan komt deze ook =)

 • word zekr weer een toppertje

  deel 1 vond ik echt super vooral die alien stijl sprak me heel erg aan :)

 • Deel 1 is echt vet speel hem nog steeds, minder omdat ik nu 360 heb en veel cod4 speel op ps3 maaar de online modus van resistance was echt vet geen lag niks 40 man op zijn best gewoon.

 • ga zeker halen heb deel 1 alle 60 online lijkt me echt vet

 • Laten we hopen dat hij beter wordt dan deel 1. Ik heb laatst nog even resistance gespeeld; wat een klote-spel! Gears of war is stukken beter.

 • echt leuk spel!!!! ik kan niet w88

 • deze zal tof worden

 • Het eerste deel is het beste spel voor de ps3 tot nu toe!

  Dit word weer zo'n topper.

 • Ik vond de demo die ik heb gespeeld van de eerste Resistance maar barslecht!

 • aight deze ga ik zeker halen deel 1 was omin lauw

 • Wordt wel erg vet!

 • Lowlandwarrior en Furyan NL Tja pro Xbox360 he kerel voor een Launch titel was dit echt een goude titiel! heb ik niet gezien op de 360 als launch titel dan want geef toe Gears of War is goed maar Resistance blijft een launch titel en hij is geweldig!  Ben benieuwd naar deel 2!

 • Ik kan niet wachten op deze game.

 • Voor PS3bezitters een game om in de gaten te houden!

 • Ik heb laatst nog even resistance gespeeld; wat een klote-spel! Gears of war is stukken beter.  Ik vond de game best okee… uiterst onderhoudend.

  En euh.. vergelijk anders appelen met peren. Ik denk trouwens niet dat de 360 een launchtitel had van dat niveau.  Ik vond de demo die ik heb gespeeld van de eerste Resistance maar barslecht!  De demo was idd bagger… de uiteindelijke game is toch nog wel een pak uitdagender, afwisselender en diepgaander.

 • Super Strak!!!

 • Ik heb het niet zo van dat on-realistische met mutanten enzo!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren