1. Fable III (X360)

Fable III (X360)

Peter Molyneux is een naam waardoor sommigen al stoppen met het lezen van deze recensie. De beste man heeft geen al te beste reputatie in de gamewereld. Het hoofd van Lionhead Studios is berucht om zijn beloftes die hij later vaak niet kon nakomen, In Fable 2 zagen we dit al en ondanks dat het absoluut geen slecht spel was, schoten de beloftes van Molyneux meestal in het verkeerde keelgat. Met Fable 3 doet hij wederom een poging tot succes, maar kan hij zijn beloftes deze keer wel waarmaken of mogen we de naam verder uitkotsen?

In Fable 3 speel je als de prins van Albion. De broer van koning Logan en de zoon van de held uit Fable 2. Je leventje verloopt prima, maar wanneer je verder kijkt dan je neus lang is, merk je dat de vrede die je vader eerder gesticht heeft, volledig verdwenen is. Logan is een koning die niet opkijkt van een lijk meer of minder, maar jij deelt dit principe niet en komt in opstand. Helaas heeft je kwade broer heel wat meer in zijn mars, dus is het aan jou om een klein leger op te bouwen en Logan van de troon te stoten.

Gedurende het spel ben je constant bezig om mensen te werven die je kunnen helpen met het veroveren van het koninkrijk. Natuurlijk gaat dit wat lastiger dan het op het eerste oog lijkt, want om strijdmakkers te vinden, moet je ze eerst even helpen en jezelf bewijzen. Je broer heeft immers, net zoals Molyneux, niet zo’n beste reputatie en jij als bloedverwant zal niet de eerste zijn waar deze keuze van de strijders op valt. Hier komt het heerlijke deel van de game naar voren: het doen van quests.

In Fable 2 was het al erg tof om door de wereld van Albion te reizen en verschillende opdrachten te voltooien. In Fable 3 is dit alles naar een hoger niveau gebracht, want naast het voltooien van het verhaal, biedt de game nog heel wat zijmissies die erg belonend kunnen zijn. In de game zul je namelijk de zogenoemde ‘guild seals’ kunnen verzamelen en deze kun je in de Road to Rule ruilen voor power-ups. Denk hierbij aan het sterker maken van je magie, je zwaardslagen en je schoten, maar ook aan nieuwe manieren om met burgers te communiceren en de mogelijkheid om huizen te kopen.

Om te kunnen zien of je nieuwe missies hebt die je kunt voltooien, moet je naar de sanctuary. Dit is een plek waar alleen de held (en zijn trouwe butler) kan komen en waar hij alles doet. Het is dus eigenlijk een startmenu van een hoger niveau. Hier staat een gigantische kaart van Albion die erg handig is.Niet alleen kun je zo zien of mensen opdrachten voor je hebben en hoeveel ze opleveren, maar het is ook nog eens een makkelijke manier om snel door Albion te reizen. Daarnaast is het ook echte eye candy, want het design ziet er zeer aantrekkelijk uit.

Je kunt snel door het verhaal heen gaan, maar hier is natuurlijk niks aan. Fable 3 heeft daarnaast immers zoveel te bieden, dat het zonde zou zijn om dit allemaal te missen. Je kunt namelijk ook nog flink wat geld verdienen met baantjes die je vervolgens kunt investeren in huizen of bedrijven om elke vijf minuten betaald te krijgen of er nieuwe wapens en armor van te kopen die je sterker maken. In Fable 2 zagen we dit al en daar werkte het ontzettend verslavend. Fable 3 doet hier echter nog een schepje bovenop, want je kunt echt uren afdwalen van het verhaal en dat werkt ó zo bevredigend.

Je kunt snel door het verhaal heen gaan, maar hier is natuurlijk niks aan. Als je dit zo leest, zul je je vast afvragen wat er anders is aan dit nieuwe deel ten opzichte van het vorige.Dit alles lijkt immers hetzelfde. De wereld is ten eerste een stuk mooier geworden. Bowerstone ziet er een stuk voller uit en de hele wereld voelt wat meer levend aan. Daarnaast zijn er een hoop nieuwe magische aanvallen die enorm tof zijn. Waar ik in Fable 2 nog een beetje het gevoel had dat ik het boek ‘magie voor dummies’ nog moest lezen, heb ik dit in Fable 3 niet gehad: vanaf vrijwel het begin van het spel krijg je de beschikking over de meest brute spreuken.

Het is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn, want ondanks dat je magische krachten een flinke oppoetsbeurt gekregen hebben, voelt het vechtsysteem niet erg vernieuwend aan. Het vechten met je zwaard en het schieten met je pistolen voelt vrijwel identiek aan als deel 2. Het speelt nog altijd erg lekker weg, maar toch ontbreekt de herbronning hierin. Dit is toch ietwat jammer, want de game voelt hierdoor soms wat aan als Fable 2.5.

En zo zijn er wel wat meer puntjes die Fable 3 niet ten goede komen. Het verhaal neemt namelijk een flinke stap terug zodra je koning wordt. Alles wordt minder interessant en de dagen worden veelal erg repetetief Elke dag heb je de plicht om beslissingen te nemen en zul je op avontuur moeten gaan, maar na dit een paar keer gedaan te hebben, slaat de verveling toch wel toe. Dit is jammer, want de eerste tien uur, waar je nog gewoon een prins bent, voelen ontzettend lekker aan.

Conclusie en beoordeling

Fable 3 is een erg toffe game geworden. Het spel heeft in de eersten uren een erg intensief verhaal en het is jammer dat dit, op het moment dat je koning wordt, verslapt. Desalniettemin kunnen we met Fable 3 spreken van een game die een grote glimlach op het gezicht van menig RPG-fan tovert, want de gebieden zien er erg tof uit en voelen levend aan, de zijmissies zijn stuk voor stuk interessant en de dingen die je naast het verhaal nog doet, zijn erg tof. Fable 3 is een puike game, maar doet het net niet goed genoeg om bekroond te worden tot koning.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Erg goed verhaal…
 • wereld voelt levend aan
 • graphics
 • sfeer
 • magie flink verbeterd
 • veel te doen naast het verhaal
 • Minpunten
 • tot je koning wordt
 • vechten voelt wat gedateerd aan aan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Van de makers van oa Brothers in Arms: Hell's Highway (die gaat euwnen): kan best wat worden :).

 • Ben idd erg benieuwd.. Stinkt wel een beetje naar de Aliens film. Op zich geen slecht ding.

 • Wordt zeker een topper :)

 • CM zag er voor pc begrippen zelfs erg mooi uit!  http://www.gamespot.com/ps2/action/alienscolonialmarines/images.html?om_act=convert&om_clk=gsimage&tag=images;img;2  http://www.youtube.com/watch?v=rIeLGifENbI


 • kan wat worden als ze er tijd in steken

 • Een veelbelovende titel lijkt me!!

 • alle films gezien, echt zo vet vooral deel 2, heb ook een statue van Alien :D

 • Dit zou wel een een goede titel kunnen worden, een multiplayer zie ik ook wel zitten :)

 • Kan wel een topper worden maar eerst zien dan geloven.

 • hopen dat het vet word.

 • Ben heel erg benieuwd naar deze game zeker gezien de achtergrond van de ontwikkelaar. Maarja zal wel brothers in arms titel worden in een futuristich styltje. YUM!

 • nice:) alien is echt wel super vet

 • Goede ontwikkelaar, kan wat in gaan zitte!

 • de alien reeks is egt fucking vet, ik heb de hele quadrilogi liggen hierzo in een box, deel 2 en deel 3 vond ik het best…

 • als het van de makers brothers in arms is zal het vast tenminste beter dan gemiddeld worden…hoop ik

 • alien is vet maar predator vetter als deze een beetje goed wordt haal ik em voor de 360

 • hoop dat het wat wordt!

 • T.O.P.P.E.R.

 • we zien het wel :)  @T-Gamer  hoe weet je nou of dit een topper is? er is nog helemaal niks van bekend :S


 • Is dit nou alien vs predator geworden? Want hier is verder ook niks over bekent

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren