1. Crackdown (X360)

Crackdown (X360)

Nederland verandert. Wij bevinden ons in een onstabiele tijd, waarin veel veranderingen worden doorgevoerd en vrijwel niets zeker lijkt. Nu de duivel in hoogsteigen persoon een prominente plaats in de regering heeft verworven, lijkt de vernietiging van Nederland zoals wij het kennen angstvallig dichtbij. Ongetwijfeld is de blonde demoon binnen enkele jaren aan de macht en barst in heel ons kikkerlandje een massale burgeroorlog uit. Alle participanten zullen zich in facties verenigen en de overheid tot wanhoop drijven. Dan is er nog maar één oplossing: totale vernietiging! Niet overtuigd? Kijk naar Pacific City en oordeel zelf!

Deze ooit zo mooie stad onderging namelijk hetzelfde lot. Drie bendes namen elk een deel van de stad over, terwijl de wetshandhavers gedwongen werden zich in een fort terug te trekken. Vrezend voor hun leven namen ze een drastisch besluit; er moest een superagent komen om alle bendes te vernietigen. Deze Robocop 2.0 kreeg de taak van rechter, jury en beul en het vonnis stond van tevoren vast: de doodstraf. In Crackdown ben jij die agent. Natuurlijk is het niet makkelijk om een machtige bende ten val te brengen en daarom is het zaak eerst alle generaals te doden, alvorens achter de grote baas aan te gaan. In de praktijk komt dat neer op zes generaals en een leider per bende. En dat is dan het verhaal van Crackdown. Geen plottwist, geen karakterontwikkeling, niets. Enkel een kort filmpje van elk kopstuk dat aangeeft hoe slecht ze wel niet zijn. Dat is erg jammer, want je kunt nauwelijks van een ‘verhaal’ spreken en dat motiveert niet tot spelen.

Het komt de speelduur ook niet ten goede. De meeste doelwitten zijn binnen enkele minuten te doden door er simpelweg op af te stormen en de vele handlangers te negeren. Een paar kogels en flinke uppercuts doen het slachtoffer bezwijken en je kunt door naar de volgende slechterik. Ga je via de achterkant gaat dit zelfs nog sneller en staat er slechts een handjevol bendeleden in de weg. Deze zeer effectieve aanpak zorgt ervoor dat de game –zeker voor een freeroamer- niet bepaald lang is. Daartegenover staat echter wel dat Crackdown meer vrijheid biedt dan ooit tevoren. Wie je het eerst wilt uitschakelen, is helemaal aan jou. Het is weliswaar zo dat de bendes duidelijk oplopen in moeilijkheidsgraad, maar je bent welkom een poging te wagen. Bovendien kun je in deze game gaan en staan waar je maar wilt. Of het nu het nu een gebouw van 187 verdiepingen hoog is of een grasveldje met een ‘hier niet staan’-bord, het kan allemaal.

Die complete vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door je vele superkrachten, die gaandeweg steeds sterker worden. Door bepaalde vaardigheden, zoals rijden, schieten en vechten te gebruiken, word je daar steeds bedrevener in en transformeer je langzaamaan in een ware superheld. Zo is in het begin een prullenbak nog te zwaar, terwijl je later hele vrachtwagens door de lucht keilt. Het enige wat niet groeit door gebruik, is je agility. Die zul je moeten verbeteren door het verorberen van orbs, die door de hele stad verspreid liggen. Doe je flink je best, dan ben je na een aantal uur en echte übersoldaat en dat voelt goed. Want zeg nou zelf, wat is er leuker dan met gemak over torenhoge torens springen en vijanden met één beweging levenloos trappen? Niets natuurlijk! De superkrachten zorgen ervoor dat de actie in het spel al gauw ontzettend bruut en bijzonder explosief wordt. Zeker wanneer vijanden beschikking hebben over de meest vernietigende wapens, ontstaan er geweldige gevechten die zo uit een film lijken te komen.

Naast het overrijden van bendeleden en verzamelen van orbs, zijn er races om je rij -en springvaardigheden een boost te geven. Die komen in twee soorten, waarbij de ene te auto en de andere te voet voltooid dient te worden. Vooral die laatste, de zogenaamde rooftop races, zijn erg tof. Niet geheel verrassend probeer je al springend en klauterend je einddoel te bereiken, om beloond te worden met wat extra orbs. Misschien meer verrassend is het feit dat deze races de enige nevenactiviteiten naast de hoofdmissies zijn. Dat betekent dat Crackdown maar weinig variatie kent en voornamelijk hetzelfde trucje herhaalt. Natuurlijk vormen de races –met name de rooftop races- een aardige afleiding, maar ze weten niet te verhullen dat de game al snel eentonig wordt en daardoor op een one trick pony begint te lijken. Dit doet vermoeden dat de ontwikkelaars vooral oog hadden voor de ‘ultieme vrijheid’ en de krachten, terwijl een aantal andere aspecten minder aandacht kregen.

Dat valt ook te zien in de afwerking. Crackdown heeft namelijk last van een onplezierig aantal bugs, glitches en onhandigheden. Zo rijden mensen af en toe in onzichtbare auto’s en schieten chauffeurs zonder duidelijke aanleiding het water in. Hoewel je om dit soort foutjes wellicht nog kunt lachen, is het vervelender wanneer je in een muur verstrikt raakt of een generaal niet verschijnt. Naast deze duidelijke fouten zitten er ook een aantal dommigheden in de game. Het valt bijvoorbeeld niet te zien waar de races zich bevinden en nergens is te lezen welke wedstrijden al voltooid zijn. Dit zijn natuurlijk kleine dingetjes, maar het is simpelweg dom en slordig dat ze te vinden zijn.

Conclusie en beoordeling

Crackdown heeft veel potentie, maar maakt die helaas niet volledig waar. De krachten en daaruit voortvloeiende vrijheid zijn goed uitwerkt, alsmede de toffe actie en rooftop races. Helaas zijn een aantal aspecten duidelijk onderontwikkeld. Het verhaal is nagenoeg afwezig en zorgt voor een te korte game, die bovendien al snel eentonig wordt en vol zit met domme foutjes. Dit zorgt ervoor dat Crackdown de middelmaat niet weet te ontstijgen. Erg jammer, want als er iets meer aandacht was besteed aan bepaalde onderdelen, had dit een topgame kunnen zijn.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Superkrachten
 • Vrijheid
 • Toffe actie
 • Rooftop races
 • Minpunten
 • Nagenoeg afwezig verhaal
 • Te kort
 • Eentonig
 • Foutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heerlijk spelletje wordt dit, pak ik ooit absoluut nog eens op.

 • Heb hem op de PS2 moeten missen. Dus ik ga zeker deze versie halen!

 • jammer dat ie niet op de ps3 komt

 • Dit is zeker zo'n titel die ontzettend vet is maar die ik pas ga halen als iej een heel stuk goedkoper is (net zoals dat voor mij ook geld bij The Club).

 • Heerlijk, dat filmpje! xD

 • Niet de volledige prijs waard denk ik… als ie wat goedkoper is dan haal ik hem wel:).

 • budget bagger

 • Hmmm… klinkt positief voor de Wii versie. Die pikken we een keer op.

 • leuke game

 • Leuk ook dat het nu wel Bully heet ipv dat Canis Canem Edit gezeik

 • Bully nog nooit gespeeld, dus de Wii versie zie ik wel zitten. Alleen de prijs zal wel volledig zijn…

 • echt vette game heb hem op de ps2

 • Volgens het filmpje komt hij op 4 maart uit, volgens jullie 7 maart.

  Lijkt me wel een brute game :]

 • Nah…

 • Dit was één van mijn favoriete PS2 games.

 • Op de PS2 was ie echt leuk! Maar voor next-gen consoles? Ik denk het niet.

 • Dit lijkt me te grappig, zeker een spel dat ik wil!!

 • dit spel haal ik wel een keer als ie goedkoop is :P

 • Net zoals Artixent, dit spel haal ik misschien nog wel een keertje als ie 20 euro is ofzo, heb hem op de PS2 niet gespeeld ondanks dat het me toch wel een leuk spel leek.

 • K ga hem zeker halen!!:O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren