1. Batman: The Brave and the Bold - The Videogame (NDS)

Batman: The Brave and the Bold - The Videogame (NDS)

Iedereen heeft zo zijn eigen helden. Persoonlijk was ik altijd enorm gecharmeerd van Michelangelo van de Teenage Mutant Ninja Turtles. Tegenwoordig wil iedereen zijn zoals Ash Ketchum of Jokertje. Tsja, het beeld van een held verandert nou eenmaal door de jaren heen. Gelukkig zijn er ook helden die nooit hun status verliezen. Zelfs als ze onderhevig zijn aan gestoorde filmregisseurs die denken dat een held een goedkope hoer is, waarmee ze alles kunnen doen. Echte helden weten ook die gebeurtenissen te doorstaan en nog epischer te herrijzen. Batman is zo’n held, een bijna mythische verschijning waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Zo keek ik reikhalzend uit om eindelijk deze held op mijn NDS te mogen spelen.

Die mogelijkheid wordt mij geboden in Batman: The Brave and the Bold: The Videogame. Een tongbrekende en ogenpijnigende titel, die ik voor het gemak afkort tot Batman BB. De game is een ouderwetse 2-D side-scroller overladen met beat ‘m up elementen, oftewel rennen en vechten. Deze simpele formule past misschien niet helemaal bij een gecompliceerde held als Batman, maar menig gamer is natuurlijk wel gecharmeerd van dit concept. Ik waande mij in ieder geval weer even in de oude GameBoy tijd, en dat is alleen maar positief. Grafisch biedt Batman BB de speler een cartoonachtige sfeer die er de meeste tijd zeer acceptabel uitziet. Af en toe zijn er wat grove pixels te ontdekken, maar dit gebeurt zo weinig dat het niet storend wordt. De audio valt in dezelfde categorie, lekkere deuntjes die af en toe wat schoonheidsfoutjes vertonen, maar niet genoeg om storend te zijn, of de muziek maar uit te zetten. Het is allemaal simpel en schoon, zogezegd.

Dit geldt ook voor de gameplay, want ondanks dat er weinig boeiends is aan het inhouden van de rechterknop van je d-pad en af en toe op de A, B, X, Y knoppen drukken, is het wel vermakelijk. De combo’s zijn gemakkelijk op het scherm te toveren door de X en Y knoppen te gebruiken. Het springen en klauteren gaat ook uiterst intuïtief. En daar zit ook meteen een minpunt; er valt nergens uitdaging te ontdekken. Tel daarbij een select aantal levels op, die in totaal zo’n vijf uur in beslag nemen en de teleurstelling is compleet. Het spel is echt veel te kort voor een handheld titel. Een beetje vertraging tijdens de treinreis van Groningen naar Maastricht, en het spel is bijna compleet uitgespeeld. Want naast de levels biedt de game nog enkele zogenaamde uitdagingen, maar deze voegen nog geen twee uur aan de speeltijd toe, en dan laat ik de klok doorlopen tijdens de plas- eet- en drinkpauzes. Maar de korte speeltijd is nog niet eens het ergste.

Het ergste is dat gezien de repetitieve gameplay, de speeltijd ook niet langer had hoeven te zijn. In elk level is de opzet hetzelfde, Batman ontmoet aan het begin een medestrijder om het gevecht met het kwaad aan te gaan. De medestrijder is een minder bekende held van DC comics, zoals Aquaman of Plastic Man. Door op het touchscreen te tikken kan er van held gewisseld worden en tijdens gevechten, bij het maken van een lange combo, kan door middel van het touchscreen een aanval geactiveerd worden waarin beide helden betrokken zijn. De levels bevatten naast de gewone tegenstanders een tussenbaas en een eindbaas. Deze gevechten duren wat langer, maar verwacht geen ingewikkelde moves of bloedstollende actie. De game mikt duidelijk op een brede doelgroep, die zoveel mogelijk frustrerende momenten bespaard moet blijven. En mede hierom lijkt alle diepgang vermeden te worden, en wordt alles lekker op de vlakte gehouden.

Het meest opvallende is misschien wel het gebrek aan een verhaal en de erg ‘kazige’ dialogen. Het verhaal beperkt zich tot het flinterdunne plot waarin de Joker Batman’s grootste vijanden vrijgelaten heeft, om Batman weer flink aan het werk te zetten. En de dialogen blijven vaak beperkt tot boodschappen als “Ik breng gerechtigheid” en “Ik houd niet zo van boeven”. Diepgang zit wel in de hoeveelheid gadgets waarover Batman kan beschikken. Upgrades, uitbreidingen en meer van hetzelfde, alles is van toepassing op het arsenaal aan hulpmiddelen in deze game. De vraag die rijst is, waarom is dit nodig? Het spel is al zo simpel, dat de gadgets het alleen maar gemakkelijker maken om door de game heen te sprinten. Waar de meeste games een lichtelijk toenemende moeilijkheidsgraad hebben, presteert Batman BB iets geheel nieuws, een lichtelijk afnemende moeilijkheidsgraad. Een klein schoonheidsfoutje zullen we maar zeggen.

De uitdagingen hebben een iets hogere moeilijkheidsgraad, mede omdat de gadgets hier vaak niet inzetbaar zijn. De moelijkheidsgraad wordt bijvoorbeeld verhoogd doordat de levels geen checkpoints bevatten, waardoor de gamer als hij een foutje maakt, teruggezet wordt naar het begin van het level. Of wat te denken van de uitdagingen waarbij je geconfronteerd wordt met een horde aan tegenstanders, die zich niet inhouden en je een paar minuten het zweet in je handen geven, omdat ze je dwingen al je button-bash vaardigheden te gebruiken. Helaas komen deze uitdagingen op een moment dat het plezier al uit het spel gegaan is, maar ze zorgen toch nog voor enige replaywaarde, nadat het hoofdverhaal uitgespeeld is. Daarnaast kan de NDS game ook nog verbonden worden aan de Wii versie van het spel, waarbij je op de NDS Batmite kunt besturen. Of dit gezien kan worden als toegevoegde waarde betwijfel ik, maar het is wel innovatief.

Conclusie en beoordeling

Als handheld gamer wil ik weleens met ouderwets authentieke helden spelen, in plaats van de standaard jonge verzamelaars van allerlei verschillende beestjes. Batman op de NDS is dan ook voor de nostalgische gamer die niet meer dan een uur per dag achter de handheld zit of behoefte heeft aan een tussendoortje. Het spel is echt te kort, maar biedt de gamer wel degelijke gameplay. Die gameplay is dan weer zo simpel en laagdrempelig, dat de uitdaging ver te zoeken is. Audiovisueel doet het spel recht aan Batman wanneer hij op zijn best is, in comic-style. Het volle pond zou ik niet voor de game betalen, maar een degelijk uitgewerkte Batman titel moet voor velen toch onweerstaanbaar zijn.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Batman!
 • Back to the classics
 • Grafisch comic stijltje
 • Lage instapdrempel
 • Veel gadgets
 • Leuke uitdagingen
 • Minpunten
 • Te korte spelduur
 • Geen uitdaging in baasgevechten
 • Gameplay valt in herhaling en gaat vervelen
 • Geen verhaal en nutteloze dialogen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Netjes, leuke ondersteuning :).

 • :D nog maar 2 uurtjes en 44mins tegaan!

 • Nice, speel alleen al WoW

 • Ik wacht hier ook met smacht op, al ben ik nog maar low-level. (Eergisteren mijn account pas weer geactiveerd. ;))

 • nice :)

 • leuk

 • leuk maar wel een nadeel…

  gisteren zeiden ze als dat het 2 uur langer duurder dan gedacht…

  nu net thuis even Lotro doen.. nog eens f*cking 2 uur extra wachten…

  oftwel 4 uur vertraging

  een update van 9 uur…

  en jah daar betaal je wel mooi gewoon voor.. • mooie ondersteuning :)

 • Ga toch twijfelen om weer een timecard te kopen :)

 • @ Erik: hoe bedoel je, het is een gratis update :)

 • @codietom

  Jawel gratis… maar ik zit toch mooi 9 uur zonder Lotro waar ik toch wel duidelijk met een timecard voor heb betaald..

  dat vind ik een beetje naaien. nou als dit een keer gebeurd oke.. maar in 1 timecard (60 dagen) zit meestal wel 2 of meer van zulke updates wat toch al snel een dag bedraag.

  Bij me xbox360 toen die kapot was kwam teminste een mooie xbox live gold card toen die terug kwam. Dat noem ik services.

 • mooi zeg…weer s een reden om LOTRO weer te gaan spele…had alweer 2 maande ofzo gequit omdat t tog begon te vervele

 • ~offtopic

  @BjornH

  Yeap had ook het zelfde probleem maar de key daartoe is dat je soms even gewoon naar een ander gebied moet reizen en daar quests beginnen.

  daar een beetje level up hup weer terug naar het oude gebied enz.

 • Leuke up. :D

 • its there :)

 • Hip ik ben nu aan het updaten ff EM in gaan dan maar :)

 • misschien moet ik maar weer LOTRO gaan spelen ^^

 • 45%,  misschien moet ik maar weer LOTRO gaan spelen ^^

  Idd:P

 • Een leuke Up-Date.

 • Ik vindt dat bij lotr online de sfeer er niet meer is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren