1. Punch-Out!! (Wii)

Punch-Out!! (Wii)

Het waren vijftien lange jaren voor hem. Elke dag dezelfde routine, 365 dagen per jaar. Joggen tijdens de vroege uurtjes in de ochtend, kracht oefeningen aan het begin van de middag. Om de dag af te sluiten met een serieuze oefenpartij. Vele bokshandschoenen zijn versleten, maar ook een behoorlijk aantal sparringpartners moesten er aan geloven. Laten we het overigens niet hebben over zijn coach Doc Louis en zijn obsessie voor chocolade. Serieus, die man heeft echt teveel chocola gegeten de afgelopen jaren. Toch heeft hij hem er doorheen gesleept, bijgestaan door dik en dun. Maar nu is de tijd gekomen om terug te keren, om wederom als winnaar in de ring te stappen. Er moet wel onderaan begonnen worden, maar wat maakt dat nou uit? De wereldtop is in zicht! Pas op wereld, Little Mac is back!

Het is eigenlijk best opzienbarend dat Punch-Out!! terugkeert in een tijdperk waarin gaming steeds complexer wordt. De serie staat namelijk bekend om het feit dat er eigenlijk maar een paar knoppen nodig zijn om Little Mac te besturen. In dit geval kan de Wiimote weer worden vastgehouden als een NES controller om zo de vierpunts druktoets en de 1 en 2 knoppen te gebruiken. Dit klinkt vrij minimalistisch voor een game die draait om boksen, maar Punch-Out!! is dan ook geen traditionele boksgame. Het is nog steeds de bedoeling om de tegenstander helemaal bont en blauw te slaan, maar het idee erachter is eigenlijk om patronen te herkennen. Elke tegenstander heeft zijn eigen vechtstijl en die dient de speler te ontcijferen. Wees overigens niet bang voor ingewikkelde vechtstijlen die moeilijk te doorgronden zijn, want er zijn altijd openingen te ontdekken. Wanneer die openingen tevoorschijn komen, is dat het moment om terug te slaan. En dat is eigenlijk de aantrekkingskracht van de game. Telkens zoeken naar dat gaatje die de sleutel kan zijn tot de overwinning.

De oneliner “Fly like a butterfly, sting like a bee” is nog nooit zo mooi van toepassing geweest als bij Punch-Out. Mac is met zijn jonge leeftijd en nogal kleine gestalte een behoorlijk lichtgewicht, maar kan enorm uithalen. Dat heeft hij ook nodig in zijn gevechten met andere boksers, die heerlijk over the top zijn en daarnaast als grappige stereotypen worden neergezet. Een Rus die graag drinkt met de naam Soda Popinski, een Spaanse charmeur, een Amerikaan met grootheidswaanzin; verscheidene vooroordelen over bepaalde nationaliteiten komen voorbij die vooral dankzij de uitstekende animatie schitterend in beeld zijn gebracht. Vooral dankzij de cartoon-achtige graphics lijkt de game ook te leven, bijvoorbeeld wanneer Mac een stoot van een tegenstander weet te ontwijken. De verbazing druipt van de gezichten af, om vervolgens te veranderen in grimassen van pijn wanneer Mac rake klappen weet uit te delen. Punch-Out is niet alleen een genot om te spelen, maar ook een genot om naar te kijken.

Er is alleen één probleem rondom de game: het totale pakket is namelijk vrij klein te noemen. Naast een career mode, een exhibition modus en multiplayer mogelijkheid, is er niet veel meer te doen in Punch-Out. Dit probleem zou normaliter verholpen zijn door een lekker stevige en lange career mode, maar er zijn in totaal maar 14 andere boksers te bevechten. Dit is in eerste instantie wat teleurstellend te noemen, toch weet de game aangenaam te verrassen door het tweede deel van de carrière modus te introduceren: aangezien Mac dan de titel in bezit heeft, willen de veertien verslagen boksers hem uitdagen om zo de titel terug te pakken. Dit keer hebben ze wel wat extra’s meegenomen: zo heeft Mac’s allereerste tegenstander Glass Joe om zijn kaak te beschermen een headgear opgezet om niet direct knock-out te gaan. De beruchte King Hippo beschermt zijn zachte buik door er een putdeksel voor te binden. Hierdoor wordt niet alleen de game langer, maar de moeilijkheidsgraad gaat ook omhoog. De speler mag wederom gaan uitpluizen hoe hij nu zijn tegenstanders moet verslaan, terwijl hij klappen aan het ontwijken is.

Punch-Out is een game waar alles draait om de singleplayer, maar er is ook een multiplayer toegevoegd. Een optie die eigenlijk overbodig is, gezien de geringe content die aanwezig is. Men kan alleen kiezen uit Little Mac als een speelbaar personage in deze modus, waardoor het altijd een tweestrijd wordt tussen twee Little Macs. Die zo nu en dan veranderen in een gigantische versie van zichzelf genaamd Giga Mac. Het is matig opvulsel en het draagt niks bij aan het pakket. Toch, als extra is het nooit weg. Uiteindelijk boeit deze functie eigenlijk vrij weinig en draait het gewoon om die singleplayer ervaring die ronduit uitstekend te noemen is. Het is geen titel die dagenlang achter elkaar gespeeld zal worden, maar doordat de gameplay toegankelijk is zal deze om de zoveel tijd uit de kast gepakt worden. Om weer even lekker die patronen te herkennen, om klappen te ontwijken en dan genieten van die verraste gezichten tijdens een goed uitgevoerde tegenaanval.

Conclusie en beoordeling

Punch-Out!! is een uitstekende revival van een oude klassieker, waarin de traditionele gameplay van de reeks nog steeds fier overeind blijft staan. Het idee achter de game blijkt nogal simpel, maar eenmaal bezig blijkt de uitdaging een stuk steviger dan gedacht. De verschillende boksers hebben allemaal hun eigen vechtstijl en om die te leren vergt wat oefening. Maar wanneer je dit eenmaal door hebt, kan het ontwijken en counteren beginnen! Als totaal pakket is het wellicht wat karig, maar laat dat de pret niet drukken: Punch-Out is een mooi en heerlijk speelbaar spelletje.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heerlijk speelbaar
 • Grafisch uitstekend
 • Bizarre personages
 • Minpunten
 • Totaal pakket karig
 • Multiplayer is overbodig
 • Meer boksers was ook leuk geweest

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi!

 • niet voor fitness maar om jezelf op de hoogte te houden? vreemd verhaal…

 • Geen overbodige luxe op aruba, zo'n tril meter

 • @avm_nl  Ja indd… Dan lees ik wel gewoon de krant. :P

 • Jahoor, waarom noem je het dan Wii Fit? Zeker om al die dikke mensen ermee aan te trekken en zo er veel geld mee te verdienen. Nee, noem het dan Wii Body Balance ofzo.

 • tuurlijk niet, das gewoon bedoeld om geld te verdienen aan de gadget-freaks en het casual publiek dat hip wil zijn.

 • hmm..

 • Hip wilt zijn?? Gebeurd dat tegenwoordig op een balanceboard?

 • loool:p

 • zoals ik al zei \"WIL hip zijn\" :p

 • LOL het is dus niet om Fit te worden (al zegt de naam dat wel) maar om medische redenen.

 • Wat had je dan verwacht. \"Hej papa de wii fit zegt dat je last hebt van obesitas\". Baam klets kind blauw oog en wii fit in de vuilnisbak.

 • Oh ja dan is de naam Wii Fit in eenkeer een stuk duidelijker, ik vond het altijd zo'n vage naam maar nu snap ik hem….  :')

 • Wat een ding dan noem het dan wii hip ofzo is meer om er bij te horen dan dat het egt iets doet voor je

 • Eerst claimen dat de WiiFit goed is voor je conditie, en nu dat het \"spel\" er helemaal niet voor bedoelt is?

  Volgens mij is er iets goed mis…

 • Das goed genoeg :)

 • Dat gaat toch een boel zinloze dokterbezoekjes opleveren heeey

 • Sorry maar wat een krankzinnige uitspraak!  @Gemini

  Idd, ze gaan iets onder een naam verkopen met daarin fit waardoor mensen denken dat ze er fit van worden terwijl dit helemaal niet het geval is, gewoon pure FOUTE marketing is dat.

 • Gekke uitspraak….  Wii NOT fit

 • Wel slim

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren