1. Fallout: New Vegas (X360)

Fallout: New Vegas (X360)

Het was woensdag, en ik stapte met de moed in mijn schoenen de trein in. Ik was al bij twee game winkels bij mij in de buurt geweest om te kijken of ze Fallout New Vegas hadden, maar zonder resultaat. Ik kom op het station aan en loop bij de eerst volgende game shop binnen om het nogmaals te proberen. De caissièr keek me een beetje geniepig aan, en knikte tevreden. Langzaam bracht hij het nog in de verpakking zittende doosje naar de toonbank, met een lekker sfeermuziekje rekende ik de game af. De eerstvolgende trein nam ik terug naar Best, en thuis volgde er dan ook een lange onafgebroken speelsessie met mijn nieuwe juweeltje. En een juweeltje is het!

De game waar ik de afgelopen twee jaar de meeste tijd in heb gestoken, is denk ik toch wel Fallout 3. De grimmige sfeer, het verhaal, de grote open wereld en de brute actie grepen mij direct bij de keel op de dag dat de game aangekondigd werd. Het was toen nog een poosje wachten tot hij eindelijk uitkwam, maar toen hij er eindelijk was, heb ik er ook met volle teugen van genoten. Niet lang daarna hoorde ik dat er een nieuw deel aan zat te komen, genaamd Fallout New Vegas. Echt veel was er nog niet over bekend, alleen de plaats waar het zich ging afspelen, en dat het een compleet nieuw deel zou gaan worden. Een tijd lang werd er weinig vrijgegeven over de game, en ik verloor hem uit het oog. Een paar weken terug werd ik dan ook aardig verrast toen ik hoorde dat hij op 22 oktober uit zou gaan komen. En nu ik al tientallen uurtjes in de Mojave Wasteland heb doorgebracht en heel wat Legion soldaten een kopje kleiner heb gemaakt, vind ik het wel tijd om jullie er het een en het ander over te gaan vertellen.

Fallout New Vegas, where to start? Om te beginnen vertel ik even voor de mensen die de afgelopen jaren onder een steen hebben gelegen waar Fallout precies over gaat. Fallout is een game die zich afspeelt na een grote kernoorlog tussen Amerika en China. Hele gebieden zijn ondergedompeld in de radiatie en weggevaagd door de atoombommen die er zijn gevallen. Vele mensen hebben het toch overleefd, dat door de ondergrondse ‘vaults’, wat grote complexen zijn waar de mensen veilig konden schuilen voor de onheil. Niet iedereen had het geld om in zo’n vault te wonen en die bleven dan ook gewoon boven de grond wonen. Sommigen overleefden het, andere niet. De een kon de radiatie niet aan en veranderde in een wandelend monster, de ander ging gewoon door met zijn normale leventje. Voor zover je normaal kan leven met overal gemuteerde mensen, dieren en ander gespuis. Wat er overblijft, is een grote verwoeste wereld, gemuteerde mensen, vervuild water en een setting om je vingers bij af te likken. Perfect voor een game zou je zeggen, en gelijk heb je.

Over het verhaal ga ik niet al te veel vertellen, aangezien dat afdoet aan je spelervaring. Wat ik je wel kan vertellen is dat het verhaal diep gaat, en het je van begin tot eind geboeid houdt. Ik kan je wel vertellen hoe de game begint. De game begint nadat je bent opgeknapt door de plaatselijke dokter van het stadje Goodsprings. Je bent namelijk twee keer in het hoofd geschoten door een of andere zakenman uit New Vegas, die er daarna tussen uit is gepiept met de poker chip die jij aan het vervoeren was. Op dat moment weet je niet wat het voor poker chip is, of waarom die rijke zakenman jou vol wil pompen met lood. Maar voor je het weet word je opgegraven door een zeer vriendelijke robot, opgeknapt door de plaatselijke dokter en loop je weer ‘vrolijk’ rond door de Wasteland. In tegenstelling tot het begin van Fallout 3, is het begin van New Vegas veel meer to the point. De tutorial is dan ook een stuk korter en heel wat minder spectaculair dan het begin van zijn voorganger. Waar je bij Fallout 3 weggeblazen werd door het uitzicht wat je voorgeschoteld kreeg toen je uit de vault stapte. Krijg je in New Vegas een westers cowboydorpje te zien wat niet eens in de buurt komt van de wereld die je in Fallout 3 zag. Dat wil niet zeggen dat er minder te doen is in the Mojave Wasteland, er is namelijk meer te beleven dan in Fallout 3. Of je nu al je caps verbrast in de casino’s of opdrachten uitvoert voor de verschillende facties, er is altijd wel iets te beleven in New Vegas.

Een van de nieuwe dingen in New Vegas zijn dan ook de verschillende facties en de reputatie die je bij hun opbouwt. Waar je in Fallout 3 het karma systeem had (wat je in New Vegas overigens nog steeds hebt), heb je er nu ook het reputatieprincipe bij. Dat reputatieprincipe heeft dan ook veel meer invloed op hoe de wereld tegen jou aankijkt dan het karma systeem dat doet. Heeft een bepaalde factie jou heel hoog zitten, zullen ze jou ook sneller dingen aanbieden en helpen als je in moeilijkheden bent. Maar word je gehaat door een factie, dan zullen ze acuut het vuur op je lossen zodra ze je zien. Dit vind ik zelf een hele leuke toevoeging, het geeft je namelijk veel vrijheid in hoe jij door de wereld behandeld wil worden. Ook de hoofdverhaallijn wordt hierdoor beïnvloed wat meerdere eindes met zich meebrengt.

Het oude vertrouwde level systeem is ook weer van de partij, en werkt nog steeds perfect. Bij elk level dat je omhoog gaat krijg je een bepaald aantal punten te verdelen over verschillende vaardigheden, gevolgd door een perk die je kunt kiezen dat een speciale vaardigheid met zich meebrengt. Een voorbeeld van een perk is Bloody Mess (een van mijn favorieten), die alle vijanden net iets sneller uit elkaar laat spatten wanneer je er in gevecht mee bent. Een ander nieuw onderdeel zijn de traits, dit zijn een soort van perks maar dan niet alleen met een positieve kant, iedere trait heeft namelijk ook een negatieve kant. Je kunt er maximaal twee van kiezen, maar je kunt er ook voor kiezen om er geen te nemen.

Het is me meer dan één keer overkomen dat ik een vijand finaal afmaakte met een headshot, waarna het bloed in de rondte spoot en het hoofd in slow motion op de grond viel. Dat is bijna onmogelijk in real time, en het is dan ook allemaal te danken aan het V.A.T.S. systeem, dat bedacht is door Bethesda Softworks, en ook in New Vegas weer van de partij is. Het komt er op neer dat je de actie even op pauze zet, en het lichaamsdeel waar je op wil schieten aantoetst. Wat volgt is een brute actie scene, met veel bloed en veel geweld. De actie in de game is dan ook erg wreed, en komt van alle kanten volledig uit de verf. Een nieuwe optie die aan de actie is toegevoegd is de iron sight. Je hebt nu de mogelijkheid om over je geweer heen te kijken en zo te aimen op je vijanden. In het begin is dit erg wennen, maar na een tijdje leer je er mee omgaan en is ook dit een erg leuke toevoeging.

De laatste maar zeker niet de minste optie, is de hardcore mode. Deze mode biedt zoveel diepgang, dat je bijna zou vergeten dat je een videogame aan het spelen bent. Dat is natuurlijk onzin, maar je hebt wel heel veel dagelijkse dingen die je moet doen. Je moet namelijk op tijd eten, drinken en slapen. Je kogels hebben gewicht en als je medicijnen gebruikt, komt je health er langzaam weer bij. Dit is wel heel erg realistisch enzo, maar is het ook leuk? Ik zelf heb de mode na een aantal uren uitgezet, gewoonweg omdat ik wilde gaan genieten van het heerlijke verhaal, de personages en de brute actie. Ik wilde niet continu rekening moeten houden met mijn wel verdiende rust, eten, drinken en mijn inventory. Wel denk ik dat wanneer ik de game nog een keer ga spelen (wat ik zeker ga doen), de mode wel aanzet. Dat omdat ik dan het verhaal al ken, en gewoon lekker kan gaan genieten van alle onderdelen die de game mij voorschotelt.

Ik doe nu wel heel erg positief over de game, maar hij is verre van perfect. Ik ben namelijk meerdere malen een bug tegen gekomen die me wel even aan het lachen maakte. Of het nou een zwevende hond was of een steen die aan een boom vast kleefde, een beschamende glimlach verscheen er altijd wel. Echter stoorde ik me er niet aan, de bugs doen namelijk niets af aan de game. Wat wel af doet aan de game is het grafische aspect, grafisch is de game namelijk aardig wat verouderd. Twee jaar geleden zag het er misschien nog mooi uit, maar nu kan het echt niet meer mee met de graphics van andere games. Dit vind ik wel een gemis aangezien Obsidian twee jaar de tijd heeft gehad om de game wat op te poetsen. Ik wil niet zeggen dat de game lelijk is, want dat is hij zeker niet. Hij is alleen verouderd.

Conclusie en beoordeling

Ik vind Fallout New Vegas beter dan Fallout 3. Zo, dat is eruit. De vrijheid, de facties, het verhaal, ik vind het net allemaal iets beter uitgewerkt. Er is meer te beleven in The Mojave Wasteland en de sfeer pakte mij meer dan de sfeer van fallout 3. Ik heb al aardig wat uurtjes in de game gestoken, maar ben er alles behalve klaar mee. Er is gewoon zoveel te beleven en ik wil het allemaal zien en meemaken. De hardcore mode vraagt ook nog om enige aandacht van mij, en de meerdere eindes wil ik ook stuk voor stuk uitspelen. Een keer uitspelen voor mij, was dan ook niet genoeg. Dat de game niet perfect is, is geen verrassing. Grafisch valt hij een beetje tegen, en de bugs die je hier en daar tegenkomt zijn ook niet echt nodig. Wel kan ik vertellen dat voor iedereen die Fallout 3 wreed vond of Fallout 3 nog niet gespeeld heeft en toch eens een Fallout game wil gaan proberen. Fallout New Vegas een goede keus zal zijn.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Vrijheid
 • Personages
 • Wapens
 • Hardcore mode
 • Facties
 • Minpunten
 • Grafisch verouderd
 • Bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik had al niet veel verwacht van deze game…

 • Ik heb em helaas al gekocht, en ja tis echt een drama !

 • Jammer dat het zon drama is, ik vond concept wel tof maar heb hem tog maar niet gedownload.

 • Sprak mij zowiezo al niet zo aan…

 • Nee, niks!

 • Klinkt ook echt boring :P.

 • lol geweldige beschrijving (vliegt gelijk de prullenbak in).

  Erg zonde van de game

 • Zo slecht is de game ook ni hoor. Een vriend van mij is er helemaal verzot van. Gaan jullie nu allemaal zeggen van pff baggergame na één beoordeling? Don't go with the flow.

 • Jammer da je niet eerst een trial kan downloaden. Anderzijds is het sowieso niks voor mij als genre.

 • Toen ik de trailer zag vond ik het al slecht!

 • Lijkt me erg saai.

 • Slecht, helaasch. Miskoop Koppa :P.

 • Heel slecht!!

 • Nooit van gehoord.

 • Drama, whahaha, best grappig eigenlijk!

 • Hij lijkt mij wel leuk, en voor de prijs hoef ik het niet te doen…kopen dus…

 • *Zucht*, wat een crap.

 • BORING!!!

 • gaat wel hoor alleen de bestuuring is kut

 • @Mr^Bullet: En gaat het nu net niet juist om de besturing hier??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren