1. ModNation Racers (PS3)

ModNation Racers (PS3)

Zou het moment eindelijk daar zijn? Wordt ons lange wachten beloond? Mogen we na al die jaren weer aan de slag? Een 'Stunts'-ervaring is de missie, ModNation Racers voor de PlayStation 3 het middel.

Vanaf het moment dat ik hoorde dat ModNation Racers voor de PlayStation 3 uit ging komen en het spel je toestaat niet alleen zelf racetracks, maar ook figuurtjes en carts te bouwen ging mijn begerig hartje sneller kloppen. Al vrij snel gingen mijn gedachten uit naar vroeger. Die prachtige tijden van weleer waarin ik eindeloos loopings, kurketrekkers en dodemansbochten achter elkaar zat te plakken om vervolgens het resultaat zelf in een bloedstollende race aan den lijve te kunnen ervaren. Zou ModNation Racers mij diezelfde ervaring kunnen bieden?

Zo, het moment suprème is aangebroken. Even installeren en het moment van "ready, set, go!" is daar. Daar komt ‘ie dan! Ready, .. readyyyy, .. seeeet, .. Het "Go!" laat even op zich wachten. Wat dat betreft komt dit al heel dicht in de buurt van mijn 'Stunts'-ervaring. Ja, de laadtijden zijn erg lang. Maar oh, oh, wat krijg je er uiteindelijk veel voor terug. Prachtig vormgegeven omgevingen zij het in een misschien wat kinderlijk ogend stijltje. Dit zal sommige mensen misschien wat afschrikken maar ik reken mijzelf niet tot die mensen. De career mode is zo ontzettend spannend dat ik mezelf er op betrap dat ik op en neer zit te wippen op mijn stoel en bovendien tegen mezelf loop te schreeuwen wanneer het allemaal even niet wil lukken. En dat komt, zeker in het begin, nogal eens voor. Het vergt wat oefening voordat je de besturing onder de knie hebt. Maar ach, dat heeft ook zijn charme. Het geeft je in ieder geval het gevoel iets bereikt te hebben. Iedere keer weer als je een race behaald hebt.

Dat zit dus wel snor. Maar waar ik nu echt benieuwd naar ben is de mogelijkheid zelf tracks te bouwen. Dit werkt verbazingwekkend soepel. Het vereist wederom weer wat tijd om het onder de knie te krijgen. Je zult een aantal keer een bepaalde handeling opnieuw moeten doen omdat je even op het verkeerde knopje drukte. Maar uiteindelijk werkt de track-editor uiterst bevredigend. Of je er nu voor kiest om de omgeving rond je racebaan automatisch op te laten vullen of je ervoor kiest deze geheel zelf te maken.

Een van de redenen dat de formule van ModNation Racers zo goed werkt is het slimme gebruik van bepaalde gimmicks. Zo kun je door te “driften” (feitelijk betekent dit zo lang mogelijk aaneengesloten met piepende bandjes door allerlei bochten wringen) punten behalen om vervolgens deze weer te gebruiken om tijdelijk te “boosten” (het aanzetten van de nitro). Deze zaken kun je, zo overdreven als je zelf wilt, terug laten komen bij het creëren van je eigen tracks. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een complete track te bouwen die gebaseerd is op dit driften. Door een spiraalvormige track te bouwen kun je je vervolgens in één soepele beweging van boven naar beneden naar de eindstreep begeven. Ook zou je ervoor kunnen kiezen een groot springspektakel te bouwen waarop een liefdesbaby van Mike Powell en Ken Carter nog jaloers zou zijn.

Naast het bouwen van tracks kent de game, zoals hierboven al vermeld, ook nog de mogelijkheid je eigen carts en figuurtjes te maken. Natuurlijk kun je al een hele reeks aan bekende figuren uit game-, tekenfilm- en de rest van de entertainment-wereld downloaden via andere gebruikers die zich hier al eerder aan durfden te wagen. Maar het blijft natuurlijk leuk om zelf je jeugdhelden na te kunnen bouwen en deze vervolgens te verwikkelen in een strijd met laten we zeggen, je leraar Frans? Ook hierin zijn de mogelijkheden nagenoeg onbegrensd.

Vooral door de “beperkingen” in mogelijkheden blijft het spel op dit vlak zo leuk. Natuurlijk, wat wil je met een racegame? Als je voor een bepaald genre kiest worden je mogelijkheden per definitie vaak al beperkt. Door het goede gebruik van onder andere eerder genoemde gimmicks en het niet doorslaan in een onbeperkt extravaganza van belachelijke mogelijkheden is dit spel een enorm succes. Het weet een perfecte balans te vinden tussen behendigheid en speels vermaak. Een zeer geslaagde game die ik iedereen ten zeerste kan aanraden. Laat je verwelkomen in ModNation en treed binnen in een wereld van eindeloos vermaak.

Conclusie en beoordeling

ModNation Racers is een prachtig vormgegeven en fantastisch boeiende PS3-exclusive geworden die vele uren aan vermaak biedt. Naast de singleplayer is er een multiplayer aanwezig waarin je het tegen elkaar op kunt nemen maar ook je zelfgemaakte tracks, mods en carts met elkaar kunt delen. Een aanrader voor iedere fan van het creëer en deel-genre, race-genre en bijna onmisbaar op feestjes.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Leuk vormgegeven
 • Makkelijke editors
 • Oneindig vermaak
 • Stunts'-ervaring
 • Minpunten
 • Lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • haha best wel slecht spel:P

 • Jammer dat de game ietwat tegenvalt, alleen wat me opvalt is dat eigenlijk alleen de laatste alinea wat nieuwe informatie bevat wat ik best wel jammer vind. De minpuntjes vind ik overigens niet genoeg voor mijzelf om het spel niet aan te schaffen en om het cijfer zo te laten kelderen, een zeven vond ik zelf meer gepast :) Maargoed, dat is uiteraard mijn mening. Je hebt jezelf goed geformuleerd en je mening is duidelijk. Zowiezo voor de prijs van 39,95 is het zeker een poging waard.

 • lijkt mij niet echt een geweldig spel als ik dit zo lees :P

 • hm.. wie weet voor een 10tje over een tijdje

 • Het ligt er maar net aan of het spel je aanspreekt. Als je voorgaande delen ook vermakelijk vond, dan zal je aan dit spel ook veel plezier beleven.

 • Een score van 6 ½ is misschien erg laag. Maar goed dat is jouw mening. Aangezien jij j-pop misschien niet mag betekend niet gelijk dat de rest van de wereld j-pop niet mag. Aangezien ik Katamari muziek altijd al geweldig vond, weet ik zeker (na het luisteren van deze soundtrack via bronnen) dat ik het hier ook weer geweldig vind. Visueel niet aantrekkelijk slaat ook nergens op, want het is precies dezelfde geweldige visuele style waar Katamari juist zo bekend om is geworden. En als ze dit nou zouden veranderen, zou het geen Katamari spel meer zijn. Maar dat is mijn mening.  Voor de rest van de members die nu reageren en zeggen dat ze het slecht vinden. Lees die recensie nou eens voor je zegt dat het spel slecht is. Hij vindt het spel helemaal niet zo slecht.

 • ik vond de demo echt hilarisch maar zou wel wachten tot dit spel in de voordeel mand zou liggen :)

 • Serieus, wie vindt dit leuk?

 • Moet ik hier serieus op in gaan? Eigenlijk ben ik gek dat ik dit doe, maar toch. Marino, omdat jij niet verder kijkt dan je neus lang is betekent niet gelijk dat iedereen dat doet. Wie vindt dit leuk? Katamari games hebben meer fans opgebouwd in de afgelopen jaren met hun games dan jij in je kop kan bevatten. Er zijn genoeg fans en niet fans die dit gewoon een leuk spel vinden. En omdat jij gaat oordelen op een cijfer, wat niet eens onvoldoende is, kom je met een vraag dat totaal nergens op slaat. Misschien moet je de volgende keer toch iets beter lezen en onderzoek doen voor je met zulke kromme redenering komt.  En na het schrijven van deze reactie vraag ik me af waarom ik de moeite doe. Ik weet toch wel dat je het niet meer zult lezen. Het is gewoon een erg sneue reactie.

 • Op Gamespot krijgt deze game een 7,5 en op IGN een 7,8.

  En daar kan ik me veel meer in vinden dan deze recensie.  Zeker een leuke, verslavende game.

 • Het lijkt me erg leuk, hoewel die besturing me niet gemakkelijk afging in de demo wil ik het spel zeker proberen. Die muziek in de demo was uberjapans, maar paste bij de stijl. Ik vond het wel leuk.

 • Eergisteren gekocht voor de volle mep en nog steeds geen spijt van gehad, gewoon weer een vanouds humoristische en vrolijke Katamari, maar nu in HD! :D Het enige wat best jammer is is dat de levels niet zo variabel zijn als in bijv. We Love Katamari, maar het is alsnog een game die naar mijn mening de fans lang zoet houdt, vooral door de online multiplayer!  En de soundtrack slecht? Sorry maar ik vind het een prima Katamari soundtrack, vrolijke en vooral energieke nummers. Wat had je dan verwacht, snoeiende gitaren?  Als afsluitende comment wil ik even melden dat Scandal een held is, ik ben blij dat er nog op z'n minst 1 iemand op deze site ronddwaald die net zo'n liefde voor deze serie heeft als ik.


 • mmmm eerst wou ik hem maar toen speelde ik de demo…

  Waarom staat er bij soortgelijke games: Dead space en resident evil 5?

 • Te laag cijfer naar mijn mening  Je moet er gewoon van houden maar dat betekend niet dat het minder is ;)

 • Naar mijn mening gewoon een leuke game en vind ik persoonlijk dat het cijfer te laag is. Vind het zelf wel tussen de 7 en de 8 inzitten qua cijfer.

 • LOL de heletijd al die droge opmerkingen met bal en rol xD hé dat element shirt heb ik ook, is wreed :D

 • Toch leuk, niet iedereen heeft een psp of ps2 en die kunnen hem nu ook spelen. Heb het zelf overigens nooit gedaan, maar als Katamari ook naar het psn rold, haal ik hem mischien wel:P

 • k had de demo gespeeld, als je je kut voelt moet je die game spelen, word je echt een stuk vrolijker door :D

 • 40 euro vind ik wel veel voor een herhaling van de ps2,ookal is het dan hd.

 • Ziet er uit als een Wii spelletje, niet dus ;-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren