1. Conan: The Dark Axe

Conan: The Dark Axe

Soms vraag je jezelf wel eens af "wat is nou de reden van mijn bestaan?". Nou ik heb mijn antwoord gevonden. Na het testen van de spellen Blade 2 en Batman: Dark Tomorrow had ik het idee dat de ontwikkelaars geen spellen meer zouden uitbrengen die even slecht of zelfs nog slechter konden zijn. En dan moet je er even bij denken dat bovenstaande spellen met gemak een dubbele onvoldoende met een half opgevreten citroenschijfje kregen.

Helaas voor mij en gelukkig voor jullie ben ik geschapen om jullie te behoeden voor het kopen van slechte spellen, en nu is er weer een titel uitgekomen die niemand moet kopen. Het gaat hier om de barbaar die door Arnold Schwarzenegger werd neergezet als breed gespierde, weinig zeggende antiheld. In de stripboeken van vroeger had hij altijd de meest uiteenlopende maar zeer boeiende avonturen waar het niet uitmaakte wie er dood ging, zolang hij het maar overleefde. Ik heb het over Conan de Barbaar, de hoofdrolspeler in het gelijknamige spel.

Tja, ik ken de ontwikkelaars van het spel niet persoonlijk, maar ik vraag me nu toch echt af of ze niet aan de drugs zaten toen ze het spel gingen maken, want deze troep zou ik mijn ergste vijand nog geen eens willen voorschotelen. (Hooguit Jelle, omdat hij het spel naar me toestuurde). Misschien was Conan in de stripboeken en de films wel zo almachtig, maar in het spel blijft er niets van deze almachtigheid over. De ergernissen beginnen al bij het begin door het vijftien minuten lange in-game introfilmpje, waar tien minuten niets gebeurd en weinig interessants gezegd wordt. Er wordt gebrabbeld over een verhaal van Conan, maar het filmpje zit zo slecht in elkaar dat je na vijf minuten al langzaam moordneigingen begint te krijgen.

Ik zie mezelf als een redelijk persoon die niet persé mooie beeldjes op het scherm getoverd wil hebben, want ook al ziet het spel eruit alsof het op de PlayStation is uitgekomen, het doet mij er niet toe. Uiteindelijk moet het om de speelbaarheid en de hoeveelheid plezier gaan, maar helaas verzuimt Conan hierin. Door het gebrek van een goed werkend camerasysteem en het feit dat Conan soms een eigen wil heeft, heb je de grootste moeite om van A naar B te komen. Druk je naar rechts, dan kan het zijn dat Conan naar boven of naar beneden loopt in plaats van naar rechts. Wil je een ophoging opkomen, dan ben je verplicht om te springen in plaats van dat Conan automatisch naar boven waggelt. En als je dan nog eens bedenkt dat Conan springt als een kreupele oude vrouw, dan begin je al een idee te krijgen dat de rest van het spel nog meer frustraties zal opleveren.

En inderdaad, nog geen kwartier later diende zich het belabberde vechtsysteem zich aan. Je gebruikt de A en B knoppen om combinaties te maken, alleen in de meeste gevallen lijkt het alsof de controller behekst is en vergeet dat je op de A of B knop hebt gedrukt, waardoor Conan vaak de verkeerde combo uitvoert. Ook komt daar nog eens bij dat je alleen kan opslaan als je een savepoint hebt gevonden en dan is het niet de bedoeling dat je daar gaat opslaan, dan heb je een savepoint in je inventaris zitten (je kan meerdere savepunten bij je dragen). Nu is dit natuurlijk niet erg, maar als de controle over je karakter niet soepel verloopt en het vechten niet interessant is, en meer schade oplevert dan je lief is, dan heb je liever de mogelijkheid om oneindig te kunnen bewaren.

De makers hadden ook een interessante gedachte over doodgaan, en in principe is dit het enige pluspunt aan het spel. Je komt als je dood bent bij Crom terecht, dat is de mythische God van Conan. Daar zal je tegen dezelfde tegenstanders moeten vechten die je had toen je dood ging, maar met vol leven en een sterker wapen. Overleef je deze tegenstanders, dan begin je precies waar je was toen je doodging en wederom met vol leven. Misschien is dit een beetje vals spelen, maar het concept is leuk bedacht en kan interessante mogelijkheden voor in de toekomst met zich mee brengen.

Conclusie en beoordeling

Helaas voor mij en de fans van Conan is dit spel maar een zeer magere weerspiegeling van de machtige Conan die bekend is. Het spel is saai om te spelen door de slechte besturing en dan houdt het gewoon op. Dat het spel er gedateerd uitziet maakt mij weinig uit, maar als de besturing niet mee werkt, en het spel vanaf het begin niet interessant is, dan hoeven de makers van mij niet de moeite te doen om het uit te brengen. Ik snap nog steeds niet dat er niet één iemand is geweest die op het idee kwam dat het spel ruk was toen het nog in de ontwikkelingsfase zat. Maar goed, dit spel moet je gewoon niet spelen aangezien er genoeg andere spellen op de markt zijn die hier met gemak overheen walsen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Het is Conan
 • Minpunten
 • De rest

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • kopen dus

 • Lol dit is echt de grappigste review die ik op insidegamer gelezen heb hahaha ik ga helemaal kapot.

  Ontopic: tis maar goed dat ik geen fan ben van conan anders zou ik me diep gaan schamen (of de makers naar crom sturen :p)

 • Idd zo lelijk ziet het er niet uit maar die gameplay is werkelijk te erg voor woorden als ik het zo lees.

  Was toch al niet van plan het te kopen wist niet eens dat het bestond:P

 • Haha, ik ben het volkomen eens met het cijfer. Toen ik in het begin van het spel die vrouw al hoorde kreunen, en met wat soldaatjes had gevecht, dacht ik omg wat een crap. :P

 • Inderdaad Dav!d, dat was echt erg gewoon.. :P  Maar het spel ziet er op de plaatjes inderdaad nog redelijk uit, maar als je het eenmaal in beweging ziet, dan wordt je langzamerhand gewoon misselijk. Het bewegen en vechten verloopt stroef, je komt niet op de plaatsen terecht waar je moet komen, je staat soms half in een muur. Dit spel lijkt gewoon amper af te zijn.

 • Geen editors choice :P

 • als het zo'n *** spel is, wrom komt het dan op de XBOX, GC, PS2 en PC uit?

 • @Rox BoX..

  Iedereen heeft een eigen mening over een spel. Sommige mensen zullen het spel misschien leuker vinden dan mij. Dat hou je altijd. :)  @Tob!as..

  Zulke dingen vraag ik me ook altijd af… :P

  Maar ja, niet elke ontwikkelaar heeft het geld om een complete engine te kopen voor een spel.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren