1. Medal of Honor (X360)

Medal of Honor (X360)

Terwijl de bakker zijn brood bakt, de machinist zijn trein bestuurt en de tandarts zonder verdoving een tand trekt wordt er overal op deze aardbol gestreden. Sinds het begin der tijden vechten mensen problemen met elkaar uit in de meest bloedige oorlogen en één van de meest recente voorbeelden is de oorlog in Afghanistan. Met een vernieuwde versie van Medal of Honor hoopt Electronic Arts niet alleen deze oorlog realistisch uit te beelden, maar ook de serie in ere te herstellen en zelf de strijd aan te gaan met de andere First Person Shooters van dit moment.

In Medal of Honor draait het om de Tier 1 Unit, een groep belangrijke eenheden van het leger die achter de vijandelijke linies infiltreren om deze te saboteren of om belangrijke informatie te verzamelen. Ze zijn de elite van het leger en maken het mogelijk voor de andere soldaten om grootschalige operaties succesvol af te ronden. Als Deuce, lid van de "Tier Unit 1 AFO Wolfpack", en als Rabbit, lid van de "Tier Unit 1 AFO Neptune", beleef je hoe het is om als soldaat in Afghanistan te opereren, tussen de vele rebellen die je op ieder moment in de gaten houden. Met de game probeert EA de oorlog vanuit verschillende perspectieven weer te geven, want je speelt het spel niet alleen vanuit deze twee eenheden van de Tier 1 Unit, maar je krijgt ook de kans om je talenten als lid van de US Army Rangers of als schutter van een Apache en AC-130 te tonen. Hierdoor kent het spel een grote verscheidenheid aan missies en opdrachten zoals het onopgemerkt binnendringen van vijandelijke kampen, waarbij je belangrijke informatie moet verkrijgen of de vele rebellen geluidloos af moet maken. Hiervoor kan je gebruik maken van de vele wapens die het spel kent en kan je op sommige momenten gebruik maken van zwaar geschut die het leger tot je beschikking stelt.

Het valt erg op dat EA bij het maken van sommige missies niet erg lang heeft nagedacht en bepaalde onderdelen heeft afgekeken uit de singleplayer van zijn grote concurrent, Modern Warfare 2. Vooral gamers die de singleplayer van MW2 hebben uitgespeeld zullen de overeenkomsten duidelijk herkennen. Zo is er ook in Medal of Honor een sluipmissie in de sneeuw waarbij je met een teamgenoot onopgemerkt de vijanden neer moet schieten met een sniper en is er ook in Medal of Honor een missie waar je in een grot belaagd wordt door vele vijanden. Ondanks dat is de singleplayer voor iedere fan van FPS een plezier om te spelen, al is de singeplayer met 6 á 7 uur speeltijd wel wat aan de korte kant. De verhaallijn van de game is erg realistisch, gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde verhalen en wist mij van het begin tot het eind genoeg te boeien om de game in één stuk uit te spelen. En voor de mensen die van een hoge moeilijkheidsgraad houden is er ook nog de Tier 1 mode, waarin je de levels opnieuw binnen een bepaalde tijd moet uitspelen zonder dood te gaan. Het uitspelen van deze modus voegt veel extra speeltijd toe, omdat deze erg moeilijk is. Al is het wel jammer dat ze hiervoor niet een aparte verhaallijn hebben gemaakt, maar dat het dezelfde missies zijn als de normale singleplayer.

De graphics van de game zien er in eerste instantie erg goed uit, de directe omgeving ziet er erg realistisch uit, zit vol met kleine details en de sfeer die door de stoffige omgeving wordt gezet is erg meeslepend. De personages die belangrijk zijn voor de verhaallijn zijn ook erg goed uitgewerkt en het gehele arsenaal aan wapens lijkt net echt. Maar na een uitgebreidere kijk valt erg op dat de graphics op vele punten steken laten vallen. Zo zijn de textures van dichtbij blokkerig en vooral op de momenten dat je in de game verder weg kan kijken zie je dat de achtergronden en de wijde omgeving heel slecht uitgewerkt zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere malen de achtergrond zien verdwijnen of kwam er ineens een gebouw tevoorschijn als ik een paar meter vooruit of achteruit liep.

Het geluid van de game is echter wel van topniveau, in zowel de single- als multiplayer. Ieder wapen heeft echt zijn eigen geluid en iedere aanpassing die je maakt, van een silencer tot een andere soort ammo, zorgt ervoor dat het geluid weer anders klinkt. Ook in de omgeving klinkt alles heel realistisch en dit draagt erg bij aan de sfeer die de game met zich mee brengt.

Buiten de singleplayer biedt de game ook nog een erg goede en leuke multiplayer ervaring die ontwikkeld is door DICE, ook bekend van Battlefield Bad Company. In deze modus kan je kiezen uit een paar verschillende games, van een Team Deathmatch variant tot een Domination variant zoals we ze kennen uit Call of Duty. Bovendien zijn alle games ook te spelen in een Hardcore variant zoals we deze ook kennen uit Call of Duty.

Je kan kiezen uit drie verschillende classes: Riflemen, Special Ops en Sniper welke ieder de mogelijkheid heeft over bepaalde eigenschappen en wapens. Zo beschikken de Riflemen over de Assault Rifles, zoals de M16. De Special Ops beschikken naast hun ondersteunende wapens, zoals de M4, ook nog over een raketwerper. En de Snipers beschikken over hun Sniper en C4. Afhankelijk van je vaardigheden kan je per class omhoog levelen, nieuwe upgrades vrijspelen en awards en medailles verdienen. Het is dus goed mogelijk dat je wel een silencer voor je Riflemen class hebt vrijgespeeld, terwijl je deze voor je Special Ops nog lang niet hebt vrijgespeeld. En om je score te verhogen kan je ook gebruik maken van de Killstreak Awards, al is het erg moeilijk om hier veel kills mee te maken aangezien je zelf de plek met een verrekijker aan moet wijzen en je niet ergens in een hoekje op een kaart kan aanwijzen waar jij een luchtaanval wil plaatsen. Al met al voelt het allemaal net wat beperkter aan als je het gaat vergelijken met de vele mogelijkheden die Call of Duty je biedt.

De maps voor de multiplayer zijn speciaal voor de soorten games ontwikkeld, het kan dus dat je met "Combat Mission" maps kan bespelen die je

met "Team Assault" nooit zal kunnen spelen, omdat deze maps daar niet voor ontwikkeld zijn en dus ook niet in die modus gespeeld kan worden.Het is echter wel jammer dat er in totaal slechts 8 multiplayer maps aanwezig zijn en dat zijn er behoorlijk weinig, al zijn deze maps wel stuk voor stuk erg goed uitgewerkt en ontdek je continu nieuwe plekjes of manieren om de vijand te verslaan.

Conclusie en beoordeling

Al met al is het EA gelukt om met deze Medal of Honor de serie een herstart te geven en een waardige FPS neer te zetten met een boeiende singleplayer en een leuke multiplayer die gezamenlijk weer voor heel wat uurtjes speelplezier zullen zorgen. De game neigt erg naar de realistische kant en laat hierdoor de arcade kant die Call of Duty opgaat een stapje verder achter zich. Het is echter wel jammer dat de graphics op sommige punten steken laten vallen en dat de game bij vergelijking teveel overeenkomsten toont met zijn grote concurrent die toch net iets slechter zijn uitgewerkt, zoals sommige singeplayer missies die bijna hetzelfde zijn. De singeplayer is ook wat aan de korte kant, maar gelukkig maakt de multiplayer veel goed. De mogelijkheden en maps zijn goed uitgewerkt, al voelt het allemaal net wat beperkter aan als je het vergelijkt met Call of Duty. Maar misschien is het juist de angst om jezelf te moeten bewijzen zonder perks etc. die ervoor zorgt dat vele critici vinden dat Call of Duty een betere multiplayer heeft dan Medal of Honor. Ik denk dan ook dat Medal of Honor het eigenlijk niet verdient om vergeleken te worden met zijn concurrent, omdat het op zichzelf een totaal andere ervaring biedt die veel realistischer overkomt.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Erg boeiende en realistische verhaallijn...
 • De Tier 1 Mode.
 • Fantastisch geluid.
 • Graphics zien er van dichtbij goed uit...
 • Leuke en goede multiplayer...
 • Minpunten
 • al is deze wat aan de korte kant.
 • maar de graphics laten op lange afstand wel wat steken vallen.
 • Weinig multiplayer maps.
 • die toch wat beperkt aanvoelt in vergelijking met de mogelijkheden die de multiplayer van COD biedt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit wordt echt een must-have-game:D.

 • Als ik die namen weer hoor krijg ik zin om een Nintendo 64 te halen met Banjo Kazooie, en om me daarmee op te sluiten de komende 2 dagen.

 • Het is een gemene overname :(

 • Ben benieuwd naar dit deel in de serie : )

 • In een antwoord van de projectleider van Banjo op een ingezonden brief op de officiële Rare-website, wordt gezegd dat Banjo geen shooter wordt, noch een \"traditionele platformer\".  Shooter WTF!!!

  Hopen dat ie net zo goed is als de N64 versie.

  die game was zooooo goed good old times aaaah
 • Lijkt me een leuke game te gaan worden!

 • oh oohhh daar gaan we weer met rare ,ze gaan et zeker weer verprutsen. Dit word echt geen 2e mario galaxy(AAAA game :P).

  Het word zelfs geen ratched & clank(AA voor ps only fanboys &insomniac fanboys).

  Voor normale volk gewoon een degelijke game niks meer als A, zeker geen systemseller ,dat is wel gebleken, lol).

 • jmmr dat ie op de 360 komt, heb ik net een ps3 aangeschaft en de wii had ik al :(

 • Ach wellicht komt ie ook nog naar de pc ,je kent M$ nu wel ondertussen……  Een ps3/wii combo is the way to go als je toch een consoel gaat aanschaffen. 360 is imo ,zeker na dit jaar een waste van je money. en dit zeg ik als verstokte 360 supporter ,kan je nagaan hoe M$ het bij mij al heeft verbruid. Laat staan bij het meer neutrale volk.

 • Een platformer voor de PC? :')

 • Afwachten.

 • Een Banjo shooter?? wake up please.. Ik had gehoopt dat er mischien een kansje inzat voor de PS3, maar dat zal wel niet :P

 • kan toch? Was vroeger niet bepaald een uitzondering ofzo hoor. Je had vele 2-D en 3-d platformers. Maarja je hebt wel een punt opzich ,het zal minder snel gebeuren als bijv een shooter ofzo.

 • Ooh spannend kom maar!

 • heb nog un n64 thuis staan met banjo kazooie. vond dat echt een vet spel

 • Wat is die andere aanpak? Daar laat hij de mensen wel over in het duister. Ik ken deze game niet nooit gespeeld dus hij moet mij nog volledig overtuigen. Ik heb het niet zo voor platformers en semi platformers eigenlijk dus dat gaat best moeilijk worden.

 • Lol Rare en beter dan vroeger….dan bestaat niet eens.

 • we krijgen vol week op de gdc meer van de game te zien ik kijk er naar uit:D En ik denk dat rare weer op hun oude nivo terugkeert en dat nintendo dan zeer veel spijt krijgt dat ze rare hebben

  verkocht aan microsoft

 • Ben benieuwd wat het word..

 • is un keer een goede platformer voor de 360! hier zat ik nou op te wachten :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren