1. Castlevania: Lords of Shadow (PS3)

Castlevania: Lords of Shadow (PS3)

Castlevania: Lords of Shadow (PS3)

Castlevania in 3D, is dit een sterke verbetering of had het spel net zo goed in 2D uitgegeven kunnen worden? Dat laat ik ter discussie over. De meeste mensen kennen Symphony of the Night wel, waarin je de wederopstand van graaf Dracula tegen gaat. Wat Symphony of the Night zo goed maakt is dat je upgrades, diverse bazen, hoge replay waarden en met meerdere personages kunt spelen. Kortom, een zeer complete Castlevania game in 2D. Is dit ook zo het geval bij Castlevania: Lord of Shadows? In ieder geval weet het spel zijn geweldige sfeer direct over te brengen en je te betoveren voor een lange rit door het duistere Castlevania rijk.

Het hoofdpersonage in het spel is de wraakvolle ridder Gabriel Belmont. Hij wordt sterk en krachtig neergezet. Gabriel is lid van de Brotherhood of light. Dat is een groep elite strijders die gevormd zijn om de wereld te beschermen tegen al het kwaad. Gabriel krijgt een speciale missie toegewezen die alleen hij kan vervullen: een almachtig voorwerp, de God Mask, claimen. Dit gaat natuurlijk niet zomaar, want elke Lord of Shadow heeft een deel van de God Mask eigen gemaakt.

De Lords of Shadows is een groep van duistere mythische wezens. Voor de mensen die niet bekend zijn met de wereld van Castlevania houdt dit vampieren, weerwolven, ontdoden en nog veel meer gespuis in, waar Gabriel met zijn heilige zweep snel korte metten mee kan maken. De oude ridder Zobek, ook van de Brotherhood of Light, ondersteunt je tijdens je tocht naar de Lords of Shadows samen met de oude god Pan, die zo nu en dan zeer goed van pas komt. Zelfs wanneer Gabriel het zwaar heeft, wil de geest van zijn bruut vermoorde vrouw ook nog wel eens op duiken.

En nu waar het grotendeels om gaat in Castlevania; de gameplay: Man wat speelt dit spel heerlijk! De knoppen reageren goed, de aanvallen zien er spectaculair uit en blijven met een gemakkelijke reeks van knoppencombinaties nog goed uitvoerbaar. Natuurlijk zijn er ook credits te verdienen met elk geslacht monster en daarmee kan je meer aanval combo`s en magie leren. Daarnaast is het blokken beter uitgevoerd dan bij zijn “ broertje” God of War. Bij elke block op het juiste moment krijg je een soort tijdsvertraging waarin je extra schade kan aanrichten, en je focus bar schiet ook omhoog. Wanneer je volledige focus hebt verdiend,laten de tegenstanders extra focus bolletjes vallen, die weer je Light Magic of Shadow Magic aanvullen. Met Light Magic kan je leven terug krijgen en met Shadow richt je meer schade aan. Het is een systeem dat je uitdaagt om blocken te gebruiken. En zelfs bij de meeste gevreesde en sterke bazen zijn aanvallen te blokkeren.

Er zijn twee verschillende soorten boss battles. De titans en de bazen. Bij de titan gevechten, komen deze gevechten aan op timing en bepaald patroon herkenen daarnaast krijg je ook gelijk een klein deel van de schoonheid te zien. Bij de sterke bazen is het vooral belangrijk om te blokkeren en op de juiste momenten je zweep er overheen te knallen. Over het algemeen is dit een zeer goed uitgewerkt gevechtsysteem. Wat de replay waarden van het spel verhoogt en backtracken van je missie en genot maakt met je nieuwe combo’s en magische krachten.

Jammer genoeg is de platforming minder goed uitgewerkt. Soms val je naar beneden en denk je bij jezelf: maar daar zit toch een richel om aan vast te grijpen? Het is spel is dan ook zeer strikt waar je wel en niet heen mag. Maar naarmate het spel vordert krijg je wel een gevoel van hoe de makers bedoeld hebben dat jij het voorbestemde pad loopt. Samen met een camera die er iets te dicht op zit of gekke trekjes heeft. Dit is toch erg jammer want er zijn zoveel mooie uitzichten en plekken in het spel. Daar, waar je soms even stil gaat staan en genieten van het grafische detail wat in het spel gestopt is. Maar dit stoort niet, omdat de pacing van de game subliem is, “never a dull moment” en gelukkig wordt de platforming afgewisseld met een gevarieerd aantal puzzels van zeer makkelijk tot lastig, dit alles komt gewoon perfect uit de verf.

De muziek en stemmen zijn ook zeer goed verzorgd. Dat zorgt er ook voor dat Gabriel een zeer levendig karakter wordt samen met Zobek en de ander personen in het spel. Tijdens gevechten klinken er ook heerlijke bombastische geluiden en ontbreekt het niet aan sfeer.

Conclusie en beoordeling

Ondanks dat er hevig geleend wordt van ander games vloeit er uit het donkere bloed van Castlvania: Lord of Shadows toch een eigen game uit met een eigen sfeertje. Goed begin voor een vernieuwde Castlevania game in 3D. Het vechten is goed afgehandeld en de boss battles zullen je blijven heugen. Dit is zeker een goede herstart voor een serie met een zodanig grote geschiedenis van voorgangers. Hopelijk legt Gabriel zijn heilige zweep nog lang niet in de kast, want er is nog genoeg bron materiaal om op door te gaan. Desondanks zou het leuker zijn als de makers Mercurysteam en Konami bij een eventuele volgende game meer inspiratie op doen uit hun eigen geschiedenis.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Uitdagende gameplay
 • Grafische een -pareltje
 • Interessant verhaal
 • uur fun
 • Minpunten
 • Platforming
 • Camera oogpunt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoe triest… waarom in godsnaam Aerosmith terwijl er veel betere bands zijn.

 • leuk voor de liefhebbers…

 • Dit slaat echt nergens op. Meer van alles trekt meer mensen aan. Persoonlijk hoef ik niks van Aerosmith te spelen…

 • doe dan Pantera ^^

 • Leuk voor de liefhebbers idd.. Maar ik vraag me af of dit wel goed zou verkopen.

 • maak er dan een downloadable content van en vraag er dan rond de 20 euro voor… maar om nu voor zoiets een nieuwe gh te maken en voor volle prijs.. vind ik weer wat overdreven.. is gewoon andere skin + andere nummers dan gh3

 • Idd.. leuk voor de liefhebbers.. maar om er een game over te maken..? Nee..

 • Nou ik zie niet in waarom je een Guitar Hero game maar een 1 band wil laten spelen!

 • Tja, ik wist al zo goed als dat deze zou komen. Maar nog altijd vind ik het een beetje simpel hoor; kies een goede band uit en maak er maar een hele game omheen. Klinkt voor mij een beetje té beperkt…

 • Aerosmith vind ik nou niet echt dé mega-band om een game voor te maken… Doe dan Nirvana, Pearl Jam, Metallica, Black Sabbath, Radiohead of Queens of the Stone Age :D

 • Melkie Melkie:P

 • maar 1 band in de game en dan ook nog voor de volle prijs :S

 • aerosmith is nou niet echt één van mijn persoonlijke toppers, dus ik denk niet dat ik deze ga kopen. Had liever Metallica!!!!!!!!, Iron Maiden, Rush, Black Sabbath of Guns n' Roses ofzo.

 • Yes! Aerosmith FTW! :D:D  En Dream On is ook een prachtig nummer. :)  \"I know what nobody knows, where it comes and where it goes.\" :)


 • wie zegt dat dit fullprice wordt?  t'wordt vast net als die eighties versie een add on met navenante prijs

 • Maak er dan downloadable content van, dit is gewoon uitmelken..

 • Hmmmmmmkay.

 • Heel erg mooi nieuws.

 • Als het downloadable content wordt vindt ik het wel oke maar als dit echt de guitar hero 4 wordt laat ik hem liggen.  @Blitz Metalhead:

  Inderdaad!

 • Zoals Evita al zegt, dit word waarschijnlijk gewoon een add on met een mooie prijs…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren