1. Transformers: War for Cybertron (PS3)

Transformers: War for Cybertron (PS3)

BOEM BEM BAM, LOOK OUT DECEPTICIONS, BOEM BEM BAM. Zo ziet ongeveer iedere pagina van het script van ‘Transformers: Revenge of the Fallen’ eruit, de film over robots die kunnen transformeren in een voertuig. De film staat bekend als meest bombastische, luidruchtigste film aller tijden. Terwijl de eerste film nog wel te pruimen was, werden in het vervolg alle registers opengetrokken. De film was de grote winnaar tijdens de Razzies (prijzen voor de slechtste films van het jaar) en werd door critici helemaal de grond in gezeken. Er moest iets gebeuren, zullen de makers van ‘Transformers: War for Cybertron’ gedacht hebben. Voor de fans, door de fans! Is het ze dan toch gelukt met deze game een licht puntje te maken in de hele geschiedenis van de Transformers of is deze game net zo slecht als de gelijknamige films?

In tegenstelling tot de films speelt War for Cybertron zich af op de thuis planeet van de Transformers, Cybertron. Exotische locaties uit de film hebben plaats gemaakt voor het grauwe, futuristische Cybertron. Bijna alles daar is van zilver metaal, en van natuur is nergens te spreken, zelfs niet in de diepste delen van deze epische planeet. Des te knapper is het dan ook van de makers dat zij erin zijn geslaagd het nergens eentonig of repetitief te maken, laat staan linear. Ieder level sta je weer versteld van de visuele pracht die op je beeldscherm wordt weergegeven. Overal is aandacht aan besteed en dat is te merken. De straten zijn zo opgebouwd dat je er makkelijk door heen loopt, zonder de weg kwijt te raken, maar nooit het gevoel hebt dat je in een beperkte omgeving zit. Daarnaast zien de snelwegen er ook geweldig uit, alles beweegt, overal gebeurt wat, want het is oorlog op Cybertron, en ook dat is te merken. Er vliegen schepen over je heen, overal wordt geschoten, maar je voelt vooral continu de intense spanning van de oorlog. Deze oorlog is ontstaan door de eeuwig durende rivaliteit tussen de ‘good-guys’ genaamd ‘Autobots’ en de ’bad guys’ genaamd ‘Decepticions’. De leider van de Decepticions, Megatron, een oerslechte, meedogenloze transformer, wil de macht grijpen op Cybertron. Zijn plan is om via Dark-Energon, een gevaarlijk en dodelijk middel, maar uiterst krachtig, de macht te krijgen over de planeet en voorgoed een einde te maken aan de Autobots. Als je op de helft zit van de singleplayer, en de Decepticions al een hoop schade hebben aangericht op de planeet, speel je verder met de Autobots. Dat verhaal begint als er geruchten rond gaan dat ‘Zeta-Prime’, de toenmalige leider van de Autobots, is verslagen door Megatron. Maar een nieuwe leider staat op, namelijk Optimus-Prime, de altijd heldhaftige maar toch bescheiden Autobot, die samen met de Autobots de strijd aangaat tegen de Decepticions. Dit klinkt allemaal simpel, maar dat is omdat ik anders te veel zou verklappen over het verhaal wat erg goed en leuk is. Het verhaal vindt namelijk precies de goede balans tussen een beetje een cartoon-achtige stijl uit de serie en de comic en het spectaculaire uit de films. Het verveelt geen moment en ieder level eindigt met een soort cliffhanger waardoor je gelijk naar het volgende level wilt. De cut-scenes zien er dan ook super uit, en de voice-acting is nog beter (vooral Optimus Prime, die al sinds 1984 nog steeds worden ingesproken door Peter Cullen) en de dialogen van zowel Megatron als Optimus-Prime zitten vol met heerlijke quotes, zonder dat het op je zenuwen gaat werken.

War for Cybertron is een third-person shooter dat bijna identiek is aan dat van Gears of War. Alleen heeft deze game geen cover systeem. Aan dit punt zul je waarschijnlijk je het meest aan irriteren. Soms zijn er gewoon stukken in een level waarin er zoveel vijanden op je staan te schieten, terwijl jij je nergens achter kunt verschuilen en dus maar een stukje terug loopt en je je niet al te snuggere medestrijders het vuile werk laat opknappen. Op bepaalde punten in de game kun je plaats nemen achter een machinegun. Ook hier kun je niet even jezelf verschuilen achter je wapen, en word je dus alweer helemaal aan flarden geschoten. Het wapenarsenaal is erg groot, maar niet erg fijn. Waarom? Omdat je lekker wilt knallen op je vijanden omdat dat heel leuk is, maar je krijgt de kans niet omdat je continu moet opletten hoeveel kogels je nog hebt want dat zijn er vaak niet zoveel. Je bent er zo snel doorheen, dat je soms gewoon zonder kogels zit en dus maar moet gaan hakken met je zwaard. Dat werkt wel goed, maar richt veel schade aan op je levensmeter. In bepaalde delen van levels zul je steeds een stoet aan vijanden moeten overleven, deze stukken duren zo vreselijk lang en zijn vaak hetzelfde. Er zitten dan ook een paar vijanden bij waarbij je dan echt bij jezelf denkt: Oh nee, niet weer die. Bijvoorbeeld de Transformer zich achter zijn schild verschuilt, en jij hem dus moet gaan flanken. Maar het duurt zolang voordat deze vijand het leven laat, dat je je echt afvraagt, wie heeft deze vijand het woord ‘leuk’ heeft gegeven? Ook de onzichtbare Transformers zijn stom en gewoon simpelweg niet uitdagend. Allemaal puntjes die erg jammer zijn, want het schieten is gewoon heel leuk en ondanks het gemis van een cover systeem werkt het ook nog eens erg goed. Ook zijn er dan nog een paar eindbazen. Die zijn, op ééntje na, echt heel episch. Mega Transformers als Omega Supreme zullen hier het slachtoffer worden van het brute geweld wat jij op ze zult loslaten. Nogmaals, ze zijn episch, maar wel erg makkelijk. Je zult niet zo gauw dood gaan aangezien er ergens wel een levenselixer ligt. Zodra je die hebt genomen en dus weer helemaal bent bijgetankt in je levensmeter, ligt er gewoon al weer een nieuwe zodra je weg bent.

Het belangrijkste aspect wat de Transformers zo hot maakt is natuurlijk het transformen zelf. Met een klik op de knop veranderen in bijvoorbeeld een auto of straaljager, dat is toch vet? Ja, dat is het zeker. In War for Cybertron komt dit onderdeel prima tot zijn recht doordat je af en toe een stuk moet rijden over de snelweg van Cybertron of met een straaljager door Cybertron heen vliegt. Het biedt de nodige afwisseling in de game en het is zelfs zo leuk, dat het wel wat meer had gemogen en wat langer. Maar niet alleen in deze stukken gebruik je het transformen. Ook tijdens de schietpartijen is het soms handig om te transformen, aangezien je gewoon stil kunt staan als je aan het vliegen bent en dus zo je vijanden van bovenaf kunt neerknallen. Ook zit er af en toe een klein platform elementje in, maar dat is verder niks bijzonders en voegt niks toe aan de game.

De singeplayer zul je wel ongeveer in een uurtje of 10 / 12 doorheen zijn (5 uur voor de Decepticions campaign, 5 uur voor de Autobots campaign), wat lang zat is, maar War for Cybertron heeft ook een multiplayer met daarin Team Deathmatch, Deathmatch, Capture the Flag enz. Maar het bevat ook nieuwe modes, namelijk Countdown to Extinction, waarin je bommen moeten plaatsen bij vijandelijk gebied of Power Struggle waarin je de controle moet houden over de Power Node. Ook deze nieuwe modes werken verslavend, in de sterke multiplayer waar net als in de singleplayer het transformen naar voertuigen weer perfect tot zijn recht komt. Maar natuurlijk is een straaljager een beter voertuig dan een auto, maar ook daar is rekening meegehouden. Als straaljager heb je een minder grote levensmeter dan bijvoorbeeld een tank. Ieder voertuig heeft zo dus zijn voordeel en zijn nadeel. Ook ga je per voertuig een level omhoog, niet in het algemeen. Je upgrade dan ook één bepaald voertuig, niet allemaal tegelijk. Want ook aan upgrades is veel aandacht besteed. Special attacks, betere wapens, het is allemaal heel uitgebreid.

Al met al is de game zeer geslaagd, maar deze game haalt niet de top ivm met toch echt wat forse minpunten en ook omdat het gewoon niet heel origineel is. En nee, die minpunten en gebrek aan originaliteit zullen waarschijnlijk niet worden verbeterd in het vervolg aangezien de game niet zo goed heeft verkocht. Op de PlayStation 3 zijn er wereldwijd maar 190.000 exemplaren verkocht, de DS versies zijn nog erger met 20.000 exemplaren te hebben verkocht. Het is jammer, heel jammer zeker als je bedenkt dat de games van de films van Transformers, veel vaker over de toonbank zijn gegaan en die veel slechter zijn (Transformers: The game kreeg een 3+ van InsideGamer). Het is als de aanpak van Megatron, niet eerlijk.

Conclusie en beoordeling

'Transformers: War for Cybertron' is een super geslaagde schietgame, met een verhaal dat precies past bij de Transformers, een fijne afwisseling bied door je de mogelijkheid te geven om te transformeren in een vliegtuig of auto en het heeft ook nog eens een ijzersterke multiplayer. Het is jammer dat het een paar forse minpunten heeft, daardoor haalt ie de top niet, maar dat neemt niet weg dat War for Cybertron een fantastische game is.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldig verhaal
 • Schieten is heel leuk
 • Vlieg/rij levels
 • Sterke multiplayer
 • Minpunten
 • Snel door je kogels heen
 • Gemis van het coversysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer van dat, punt, had meer verwacht, lees de recensie straks!

 • Wat een slechte score! :O

 • had zelf wel iets meer van verwacht mr ja.

 • Jammer dat het zo´n kutspel is geworden

 • Das jammer. Typisch EA weer.

 • hahaha een 4enhalf woow das egt laag

 • Zelfs voor 20 euro de aanschaf niet waard.

 • Punt is dik terecht, echt een tegenvaller.

 • Erg zonde, de NFL street serie heb ik altijd met veel plezier gespeeld. Ik had hier veel meer van verwacht, nu maar hopen dat ze weer met een nieuwe NFL street komen.

 • Is wel chill.

  Eindelijk weer eens een paar recensies over kutspellen =P

  Vorige week ook al 4'en en 5'en! =D

 • EA is compleet de kluts kwijt met de street serie. Jammer, want ze waren eerst zo goed.

 • het leek me wel leuk

 • volgens mij is het een goed spel. Julie zeggen nu allemaal EA is de kluts kwijt, typisch EA… Jullie zouden het spel gewoon nooit kopen omdat jullie de sport niet kennen en bang zijn om nieuwe dingen te ontdekken. En volgens mij is deze game heus wel beter dan Spider-Man: Friend of Foe die jullie een 6 geven.

 • Jammer. Ik hoop niet dat hetzelfde bij Fifa Street 3 gebeurd.

 • NFL Tour is na 15 minuten gewoon geen drol meer aan. Zo simpel is het. Wel kun je in die 15 minuten zo'n 400 achievements scoren :p

 • Haha > Jelle

 • voor nog meer vette previews en reviews ga dan naar www.gameparadijsxl.nl

 • Had er meer van verwacht..

 • ziet er geinig uit

 • Wel kun je in die 15 minuten zo'n 400 achievements scoren :p

  meteen naar de winkel dan! :P ik had een iets beter cijfer verwacht, maar ja, dit soort games zijn nooit echt geweldig :O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren