1. Shadow Hearts: From The New World (PS2)

Shadow Hearts: From The New World (PS2)

Veel mensen denken dat het leven draait op stom geluk. De ander denkt dat de dude daarboven voor alles zorgt. Wat veel mensen niet weten is dat er ook nog een andere manier is, deze manier gaat via de Judgement-ring. Het is simpel, je hebt een rondje met daarop vlakjes. Klik je op het goede moment op het vakje dan gebeurt er iets moois, raak je naast een vakje, tja… dan konden er nog wel eens nare dingen gebeuren. Wat maak je me uit voor een leugenaar, nou ga dan maar eens een keer Shadowhearts spelen, daarna praten we wel weer verder!

Ontmoet Johny Garland, een 16 jarige detective die net als elke andere tiener een gewoon leven wil leiden. Op een dag komt er een nieuwe klant binnen bij de Johny Garland Detective Agency. Een hele kleine professor met een bochel waar de Mount Everest in het niets valt, genaamd professor Gilbert. Johny moet een man opzoeken in een oud en verlaten theater. Na een lange zoektocht in het theater vind je de man genaamd Marlow. Op de een of andere manier kent de man Johny, maar Johny kent de man niet. maar voordat Johny kan vragen wie de man is, gebeurt er iets merkwaardigs. Achter Marlow verschijnt een window. Uit deze window verschijnt een monster die Marlow van achteren opeet. (niet pakt viezeriken!) Vol verbazing staat Johny te kijken. Nadat Marlow is opgegeten komt het monster Johny’s kant op, vlak voordat het monster Johny aanvalt gebeurd er iets raars, het dak boven Johny’s hoofd knalt kapot en een engel daalt naar beneden. En langzaam word alles zwart voor de ogen… Wanneer je weer wakker word, ben je weer thuis. In de woonkamer staan twee indianen, één man en één vrouw. Je herkent de vrouw (met twee mooie grote ronde… veren) als engel, alleen ze ziet er niet meer uit als een engel. Nu heb je natuurlijk een heleboel vragen: wie is professor Gilbert? Waar kwam het monster vandaan? Wie is de engelenvrouw?

Het verhaal uit zichzelf is super boeiend. Er zitten veel plottwists in waardoor je steeds een ‘’OOoowh’’ momentje hebt. Op het begin zal je het verhaal niet goed kunnen volgen/begrijpen door alle plottwists en onbeantwoorde vragen, maar als je verder komt zal je alles stukje bij beetje beter gaan begrijpen. Ik heb er expres ‘’als’’ bij gezet want het is vaak verwarrend waar je heen moet, en de baas gevechten zijn heel moeilijk! Tijdens het verhaal zul je ook steeds meer nieuwe personages ontmoeten, waar veel van hun bij jouw team van helden komt. Elk personage heeft ook weer zijn eigen vaardigheden die vaak heel cool zijn! Je kan nieuwe vaardigheden krijgen door speciale

zij-missies te doen, deze zijn erg saai en duren lang waardoor je ze al snel niet doet. Maarja, wat mot dat mot, en zul je ze toch echt wel gaan doen om sterker te worden. Voor ieder personage zijn de zij-missies verschillend, wat dus voor de goede variatie zorgt. Naast de zij-missies voor nieuwe vaardigheden heb je ook zij-missies voor de plezier! Een groot voorbeeld hierbij is de loterij waar je zelf je prijs bepaalt d.m.v. de Judgement-ring. Iets wat ik niet heb begrepen is of ze expres voor een horrorstijltje hebben gekozen of niet. Zo ja, dan is het hun niet goed gelukt. Zo nee, dan is het heel verwarrend. Hoewel de rest nog wel normaal is voor een 12 jaar en ouder spel.

Maar Shadowhearts staat niet bekend om het verhaal maar om een ander punt, hun vechtsysteem.

De Judgement ring. De Judgement ring is geen ring zoals in lord of the rings, maar dood simpel een rondje met gekleurde vakjes erop. Voor elke actie die je uitvoert tijdens een gevecht verschijnt de Judgement ring. De gekleurde vakjes op de Judgement ring hebben allemaal een betekenis. Wanneer je een magic-aanval doet komen er 3 soorten vakjes, een rode, een blauwe en een x aantal groene vakjes. Doe je een gewone aanval dan komen er x soorten vakjes, allemaal licht bruin met een rood vakje erbij. Er komt een x aantal vakjes met het level van de magic, dus is de magic level één dan komt er één groen vakje. Is je magic level twee dan komen er twee groene vakjes, enz. Maar het blijft niet bij alleen maar groene vakjes , er zit ook nog een blauwe en een rode eraan. Deze twee vakjes zijn samen de aanval. Raak je het blauwe vakje dan doet hij de gewone aanval, raak je het rode vakje dan komt er eerst een glimlachje op je gezicht, want dan doet de aanval meer schade. Maar pas op! Mis je een gekleurd vakje dan doet hij de aanval niet meer, en verandert die glimlach in frustrerend gezucht.

Naast de magic aanvallen heb je ook de oude vertrouwde aanvallen. Van het hakken met een dolkje, het super snel schieten met twee pistolen, of wat voor wapens de personages ook hebben. Een goede toepassing bij de Judgement ring is dat je het helemaal kan aanpassen per personage. Dit geldt alleen voor de gewone aanvallen en niet voor de magic aanvallen. Zo kan je ook een effect toevoegen met zoveel % kans, zoals dat je vijand minder verdediging of aanval krijgt of poison, enz. Wat je ook kan kiezen is het aantal aanvallen dat je wil, dat verschilt van 1 tot wel 5. Ook kan je de vlakjes van de aanvallen vergroten als ze te klein zijn. Dit werkt allemaal erg goed en is slim uitgewerkt!

Na al het gebrabbel over een rondje, is het tijd om het in de praktijk uit te testen. Het is jammer dat ze een beetje zoals pokémon te werk zijn gegaan, maar dan iets slechter. Zo zal je op bijna elke wereld op elke plek monsters tegenkomen. Waardoor het al snel repetitief aanvoelt. Wanneer een gevecht begint hoor je altijd door de speaker een leuke of coole one-liner, waardoor je wel een beetje in de spirit komt voor een gevecht. Het vechten is makkelijk en overzichtelijk, links-bovenin staat op een rijtje wiens beurt het is, en rechts-onderin staat alle info van de personages die vechten en links-onderin staat een scherm met alle acties die je kan uitvoeren. Zo kan je kiezen uit de acties: aanvallen, magic, de speciale aanvallen van dat personage, items, protect en escape. Protect betekent dat je jezelf verdedigt en minder schade neemt. Escape is dat je wegrent van het gevecht, iets wat je vaak gebruikt bij de kleine gevechten tussendoor.

Als je een aanval doet heb je ook meerdere mogelijkheden. Je kan ook nog kiezen om bijvoorbeeld een combo, double of double-combo aanval te doen. Bij een combo-aanval doe je één aanval en moet je vervolgens nog eens een knop indrukken om het goed uit te voeren. Wat elke keer weer een verassing is want het verschilt steeds. Een combo-aanval zorgt ervoor dat je de personage na de aanval mag kiezen en dat die personage extra schade doet. De double-aanval is simpel maar effectief, je doet dan gewoon 2 acties. Op je Judgement ring verschijnen nu ook meer vakjes door het aantal acties. De double-combo aanval is het sterkst, dan doe je en 2 aanvallen en is het in een combo, (duh…) deze is erg handig en zul je ook vaak gaan gebruiken! Het nadeel van al deze dingen is dat je eerst ervoor moet wachten tot een balkje vol is. Det balkje laad je op door acties te doen, helaas gaat dit erg sloom en is niet zo handig. Na het gevecht zegt een persoon nog een one-liner en zie je een scherm met daarop alles wat je hebt gewonnen. (Geld,exp en items.)

Grafisch ziet het spel er wel goed uit. Vaak zul je verbaasd worden door de prachtige locaties, maar verderop het spel lijkt het of het steeds wat minder word. In Shadow hearts zitten ook veel filmpjes, zowel tekst als spraak. Wat jammer is, is dat de personages lichtjes trillen wat soms een beetje afleidend is. Het laatste ding is eigenlijk ook een hele grootte, In het spel zit bij sommige dingen veel variatie maar bij andere te weinig, waar bij de monsters en aanvallen veel variatie zit, zit op een locatie zitten alleen maar dezelfde dingen.

Conclusie en beoordeling

Shadowhearts: From the new world is een geslaagde game, maar het had beter uitgevoerd kunnen. De Judgement ring is goed uitgewerkt en is ook handig om te hanteren. Grafisch ziet het er goed uit en het verhaal is geweldig. De gevechten hadden wel wat minder vaak gemogen en de eindbazen mochten wel wat makkelijker. overal toch nog wel geslaagd.
80
Score
800
Score: 800
 • Pluspunten
 • Prachtige locaties.
 • Judgement ring. (customizen)
 • Goed verhaal.
 • Tijdens een gevecht kan je kiezen uit veel acties.
 • Minpunten
 • Bazen zijn te moeilijk.
 • Gevechten komen te vaak.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me wel een leuke game opzich.. :P

 • Lijkt me ook wel wat maar de enigste console waar ik deze op zou willen spelen is toch echt de Wii.

 • lijkt me niks aan..

 • nice real nice

 • weeet het nog neit

 • vet spel :D

 • ik hoop dat vooral het universe deel goed wordt uitgewerkt.

 • Spore kan met gemak de meest innovatieve titel van 2008 genoemd worden, als het spel tenminste dit jaar nog uitkomt. Verder heb ik er alle vertrouwen in dat dit spel een echte klassieker gaat worden, net zoals Simcity, en de eerste Sims.

 • Dit wordt zo vet :D

 • Kweenie, ik ben bang dat het een evolutie-sims is ofzo :S

 • echt zeer vet, wel jammer dat hij aan het begin van een nieuw shooljaar komt. als ik slaag op het vwo dit jaar zal ik waarschijnlijkk hard aan de bak moeten

 • @ Gammort:

  Toevallig is het dat ook :P  OT:

  SUper vette game! Maar wel voor de Wii!


 • @ Conquintor  de officiele release date is 7 september, dat is laatst door EA zelf aangekondigd en daar mogen we nu met een gerust hart op vertrouwen.  OT  ik ken niet wachten, ze hadden beter de release 2 maanden voor uitkomst moeten geven want nu weet ik hoelang ik moet wachten XD
 • Eentje voor onder de kerstboom! :D EINDELIJK KOMT HIJ !!

 • Ik weet het ook nog niet.

 • Als ik zo kijk waar de game voor uitkomt, dan laat ik hem denk ik toch maar gewoon schieten!

 • Lijkt me niks…

 • Hopelijk komt deze ook voor de 360 want ik wil deze in ieder geval spelen :D

 • Toppertje :D

 • dat ze er geen multiplayer-competitie instoppen is een gemiste kans imo.  Verder mis ik enige vorm van nieuwe info in deze impressie. De helft is een herhaling van wat we al weten en de andere helft… Ach, die bevat ook geen nieuws.

  En neem dit commentaar alsjeblieft ter harte.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren