1. Assassin's Creed: Bloodlines (PSP)

Assassin's Creed: Bloodlines (PSP)

In 2007 bleek 'Assassin's Creed' een groot succes te zijn. Het spel ging in totaal meer dan 7,5 miljoen keer over de toonbank (PC-versie niet meegerekend). En natuurlijk krijg je dan een Ubisoft aanpak, uitmelken die handel! Dit doen ze natuurlijk door met een vervolg aan de slag te gaan, die ze nog epischer, beter en groter maken, maar niet alleen een vervolg voor de console kwam er, ook de DS kreeg een nieuwe game en de PSP. De PSP versie zou vlak voor de release van 'Assassin's Creed 2' uitkomen en zou verder gaan waar de originele Assassin's Creed ophield. Het verhaal van Altaïr gaat door op de PSP, in 'Assassin's Creed: Bloodlines'.

Het verhaal van Bloodlines speelt zich ongeveer een maand af na de gebeurtenissen van Assassin's Creed. Altaïr volgt de gevluchte Tempeliers, die koers hebben gezet naar het eiland Cyprus. Hij gaat op dat eiland samen met het lokale verzet de strijd aan tegen de Tempeliers. Ook maakt het verhaal meer duidelijk over de link tussen Desmond Miles, Altaïr Ibn La-Ahad en Ezio Auditore di Firenze. Klinkt allemaal erg interessant, maar het kan natuurlijk niet tippen aan Assassin’s Creed 1 of 2. Het is niet gelijk per defenitie slecht, nee Bloodlines bevat een paar wendingen die toch erg verrassend zijn, en de missies zijn een stuk leuker dan je eigenlijk zou denken.

Een machtige Tempelier vermoorden, die verblijft in een kasteel, infiltreren in de haven, alles in die richting gezocht. Niet allemaal zijn de missies zo, sommige voelen meer aan als zijmissies uit Assassin's Creed en in tegen stelling tot die game verbleken zowat alle missies, maar dat valt ook te wijten aan de bepertke mogelijkheden van de PSP.

Die beperktheid vertoont zich ook in de omgeving waar Bloodlines zich afspeelt. Grote, mooie, epische steden hebben hier plaats gemaakt voor 2 plaatsen genaamd Limasol en Kyrenia. Deze zijn een stuk minder gedetailleerd dan in de console versies. En nee Ubisoft, daar aan hadden jullie de PSP niet(!) de schuld van kunnen geven. De steden bestaan vooral uit simpele huisjes, misschien 1 kerk(je). Het 'free-runnen' is daarom ook een stuk minder, maar desalniettemin blijft het bevredigend om vanaf een hoge kerktoren zo in een hooikar te jumpen. Sowieso is het free runnen nog steeds leuk, ondanks dus de beperktheid in de omgeving. De kastelen daarentegen zijn dan weer wel heel mooi gedaan. Ook zijn er delen die zich afspelen in de haven en schepen van Limasol, die zien d’r ook wel ‘aardig’ uit.

Grafisch ziet de game er wel mooi uit. Altaïr oogt prachtig, net als de omgevingen en kastelen, ondanks hun beperktheid. De cutscenes hadden wel wat mooier gekunt (op de flitsende cutscene tijdens het begin van het spel na dan). Maar naast de graphics is ook het geluid heel goed in Bloodlines. De stemmen zijn heel goed ingesproken in de game, met Altaïr als stralend middelpunt. Ook wel een beetje logisch aangezien Altaïr nog enigszins normale dialogen uitspreekt. De rest van alle oninteressante personages uit Bloodlines krijgen niet meer dan alleen maar houterige dialogen uit hun mond. De muziek is af en toe wat eentonig, maar zorgt wel voor de goede sfeer. Ook op gameplay gebied scoort Bloodlines een ruime voldoende. Het hele wapenarsenaal van Altaïr, wat bestaat uit een zwaard, een 'hidden blade' en werpmessen, zijn goed te besturen. Met de ‘hidden blade’ kun je je vijanden ‘ongezien’ van het leven beroven. Vijanden staan vaak naast elkaar en als je er één van de twee afmaakt met je hidden blade zal het de andere bewaker gewoon niet opvallen. Nee, de bewakers in Bloodlines hebben blijkbaar poep in hun ogen. Gewoon een onnodige fout die Ubisoft maakt wat ze makkelijk hadden kunnnen voorkomen. Op het gebied van camera scoort Bloodlines ook een vette onvoldoende.

Als je bijvoorbeeld op straat loopt en je wilt de andere kant oplopen, gaat de camera niet me je mee en kijk je dus tegen Altaïr's gezicht aan, waardoor je niet ziet waar je heen loopt. Zeker in gevechten met je vijanden is dit vreselijk storend, aangezien tijdens het draaien van de camera Altaïr bestuurloos is. Jammer, want het vechten is heel leuk in Bloodlines, alleen erg makkelijk. Je kunt gerust voor 25 sec. niks doen terwijl je midden in een gevecht zit, want je vijanden wachten gewoon met je mee. Als ze dan een keer uithalen met hun zwaard kun je een counter-attack uitvoeren waar vaak een spectaculaire cutscene opvolgt, en vooral dat punt maakt het vooral zo leuk om toch nog het gevecht aan te gaan met een van de Tempeliers. De eindbazen in Bloodlines vallen wel erg tegen, vaak vechten deze op precies dezelfde manier als je gewone vijanden en zijn ze allesbehalve uitdagend, zeker als je bedenkt dat ze vaak niet eens een speciale aanval hebben (op een paar na dan, maar dat is ook niks bijzonders).

Als je al deze kritiek punten bij elkaar neemt valt het gewoon sterk op dat Bloodlines eigenlijk een beetje een haastklusje van Ubisoft is. Het is allemaal niet slecht, maar er is ook niks bijzonders aan het spel. Maar het valt gewoon heel erg op dat het op sommige punten gewoon afgeraffeld is. Bijvoorbeeld: tijdens een missie verschijnt er opeens een cutscene. Een Tempelier ziet Altaïr en roept: Look an Assassin(!), en zo houterig als het maar kan loopt hij met zijn mede-Tempeliers richting Altaïr. Nou dat is voor een keer niet erg, maar iedere keer als Altaïr wordt ontdekt wordt er geroepen: Look an Assassin. Bloodlines zit vol met dit soort houterige dialogen wat gewoon allemaal onnodig is.

Ubisoft had gewoon wat meer aandacht aan deze game moeten besteden, dan was ie gelijk een stuk beter. Zeker zelfs, want Assassin's Creed op de PSP is zo'n gek idee nog niet. Dat Bloodlines een haastklusje is wordt dan ook bevestigd door de speelduur van 5 uur voor de verhaalmissies, wat echt veel te kort is! De totaal overbodige zijmissies krikken het misschien op tot 6 uur, maar feit blijft dat de game veelste kort is. Ook de oninteressante upgrades en de extra content voor Assassin's Creed 2 kunnen daar niks aan veranderen.

Conclusie en beoordeling

'Assassin's Creed: Bloodlines' is een aardige game met een redelijk verhaal, mooie graphics en goede gameplay. Het is dan ook jammer dat de locaties saai zijn, de game een hele slechte camera heeft, afgeraffeld is en heel kort. Misschien wel ergste zijn de houterige dialogen in de cutscenes, Ubisoft waarom!? Als ze er wat meer aandacht aan hadden besteedt had het een zoveel betere game kunnen worden, aangezien het echt kan een 'Assassin's Creed' voor de PSP (GTA kon het ook dus waar AC niet?). Maar nogmaals, ondanks alle kritiek, Bloodlines is geen slechte game!
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Gaat verder waar AC 1 ophield.
 • Leuke gevechten
 • Goede gameplay
 • Minpunten
 • Slechte camera
 • Matige cutscenes
 • Afgeraffeld
 • Heel kort
 • Beperkte omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • laten ze liever een releasedatum geven vind ik beter

 • Dan win ik! :D

 • Nou dan krijgen de Europeanen tenminste nog een leuke evenement, maar dat moet ook wel want we moeten hier al extra lang wachten tot ie uitkomt dus zo'n evenement verdienen we hier wel..:P

 • Dat wil ik winnen!

  Dat word dus snel mijn Kirby/Jiggly skills weer oppoetsen!

 • ik wil winnen :P

 • vet

 • ik wil winnen :P

  Join the club

 • kben em al helemaal aant kapot spelen hierzo

 • Vet!

 • Interessant. Er zullen vast ook wel een shitload aan onofficiele toernooien gehouden worden, maar 'tis goed om te zien dat Ninty zelf er ook veel aan doet.  Betere reclame voor 'n competief spel is er imho niet, dit zal zeker mensen aansporen het (meer) te gaan spelen! :)

 • @ predator_dh jij hebt m al? waarom maak je geen review?

  =maak er een video recencie van dan ben je de man!… =)

 • Klinkt goed. Hier zou ik wel aan mee willen doen.

 • De winnaar mag de release bepalen :P

 • Eindelijk ook 'n keer zoiets in Europa

 • vast niet in nl…

 • haha lol een bling-bling-brawl-wii

 • Als dit gaat gebeuren dan wil ik zeker meedoen!

 • kan leuk worden, maar ik heb liever dat ze ssbb gewoon uitgeven…

 • Interesting :).

 • Dit is echt vet! Ik denk dat je het woord mogelijk wel mag schrappen! Toernooien komen er sowieso, of die van Nintendo zijn of niet. Bovendien houden wij anders thuis wel een toernooitje (waar menig Cube-controller overlijdt)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren