1. Mass Effect 2 (PC)

Mass Effect 2 (PC)

Wie speelt er nu niet graag shooters? Lekker schieten, campen, cheaten,... wacht. Maar goed, ik speel ze in ieder geval wel graag. Nog zo'n rethorische vraag: wie houdt er nu niet van RPG's? Strategisch-getinte megagames met nog een fantastisch verhaal op de koop toe! Maar nu, de kern van de zaak: wie speelt er vaak shooter-RPG's? "Watte? Bestaat da?" Jazeker! Dit zijn games die de adrenaline die je bovenhaalt bij het welbekende shooter-genre proberen op te roepen evenals de lange overpeinzingen die je placeert bij het rollenspel-genre.... Shooter-RPG's komen steeds meer in de smaak, mede door het succes van Fallout 3 en Mass Effect. Deze games gingen verder dan het standaard knalwerk, verlegden grenzen en boden een fantastisch verhaal. En wat doe je als je game succes kent? Juist. Dan maak je er een sequel voor. Dus wat zei meneer de CEO van BioWare? En Herr Uitmelker -ehem- de CEO van EA? Laten we een vervolg maken voor Mass Effect!

En met succes. Mass Effect 2 heeft spectaculaire verkoopscijfers gehaald, is zeer hoog aangeschreven, staat in vele top-10 lijstjes en is zelfs door IGN verkozen tot allerbeste X360-game . Maar aangezien ik Microsoft's pareltje van design niet bezit, draai ik het spel op m'n "bakske", m'n PC wel te verstaan. Uit goede gewoonte zet ik altijd alle graphics instellingen op 'very high'. (ik bezit een übercomputer- red.) En Mass Effect 2 is de mooiste game die m'n machientje al heeft gedraait. Schitterende lichteffecten en details kenmerken deze game. Hoewel de schaduw soms kan zorgen voor onbedoelde horror-effecten. De verschillende locaties waar jij naar toegaat zijn allemaal zeer mooi en orgineel vormgegeven. Ook de audio is tip-top in orde. Alles dus wat je kan verwachten van een 'Game of the Year'-in-spe. De game bevat een uitstekende voice-acting (nee, géén Nolan North) en passende muziek hoewel je geen hoogstandjes à la The Legend of Zelda moet verwachten als je tegenstanders een kopje kleiner bent aan het schieten. Of slaat. Of steekt. Of weggooit met je speciale force-achtige biotic-krachten... sorry, ik wijk af.

Zoals het motto van Blizzard en Nintendo luidt: gameplay telt, graphics niet. Zo heeft BioWare nog wat meer in game gestoken dan mooie locaties en voice-acting. Zoals het betaamt voor een shooter is het schietwerk behoorlijk goed uitgewerkt. Het dekkingssysteem is onverbeterlijk. Mass Effect 2 is zeer verdiend ook een shooter. Maar of het nu ook de naam rollenspel waard is? Eigenlijk niet. Hoewel je tijdens het schieten makkelijk het spel kan pauzeren en je twee teamleden aanwijzingen kan geven, voelt de game niet echt aan als een RPG. Je vaardigheden-arsenaal is zeer beperkt. Naast drie andere soorten schoten, schilden en force-achtige aanvallen valt er niet echt veel meer te beleven. Ook het verzamelen van kleren of wapens is zeer beperkt. Je zal in Mass Effect 2 bijvoorbeeld geen winkeltjes afschuimen op zoek naar dat ene goede geweer of pantser. Integendeel, het rond lopen in de steden mag dan wel adembenemend mooi zijn, het is jammer genoeg ook zeer saai. Je verlangt altijd terug naar dat shootergedeelte, waardoor je op den duur ook niet meer zal gaan naar de verscheidene, orginele en goed uitgewerkte ruimtenederzettingen. Gelukkig kan je wel upgrades kopen voor je schip of team of zelfs gewone nieuwe wapens door goederen te gaan rapen op andere planeten door middel van een orginele minigame. Mass Effect 2 is kortom een game die het niet echt moet hebben van zijn RPG-kant.

Epische verhaalvertelling, meeslepende intriges, onvergetelijke personages... is dat niet de droom voor elk game-verhaal? Ik zal je het verklappen, Mass Effect 2 bevat deze eigenschappen allemaal. Het spel begint met één van de spannendste beginscenes ooit is de game-geschiedenis. De Normandy -je schip- wordt aangevallen en jij -commander Shepard- wordt de ruimte ingezogen. Je bent zo dood als het maar kan. "Huh, je gaat dood? En je wordt weer levend?" "Is het Pasen dan?" "Eerst de dood en dan de miraculeuse herijzenis?" Haha, heel grappig. Nee, de beruchte organisatie Cerberus wekt/maakt/programmeert je terug tot leven en net als je weer wakker bent mag je niet van al dat dood zijn uitblazen, nee, BioWare legt het tempo evenals de lat zeer hoog. Al snel blijkt dat iemand je dood wilt hebben en je krijgt even de basis op een orginele manier mee en dan moet je je plan maar trekken. Zeer ingenieus gedaan! Je krijgt je eigen schip, je mag zelf je missies kiezen en dus bepalen wat je eerst doet. Je kan zoveel je wilt gaan tanken of recources gaan rapen als je maar wilt. Naast de boeiende verhaalmissies zijn er ook loyalty-missies. Deze missies zorgen ervoor dat je teamlid loyaal wordt aan jou. Wat houdt zo'n missie zowat in? Je bekomt deze missie ten eerste als je heel lief doet tegen het personage in kwestie. Want de missie gaat namelijk altijd over een heel persoonlijk probleem dat je teamlid dwarszit. Doormiddel van dit soort quests leer je je teamgenoten beter kennen en krijg je er waarlijk een band mee. Maar naast de hoofdquests en de loyalty-missies valt er eigenlijk niets meer te beleven. Side-quests zijn er amper en als er dan toch eentje opduikt is het eigenlijk niet veel anders dan de beruchte 'ga naar punt A en praat met de persoon die daar staat'-missies. Er komt meestal geen gevecht aan te pas. En dat is waar Mass Effect 2 in uitblinkt, het gevecht. Zoals eerder gezegd. Verwacht geen RPG, maar een shooter met een goed verhaal.

Maar ik ben nog altijd niet uitgepraat. Als je nog savefiles hebt van deeltje één kan je je vorig personage importeren en zullen je keuzes uit deel één serieuze gevolgen hebben op het spelverloop en de gesprekken in de opvolger.

Voor de speler van het vorige deel een fantastisch pluspunt maar jammer genoeg voelt de game soms een beetje uitgekleed als je zoals mij deel één nooit hebt gespeelt. Dan zal je sommige missies nooit kunnen spelen en zullen personages heel anders tegen je doen en kan je sommige dingen totaal niet volgen. Er wordt namelijk veel over belangrijke passages of personen gesproken uit deeltje één. Zeer irritant. Ook word je vanaf het begin overladen met details en begrippen. Gelukkig is er een codex, een database met diepgaande informatie over alle aspecten van de zeer uitgebreide wereld waarin je speelt. Sommige artikelen erin zijn zelfs volledig ingesproken. Er is duidelijk veel liefde en moeite in deze game gestoken. En dat siert BioWare wel!

Dit spel zal je blijven spelen en je zal waarschijnlijk meerdere keren overnieuw beginnen. Om bijvoorbeeld met een andere klasse te spelen. Die overigens zeer orgineel en talrijk zijn. Kies je voor sluipschutter of ben je meer het Rambo-type, of wil je 'gewoon' al je tegenstanders uitschakelen met je Biotic-krachten. Het spel nodigt je werkelijk uit om opnieuw te beginnen. Je krijgt namelijk ook de keuze tussen verscheidene extra krachten die je handig kan gebuiken. Zo kan je bijvoorbeeld een schild activeren terwijl je klasse normaliter dit helemaal niet kan. Ook kan je met je teamgenoten verder gaan dan een missie voor hen uit te voeren. Je kan bij de meesten een heuse relatie ermee aangaan. Naast al deze factoren die je het spel doen opnieuw spelen kan je ook nog het verloop van het verhaal aanpassen. Hoewel dit beperkt blijft. Afgezien van het einde, in de finale tellen plots alle factoren van je verhaal mee. Als je de juiste keuzes maakt, je schip hebt geupgrade of je teamgenoten je trouw zijn spelen allemaan een rol in het overleven van het einde voor je teamleden en zelfs jijzelf. Een onvergetelijk einde van een spel waarvan je zou willen dat het juist níét zou eindigen!

Conclusie en beoordeling

Mass Effect 2 is een fantastisch spel. Verblindend mooie graphics, adembenemende lichteffecten en uitstekende voice-acting is er door ontwikkelaar BioWare allemaal in gestoken. Het spel bevat een zeer goede zoniet de beste gameplay ooit gezien voor een RPG. Het shooter gedeelte is zeer goed uitgewerkt maar het RPG gedeelte een stuk minder. Eigenlijk zijn er amper RPG-elementen te bespeuren in het spel waardoor het spel helemaal niet aanvoel als een rollenspel. Maar het spel bevat wat veel goede RPG's ook kenmerkt. Een onvergetelijk, episch verhaal met goed uitgewerkte en orginele karakters, genieuze intriges, vrij van een cliché-momenten en met als slot een spetterende cliffhanger die je doen verlangen naar deeltje drie. Hoewel naast de hoofdquest en persoonlijke missies amper sides-quest zijn te bespeuren die als je er één vindt dan ook tergend saai zijn, heb ik het spel verscheidene keren uitgespeeld en zal ik dat spoedig nog eens doen. Het spel heeft namelijk door de verschillende keuzen die je kan maken en de talrijke klassen waaruit kan gekozen worden een enorm hoge 'herspeelwaarde'. Fantastisch!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics en voice-acting
 • Gameplay
 • Onvergetelijk verhaal met een bijna perfect begin en einde en met vele keuzes...
 • Personages
 • Je zal het opnieuw spelen, en opnieuw en opnieuw
 • Personage uit Mass Effect 1 importeren...
 • Minpunten
 • Is de naam RPG niet waard
 • Side-quests zijn gering en saai
 • die vaak er niet echt toe doen.
 • maar als je deel één niet hebt gespeelt word je bedolven onder de informatie en loop je een deel van het verhaal mis.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Blu-Ray heeft ook een héle grote voorsprong. Vooral te danken aan de PS3

 • Om te beginnen hadden ze die HD speler al standaard in de Xbox 360 moeten bouwen dan had de toekomst voor de HD speler er misschien al heel anders uitgezien.

 • Blu Ray ftw

 • Dan is de winnaar vrij duidelijk, I guess.

 • Blu Ray Rules ^^

 • Mooi! Kan ik mooi nog ff cheap HD-DVD films kopen! En dan helemaal BD gaan.

 • Lekker voor de 360-eigenaren met een HD-DVD speler, maar goed dat ik er geen heb gekocht.

 • Bij deze is de overwinning dan van de Blu Ray bijna definitief.

 • dit word een probleem voor X360 BEZITTERS net als ik :( T_T

 • Logisch eigenlijk, Sony zit gewoon veel beter in de filmwereld dan Microsoft.. MS had dit totaal anders moeten aanpakken..

 • Opladen dat hd-dvd gepruts en afvoeren. Ikzelf kan enkel toejuichen dat blu-ray de enige HD standaard wordt, zit namelijk al met een kleine twintig films. :)

 • Hun zien nu ook het licht

 • Ja welke lul de behanger koopt nou zo'n ding.

 • Er komt waarschijnlijk een externe blu-ray speler voor de Xbox 360…

 • Ja, en Microsoft fuseert met Sony :).  He he, geintje, heb je een betrouwbare bron?

 • Iedereen roept maar Microsoft, maar HD-DVD is niet van Microsoft. Zij waren gewoon 1 van de bedrijven die het ondersteuning gaf, maar ze zijn er verder geen ontwikkelaar van. Ze hebben zelfs niet eens geholpen aan de productie ervan. Het zal zeker een klap voor de verkopen van de 360 worden, en de PS3 zal hierdoor ook steeds beter gaan verkopen. Enige bedrijf die eigenlijk echt HD-DVD apparatuur maakte was Toshiba zelf.

 • Snake, MS zag anders wel toekomst erin. Helaas, wat ben ik dáár toch blij mee.

 • en het word alsmaar verveelender voor microsoft nu verkopen ze ook veel minder dan sony is dit de inluiding van de teloorgang van de 360  Meer PS3's in januari dan Xbox 360's

  Nieuws | 17 februari 2008 - Er is goed nieuws voor Sony Computer Entertainment. Over januari blijken de verkoopcijfers van de PlayStation 3 dusdanig hoog te zijn, dat de console de verkopen van de Xbox 360 overtreffen en de Wii zelfs dicht naderen.  Uit cijfers van marktonderzoeksbureau NPD blijkt dat in januari de PlayStation 3 269.000 nieuwe eigenaren heeft mogen begroeten. Koploper blijft de Wii, die 5000 stuks meer verkocht en daardoor op 274.000 stuks komt. De console van Microsoft, de Xbox 360, blijft steken op 230.000 verkochte exemplaren, eveneens een mooi aantal.  Een van de redenen voor dit succesje voor de PS3, is de waarschijnlijke overwinning van Blu-ray op het HD-DVD-formaat. Nadat diverse grote winkelketens en filmmaatschappijen al eerder achter het blauwe kamp gingen staan, zijn twijfelende klanten blijkbaar bewust geworden van het feit dat een PS3 alsnog een goede deal is vanwege de ingebouwde Blu-ray speler.  Aan de andere kant wijt Microsoft deze tegenvallende verkopen aan tekorten in de winkels. Vooral de Xbox 360 Elite schijnt met tekorten te kampen, dit blijkt ook de populairste versie. Een woordvoerder van Microsoft laat weten te verwachten dat in maart alle schaarste opgelost is. Dit zou betekenen dat over februari de PS3 ook meer zou moeten verkopen dan de Xbox 360.  Volgens onderzoeksbureau iSuppli zullen de verkoopcijfers van Sony's console enkel maar gaan groeien. Zo zou in 2011 de console zelfs de markt voor spelcomputers gaan dominteren. Nou, laten we maar afwachten; eerst de verkoopcijfers over februari eens zien binnenkort.

 • Was toch wel handig geweest als Microsoft tóch wel games op HD-DVD zou maken, vroeg of laat had iedereen dan wel een HD-DVD drive en was dat de HD-DVD film verkoop ten goede gekomen.  Mja, ik heb niets te klagen, ik heb nogeen blinkende Blu-Ray Drive in m'n ps3 hangen

 • ai ai, kut voor de 360'ers..

  maar goed, als je slim bent haal je nu nog ff wat HD DVD's voor een spotprijsje

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren