1. FIFA 11 (X360)

FIFA 11 (X360)

Elk jaar is het weer vaste kost voor de voetballiefhebber, EA komt met een nieuwe FIFA deel. Zoals de laatste twee jaar zijn er geen grote verandering doorgevoerd maar de ontwikkelaars hebben laten weten dit jaar veel nieuwe aspecten aan FIFA 11 toe te voegen. Maar de vraag is of ze dit jaar weer aan de verwachting kunnen voldoen, want Konami ligt met PES 2011 namelijk op de loer.

Pro Passing

In FIFA 10 werd er door de gamers al snel een methode ontwikkeld om minimaal vijf keer oog in oog te staan met de keeper. Zat er achter die methode een wiskundige formule, absoluut niet, de methode was simpelweg constant de pass knop te gebruiken. Met het zogeheten pingpong passing zag de gameplay er zeer onrealistisch uit. FIFA 11 introduceert een nieuw passing systeem namelijk het pro passing systeem. Met een aanval opzetten moet je daadwerkelijk een plan hebben, niet domweg door de as van het veld sprinten. Doordat je nu moet letten op hoe hard je de bal raakt en hoe je de bal raakt gaat het opzetten van een aanval nu een stuk minder snel. Heb je gekozen om een 4-3-3 systeem te hanteren dan is het ook genoodzaakt om de flanken op te zoeken, door het nieuwe passing systeem ziet elke aanval er anders uit.

Personality+

Personality+ is eigenlijk een verleng stuk van het nieuwe passing systeem. Om een snelle aanval te kunnen opzetten heb je meer Xavi dan aan de middenvelder van VVV-Venlo. Xavi beschikt namelijk over tactisch inzicht en bezit over de kwaliteit om spelmaker te zijn maar kan ook het spel versnellen door zijn goede pass. Met een mindere middenvelder zal je niet snel zo als Xavi kunnen spelen want je mist de kwaliteiten. In FIFA 10 kon je de verschillen al goed zien maar ze hebben het verder ontwikkeld en het is een goede toevoeging aan FIFA 11.

Carrièremodus

Zoals is elk FIFA-deel is er ook een uitgebreide carrièremodus. Grootste verandering is dat je drie verschillende carrières kan beginnen. Als speler moet je je laten gelden met je acties op het veld en jezelf opwerken van belofte tot clublegende. Je kunt ook kiezen om een loopbaan als manager te beginnen. Je taak als manager is om elke wedstrijd de beste ploeg op te stellen en de beste tactiek te kiezen, rekening houden met de tegenstander. Je kunt er ook voor kiezen om een uitdaging aan te gaan als een combinatie van speler en manager. Als speler/manager kun je op en buiten het veld je invloed laten gelden. Maak de opstelling en speel zelf mee in de belangrijkste wedstrijden. Maar er zijn ook opties weg gelaten, zo kan je niet meer je scout de wereld laten overgaan om talenten te ontdekken of je conditietrainer de taak te geven om de spelers op conditioneel gebied te laten verbeteren. Wat een complete vernieuwing aan de carrièremodus is dat je een loopbaan als doelman kan gaan starten. Je moet elke wedstrijd geconcentreerd op je doellijn staan om uitbraken van de tegenstander goed te kunnen inschatten, maar dat is wel het enige wat je als doelman moet doen. Je staat op je lijn en als de bal richting de rechterhoek vliegt duik je simpelweg de rechterhoek in, wat al snel tot verveling zal leiden. Het spelen als doelman in ook online doorgevoerd, je hebt dus nu de optie om online elf tegen elf te spelen.

Eigen liedjes, eigen spelers en je herhalingen eigen maken

Wat ook nieuw is in FIFA 11 is het creëren van je eigen team en spelers. Op de website van EA kan je met ‘Creation Centre’ een team bouwen zoals jij die wil hebben. Wil je het team van Ajax dat in 1995 de cup met de grote oren won, dat is mogelijk. Maar als je geen tijd erin wil steken kan je ook teams die gecreëerd zijn door andere downloaden. Is je favoriete team Shaktar Donetsk uit Oekraïne maar omdat EA de licentie niet heeft kan je niet met je favoriete team spelen? Je bezoekt de EA site en binnen een paar klikken op je muis kan jij met Shaktar Donetsk spelen. Als je een die-hard FIFA speler bent begin je je vaak te ergeren aan de liedjes die in de game zitten. Na honderd keer het zelfde nummer gehoord te hebben zijn de meeste wel aan wat nieuws toe. Je zet nu de nummers die je wilt op een cd, vervolgens doe je de cd in je console en binnen elke tellen kan jij naar je favoriete muziek luisteren. Maar wil je bij opkomst van je club You'll Never Walk Alone horen? Dan kan je dat vrij simpel aanpassen, je kunt ook je nummer kiezen wat je wilt horen bij een doelpunt en wat het publiek zingt. In FIFA 10 kon je mooie doelpunten of vreemde gebeurtenissen al opslaan, maar dat was alleen offline mogelijk. Scoor jij met FIFA 11 online een prachtige goal dan kan je na afloop van de wedstrijd het doelpunt uploaden om even later nog een keer het doelpunt te kunnen zien.

Multiplayer

Door de multiplayer zal FIFA 11 niet snel stof gaan happen bij de FIFA liefhebbers. Grootse vernieuwingen zijn er niet doorgevoerd maar alles werkt gemakkelijker. Zo kan je makkelijker een game vinden, in de vorige delen kwam je vaak een tegenstander tegen waarmee je niet kon verbinden, nu word je alleen nog gekoppeld aan tegenstanders waarmee je kunt verbinden. Heb al zo’n dertig wedstrijden online gespeeld en heb geen last gehad van lag. Maar het zit vol met bugs, als je bijvoorbeeld een wedstrijd zoekt maar je tegenstander verlaat de gamesessie tijdens het laden dan kom je in een gamelobby zonder spelers, en je console reageert daardoor niet meer wat automatisch het opnieuw opstarten van je console betekend. Tijdens wedstrijden gebeurt het vaak dat de wedstrijd vast loopt. Als je een speler wil wisselen en vervolgens weer door wil spelen gebeurt het vaak dat de wedstrijd vast loopt. Door de bugs is de multiplayer al snel tergend te noemend, sta je met 3-1 voor in de 80e minuut moet je de verbinding verbreken omdat de servers even vast lopen.

Conclusie en beoordeling

FIFA 11 borduurt goed verder om het vorige deel, geen grootse verandering maar door de kleine verbetering voelt het spel weer als nieuw aan. EA gaf natuurlijk aan veel te gaan veranderen maar dat was gewoon een marketing praatje. Door het nieuwe pro passing systeem heb je zelf in de hand hoe de aanval er uit gaat zien. De gameplay neemt daarop een grote stap voorwaarts ten opzichte van FIFA 10. Er zijn wat nieuwe aspecten toegevoegd maar er zullen niet veel gamers wachten om eindelijk als doelman te kunnen fungeren. Met de bugs online moet er nog wel een flinke patch aankomen om de game goed te laten werken, maar al met al is dit weer een prima deel van de FIFA-serie.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vernieuwde passing systeem
 • Creation Centre
 • Vernieuwde carrièremodus
 • Kenmerken van spelers zijn goed uitgewerkt
 • Minpunten
 • Bugs in de multiplayer
 • Erg weinig spelers lijken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Haha. Nieuwe Hobby?

 • Ik heb zijn biografie gelezen (aanrader!). Het was een fantastische voetballer maar een totaal verknipt figuur. Dwangneuroses en psychologise problemen verwoesten deze man. Waarschijnlijk gaat hij net zoals George Best eindigen. Jammer genoeg.

 • lol

 • Lachen! Was een goede voetballer trouwens, zat ie niet ook bij Manchester United?

 • kewl

 • Ach, het is beter dan een drankverslaving. :)

 • Mooi toch.

 • haha prachtig, mooi ventje die gascoigne trouwens.

 • juist..

 • Wowwww!!! CNN Breaking News!!!!  Not…

 • ik zou wel willen meespelen :)

 • Hobby-loos!! :D

 • Lol, tja wie is niet verslaafd aan de Wii? Uche uche uche!

 • Deze ken ik nog wel, is dit geen Schot ofzo?  Maar waarom de Wii lol.

 • nieuwe drugscampagne:'don't do drugs play with a WII'

 • Ieder zijn ding.

 • lol!!

 • De macht van de Wii!

 • zo heeft ieder zijn leven:P

 • Haha Gazza aan de Wii, dat had ik echt nooit gedacht :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren