1. Metroid: Other M (Wii)

Metroid: Other M (Wii)

Je loopt door een slecht verlichte gang. Om je heen heerst doodse stilte. Je ziet niemand, maar je voelt dat je niet alleen bent. Plotseling hoor je achter je een geluid. Je draait je om en kunt nog net de klauwen van een vreemd wezen ontwijken. Terwijl je weg duikt laadt je je laserbeam op en schiet je het monster naar de grond. Snel sta je op en sprint je richting het monster om van dichtbij de genadeklap toe te dienen.

Bovenstaande zou zomaar een van de vele avonturen kunnen zijn die je mee maakt tijdens het spelen van Metroid: Other M op de Nintendo Wii. Metroid: Other M is, na het afsluitende deel van de alom geroemde Metroid Prime-trilogy, de tweede originele Metroid game op de Nintendo Wii. In vergelijking met de Prime-serie grijpt deze reïncarnatie terug naar de oudere en vertrouwde 2D gameplay van de eerste Metroid games. Nintendo en Team Ninja gooien echter een hele dikke 3D saus over het geheel met hier en daar zelfs een vleugje 1st person perspectief.

De game begint met een spectaculair openingsfilmpje, waarbij het gevecht met Mother Brain uit de originele Metroid nogmaals herleefd wordt. Hierna zien we Samus in haar ruimteschip, waarbij ze reageert op een noodoproep vanaf het Bottle Ship.

Nintendo fans wees gewaarschuwd: Samus Aran zal in deze game voor het eerst spreken. En dan hebben we het niet over Mario-achtige kreetjes, maar hele volzinnen waarin ze haar diepste gevoelens uit een zet. Er is al veel gediscussieerd of dit een goede of slechte zet is van Nintendo, zelf sta ik een beetje in het midden van het spectrum van alle meningen. Ik ben bang dat vooral de kwetsbaarheid die Samus tijdens haar avontuur toont nogal haaks staat op het idee dat de meeste gamers van Samus hebben. Daarom mag ze voor mij in de toekomst best vaker haar mond open trekken, alleen verdient Samus het om iets stoerder te worden neergezet.

Waar je in de andere delen van Metroid nog moederziel alleen vreemde werelden verkende, heeft Samus deze keer gezelschap. Al vroeg in het avontuur komt ze haar “vriendjes” van de galatic federation tegen. En dit zorgt gelijk voor twee van de in mijn ogen grootste missers in de game. Allereerst verbied de commandant van deze groep ruimtemariniers jou om al je wapens te gebruiken. Hierdoor zul je dus niet, zoals in het verleden zelf je power-ups vrijspelen, maar moet je wachten totdat iemand jou toestemming geeft een wapen te gebruiken. Dit doet mijns inziens erg af aan het oude gevoel, dat je zelf bijdraagt aan het steeds sterker maken van Samus en het mogelijk maken om nieuwe gebieden te bereiken. Het tweede punt dat deze ontmoeting te weeg brengt is het feit dat je jezelf deze keer niet als een eenzame strijder tussen een groot gevaar waant. Tevens ontdek je niet alle facetten zelf, maar worden sommige ontdekkingen door je kompanen van de federatie gedaan en dan bij jou ingefluisterd.

Waar Metroid: Other M dus flink wat steken laat vallen bij het bieden van een echte Metroid ervaring, daar is de gameplay (op een enkel punt na) wel erg goed uitgewerkt. Na wat onwennige eerste minuten zul je al vrij snel als een dolle door alle gangen heen sprinten en onderweg de vele vijanden afknallen. Zeker als je later in de game bent en Samus toestemming heeft om sterkere wapens te gebruiken is het bij vlagen echt heerlijk om je door het Bottle Ship voort te bewegen. De nieuwe sense move, die het mogelijk maakt vijandelijke aanvallen te ontwijken en direct keihard te counteren, is een welkome toevoeging. Ook de finishing moves waarbij Samus Aran naar een aangeslagen vijand toe rent om deze vervolgens keihard de genade klap toe te dienen zijn een ware verrijking binnen de Metroid-gameplay, en worden meesterlijk in beeld gebracht.

Het grootste minpunt aan de gameplay is de besturing. Daarbij wil ik aanmerken dat de huidige besturing zeker niet slecht is (vooral na enige oefening). Je bestuurt de game nu namelijk met de WiiMote horizontaal en wanneer je buiten je gewone laserbeam, ook raketten wil afvuren, wijs je de WiiMote naar het scherm en veranderd het aanzicht van 3rd person naar 1st person. Het grootste mankement is echter dat je in 1st person niet kun bewegen. Je zult dus alleen om kunnen schakelen als je zeker weet dat je de komende 3 a 4 seconden niet door een vijand geraakt gaat worden. Hoewel dit principe na een tijdje soepel werkt, bleef ik me tijdens de game afvragen waarom er niet gekozen is voor een besturing met nunchuck en WiiMote. Ten eerste bestuur je Samus met de analoge nunchuck controller veel makkelijker door de 3D omgevingen, dan met de 4-puntstoets op de WiiMote. Ten tweede had je op deze manier een veel soepelere schakeling tussen 3th en 1st person kunnen genereren, waarbij de beperking om niet te kunnen lopen in 1st person ook nog eens makkelijk verholpen had kunnen worden. Een gemiste kans van het ontwikkelteam in mijn ogen.

Met de gevechten in Metroid: Other M zit het wel snor. De kleinere vijanden blinken niet uit in originaliteit, maar ze mogen er wel degelijk zijn. Vanwege de auto-aim die gebruikt wordt in het 3th person aanzicht worden de kleinere vijanden ook nooit storend, omdat je ze eigenlijk simpel aan gort knalt. Om de zoveel tijd kom je een wat grotere vijand tegen, die je dan in een afgesloten ruimte moet proberen te verslaan. Deze onderbrekingen zijn een welkome afwisseling. De specifieke aanvallen van deze mini-bosses zijn altijd te counteren, zodat ook deze creaties soepeltjes verslagen worden en je nooit uit de “flow” van de game halen. Ook de boss-battles zijn in de meeste gevallen goed uitgewerkt, hoewel er geen enkele tussen zit die echt episch genoemd mag worden. De filmische wijze waarop deze gevechten in beeld worden gebracht is erg mooi en ik heb vaak met open mond staan kijken naar de spectaculaire beelden die de Wii op mijn TV te voorschijn wist te toveren.

Conclusie en beoordeling

Metroid: Other M is een moeilijke game om te beoordelen. Enerzijds doet de game zoveel verkeerd en laat zij op diverse fronten steekjes vallen, maar anderzijds blijft het geheel een soepele spelervaring, die naar mij idee de Metroid serie in een goede richting duwt. Met name later in de game wanneer alle krachten van Samus “vrijgespeeld” zijn, beweeg je soepel door de gangen van het Bottle Ship en kun je ouderwets op zoek naar vele verborgen upgrades en doorgangen. Dit zijn de momenten, waarop het oude Metroid gevoel weer boven komt en je eigenlijk, maar een ding kunt verlangen: een opvolger waarbij de gameplay elementen die in dit deel geïntroduceerd worden nog beter worden uitgewerkt en het oude Metroid gevoel weer in ere hersteld wordt. Voor deze game een welverdiende 8+, maar een eventueel vervolg zal met een betere uitwerking dik boven de 9 moeten scoren.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Soepele en goede flow in de gameplay
 • Goede mix van Metroid oude en nieuwe stijl
 • Sense- en finishing moves
 • Voor de Wii grafisch een topper
 • Veelbelovende nieuwe weg voor de Metroid serie
 • Minpunten
 • Veel van de typische Metroid sfeer is verdwenen
 • Besturing had beter gekund
 • Samus moet stoerder
 • Het gevoel dat het beter had kunnen zijn...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Echt een cool spel! :D

 • Ik….wil….OOK! INVITE ME INSIDEGAMER! o.O

 • Arg! Mazzelpikken! Ik wil ook! :(

 • had ik maar een wii :(

 • HEBBEN HEBBEN HEBBEN!

 • Dit is een topper!

 • too hot for europe :P

  ik wil m gewoon hebben, kunnen jullie niet een loterij doen dat je voor 2 uur met 3 vrienden m bij jullie kunnen spelen?

 • Alleen voor deze game zou ik een Nintendo Wii Halen :D

 • Nog zo lang wachten…

 • Wel heeeeeeeel erg hectich. Ik vind hem op het eerste zicht maar niks en ik denk dat ik deze aan mij voorbij laat gaan. Nee, not HOT (voor mij dan, he).

 • dit is zo een vette game =D

  dat moet ik toch toegeven

 • Dit is toch echt een spel dat je moet halen met een wii, anders ben je niet helemaal lekker of een wel heel klein kind :p

 • Hij is hip :) Echt het wachten waard

 • Lucky IG toch maar altijd ;)

 • Geweldige game!

 • Één van de redenen dat ik een Wii koop is eigenlijk vooral om deze game! :D

 • De topper van de wii. Ps3 en Xbox krijgen GTA en de wii krijgt SSBB (weet het, geen goede vergelijking)

 • In één ruk doorgelezen; een erg leuk stukje. Hopelijk krijgt de game van je ook een punt dat hij verdiend, want ik ben er in ieder geval ontzettend benieuwd naar.

 • haha en dan heeft fij nog maar de helft van het spel gespeeld (denk aan homeruncomtest met zijn 2en of online etc.)

 • Ongelooflijk leuk stuk over een heerlijk spel! Ben ook benieuwd trouwens hoe dat dat levelbouwsysteem werkt :).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren